Spurs - United : Esélylatolgatás

Nehéz mérkõzés két irányból megközelítve!


Hiába az ördög hegyes vasvillája, a sarkantyú õt is megmarhatja.

 

  Sir Alex Ferguson úgy nyilatkozott, nem emlékszik, hogy a Spurs valaha is veszélyeztette volna a United-et a bajnoki cím megszerzésében. Nos lássuk be, a manager hajlott kora ellenére nem vádolható szenilitással. Az idei év azonban új korszakot nyithat a két klub közös történelmében. Az õszi találkozó a biztos 2-0-ás vörös diadallal ugyan papírforma szerint alakult, a bajnoki visszavágó mégis elhozhatja az új korszakot és ezt a Manchester szimpatizánsai is elismerik. Írásomban nem szeretnék számokkal és történelmi összevetésekkel példálózni, hisz ebben alul marad a sarkantyús gárda. Nem kívánom továbbá a várható párharcokra sem kihegyezni a dolgot, hisz nem tudhatjuk, mit játszik majd a két alakulat. Sokkal inkább szeretnék rávilágítani a klub jelen korának erényeire, mert ebbõl mára akad bõven. Hiszek abban, hogy ezek a mi javunkra billenthetik a mérleg nyelvét.

Képzeletbeli reflektoromat a pálya különbözõ szegmenseire irányítanám, így rögtön az elején, a kapuban kezdeném a pásztázást.


Hálóõrünk, a brazil Heurelho Gomes õsszel hatalmasat hibázott, amikor nem kellõ körültekintéssel hozta játékba a labdát, ezzel esélyt adva a United-nek a gólszerzésre. Ez egy akkora hiba volt részérõl, amekkorát többé nem engedhet meg magának. Éppen ezért van bizonyítani valója, és úgy hiszem, ennek eleget is fog tenni a vasárnapi találkozón. És hogy képes-e rá? Bõséggel. Gomes kiváló kapus, ráadásul kiélezett helyzetekben képes akkora bravúrokra, ami megsokszorozza nem csak a saját, de csapattársai elszántságát is. Legyen elég annyi, hogy annak idején a gárda saját bõrén tapasztalhatta meg ezt, akkor a brazil még a PSV kapuját védve az UEFA kupában. A következõ átigazolási idõszak alatt aztán rögtön le is csaptunk rá.

Lépjünk egyet és vakítsuk el a védelem szemét reflektorunkkal.

Ezt inkább én tenném meg, mintsem tegyék majd a United támadói. Tavaly a Tottenham védelme az egyik, ha nem a legjobb volt a Premier Ligában. A Dawson - King belsõ kettõs és a Corluka - Assou-Ekotto/Bale négyes nagyon stabilan teljesített. Idénre ez kicsit változott, aminek több oka is van. Elsõdlegesen Ledley King visszatérõ sérülése, amely a 2010/11-es szezonra a töröny komolyabb kiesését eredményezte. Mellette védõtársa Michael Dawson is több ízben sérüléssel bajlódott. Szükséges volt tehát új, vagy régi-új emberek bevetésére. Így került a képbe a városi riválistól ingyen megszerzett William Gallas és a Portsmouth-tól visszavásárolt Jounes Kaboul. A szükség nagy úr és sajnos olykor meg is sínylettük, de a két alapember hosszabb távolléte miatt az új kettõs annyi találkozón szerepelhetett együtt, amelyen kellõen összeszokhattak. Idõ közben Dawson is visszatért, ezzel együtt a stabilitás is visszaállni látszik. Jelenleg úgy érzem, a legerõsebb bevethetõ belsõ kettõs a Dawson-Gallas páros, de a helyettesítõ Kaboul, vagy Bassong bevetése sem gyengítené igazán a stabilitást.

A széleken is történt némi változás tavalyhoz képest. A Corluka helyett Alan Hutton kap rendszeres lehetõséget. Alkalmazása nagyban betudható a csapat mai játékának, hisz a skót sokkal inkább támadóbb felfogású, mint horvát társa. A Bal oldal csak részben alakult át. Assou-Ekotto maradt ebbnen a pozícióban egyedül, hisz korábbi váltótársát, Bale-t szó szerint elõléptették. A kameruniról csak annyit említenék, hogy az oldaláról indított beadások igen nagy százalékkal elhallnak, vagy meg sem valósulnak. Remek ütemben lép a labda útjába, emellett a labda kihozatalakor nem retten vissza néhány szemtelen cseltõl sem. Naninak igazán nehéz dolga lesz.

Lépjünk egy sort elõre és világítsuk meg a középpályát!


