Érdekességek a manchesteri derbikrõl

A városi rivalizálás rengeteg emlékezetes pillanattal, érdekes ténnyel, oda-vissza igazolásokkal és élces szlogenekkel tûzdelt.


Az elsõ típusú találkozások
 
Az elsõ városi rangadót 133 évvel ezelõtt, 1881. november 12-én rendezték. A két legnagyobb manchesteri klub elsõ alkalommal még West Gorton (St. Marks, késõbbi Ardwick AFC, majd Manchester City) és Newton Heath (a késõbbi Manchester United) néven csaptak össze. A mérkõzést a Heathensnek (pogányoknak) becézett Newton Heath nyerte 3-0-ra.
 
Az 1890-es évekre a két klub domináns csapattá nõtte ki magát, 1888 és 1893 kötött a Manchester Kupán mérték össze erejüket, majd 1892-ben mindkét klub csatlakozott a ligához a Newton Heath az elsõ osztályban, az új Ardwick másodosztályban szerepelt.
 
A City bundabotránya segít
 
Az elsõ Football League találkozóra a két csapat között az 1894-95-ös szezonban került sor, a Newton Heath 5-2-re verte a Cityt a Hyde Roadon. Elsõ bajnoki címét az akkor már Manchester United nevet viselõ gárda 1908-ban szerezte meg, amihez a City bundabotrányát követõen a Manchester kék felébõl átigazoló Jimmy Bannister, Herbert Burgess, Billy Meredith és Sandy Turnbull segítette a vörös mezeseket.
 
 
Az 1973/74-es évadban elsõ derbijén mindkét gárda egy-egy játékosa, Mike Doyle és Lou Macari is piros lapot kaptak, de egyikõjük sem volt hajlandó elhagyni a pályát, mire a játékvezetõ, mindkét csapatot az öltözõbe parancsolta, mondván addig nem folytatják a mérkõzést, amíg a két szabálytalankodó el nem fogadja a döntést. A meccs 0-0-s döntetlennel végzõdött a Maine Roadon.
 
Amikor a fagyi visszanyal
 
1973 nyarán a United vezetõi úgy gondolták, hogy Law már túl van a fénykorán, és a sérüléseire hivatkozva felbontották a játékos szerzõdését 11 sikeres esztendõt követõen. Law a Vörös Ördögökkel két bajnoki címet és egy BEK-trófeát is nyert, és 404 meccsen 237 gólt szerzett. A skót ekkor a városi rivális City-hez igazolt.
 
A Denis Law nélküli elsõ szezonban katasztrofálisan teljesített a United, tavasszal a kiesés szélén állt a csapat a bajnokságban. Az utolsó elõtti fordulóban lejátszott City elleni városi derbin csak a három pont megszerzése adhatott volna okot a bennmaradás reményére. A hatalmas téttel bíró összecsapásra 56 996 szurkoló váltott jegyet az Old Traffordon.
 
A találkozó egyetlen gólját Denis Law szerezte a hajrában, a kapunak háttal állva, sarokkal juttatta a játékszert a gólvonal mögé. A hazai közönség addig is nehezen viselte a megpróbáltatásokat, ám az egykori kedvenc találatát már végképp nem tudta megemészteni. Law a történelem egyik legszomorúbb "gólörömét" bemutatva lehorgasztott fejjel elhagyta a pályát, miközben több száz dühös drukker özönlött a gyepszõnyegre, a játékvezetõ pedig félbeszakította a mérkõzést. Az Angol Labdarúgó-szövetség végül a City 1-0-s gyõzelmével könyvelte el a bajnokit, a Manchester United pedig kiesett az élvonalból.
 
 
"Vigasztalhatatlan voltam. Nem akartam, hogy ez megtörténjen. Hogy mennyi ideig tartott ez az érzés? Harmincvalahány éve él még mindig bennem. Nem akartam, hogy kiessenek, ez lett volna az utolsó a világon, amit szerettem volna. Nem éreztem jól magam" - emlékezett vissza az aranylabdás skót legenda.
 
A kivégzés
 
A Vörös Ördögök 1994 novemberében sorozatban harmadik bajnoki címükért hajtottak, a City pedig a kiesés szélén állt. Az Old Traffordon rendezett derbin a házigazdák Eric Cantona góljával szerezték meg a vezetést, ezt követõen Andrej Kancselszkisz, az orosz szélsõ elõbb éles szögbõl lõtt laposan a kapuba, majd a fordulást követõen a tizenhatoson belülre törve vette be Simon Tracey kapus hálóját. A sort Mark Hughes folytatta, aki Roy Keane beadása után talált be, a kegyelemdöfést pedig egy kontratámadás végén - Cantona harmadik gólpasszából - a harmadszor eredményes Kancselszkisz adta meg a világoskékeknek.
 
