A hangadó: Hajdú B. István

Hajdú B. István interjút adott a ManUtdFanatics.hu rovatának, amelyben híres magyar emberekkel beszélgetünk és esély latolgatunk a Manchester United aktuális rangadója elõtt.


"Hát kedves nézõk, sose hittem volna, hogy 13 fürdõgatyás férfitól még elsírom magam!"

 

Az ominózus idézet nem kisebb emberhez, mint az ország egyik legnagyobb sportriporteréhez, Hajdú B. Istvánhoz köthetõ, aki a magyar vízilabda-válogatott aranyérmét közvetítette, s örült sok ezer magyar emberrel együtt a 2004-es athéni olimpián. Megannyi világbajnoki és Európa-bajnoki közvetítés fûzhetõ a nevéhez, emellett számos Bajnokok Ligája és Európa-liga meccshez szintén adta már a hangját. A Eurosport sportcsatornán jelenleg a Bundesliga bajnoki mérkõzéseinek magyar kommentálásával foglalkozik. A kiváló kommentátort lenyûgözi az angol foci bámulatos, „székhez kötözõ” irama. Óriási megtiszteltetés honlapunk számára, hogy a segítségével vehettük górcsõ alá a Chelsea-United szuperrangadó esélyeit.

 

 

Mi a véleménye az angol bajnokságról?


Hajdú B. István: A Premier League nem véletlenül még mindig a világ legértékesebb bajnoksága, akkor is, ha az elmúlt évek bizonyítják, az az idõ már messze jár, amikor három angol csapat volt a legjobb négy között a Bajnokok Ligájában. S volt angol házi döntõ is.
Izgalmában, feszültségében és ami az én szakmámból adódóan: televíziós feldolgozásában szintén a világ legjobb bajnoksága. Függetlenül attól, nem csupán az angol és a német listavezetõk között ütközik ki a különbség, hanem ha a nyolcadikat a nyolcadikkal vetjük össze. Nehezen tudok olyan párosítást elképzelni, amely ne hordozná magában, hogy valami rendkívüli biztosan történik majd a pályán.


Én magam, aki elsõsorban a német bajnokságot közvetítem, ami nagyon sokat fejlõdött az utóbbi idõben, szeretem nézni a Premier League-meccseket. Amíg az olasz vagy spanyol alsóházi gárdák egymás elleni mérkõzése nagy mértékben nem hoz lázba, addig például egy West Bromwich–Hull City összecsapáson is várható valami izgalom. Az élvezeti értéke egyáltalán nem csökkent, s a pontvadászat is valamelyest izgalmasabb lett. Voltak olyan korszakok, amikor azért izgult az ember, mert tíz-tizenöt héten keresztül nyert a Manchester United, a Chelsea és az Arsenal is. Ezzel szemben most az elsõ hat-hét együttesrõl elmondhatjuk: ki milyen lábbal kelt fel, olyan formában játszik és olyan eredményt fog elérni.

 

 

 

 

Mi jut eszébe, ha a Chelsea-Manchester United derbirõl olvas vagy hall?


Hajdú B. István: A Ferguson-Mourinho párharc, amikor mindkét klub igazán nagy csapat volt. Az a fajta párharc, az a fajta lélektan, az a fajta csibészség, ami mind a két edzõt jellemezte, de mégis megmaradt az egymás iránti tiszteletük. Természetesen eszembe jut a legrangosabbnak mondott mérkõzés: a 2008-as Bajnokok Ligája döntõje, amikor John Terry elcsúszott a maga tizenegyeslövésénél. De a Manchester United-Chelsea, az Manchester United-Chelsea. Ezt látni kell!

 

 

Mit gondol a Vörös Ördögök idei szezonjáról?


Hajdú B. István: Nagyjából az elmúlt egy hónapig azt mondtam volna, hogy a jobb eredményeket értek el annál, mint ahogyan játszottak. Rengeteg mérkõzés volt (bár nem láttam mindegyiket), amikor a gyengébb teljesítményük ellenére nem csapatjátékkal, hanem a pályán lévõ egyéniségeknek köszönhetõen tudták megszerezni a három pontot.
Borzasztó nehéz feladat elõtt állt Van Gaal is, miközben véget ért a világbajnokság, ahol a végsõ stádiumig, tehát júliusig érintett volt a holland válogatottal. Ezt követõen esett be egy idegen közegbe. Azonnal észrevette, hogy az a keret nem alkalmas a Unitedhez méltó célok megvalósítására. Jó játékosokat kezdtek el vásárolgatni. Lassacskán kezdem azt hinni, hogy a csapatjáték már-már méltó a manchesteriekhez, legalábbis a közelmúlthoz az lenne. Talán mostanra fogták fel a játékosok, mekkora és milyen szerepük lehet ebben az egyesületben. S ha az a szerep esetleg kicsi, az is mennyire fontos.

