Sok szurkoló képmutatóan viselkedik

Scott Patterson, a The Republik of Mancunia alapítójának véleménye a United jelenlegi helyzetérõl.


Annak ellenére, hogy sokak szerint a Manchester United szurkolói el vannak kényeztetve, joguk van kritizálni azt a fajta focit, amit mostanában látnak a csapatuktól. Amíg a közösségi média által gerjesztett hisztéria sokakat meggyõz arról, hogy sokkal rosszabb a helyzet, mint valójában, tény, hogy nem esik jól megnézni a United meccseit, és frusztáló, hogy a játékosok nem igazán sürgetik magukat.

 

A PSV elleni 0-0-s meccset támadólag kezdte a csapat, és kidolgoztak egy pár remek helyzetet az elsõ félidõben. A félidõ után felfrissülve tértek vissza a srácok, majd Ashley Young beállásával még veszélyesebbnek nézett ki a United. Amikor a csapatok védekezni jönnek az Old Traffordra, és minden játékosuk a labda mögött van, akkor nehezen lehet õket feltörni - ez sokszor még Sir Alex Ferguson számára is kihívást jelentett.

 

Amíg Paul Scholes, Peter Schmeichel és más, egykori United játékosok rendszeresen Van Gaalt kritizálják a médiában, Rio Ferdinand más szemszögbõl közelítette meg a dolgot a múlt héten.

 

"Amikor labdarúgó voltam, az volt az elsõ számú célom, hogy trófeákat nyerjek, a másodlagos célom pedig az, hogy ezt szép focival érjem el, és úgy látszik, Van Gaal is így áll a dolgokhoz" - mondta Ferdinand. "Az én idõmben sem volt mindig olyan izgalmas az élet az Old Traffordon. Sir Alex utolsó utolsó három éve kifejezetten arról szólt, hogy csak érjünk célba, ez pedig nem mindig volt szép."

 

A különbség az, hogy Ferguson csapata tudta, hogy mikor kell megnyerni a meccset, a Van Gaal-féle United viszont az egész meccsen ugyanúgy játszik, beszéljünk akár a kilencedik vagy a kilencvenedik percrõl. A PSV elleni mérkõzés utolsó harminc percében, mintha nem lett volna fontos a számukra, hogy belõjjék a kapu elé a labdát.

 

Majd a United elutazott a King Power Stadionba, hogy a Leicester ellen játszanak, ahol Jamie Vardy kontratámadásból szerezte meg a vezetést a Rókáknak, viszont Bastian Schweinsteiger révén egyenlíteni tudtak. A Leicester az egyik legjobb formában lévõ csapat a bajnokságban, ráadásúl szeptember óta nem kaptak ki, ennek fényében a döntetlen jó eredmény, annak ellenére is, hogy a United gólszerzõje és menedzsere szerint nyerniük kellett volna. Ha megnézzük, hogy mennyit birtokolták a labdát, kiábrándító az egy pont, de ez a szezon eddig errõl szólt.

 

 

A hétvége után a United a Manchester City és a Leicester mögött található a tabellán, egy ponttal lemaradva a listavezetõtõl, olyan csapatokat megelõzve, mint az Arsenal, Liverpool és persze a Chelsea. A szezon harmada után ez elég ígéretes pozíció, fõleg úgy, hogy pár hónap múlva a Leicester valószínûleg lejjebb fog helyet foglalni a tabellán.

 

Ha megnézzük a United decemberi menetrendjét, még jobban néz ki a mostani pozíciójuk. A City a Leicester, az Arsenal és a Stoke ellen is fog játszani decemberben, ráadásúl idegenben, miközben a Leicester a Goodison Parkba és az Anfieldre is ellátogat majd, de a City-vel is megmérkõznek. Összehasonlítás végett, a United legnehezebb meccse a következõ hetek folyamán a Stoke lesz, idegenben.

 

Persze, egyik meccsen sem garantált a három pont, és a jelenlegi gólszerzési probléma sem garantálja azt, hogy a United megnyeri azokat a meccseket, amiket hozniuk kellene. Ennek ellenére, nem lenne meglepõ, ha a United a tabella tetején ünnepelné az új évet.