 
Keane bosszúja
 
Roy Keane kemény belépõvel zárta le Alf-Inge Haalanddal elhúzódó vitáját. A két játékos viszálya négy évvel a 2001-es összecsapásuk elõtt kezdõdött. Keane egy Leeds United elleni meccsen elgáncsolta az akkoriban az Elland Roadon futballozó norvég védõt, ám õ maga szenvedett keresztszalag-sérülést, ami miatt csaknem az egész szezont kihagyta. Az eset után Haaland azzal vádolta Keane-t, hogy csak szimulál. A United akkori csapatkapitánya életrajzi könyvében késõbb így írt a történtekrõl: "Nem is lerúgni akartam õt, inkább megleckéztetni. Tudtam, hogy lapot fogok kapni érte, de le****tam."
 
 
Owen elrontja Tevez kárörömét
 
A késõbb R.I.P. Fergie transzparenssel éktelenkedõ Tevez 2009. szeptember 20-án tért vissza az Old Traffordra ellenfélként. Az argentin leigazolásával a világoskékek azzal hergelték a Vörös Ördögöket, hogy a városközpontban kifeszítettek egy méretes molinót, melyen kék-fehér háttérrel Tevezt üdvözölték Manchesterben. "Welcome to Manchester" (Isten hozott Manchesterben). A derbit végül egy másik nyári szerzemény utolsó pillanatokban szerzett gólja döntötte el. A 90. percben még úgy tûnt, Craig Bellamy révén a City pontot rabol, ám a Newcastle-bõl átigazolt Michael Owen a legjobbkor szerezte meg elsõ találatát a United mezében. Ryan Giggs beadása után a hálóba talált, így a házigazda 4-3-ra nyert.
 
 
Rooney álomgólja
 
Wayne Rooney parádés góllal döntötte el a manchesteri derbit 2011-ben, a futballtörténelem egyik legszebb találatával. A Manchester United utoljára 2011 februárjában gyõzte le városi riválisát hazai környezetben, az az összecsapás pedig Wayne Rooney bámulatos góljáról marad emlékezetes. Nani találata után a City még visszakapaszkodott, David Silva egyenlítése után úgy tûnt, ponttal távozhat az Old Traffordról. Aztán jött Nani jobb oldali beadása, az angol válogatott támadó pedig a kaputól mintegy tíz méterre felugrott, és ollózó mozdulattal a hálóba lõtt. "Ez volt a legcsodálatosabb gólom. Fontos mérkõzést nyertünk meg, ilyen gyõztes találatot szerezni pedig egyszerûen leírhatatlan érzés" - mondta Rooney a lefújást követõen. "Újra megnéztem a felvételeket, a labdán tartottam a szemem és arra koncentráltam, hogy jól találjam el.
 
 
Miért mindig én? 
 
A Manchester City 2011 októberében aratott 6-1-es sikere történelmi csapás volt a United számára, a Vörös Ördögök ugyanis azt megelõzõen 1955-ben szenvedtek utoljára hasonló különbségû vereséget otthon. Az eredmény egyben jelezte, hogy a "hangos szomszédok" komoly riválisnak tekintendõk a bajnoki címért folytatott versenyfutásban. Sir Alex Ferguson önmaga és a klub legszörnyûbb napjának nevezte a kudarcot, amely során Mario Balotelli és Edin Dzeko kétszer-kétszer, Sergio Agüero és David Silva pedig egyszer-egyszer vette be a házigazda kapuját. A United nem mellesleg 81 esztendõ után kapott ismét hat gólt az Old Traffordon. Balotelli természetesen külön mûsort produkált, amikor gólörömeként a világ szeme elé tárta a meze alatt lapuló, "Why Always Me?" azaz "Miért mindig én?" feliratú pólót. A City néhány hónappal késõbb jobb gólkülönbségének köszönhetõen elõzte meg a Unitedet a tabellán, és lett bajnok története során elõször.
 
 
Fergie elégtételt vett
 
Sir Alex Ferguson, amikor utolsó szezonjában a United élén, csapatával 11 ponttal megnyerve a bajnokságot visszaszerezte a Citytõl az elõzõ szezonban gólkülönbséggel elvesztett trófeát: "Az embernek néha vannak zajos szomszédai, akikkel együtt kell élnie... A City állandóan a Unitedhez méri magát, pedig csak egy kicsinyes gondolkodású, gyenge mentalitású csapat marad, bármennyit is költsön." 
 
 
 
Érdekességek számokban
 
650000000 a becsült TV-nézõszám az utolsó derbin az Etihadban
78000 a legnagyobb nézõszám 1974 szeptember 20-án a Maine Roadon
168. manchesteri derbi lesz vasárnap
123 országban közvetítik az összecsapást 
100 hete volt, hogy a United legyõzte a Cityt
24 futballista játszott mindkét klub színeiben 
11 gól, azaz a legtöbb találat egy játékostól a derbiken Wayne Rooney nevéhez fûzõdik
6 volt a legnagyobb gólkülönbség a két csapat között, amikor 1941-ben a Maine Roadon a United 7-1-re verte a Cityt
 
 
Források: manchestereveningnews.co.uk, goal.com, hatharom.com


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!