Ezt a bajnokságot már nem tudják megnyerni, de még jobban összedolgozva, s egy-két embert véve jövõre ismét bajnokesélyesek lehetnek.

 


David de Gea és Thibaut Courtois személyében két klasszis hálóõrt tudhat magáénak mindkét klub. Miben jobb vagy gyengébb egyik kapus a másiknál?


Hajdú B. István: De Gea és Courtois nagyszerû kapusok, de a felsorolhatók közül nálam még mindig Petr Cech a legjobb. Az elõbbi két fiatal hozhat vagy vihet is egy meccset. Õk szerintem nagyobb eséllyel hibázhatnak egy rangadón, mint Cech. Aki lehet, hogy hat szédületes bravúrt mutat be, nem pedig nyolcat, mint a belga hálóõr, de biztos nem esik ki kezébõl a labda a fontos helyzetben.


Azt gondolom, fiatal kora ellenére mind a két kapus (ami mindkettejüknek óriási elismerés) élvezi a védelem bizalmát. Képesek irányítani az elõttük álló sort, ami ma  nagyon fontos. Egyikük sem angol kapus, egyikük sem ahhoz a stílushoz szokott, ami Angliában van. Rendkívül iskolázottan és gondolkodva védenek, emellett remek reflexekkel rendelkeznek. Kapusposzton döntetlenre hoznám le ezt a Dea Gea-Courtois csatát.

 

 

 

Az utóbbi találkozókon úgy látszik, mintha végre stabilizálódott volna a United középpályája. Ez betudható annak is, hogy Wayne Rooney ismét csatárként szerepel?


Hajdú B. István: Azt gondolom, Rooney igazi posztja a csatár. A manchesterieknél nagy kedvencem Juan Mata, akinek mindenképpen a kezdõcsapatban van a helye, a nagy rangadókon is. Oda olyan futballista kell, aki rendkívül jól olvassa a játékot és szerintem õ képes erre.


Csatárposzton a nevek alapján, ha mindenki egészséges, elég erõsnek tûnnek. Így  persze, hogy az fordul meg a vezetõedzõ fejében is: „Dobáljuk fel a tizenegy legjobb játékost, de ha három csatárunk van, valaki szerepeljen a középpályán.” Rooney-nak az igazi erejét a befejezések, a gyors reakcióidõ képezi a kapu elõtti területen. A világ nagy csatárai elõkészítõként is tudnak játszani, Messitõl kezdve egészen Ibrahimovic-ig át. De a befejezõ csatár, mindig befejezõ csatár marad.
A United annyira nem szorult meg jelenleg a középpályán, amiért neki mindenképpen ott kelljen futballoznia.

 

 

A Chelsea jelenleg magabiztosan vezeti a bajnokságot. Amennyiben vereséget szenved a szombat esti derbin, úgy veszélybe kerülhet a bajnoki cím a Stamford Bridge-en?


Hajdú B. István: Olyan passzban van jelenleg a Chelsea, amikor olyan meccseket képesek megnyerni, mint az elmúlt héten a QPR elleni találkozó (QPR-Chelsea 0–1, Fabregas '88 – a szerk.). A United a bajnokság elején botladozott, az Arsenal sem volt kiegyensúlyozott, most pedig a City teljesít rosszabbul, így nincs rajtuk különösebben nagy teher. Ráadásul ez olyan viadal lesz, ami Mourinhónak eléggé szokott feküdni. A döntetlen itt egyáltalán nem lesz elkeserítõ eredmény számukra, hiszen nem jut közelebb az elsõ számú üldözõ. Kevés idõ van már, ugyanis egy elmaradt meccsük is van a Leicester City ellen. Ha azt behúzzák, tulajdonképpen úgy veszíthetné el a bajnokságot, hogy a United az összes meccsét megnyeri, õk pedig háromszor is kikapnak, de ezt nehezen tudom elképzelni.