 

Vajon a United szurkolók ebben az esetben is folytatnák a panaszkodást? Mi lesz akkor, ha megtörténik a lehetetlen, és megnyerik a bajnokságot? Vajon a támadó futball alapelve fontosabb, mint a trófeák megnyerése?

 

A kettõnek nem kellene kizárnia egymást, de egyelõre Van Gaal egyenesbe próbálja hozni a dolgokat, így egyelõre arra koncentrál, hogy a csapata uralja a mérkõzést, nem pedig arra, hogy szórakoztasson és támadjon. Nem nagyon szoktam érteni, amikor szakértõk, vagy szurkolók azt emlegetik, hogy hány passzt végzett el egy csapat a gólt megelõzõ támadás folyamán. Senki sem kíváncsi arra, hogyan passzolja halálra egyik csapat a másikat, nem? Viszont Van Gaal, a menedzser, aki eddig mindegyik csapatával megnyerte az adott ország bajnokságát, úgy gondolja, hogy most erre a módszerre van szüksége a Unitednek.

 

Ha a holland határozatlan ideig lenne a csapat menedzsere, akkor a "filozófiája" sokkal aggasztóbb lenne, ugyanis attól kellene tartanunk, hogy az unalmas foci nem csak egy mulandó szeszély az Old Traffordon, viszont tudjuk, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint Van Gaal a következõ szezon végén távozik.

 

Ugyanazok a szurkolók, akik minden áron José Mourinhót akarták Ferguson helyetteseként látni, aki amúgy szintén híres az unalmas focijáról és arról, hogy mennyire nem foglalkozik a fiatal játékosokkal, most mindenért lehordják Van Gaalt. A United menedzserének kezei alatt 8 utánpótlás játékos debütált az elmúlt 14 hónapban, míg Mourinho csupán kilenc játékosnak adott lehetõséget a debütálásra az elmúlt 5 évben. Sõt, 15 éves edzõi karrierje alatt csak 23 utánpótlás játékos szerepelt a csapataiban, és ezek közül egy sem tudta megtartani a helyét az elsõ csapatban. Ezt össze sem lehet hasonlítani olyan játékosokkal, mint Xavi, Andres Iniesta, Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, vagy Thomas Müller stb., akik mind Van Gaalnak tartoznak köszönettel, amiért lehetõséget adott számukra a nagyok közötti bemutatkozásra.

 

Amíg az utánpótlásképzés gyökeres része a klubnak, az erõs védelem sohasem kapott nagy szerepet az Old Traffordon. Annak ellenére, hogy Edwin van der Sar, Rio Ferdinand és Nemanja Vidic említésre méltó védelmi rekordott állítottak fel a pályájuk csúcsán, mégis olyan játékosok körül forgott minden, mint Cristiano Ronaldo vagy Wayne Rooney.

 

 

Habár a támadó szekció elég karcsú, ami kizárólag a menedzser és Ed Woodward hibája, mert nem biztosították a megfelelõ utánpótlást a nyári átigazolási szezonban, a United védelmi rekordja elképesztõen jó. Az Old Traffordon eddig csak egy gólt kaptak, az pedig Christian Benteke elképesztõ szépítõ gólja volt a Liverpool elleni, 3-1-re záruló gyõztes mérkõzésen.

 

A Unitedet nehéz legyõzni, mert remekül védekeznek, nem pedig azért, mert remekül támadnak, ez az ami nem kell a szurkolóknak, de ez még mindig jobb, mint mind a két fronton elbukni, mint ahogy Mourinho teszi/tette a Chelsea-vel, vagy ahogy David Moyes tette, még Van Gaal elõtt.

 

Van Gaal kitakarította a keretet, miután már semmi önbizalma nem volt a csapatnak, helyreállította a magabiztosságot, és egy világos szerkezet alapján játszatja a csapatát. A következõ menedzsernek fekteti le az alapokat, éppen úgy, ahogy azt a Barcelonánál, vagy a Bayernnél tette, aki egy olyan megformált csapatot fog örökölni, amelyik a fegyelemmel és a fokozott futballintelligenciával, könnyedén tud majd alkalmazkodni a remélhetõleg új, és izgalmas taktikához.


umaxit

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!