A hangadó: Bánki József

A Grosics Labdarúgó Akadémia sajtófõnöke szenvedélyes csatára számít a manchesteri rangadón.



Bánki József, a Ferencváros labdarúgó csapatának egykori középpályása segítségével latolgattuk a vasárnapi, Manchester City-Manchester United angol szuperrangadó esélyeit. Az interjú során szót ejtettünk a két gárda sérüléshullámáról. Szemügyre vettük a két edzõ nem túl rózsás helyzetét. Párhuzamot vontunk a generációk között, emellett pedig roppant érdekes sztorikat tudtunk meg Sir Alex Fergusonról is.

 

 

"Az angol futball õszinte világ, sajátos kulissza veszi körbe az egészet. Amikor a vállalati menedzser hazamegy, ledobja az öltönyét és átmegy futballszurkolóvá a családja gyûrûjében. A stadionok lelátói minden alkalommal zsúfolásig telnek, az iramra sem lehet panasz, amely mindig fantasztikus. A bajnokság színvonala szinte állandóan magas, rendkívül õszinte focit játszanak. A legérdekesebb bajnokságról van szó. Nem tudok még egy olyan pontvadászatot mondani, ahol az utolsó bármikor megverheti az elsõt. A kiesõ helyen állók is állandó eséllyel veszik fel a harcot az élmezõnnyel" – jellemezte a Premier League-et Bánki József.

 

A Grosics Labdarúgó Akadémia sajtófõnöke szerint az utóbbi 50-60 évben a Manchester United egyeduralkodó volt a városban. Elmondta, mint minden városi klub versengése során a szurkolótáborok kialakulása társadalmi következmény.

 

"A City képviselte a polgáribb réteget, a melósok inkább a United meccseire jártak. Utóbbinak sokkal szélesebb bázisa alakult ki, egész Angliában hatalmas népszerûségnek örvend. Az elõbbi inkább városon belül dominált e téren, ott viszont nagyon. Késõbb megjelentek az olajmágnások, arabok, velük együtt a nagy tõke. Mindkét klub elvesztette lokális varázsát, a Manchester United szurkolók egy része a mai napig erõsen tiltakozik, ezért látjuk a régi klubszíneket a mezeken, a sálakon. A sikerek viszont maradtak, legalábbis addig, amíg Sir Alex Ferguson volt a menedzser" – taglalta.

 

 

 

Bánki József kifejtette, a skót edzõlegenda személye nemcsak ennél a klubnál megkerülhetetlen és példátlan, hanem az egész angol labdarúgásban. A legnagyobb tisztelettel és szeretettel beszélhet róla mindenki, mert sporttörténelmet írt. Úgy fogalmazott, amikor róla beszélünk, egy stílust, egy úriembert ismerhetünk meg.

 

"A nyolcvanas években esett meg, amikor az Újpest az Aberdeen ellen játszott talán a KEK sorozatban és a skótok edzõje akkor éppen Ferguson volt, aki remek barátságba került a Dózsa akkori trénerével, Temesvári Miklóssal. Évtizedekig tartották a kapcsolatot, s amikor Sir Alex cirka húsz évvel az ominózus találkozásuk után újra Budapestre látogatott, természetesen összefutott Temesvári Miklóssal. Utóbbi mesélte nekem, hogy Ferguson kapásból felsorolta, hogy a húsz évvel korábbi vacsorán mi volt az étlapon, mit fogyasztottak, jóllehet, legalább hat fogás volt a menü. Ez is bizonyítja, milyen agya van, mennyire éles a gondolkodása egy kivételes trénernek. Amilyen Sir Alex, aki páratlan zseni a hivatásában" – mesélte honlapunknak.

 

 

Tisztában van azzal, hogy a vörös ördögök híveinek fájó, s nem túl szívderítõ emlék, amikor a City hat gólt hintett az Old Traffordon, azonban számára ez az egyik legemlékezetesebb meccs a két fél elmúlt évekbeli összecsapásaiból. Kiemelte, korábban ez nem volt jellemzõ.

 

"A City rendkívül megerõsödött a rengeteg beáramló pénznek köszönhetõen, ami nem sok embernek szimpatikus. Bevallom, én sem szeretem azokat az együtteseket, amelyek csak és kizárólag a pénzben gondolkodnak. A Manchester United ezért is rokonszenvesebb, mert mindig is támaszkodott a saját nevelésû játékosokra. Ez is közrejátszik abban, hogy José Mourinho szóba sem kerülhet a klubnál, mert ezt a vonalat Sir Alex Ferguson, Sir Bobby Charlton és az elnökség nem adja fel" – nyilatkozta a DIGI Sport futball szakértõje a ManUtdFanatics.hu-nak.

 

 

 

 

Elmondása szerint Louis van Gaalt a múltja mentette meg ezidáig. Nem tartja fairnek, hogy David Moyes negyedennyi pénzbõl gazdálkodhatott, mégis hamarabb lett kirúgva.

 

"Képzett és jó edzõrõl van szó, a fiatalokhoz pedig bátran mer nyúlni, ezért is szerzõdtették. Használja a fiatal tehetségeket, de nem szisztematikusan. Kapkodás jellemzi a manchesteri munkásságát, nem alakított ki egy állandó csapatot. A legnagyobb klasszis, Wayne Rooney nem talál önmagára, emellett a védelem sem áll biztos lábakon, bár az õsszel hellyel-közzel jól mûködött, de azóta az is összeomlott" – mondta.

