Rooney, vagy Mata?

Népszerû vitatéma manapság szurkolói körökben, hogy vajon a Manchester United két kiválósága közül, melyikük felelne meg leginkább az irányító poszton.


A játékmester az a játékos, aki irányítja a támadásokat, akciókat indít, vagy õ maga hozza helyzetbe társait. Az irányító adottságaitól függõen több poszton is elhelyezkedhet.

 
Az angol futballban például átfedést találhatunk az irányító és a támadó középpályás között, ugyanis gyakran a központi középpályásnak jut a játékmester szerep. Õk általában a 10-es mez viselõi, akik szabadabb szerepkörben mozognak a középpálya és a csatárok között, vagy akár a szélek irányában is. Ilyenkor közvetlenül hozzák helyzetbe az azonos oldali szélsõket, illetve keresztlabdákkal a másik oldalon felfutó játékosokat, vagy pedig maguk lõnek kapura a védelemben keletkezett réseket kihasználva. Õk azok a technikás irányítok, akik remekül  olvassák a játékot, hajszálpontosak a keresztlabdáik, és távolról is nagy veszélyt jelentenek a kapura, hatalmas erejû bombáikkal.
 
 
A mélyen fekvõ játékmesterek, általában a 8-as, vagy 6-os mez viselõi, és a támadó középpályások minden jó tulajdonságával rendelkeznek, de képesek a védelemben is hatékony segítséget nyújtani. Õk azok a box-to-box középpályások, akik a fent említett tulajdonságok mellett, erõsek a hosszú indításokban és a labdaszerzésben egyaránt. 
 
Az elõretolt játékmester, feladata szerint valahol félúton van a csatár és a középpályás között, ezért a kilenc és feles számot kaphatná. Pozícióját tekintve viszont, õ a hamis kilences, mivel a támadó szekcióban bárhol, a pálya teljes szélességében feltûnhet, mint egy szabad második csatár, így az irányítás mellett több lehetõsége nyílik a gólszerzésre is. A hamis 9-es gyors, kreatív technikás futballista,  jól olvassa a játékot,  jól helyezkedik, de egyben rendkívül gólerõs is.
 
Az irányító szerepelhet a hamis 10-es pozícióban is,  tulajdonságai megegyeznek a hamis 9-esével, viszont mélyebben helyezkedik el, általában két csatár mögött, a támadásoknál harmadik hullámban érkezve a gól szerzés is a feladatai közzé tartozik. 
 
A modern futballban már nem definiálhatjuk klasszikus értelemben az irányítókat. Korunk játékmesterei a különbözõ támadó szerepeket kombinálva gyakran szabad pozícióban hasznosítják erõsségeiket. Azonban a kreativitás, a játék olvasása, a technikai készségek, és a taktikai tudatosság elengedhetetlen követelmények egy jó játékmestertõl. Továbbá az intuíció is kulcsfontosságú egy irányító számára, akkor is tudnia kell hol helyezkednek társai, ha nem látja õket. Az irányító feladata az is, hogy létrehozza a sok átadást követõ, gól elõtti utolsó passzt, ami váratlan ziccerbe hozza társát. A futball terminológiában ezt nevezik gyilkos passznak. Az igazán hatékony játékmesternek, azonban ugyanolyan fontos a szervezés mellett, hogy gólokkal is segítse csapatát. 
 
Az alábbi (2012/13) statisztikák alapján próbáljuk meg kideríteni Rooney és Mata mely fenti követelményeknek felelnek meg igazán.
 
Gólok, gólpasszok
 
Rooney azonos pozícióban Matával, hatékonyabb gólok és gólpasszok tekintetében, és a légi párbajokban is az angol felé billen a mérleg nyelve.
 
Védelem
 
 
Egyik kivételes tulajdonsága Rooneynak, hogy képes hatékonyan besegíteni a védelembe, az erõsebb csapatokat gyakran követi vissza mélyen, míg Mata általában magasan maradva nem vesz rész a védelem munkájában.
 
Passzok
 
 
Passzok tekintetében, mindkét játékos csodálatos statisztikával bír, de ebben Mata a jobb. Bár a hosszú keresztpasszokban, ami a United széljátékában volt nagyon hasznos, s ösztönzi a gyors támadásokat, Rooney jobb, de összeségében, Mata passzolási készségek tekintetében inkább megfelel a 10-es poszt követelményeinek.
 
Helyzet kidolgozás
 
 
Az irányító legfontosabb feladata. Mata ebben nagyon jó, csodálatos mutatókkal rendelkezik a spanyol ezen a téren, bár idén még nem sikerült igazán formába lendülnie. Rooney ebben mögötte van, amit viszont azzal ellensúlyoz, hogy saját maga vállalja be a gólgyártást, ez az oldala viszont inkább vérbeli csatárra vall, mintsem irányító játékosra. 
 
Bár rengeteg olyan tulajdonság ötvözõdik Rooneyban, ami hasznos lenne egy modernkori irányító számára, ez a különbség az, ami az angolt,  inkább a kilenc és feles pozícióba helyezi, míg Mata jobban megfelel a 10-es szerepkörben.
 
Mindazonáltal meg kell jegyezni, hasznosság szempontjából (pontos hosszú passzok, keresztek, védelem kisegítése, gólok és gólpasszok) tekintetében Wayne Rooney több, mint egy 'egyszerû' 10-es. 
 
Források:sports.genius.com, eplindex.com, Michael Cox zonalmarking.net
 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!