Természetesen a találkozóban benne van az, hogy egy Manchester-Chelsea párharcból az elõbbi jön ki gyõztesen. Ez esetben az utóbbi formák alapján sem okozna meglepetést. Bármilyen furcsa, ebbõl a szempontból jól jön, hogy kiestek a Bajnokok Ligájából, mert így nem kellett negyeddöntõt játszaniuk a Barcelonával. Csak erre az összecsapásra készülhettek a héten. Ezt a bajnoki címet már senki nem nyerheti meg, a Chelsea pedig már nem fogja elveszteni.

 

 

Didier Drogba nemrégiben jelentette be, hogy a következõ szezonban is a Chelsea-ben fog játszani. Mit gondol, jövõre is erõsítést jelenthet még az elefántcsontparti támadó a londoni alakulat számára?


Hajdú B. István: Ilyen labdarúgók esetében azt kell mérlegre tenni, maga a játékos képes-e belátni, hogy már nem egy 45-55 mérkõzéses embere a csapatnak. Ha Drogba úgy véli és belátja, hogy ennek a Chelsea-nek, fõleg ha sérültek vannak, esetleg meccsenként csupán húsz percet, vagy minden harmadik összecsapást játssza végig, akkor is nem a nagy rangadókon szerepelve, hanem a kis csapatok ellen, akkor Didier Drogba mindenképp erõsítés. Egyrészt a neve miatt, mert rá bármilyen összetételû védelem hatványozottan figyel, a múlt érdemei miatt különösen. De talán már nem tud akkora területet bejátszani, talán már nem annyira robbanékony, mint volt, de a testi ereje megvan és a tizenhatoson belül még mindig életveszélyes. Nem õ az elsõ számú csatár a Stamford Bridge-en, viszont hogy ott legyen a keretben, akit elõ lehet húzni (természetesen ha az egészsége engedi), arra jó lehet.

 

 

Milyen mérkõzésre számít?


Hajdú B. István: Nagyon reménykedem benne, gyorsan születik egy gól. A kapkodásra egyik félnek sincs oka. Ha kettõ vagy négy pont lenne a különbség a két csapat között, akkor azt mondanám, a United harcolna a bajnoki címért ezen a meccsen. De érzésem szerint most nekik ugyanolyan fontos valahogy beérni az elsõ háromba, véletlenül se kelljen BL-selejtezõvel bíbelõdni.


Hozzáteszem, számomra, aki a 2000-es évek elején közvetítettem a Bajnokok Ligáját, egészen furcsa, megmagyarázhatatlan átélni, amióta nincs BL-meccs az Old Traffordon, vagy a San Siróban.
Visszatérve, azt gondolom, a Chelsea abszolút kivárásra játszik majd, semmi nem sürgeti õket. Sem az, ha nincs gól, sem a bajnoki helyezés alapján. Rooney-ék próbálkozása, kombinatív készsége elõjöhet. Furcsa ilyet mondani, de volt olyan idõszak, amikor a Manchester United játékosainak önbizalmával is probléma lett volna, ez a „veszély” most nem áll fenn. Szerintem kezdeményezõbbek lesznek a manchesteriek, s ha az elsõ negyedórában gólt tudnának szerezni, egészen változatos adok-kapok találkozó kerekedhetne ki a kilencven perc során.


A két edzõ nagyon jól ismeri egymást, hisz mester és tanítványa. Remek erõfelmérõ lesz ez a Vörös Ördögöknek a jövõ évi szezonja miatt, hol vannak még hiányosságok. Az ütközet megnyerése többet jelenthet a Unitednek, mint három pont, a Chelsea számára pedig gyakorlatilag a bajnokság megnyerését vetíthetné elõre.

 


Mely gárdák végezhetnek a legjobb négyben?


Hajdú B. István: A jelenlegi formák és a bajnokság végi rutin alapján a Chelsea, a Manchester United és az Arsenal biztos benne lesz az elsõ négyben. A Manchester City romokban van, egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy ott a játékosok nem azon gondolkodnak-e, jövõre ki lesz az edzõ, valamint ki mehet vagy maradhat az együttesben. Jó hajrával a Liverpool elcsípheti õket, bár õket sem érzem annyira stabilnak. Kevés van hátra, ha valamelyik csapaton hozhatnak néhány pontot Brendan Rodgers tanítványai, az a City.

 

 

Tippelje meg a végeredményt!


Hajdú B. István: 1–1-es döntetlent tippelek.

 

 

A ManUtdFanatics.hu hatalmas köszönettel tartozik Hajdú B. Istvánnak az interjúért!


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!