 

 

A Manchester City vezetõsége néhány héttel ezelõtt jelentette be, hogy a jelenleg a Bayern Münchent irányító Pep Guardiola lesz a következõ szezontól a kékek új menedzsere. A FTC egykori középpályása szerint rossz döntés volt az idény közben közhírré tenni a transzfert.

 

"Megosztotta az öltözõt, azonnal arról beszélhettek, ki jön, ki marad a klubnál. Manuel Pellegrininek sem tett jót, mert megy a susmogás. Guardiola Yaya Touréval különösen rossz kapcsolatot ápolt a Barcelonánál. Egyes hírek szerint többször veszekedtek, miatta távozott a katalánoktól" – mondta. Arra is kitért, ez is valahol közrejátszik abban, hogy a legutóbbi öt bajnokijából csak egy gyõzelem, s egy döntetlen mellett három vereség a mérleg.

 

 

"Azt leszögezném, sokkal jobb választás lesz, mint Van Gaal a Unitednél. A Bayern Münchennél is bizonyított, hiszen idén is bajnoki címet nyer a német alakulattal. A Juventus ellen is kevés csapat állt volna fel 0-2-rõl" – utalt a BL-nyolcaddöntõjének szerdai visszavágójára, ahol végül 4–2-es gyõzelmet aratott a bajor alakulattal.

 

Remek edzõnek és jó embernek tartja a hispán mestert, majd a következõ történetet mesélve állított fel némi párhuzamot vele és a korszakos edzõfejedelmekkel.

 

 

"A jelenkor a celebek világa, de Ferguson megmaradt embernek. Amikor vége volt egy gyõztes meccsnek, hazament, megivott egy pohár bort és beszélgetett a feleségével. Ilyen volt Bill Shankly a Liverpoolnál, aki a megnyert csatái után szintúgy haza ballagott, az esernyõjét levette a polcról és sétálni ment a feleségével. Ebben a világban mindez elképzelhetetlen, minden tele van fotósokkal. A spanyol trénerre is jellemzõ ez, mégis csak egy baszk falucskából származik. Tudja, milyen értéke van a sikernek, emberileg és szakmailag is nagyot húzott a megszerzésével a Manchester City" – fejtette ki Bánki József.

 

 

 

 

Nem hiszi, hogy bárkit is magával vinne a Bayern Münchenbõl a Manchester City-be.

 

"Nem lenne szép és sportszerû dolog. Talán egy-egy játékost, ha a Bayern vezetõsége is rábólint. Már folyhatnak a tárgyalások, kiket szerzõdtetnének a nyár folyamán. Úgy vélem, szabad kezet kap a játékosigazolások terén. A védelembe biztos hoz új embert, mert itt rengetegszer nyúltak mellé. Gondoljunk csak Savicsra, Nastasicsra vagy Mangalára, utóbbi ráadásul nagyon drága volt" – jelentette ki portálunknak.

 

 

A United 92-es korosztálya olyan nevekbõl állt, mint Ryan Giggs, Paul Scholes, David Beckham, Nicky Butt és a Neville-fivérek. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a Marcus Rashford, Cameron Borthwick-Jackson, Jesse Lingard-féle gárda, akikhez ha hozzávesszük Anthony Martialt és Memphis Depayt, emelkedhetnek-e valaha olyan magasságokba, mint a nagy elõdök.

 

"Sir Alex Ferguson tudatosan építette be õket, mert látta Carringtonban, hogy mire képesek. Azok a srácok együtt nõttek föl, együtt készültek, s céljuk volt hogy a Unitedben érjenek el sikereket. Jelen esetben pedig a kényszer szülte, amiért be kellett dobni õket. Luke Shaw sérülése után Borthwick-Jackson, míg Rooney-ék kiesése okán Rashford került be a csapatba. Ez a helyzet más, mint a 90-es években volt" – vázolta álláspontját.

 

Rashfordban nagy potenciált lát, s Martialt is ragyogó tehetségnek tartja, de hiányzik mellõlük egy tapasztaltabb csatár. A vörös ördögök tízesére utalt, de õ sérült.

 

"Amikor Scholes-ékat beépítette Ferguson, tele voltak rutinos labdarúgóval. Roy Keane és Cantonáék mellett azért lehetett tanulni. Ugyanakkor nem lehet összehasonlítani a skót edzõlegendát a holland szakvezetõvel."

 

 

Véleménye szerint egy technikás City ütközhet meg egy harcos Uniteddel a vasárnapi slágermeccsen.

 

"Wayne Rooney szerepe nagyon nagy, bár én Micheal Carrick játékát is szeretem. Legutóbb, a Liverpool elleni elsõ EL-meccsen ugyan hibázott, viszont amikor a pályán van, stabil a középpálya. Benne van a korban, ettõl függetlenül meglepett, hogy még nem hosszabbítottak vele. Hiányzik Valencia, hiányzik a szélsõjáték. A négybe kerülés lenne az igazi cél, mert az jelentené szakmailag, anyagilag és erkölcsileg is a sikert idén az Old Trafford háza táján. Ez nagyon nehéz lesz. Az Agüero-David Silva-Yaya Touré-hármason nagyon sok múlik majd. Játékban elõrébb tart a Pellegrini-legénység, ugyanis több kreatív játékosa van. A középpályán ugyanakkor stabilak a hazaiak, Ander Herrerát és Morgan Schneiderlint kiemelném, bár Bastian Schweinsteiger keveset játszott. Azon a poszton nagyon sok múlik" – mondta, végül hozzáfûzte, ha a manchesteri gárda megismétli az Arsenal ellen mutatott egységet, úgy legyõzheti a városi riválisát. Ellenkezõ esetben nem, mert Manuel Pellegrini csapatában hatalmas potenciál van.


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!