A hangadó: Baumstark Tibor

A DIGI Sport sportkommentátora szerint sok tényezõ befolyásolhatja a United-Arsenal derbi végkimenetelét.


A Manchester United hazai pályán fogadja Arsene Wenger együttesét az angol labdarúgó-élvonal 27. fordulójában. Ez alkalommal Baumstark Tiborral együtt vettük szemügyre a hétvégi derbit. A DIGI Sport sportcsatorna oszlopos tagja otthon van az angol fociban, ugyanis számos Premier League-meccset közvetített már pályafutása alatt, így a hazai United szurkolók füleiben bizonyára ismerõsen csenghet kivételes orgánuma.

 


A 35 esztendõs sportkommentátor szívesen emlékszik vissza a két klub elmúlt évekbeli összecsapásaira. 

 

"A 8–2-es United sikert hozó meccs abszolút kiemelkedik mind közül. Ritkán látni olyat, hogy az egyik fél ekkora gyõzelmet arasson a másik fölött. Természetesen ezen túlmenõen is számos emlékezetes párharcuk volt, ami annak is betudható, hogy két edzõlegenda ült -nem is olyan régen- a kispadokon. Közülük mára csak az egyik maradt talpon" – vágott bele mondandójába, de megjegyezte, Louis van Gaalt szintén legendának tartja, bár tisztában van azzal, a jelenlegi helyzet alapján a legtöbben nem ezzel a jelzõvel illetnék õt a Unitednél.

 


Az egyre acélozatlanabb Vastulipán

 

A nagyszerû sportújságíró furcsának tartja a holland szakemberrel kapcsolatban az állandóság hiányát, amely tulajdonság véletlenül sem fedezhetõ fel a mostani együttesében. Példaként említette a 90-es évekbeli Ajaxot és a késõbbi, általa irányított Bayern Münchent, amely gárdák kezdõcsapatát szinte minden labdarúgást szeretõ ember fejbõl fel tudta sorolni, akár azt is, melyik játékos, milyen poszton szerepel. 

 

„A Manchester United esetében nem alakult ki ez a fajta állandóság, amelynek részben az az egyik oka, hogy számos sérülés hátráltatta munkáját szezon közben. A másik az állandó kísérletezõkedv, ami nem tudom, miért érzi úgy, hogy állandóan módosítania kell a csapaton. Összességében csalódásként élem meg az eddigi tevékenységét a United menedzsereként, mert szinte biztos voltam abban, hogy a kicsit haloványabban sikerült elsõ szezon után a másodikra összerakja majd ezt a csapatot. Nem így lett” – foglalta össze a mûsorvezetõként is tevékenykedõ sportkommentátor. 

Elmondása szerint a holland szakember nem tudta folyamatosan bevetni azokat a kulcsjátékosait az egyes meccseken, akiket szeretett volna. Ám a manchesteriek keretének egyensúlyát sem tartja tökéletesnek, pedig az Oranje egykori szövetségi kapitánya a második szezonjára igazán korrigálhatta, toldozhatta volna azok a foltokat, amelyek az elsõ idényében láthatóak voltak. Elsõsorban a védelemre gondolt, ahová az átigazolási idõszakban nem érkeztek olyan futballisták, akik ezt megoldhatták volna, vagy akik jöttek, egyszerûen nem teljesítettek megfelelõen.

 

Vírusként terjedõ sérüléshullám
 

A DIGI Sport csatorna oszlopos tagja úgy látja, a korábbi szezonok ezen szakaszaiban az Arsenalnak annyi sérültje volt, mint amennyi most a Manchester Unitednek. 

"A hét folyamán pillantottam rá, mi a helyzet a két együttes maródiaival: a United 14, az Arsenal pedig csak négy hiányzóval bír, persze van 1-2 játékos mindkét oldalon, akik felépülhetnek vasárnapig. A londoni sztárcsapat esetében fontos faktor lehet, hogy sokkal kevesebben bajlódnak különbözõ sérülésekkel idén, mint a korábbi évek során bármikor. Nem állítom, hogy a kulcsjátékosok közül mindig, mindenki bevethetõ állapotban volt, de egyszer tartott annyi ideig, hogy az komolyan befolyásolhatta volna a bajnoki szereplésüket – fogalmazott. Megjegyezte, ha már a United kapcsán szóba került az egyensúly, mint jelzõ, a londoniak keretére mostanra abszolút illik ez a jelzõ, csupán a szó pozitív értelmében.

 




 

 


Fiatalos lendülettel a rutinos klasszisok ellen
 

„Manchester vörös felében akadnak olyan fiatal tehetségek, akik ebbõl a kedvezõtlen, s nehéz idõszakból jól jöhetnek ki. Ezek táborát erõsíti Anthony Martial, aki sokkal jobb igazolás annál, mint ahogy azt a legtöbben gondolták volna a szezon elején. Ugyanakkor Cameron Borthwick-Jackson sem okozott komolyabb csalódást, bár az õ játéka még kétséges. Az õ szerepeltetésük talán jó hozadéka lehet hosszú távon a manchesteriek számára.” 

 

A másik oldalon a 20 éves Hector Bellerin szintén bejátszotta magát az Arsenal kezdõcsapatába, mára alapembernek számít. Megkérdeztük, a hispán védõ esetében lát-e esélyt hasonló játékosátigazolási-szagára, mint ami Cesc Fabregas-szal esett meg korábban.
 

„Elképzelhetõ. Az õ szempontjából ugyanakkor jobb lenne, ha egyelõre ott maradna, ahol bíznak benne. Arsene Wenger bizalmát mindenesetre elnyerte. Úgy látom, Bellerin nagyon gyors játékos, rendkívül jó készségekkel és adottságokkal rendelkezik, ami a támadófutballhoz kell. A védekezése már más tészta, azon még van mit csiszolni” –  mondta, majd hozzáfûzte, az bizony a United malmára hajthatja a vizet a vasárnapi rangadón, ha be tudja játszani a labdákat az ifjú spanyol mögé.

