Lingard - Büszkeség és türelem

2014. augusztus 16. szombat. Manchester United vs. Swansea City az Old Traffordon. Louis van Gaal bemutatkozó tétmeccse a Manchester United menedzsereként és Jesse Lingard debütálása.


Az akkor 21 éves Lingard végre megkapta azt a lehetõséget, amelyért mindig is dolgozott azóta, hogy még kisiskolásként a klubhoz került. Pályafutása nagy pillanata azonban csak 24 percig tartott, miután a középpályán a Hattyúsok csapatkapitánya, Ashley Williams becsúszott neki. A walesi válogatott játékos egy olyan ellenfél, aki jól példázza a Premier League fizikális igénybevételét. Egy azon herkulesi harcosok közül, aki az akadémiai stáb fejében járt, amikor türelemre intették a zöldfülü Lingardot, mikor alacsonyabb korcsoportban játszott, ezzel is védelmet adva neki.

 

Az esetbõl következõ térdszalag sérülése még az elõtt véget vetett szezonjának azon az augusztusi délutánon, hogy a Premier League 20 csapatából 18 megkezdte volna az idényt.

 

"Szerintem az én hibám volt" - kezdi Lingard a visszaemlékezést a Manutd.com-nak.

 

"Beleugrottam ebbe az összecsapásba. Izgatott volna, mert ez egy újabb lépcsõfok volt számomra. De az összes orvos nagyon odafigyelt rám. Egy nagyon stresszes idõszak volt ez számomra, hogy ennyi ideig kimaradtam. Valószínûleg ez volt az elsõ olyan sérülés, amely okán ennyi idõt kellett kihagynom, de az egész családom és az összes barátom támogatott, és ahogy mondtam, az orvosi stáb is remekül bánt velem."

 

 

Kezdõként való debütálása sokáig váratott magára. Lingard már leülhetett a kispadra Sir Alex Ferguson irányítása alatt is, de végül nem állhatott be a Crystal Palace elleni Ligakupa mérkõzésen. David Moyes cserének jelölte 2014. januárjában a Swansea City ellen. Kínzóan közel volt bemutatkozásához - miközben láthatta, hogy a kimagasló 2011-es Ifjúsági FA-kupa-gyõztes csapat többi tagja megkapja a lehetõségét, õ neki azonban erre várnia kellett.

 

"Sir Alex azt mondta, amikor 22-23 éves leszek, a felnõtt csapatbaanin fogok játsz, és így is történt" - mondta nevetve.

 

"Õ egyértelmûen tudja, mit beszél! Egy tapasztalt ember, úgyhogy hallgattam rá!"

 

A sportág egyik legnagyobb alakjának bölcselete ellenére az a tény, hogy ez a lépés a rivaldafénybe csak nagyon lassan történt meg, türelmet igényelt, amely mindig is az egyik legnagyobb erénye volt.

 

 

"Az egész stáb tudta már fiatal koromtól kezdve, hogy türelmesnek kell velem lenni, mivel nem fejlõdtem olyan gyorsan, mint a többi játékos" - emlékszik vissza.

 

"Úgyhogy ezt tiszteletben kellett tartani és várnom kellett az esélyemre. Most a menedzser megadta azt a bizalmat, amire szükségem volt."

 

A türelem gyakori szó volt a United mindig is tehetségesnek vélt saját nevelése kapcsán, akinek a keddi, CSZKA Moszkva elleni meccs csak a második szereplése volt a Bajnokok Ligájában karriere során, de így is õ készítette elõ Wayne Rooney gyõztesgólját, az Old Trafford közönségének legnagyobb örömére. Van Gaal, aki azelõtt megjósolta, hogy eljött Lingard ideje, mielõtt a kezdõben adott volna lehetõséget a fiatal angolnak az orosz bajnok elleni elsõ mérkõzésen, nagyon dicsérte az ifjú középpályást. A szurkolók pedig egyetértettek vele, õt választották a mérkõzés legjobbjának.

 

 

Miután megmászott egy igazi hegyet azzal, hogy tavaly bekerült a csapatba, majd egy dermesztõen súlyos sérülést szenvedve mankón volt kénytelen elhagyni a stadiont, a fejlõdés kitûnõnen mutatja a warringtoni születésû tehetéség karakterét. A tény, hogy ennyire higgadt és tudatos maradt, nagyban köszönhetõ a körülötte lévõ embereknek, köztük az edzõi stáb tagjainak is, akik felismerték, hogy az idõ neki dolgozik.

 

Mindazonáltal ez az idõszak egy kétirányú út volt az angol U21-es válogatott játékos számára. Elvitathatatlan, hogy a Unitedtõl távol, kölcsönben a Leicester Citynél, Birmingham Citynél, Brighton Howe & Albionnál és a Derby Countynál töltött idõszakai számos kérõ megjelenését vonta maga után. Mindig is voltak olyan szóbeszédek, találgatások, hogy állandó játéklehetõség reményében elcsábítják. Azonban Jesse mindvégig kitartott azon elhatározása mellett, hogy gyerekkori hõsei útját kívánja követni.

 

 

"Mindig is kitartottam a United mellett, mert õk is mindvégig kitartottak mellettem" - mondta.

