A Ryan Giggs sztori: 1991 - 1994

Ryan Giggs 17 évesen, még inasként debütált a Manchester United elsõ csapatában 1991. március 2-án Denis Irwin cseréjeként.


Ez volt a tágabb értelemben vett futball világ elsõ betekintése a fenomén karrierjébe, de a klub berkein belül már tisztában voltak tehetségével és ekkorra már két éve a tartalékcsapatban játszott.

Ezen kívül csak még egy mérkõzés jutott neki az 1990/91-es szezonban két hónappal késõbb, de az egy emlékezetes momentum volt számára, hiszen a városi rivális City ellen kezdõként kapott helyet és a gyõztes gólt is megszerezte, mely Colin Hendry City edzõ pályafutását is megpecsételte Manchester kék felében.

Giggs a Kupagyõztesek Európa-kupája kezdõ tizenegyébõl kimaradt tizenegy nappal késõbb, de az 1991/92-es szezonban tört be igazán a csapatba, amikor már gyakran õ szerepelt Lee Sharpe helyén a bal szélen. Egy hónappal késõbb nemzetközi szinten is debütálhatott Wales-ben, és 1991 novemberében elhódíthatta elsõ trófeáját, az Európai Szuperkupa döntõben a Red Star Belgrádot legyõzve.

 

 

 


A következõ áprilisban Giggs adta a gólpasszt Brian McClair számára gyõztes gólja elõtt a Ligakupa döntõben a Nottingham Forest ellen és PFA 'Év fiatal játékosa' díjat is bezsebelte. Ezek mellett továbbra is szerepelt az ificsapatban és kapitánya volt a híres '92-es osztálynak' is, mely a Fiatalok FA-kupáját is elhódította, azonban az elsõcsapat sajnos lemaradt a bajnoki címrõl, a gyõztes akkor még a Leeds United volt.

Alex Fergusonnak sikerült összeraknia csapatát, mely képes lehet dominálni az angol futballt és Giggs nagyon fontos szerepet játszott abban, hogy a klub 1992/93-as szezonban elhódíthatta a megalakuló Premier League elsõ évében a bajnoki címet. 40 mérkõzésen kezdõként szerepelve érdemei elévülhetetlenek voltak, továbbá az elsõ játékos lett, aki képes volt sorozatban másodjára is begyûjteni a PFA 'Év fiatal játékosa' díjat is.

Az 1993/94-es idényben az Európai Kupába még nem sikerült túl jól belépnie a Unitednek, hiszen idegenbeli gólokkal alulmaradtak a Galatasaray-jal szemben, miután a visszavágó nagyon viharos körülmények között csengett le Törökországban. Azonban a walesit ez nem gátolta abban, hogy pályafutása leggólgazdagabb szezonját produkálva 17 alkalommal terhelje ellenfelei hálóját minden sorozatot figyelembe véve. A Vörös Ördögök duplázni tudtak, ami hazai szinten triplázás is lehetett volna, de a Ligakupa döntõben az Aston Villa felülmúlta a Vörös Ördögöket.

Giggs betörését az elsõcsapatba a kiszámíthatatlansága, villámgyors elfutásai és látványos, valamint fontos góljai jellemezték - beleértve a QPR és Tottenham elleni, nagyszerû egyéni megoldásokat is. Huszadik születésnapja elõtt már kétszeres angol bajnoknak mondhatta magát és ez még csak a kezdet volt.


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!