 

Amennyiben azonban a gall menedzser a legjobb tizenegyét tudja pályára küldeni, amelyben többek között Alexis Sánchez, Olivier Giroud, vagy épp Aaron Ramsey is szerepel, azzal a Manchester United B-csapata legfeljebb szerencsével tudna versenyre kelni.

 

 


Derbi elõtti fáradalmak
 

Baumstark Tibor szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni a hétközi meccsek utáni regeneráció fontosságát. Amíg Juan Matáék csupán kettõt, addig Mesut Özilék négy napot pihenhetnek a hétközi, európai kupaporondon való szereplés után. Elmondta, hatalmas szerepet játszhat ez a rangadó végkimenetelét illetõen. Ahogy a United a dán Midtjyllandot, úgy az Arsenal szintén hazai környezetben fogadta a Barcelonát. Elõbbi az Európa-ligában harcolta ki 6–3-as összesítéssel a tizenhat közé jutást, utóbbi a BL-címvédõjét próbálta legyûrni, sikertelenül (0–2) az angol fõvárosban, a nyolcaddöntõ odavágóján.

 

„Lényeges szempont, hogy (interjúnk csütörtökön készült – a szerk.) a dán alakulattal szemben milyen eredményt ér el a Van Gaal-legénység. Ha sima gyõzelemmel ledolgozza a hátrányát, s továbbjut, az a kevesebb pihenõ ellenére is olyan hatást válthat ki, amely pozitív töltettel turbózhatja fel a vörös ördögöket a rangadó elõtt.”
 


A hétközi fiaskó miatt sem gondolja azt a sportkommentátor úr, hogy a hétvégi megmérettetésen kevésbé motiváltabban játszana a londoni csapat. Épp ellenkezõleg, úgy véli, ez az, amire igazán fókuszálnak Wengerék. 

 

„Az Arsenal számára egyértelmûen a bajnokság a legfontosabb. Nem állítom, hogy nem volt fontos számukra a Barca elleni meccs, de úgy fest, az a párharc eldõlt. Nem nagyon reménykedhetnek. Pillanatnyilag három sorozatban vannak versenyben, de nem kérdés, hogy ezek közül számukra a Premier League a legértékesebb. Ha jelen pillanatban választhatnának, szinte biztos, hogy amellett tennék le a voksukat” – taglalta.

 

 


 

Repjegy a BL-be
 

A bajnoki esélyek vizeire evezve, arról is beszéltünk, mely csapatokat tartja a legesélyesebbnek, akik a tabella elsõ négy helyének egyikét elfoglalják a bajnokság végén. Kiderült, csodálkozna azon, ha a jelenlegi kvartett nagyot változna az idény zárására. 

 

”A Tottenham Hotspur és az Arsenal eléggé közelít a Leicester City, s egyben a  csúcs felé is. Claudio Ranieri gárdája olyan elõnyre tett szert, amivel ott maradhat az élbolyban. Két komoly kérdés vetõdik fel a jelenlegi top néggyel kapcsolatban: egyrészt a listavezetõ ezután is tudja-e hozni a papíron könnyebb meccseit. A másik pedig -aminek némileg ellentmond a szerdán lejátszott Dinamo Kijev Man City (1–3) BL-meccs- az összezuhanás jeleit mutató Manchester City miképp lesz képes összeszedni magát a már félig távozó Manuel Pellegrini kormányzásával a hátralévõ fordulókban. Amennyiben olyan teljesítménnyel rukkolnak elõ, amely a tudásszintjüknek megfelel, nem lesz gond. Ha a két City közül valamelyik megbillen, az némi reménysugarat jelenthet a United számára.”

 

„Állítsátok meg Giroudot!”
 

Baumstark Tibor szerint több szempontot kell figyelembe venni a mérkõzéssel kapcsolatban, amelyet a DIGI Sport 1 csatorna 15.05-tõl élõben sugároz.
 

„Kérdéses, vajon milyen tervet dolgozott ki Olivier Giroud hatástalanítására a Vastulipán. Mindez azért lényeges, mert a francia csatár a Leicester elleni bajnokin, ahol annak ellenére, hogy Robert Huth és Wes Morgan személyében két borzasztóan jól fejelõ játékos van a védelem közepén, mégis 11 fejpárbajt nyert meg a két héttel ezelõtti találkozón. Ha ezt a számot, s arányt ismételten hozza, nem sok mindenben bízhat a United. Amiben mégis reménykedhetnek az Old Trafford háza táján, hogy az Arsenalnak nem igazán ízlik az a fajta labdatartásra épülõ játék, amelyet Wayne Rooney-ék begyakoroltak és játszanak. S amely okán legtöbbször unalmassá tette az aktuális mérkõzésüket, s egyben haragította magára a manchesteri híveket. A harmadik dolog pedig az: melyik csapat tudja megnyerni a széleket? A hazaiak hátrányból indulnak, ugyanis az elsõ választású emberek, akik az oldalvonal mellet bevethetõk, szinte mindannyian a kórházi ágyat nyomják.”

 

 

Végkimenetel 

 

„Bármilyen meglepõ, 2–1-es United gyõzelemre adnám le a voksom. Hozzáteszem, nincs igazi meggyõzõdés a szavaim mögött, csupán megérzés. Azt azért elárulom, borzasztó rosszul tippelek...”

 

A ManUtdFanatics.hu hatalmas köszönettel tartozik Baumstark Tibornak az interjúért!


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!