A Ryan Giggs sztori: 2007 - 2011

Ez az idõszak nem csak Ryan Giggs-nek, de gyakorlatilag a Manchester Unitednek is az egyik legsikeresebb volt rekorddöntésekkel, és szinte minden sorozatban aranyéremmel.


Az örökzöld walesi volt a 2007/08-as szezon elsõ és utolsó gólszerzõje is, a Community Shields-en a Chelsea hálóját vette be a szezon elején, a végén pedig szintén a Chelsea elleni, drámai BL döntõn õ lõtte be az utolsó büntetõt, mielõtt Van der Sar kivédte Anelkáét. Az esõs moszkvai estén Giggs a padról állt be, ami 759. fellépése volt a klubban, ezzel megdöntve Sir Bobby Charlton hosszú idõ óta fennálló pályáralépési rekordját. Tökéletes befejezése volt ez egy csodálatos szezonnak, mely során a United a Premier League címét is meg tudta védeni. Az utolsó fordulóban még nyitott volt a bajnokság, a United azonban 10 nappal a BL döntõ elõtt nem hagyott kérdést, 2-0-ra legyõzte a Wigan Athleticet a DW Stadiumban az õszülõ hõssel a fõszerepben, aki a második, minden eldöntõ gólt jegyezte. Giggs a 2007/08-as szezonban: 33 (10) pályáralépés, 4 gól.

A következõ, 2008/09-es idényben a United beállította a rivális Liverpool rekordját, immár mindkét csapat 18 bajnoki címmel állt. Decemberben folytatódott a trófeagyûjtés, akkor a Klubvilágbajnokságot, márciusban pedig a Ligakupát hódították el a Vörös Ördögök. Bár Giggs elsõcsapatbéli mérkõzéseit csökkentette Sir Alex, a walesi továbbra is a nagy meccsek embere volt és immáron a középpálya közepén kapott helyet leggyakrabban. Személyes rekordját, mi szerint minden egyes Premier League évben betalál, sikerült folytatnia a West Ham ellen szerzett gyönyörû akciógóljával februárban. Sajnos a Bajnokok Ligája cím megvédése köddé vált, Pep Guardiola Barcelonája végül 2-0-ra gyõzött a római döntõben. Giggs azonban újabb személyes sikert könyvelhetett el, hiszen a játékosok által õ lett a PFA 'Év játékosa' 35 évesen. Giggs a 2008/09-as szezonban: 28 (19) pályáralépés, 4 gól.

 

 

 


A 2009/10-es idényben Giggs legjobb mérkõzés/gól átlagát produkálta a 2002/03-as szezon óta. A United nem tudta sorozatban negyedik alkalommal is begyûjteni a Premier League-t, mindössze egy ponttal maradtak le Carlo Ancelotti Chelsea-jétõl, Giggs azonban elévülhetetlen szerepet játszott abban, hogy a klub ismét megnyerte a Ligakupát. A Manchester City ellen egy nagyon harcias elõdöntõben az elsõ mérkõzésen gólt szerzett, a visszavágón pedig õ adta a gólpasszt Wayne Rooney gyõztes találatánál, megnyitva az utat a döntõbe, ahol az Aston Villa felett arattak kényelmes, 2-1-es gyõzelmet. A walesi újabb mérföldkövet pipálhatott ki, amikor a Portsmouth elleni bajnokin a 'Meccs embere' díjat bezsebelve meglõtte 100. Premier League gólját. Az európai hadszíntéren ugyan nem szerepelhetett annyit, a Wolfsburg ellen azonban kezdõként meglõtte a 150. gólját minden sorozatot figyelembe véve, amivel az örökranglista 8. helyére lépett fel. Giggs a 2009/10-es szezonban: 28 (9) pályáralépés, 7 gól.

A 2010/11-es szezonban a klub visszatért az angol futball élére, ezzel Giggs 12. Premier League aranyát begyûjtve, akinek jó formája segített, hogy a United a rivális Chelsea, Arsenal és City elõtt végezhessen. Ryan ez év õszén térdínsérüléssel küzdött, a szezon második felében azonban nagy segítségre volt csapatának és a mérkõzések 2/3-án kezdõ volt az idény során. Giggs ontotta a jó passzokat a támadósor felé, Hernandez, Berbatov és Rooney pedig igyekeztek élni a lehetõségekkel pár szemkápráztató teljesítményt produkálva otthoni és idegen környezetben is. A Blackpool elleni 3-2-es gyõzelem hátrányból, valamint a Schalke elleni gól Giggs két nagyon jó teljesítménye volt a szezonban. Az idény egyetlen rossz pontja, hogy a Barcelona már másodjára gyõzte le Bajnokok Ligája döntõben a Unitedet, így a walesi sem tudta harmadik aranyérmét begyûjteni a sorozatban. Giggs a 2010/11-es szezonban: 27 (11) pályáralépés, 4 gól.

A korábbi részek:

A Ryan Giggs sztori: 1991 - 1994
A Ryan Giggs sztori: 1994 - 1999
A Ryan Giggs sztori: 1999 - 2003
A Ryan Giggs sztori: 2003 - 2007


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!