 

"Most, hogy a klubnál játszhatok, különösen az elmúlt héten, amely egy hihetetlenül õrült hét volt nekem és a családomnak, mindenki nagyon büszke, és nagyon jó érzés, hogy viszonozni tudom a belém vetett bizalmukat. Már régen távozhattam volna, de türelmesnek kellett lennem. Reméltem, hogy a menedzser lehetõséget biztosít majd nekem, onnantól pedig csak rajtam múlik majd, hogy élek-e vele."

 

Lingard mindezt nagyon precízen teszi. Kapufát lõtt a manchesteri derbin, amely lövés ha egy-két centivel lejjebb megy, Manchester vörös fele felrobbant volna, és majdnem ugyanez a helyzet megismétlõdött vele a Middlesbrough elleni Ligakupa mérkõzésen is. Az Everton ellen a második félidõben mutatott produkciója már mutatta, hogy rászolgált menedzsere bizalmára, de természetesen a CSZKA Moszkva elleni hétközi teljesítménye volt az, amely igazán élményszámba ment.

 

"Miután visszajöttünk a nyári felkészülési túráról, sokkal erõsebbnek és fittebbnek éreztem magam a szezon elébe nézve."

 

 

"Amint beállhattam az Everton ellen, azonnal megtaláltam a helyemet. A társaim végig támogattak, tanácsokat és segítséget adtak, úgyhogy tudtam, mit kell tennem aznap."

 

A Goodison Parkban, ahol a Vörös Ördögök meggyõzõ, 3-0-s gyõzelmet arattak, védekezésbeli képességeit is meg kellett csillogtatnia, hiszen Ross Barkley próbálkozását a kapufánál állva vágta ki. Nem a véletlen mûve volt, hogy a megfelelõ helyen, a megfelelõ idõpontban volt, sokkal inkább az Aon Training Complex edzõpályáin töltött óráknak volt köszönhetõ.

 

"Szerintem ezt a tartalékoknál Warrennel [Joyce] sajátítottam el" - fedi fel Lingard.

 

"Õ mindig azt mondja, 'Zárj vissza, zárj vissza', és mindig kiabálva utasít minket a pályán. Ez megmaradt bennem. Még amikor kölcsönben játszottam, akkor is így tettem. A menedzser kedveli, ha valaki a támadás mellett a védõmunkába is komoly energiát fektet, így ez jó helyzetbe hoz engem, amikor a jobbszélen játszom, mert így fel-alá futhatok a szélen. A végén minden kemény munka kifizetõdik."

 

 

Rengeteg szó esik az angol akadémiai rendszerbõl kikerülõ tehetségekrõl, többségük negatív, és sokan gondolhatják, hogy Lingard csak a ritka kivételek egyike, aki képes a Bajnokok Ligája szintjén is bizonyítani. Ezentúl a szélsõ egyfajta példakép is lehet az iskoláskorú fiúk számára, még ha errõl magát a játékost gyõzködni is kell, hogy így van.

 

"Rengeteg hazai saját nevelésû játékos kerül ki az akadémiákról, nekik azt tudom tanácsolni, hogy legyenek türelemmel, és várjanak a lehetõségükre. Ez a legfõbb tanács, amit szeretnék, ha megfogadnának."

 

"Hogy példakép lennék-e? Talán egy kicsit. Láthatod a mások által bejárt utat, amelyet követhetsz, és cselekedhetsz úgy, mint például én. Minden tényleg a türelemrõl szól. Természetesen tudod, hogy kölcsönbe kell menned, hogy tapasztalatot gyûjthess, és ha egyszer visszatérsz, akkor már készen állhatsz arra, hogy a felnõtt csapatban bizonyíts."

 

Nagyon nehéz egy fiatal játékosnak betörnie egy ilyen nagy klub felnõtt csapatába, de ami még biztosabb, hogy ott is maradni még nehezebb. A menedzser mindig kihangsúlyozza a fiatalokra váró versenyhelyzet nagyságát, amikor azok szeretnék letenni névjegyüket a felnõtt csapatnál. Eddig ez nem bizonyult leküzdhetetlen problémának Jesse számára. A másik dolog, amely Lingard javára válhat, hogy hozzáállásában érezhetõ, hogy szeretne bizonyítani a Louis van Gaalnak. 

 

Amikor mostani ambícióiról kérdezik, nem állítja magát olyan nagy feladatok elé, mint hogy megelõzzön posztja rangsorában sokat megélt válogatott játékosokat, vagy gyorsan bepótolja a sérülése miatt kiesett idõt.

 

"Szeretnék folyamatosan a csapatban maradni, legalább a kispadra leülni és onnan beállni, vagy akár a kezdõcsapatban küzdeni."

 

"Ez most a legfontosabb célom."

 

"Fiatalként egyértelmûen önbizalmat ad, hogy a Manchester Unitedben játszhatok, és amíg keményen dolgozok, addig meg fogom kapni a lehetõségemet. Természetesen nem szabad elszállnom ettõl, két lábbal a földön kell maradnom. Még nem jutottam az út végére. Hosszú még az út, amely során keményen kell dolgozni az edzõpályán, hogy rajta is maradhassak."


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!