A Spur talán legnagyobb erõsségei a szélsõi. A Bale Lennon kettõs egyrészt villámgyors, beadásaik életveszélyesek és ami még nem mellékes, gólveszélyesek is. Kettejük játékból kizárása az ellenfelek legfontosabb feladata. Ugyanakkor az emberfogás életveszélyessé válhat, hiszen a középpálya közepén garázdálkodik a csapat valódi esze, a mozgatórugó, vagy ahogy a csapatnál hívják a Croator. Õ Luka Modric, a horvát agytröszt. Védekezésben rengeteget vállal, számtalan labdát szerez, majd okosan játsza tovább. Elõre játéka igazán a csapat idei nagy szerzeményével Rafa Van der Vaart-tal vált döbbenetessé. A holland újjászületett. Harry Redknapp ráadásul egy olyan posztot talált a számára, ahol igazán élni tud. Ez a nevezzük árnyékék pozíciónak, olyannyira fekszik Rafának, hogy akár még gólkirály is válhat belõle a szezon végére. Nem elhanyagolandó továbbá a középpálya védekezõ feladatát elsõsorban ellátó Wilson Palacios személye sem. A hondurasi egy ideig mellõzött volt, visszatérésekor néhány meccsen aggodalomra adott okot a mutatott játéka, azonban szinte egyik pillanatról a másikra hatalmas formajavuláson esett át és mostanság csapata egyik legjobbja.


 A végére maradt a támadó szekció csúcsa a csatár pozíció.

Lehetõségeink, úgy hiszem, irigylésre méltóak. Elsõszámú csatárnak Defoe-t említeném, akinek idén van még mit bizonyítania, de neki elég egyetlen villanás, hogy gólhelyzetbe kerüljön. Alternatívája az orosz Pavlyuchenko, akinek talán legnagyobb erõssége a védõk takarásából élesen rálõtt labdái. Neki azonban szemmel láthatóan nehezebben megy a két szervezõ, Modric és VdV játékába való bekapcsolódás. Azonban ha ez nem menne, rögtön életbe lép a B terv, aki nem más, mint az android Peter Crouch. Ha végképp nincs más megoldás, hát ívelgetjük elõre a labdákat, amelyek rendre jól szelídít meg, vagy fejel vissza az érkezõ társ elé. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy ebben a szezonban egyetlen gólnál tart, viszont már 8 ízben asszisztált valamely csapattárs gólszerzésében, akit legtöbb esetben a középpályáról elõre számûzött Van der Vaart személyesít meg.

Ezek ismeretében nem nehéz rájönni, miért is szerethetõ a Spurs játéka. Képesek akár csere nélkül, vagy egyetlen cserével teljesen mást játszani. És a játékstílus változtatása elsõsorban a támadások mikéntjét érinti. A szurkolók többsége pedig a látványos, nyílt sisakos támadó futballt szeretik, ezt pedig maradéktalanul megkapják az észak-londoni gárdától.

 

bobbybinary
 

 

 

Bajnokok akarunk lenni? Nem ezen a meccsen fog múlni, de fontos lépés lenne, ha nyernénk! 

 

 

Legtöbb helyen azt olvastam, ma véget ér a veretlenségi sorozatunk. Egyszer minden sorozat véget ér, kérdés csupán az, a miénk ma fog, vagy még megyünk tovább.

 

Ha véget ér, akkor sem dõl össze a világ. Túl vagyunk a bajnokság felén, és egyelõre nem kaptunk ki. Hogy nyolc döntetlenünk van? Nem érdekel, mert lehet másoknak kevesebb az "X"-ük, de jóval több a vereségük. Tavaly arról szóltak a hírek, hogy 5 vereséggel nem lehet senki bajnok. Idén a szezon felénél éppen csak túl már csak két csapat van, akinek ötnél kevesebb veresége van. A manchesterieknek.

Lehet ma lesz az elsõ vereségünk? Ki tudja? Talán. Ha a srácok lebecsülik az ellenfelet, akkor biztosan. Más esetben nem hinném.

Folytatjuk-e veretlenségünket? Képesek vagyunk rá! A védelmünk ha nincs is a csúcson egyelõre, de már csak néhány szikla van odáig. A belsõ kettõs kõkemény, a jobb szélünkre egy fiatal csillag került, aki hosszú éveken át képes majd ragyogni azon a poszton. A bal szélünkön ott egy Evra, aki bár idén nem olyan kimagasló, mint az utóbbi években, de mégis a világ egyik, ha nem a legjobb bal védõjérõl beszélünk.

Kapuban ki lesz, egyelõre rejtély. Ha "Wonder Sar" meggyógyul, nem kérdés, ki védjen, de ha még nem lenne 100%-os, ott van Kuszczak, akit sokan nem szeretnek, de megmutatta, lehet vele számolni.

Középpályánk bármennyire is gyenge egyesek szerint, hiányzók ellenére is sok variációs lehetõséggel bír. Ferguson szereti a nagy meccseken a megerõsített középpályát, ami Õt igazolja. Mivel a Spurs idén nem lett gyengébb, mint tavaly, lehet ezt választja majd Ferguson. De ne feledjük, legutóbb a White Hart Lane gyepén két támadóval álltunk ki ellenük. Melyik lenne jobb, azt személy szerint nem tudom. Mindkettõnek van elõnye és hátránya is.

Látva nem egy Tottenham meccset valószínû, hogy Van der Vaart elõtt lesz még egy támadó, így a középpálya közepe Modricra és Palaciosra (vagy Jenasra) összpontosul. Ezért akár a két csatáros játék is beleférhet, mert ha nálunk ketten vannak a középpálya közepén, akkor sem lenne az ellenfél létszámfölényben.

Így szerintem a két csapat hasonló felállást választ majd. Ha Redknapp megpróbálja a Jenas-Modric-Palacios belsõ hármast, biztosan Ferguson sem lesz rest egy csatáros játékkal elõlépni. Jelenleg a Nani, Fletcher, Carrick/Scholes, Anderson/Giggs, Rooney és Berbatov egység képes mindkét felállást lehozni.

Rengeteg kérdés merül fel így a találkozó elõtt, amire csak találgatásokat lehet megfogalmazni, a lényeg, hogy a csapatban maximálisan meg legyen a küzdeni akarás és a gyõzelmi vágy.

A két keret erõssége szinte azonos, a tapasztalat rengeteget számít majd, ami számunkra elõny. Ellenben a White Hart Lane közönsége nagyon fel tudja tüzelni a Spurst. A média szerint a Spurs képes legyõzni a Vörös Ördögöket, több angol lap szerint eddig tart a veretlenségünk. Ezzel nyomást tettek a hazaiakra, amit mi nagyon szépen megköszönünk.

Nagy párharcok várhatók a pályán, õszintén szólva nem csodálkoznék, ha kiállítás is lenne. Látva, hogy Mike Dean lesz a spori, erre esély is van.

 Akire nagyon figyelni kell, az szerintem nem Bale. Õt Rafael leszedte a pályáról, ma is meg fogja oldani a semlegesítését. Bár biztos nagy párharc lesz köztük, de akikre inkább figyelni kell, õk Modric és Van der Vaart. Modric mozgatja az egész Spurst, most jól jönne Park Ji-sung, aki ki tudná kapcsolni úgy, ahogy tette tavaly a Milan ellen Pirloval. Van der Vaart pedig életveszélyes a kapu elõtt, Vidicnek nem lesz könnyû napja, az biztos.


Meccset befolyásoló párharcok:

Rafael - Bale: a walesi szélsõ formája az utóbbi meccseken visszaesett, folyamatosan rossz döntéseket hozott, nem volt olyan hatékony, mint a szezon elején. Viszont biztos feltüzelve lép majd pályára, Rafaelnek nagyon kell figyelnie majd.

Assou-Ekotto - Nani: a portugálnak vissza kell jönnie védekezni egész meccsen, mert ha nem teszi, Rafael 2v1-ben maradnak Bale és Ekottoval szemben. Támadásoknál lehetne keresnivalója Naninak, Assou-Ekotto nem kedveli, ha megforgatják.

Modric - Fletcher: eszméletlen nagy párharc lesz ez, talán itt dõl majd el a mérkõzés. Darrennek ki kell kapcsolnia a horvátot a játékból, ha sikerül, a londoniak bajban lesznek.

Rooney - Dawson: a védõ biztosan nagyon rá fog állni Waynere, akinek irdatlan nehéz dolga lesz. Tavalyi formában lévõ Rooneyt nehéz lett volna megfogni, idén talán könnyebb lesz tartani az angol csatárt, de remélhetõleg Rooney így is tud majd kellemetlenségeket okozni.

Berbatov - Kaboul: Diminek sem lesz könnyû dolga Kaboul mellett, de nagyon figyelnie kell, mert a védõ hajlamos hibázni, azt pedig Berbatovnak azonnal ki kell használnia. Ex-csapata ellen játszik, biztos nem fogják megtapsolni, de szeret a Spurs ellen játszani.

 

Rio - Crouch: a hórihorgas csatár ontja a gólpasszokat, Rio a beadásoknál sokszor rosszul helyezkedik, nagyon kell majd figyelnie.

 

Vidic - Van der Vaart: hatalmas csata lesz, Nemanja képes lesz arra, hogy megfogja a hollandot, akinek elég egy kis hely és már kapura veszélyes. Vidicnek folyamatosan figyelnie kell majd.



Összességében egy nagyon nehéz mérkõzésre számítok, ahol ha döntetlent érünk el (bárhogy is alakul az eredmény) nem leszek csalódott. Írhatnám azt, hogy simán nyerünk, mert mi a Manchester United vagyunk, de ez még nem garancia semmire ebben a bajnokságban. Nem becsülöm le a csapat képességeit, de elég könnyelmû kijelentés lenne az, hogy könnyû meccs lesz. Nagyon nehéz lesz, talán a szezon eddigi legnehezebb meccse. Nem azért mondom ezt, mert nem hiszek a srácokban, hanem mert a Spurs nagyon erõs.

Reálisan nézve a dolgot kár lenne kijelenteni bármi olyat, hogy simán behúzzuk ezt a meccset. Nem húzzuk be simán, aki az ellenkezõjét hiszi, az nem látja át a helyzetet! Kemény harc lesz, amit a srácok képesek megnyerni, de ugyanúgy benne lehet a vereség is.

 Ám a három pontért megyünk, mert nem a többieket kell néznünk, hanem saját teljesítményünket!

 



ATijs
 


manutdfanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!