Crerand kész a túrára

Miután a tavalyi, Egyesült Államokbeli túrát ki kellett hagynia, a United legendája, az MUTV tudósítója, Paddy Crerand az Inside Unitednek nyilatkozva árulta el, tûkön ülve várja már, hogy elutazhasson a csapattal Kínába.


A tavaly nyári, amerikai túrát ki kellett hagynod... mi történt akkor, Paddy?

Az egy hiba volt! Azt hittem a vízumom rendben van, de nem volt. Megnéztem az útlevelem lejáratának idejét és rendben volt, de totálisan megfeledkeztem a vízumról. Sajnos azt elszúrtam. Csalódott voltam, hogy nem utazhattam a Uniteddel, hiszen ezek a túrák hatalmasak, látni a támogatást és az embereket, akikkel találkozol. Ez egy fantasztikus élmény.

Bizonyára boldog vagy, hogy ezúttal részt veszel majd.

Igen, tavaly nagyon hiányzott. Nem vagyok az a fajta, aki nyaralni jár, általában elutazok egy napra valahova, de ezeket a túrákat élvezem. Ez az én nyaralásom. Bár el kell mondanom, a feleségem jár nyaralni - nem szeretném, ha az olvasók azt gondolnák, hogy így megy úgy önzõ vagyok. Nem ez a helyzet! [Nevet.]

Milyen az élet Paddy Crerand számára Kínában - élvezed a kultúrát vagy szenvedsz ott?

Voltam párszor már és fantasztikus. Sok történetet hallasz különbözõ kultúrákról és politikáról, így kicsit óvatos vagy, de igazán élveztem Kínában lenni. Egy fantasztikus ország. A nagyszerû dolog a világ beutazásában, hogy az emberek ott is csak emberek. Felejtsd el a politikai nézeteket - nekik is megvannak a dolgaik, melyeket kedvelnek vagy nem kedvelnek. Kínában õk is megõrülnek a futballért. Nagyszerûen támogatják a Unitedet, ez hihetetlen, és még olyan dolgokat is tudnak a klubról mondani, amit még én sem tudtam.

 

 

 


Stewart Gardner azt mondta, Kínában azonnal körbevettek a rajongók...

Nekik is van MUTV csatornájuk odaát, szóval történetesen igen. Azt hinnénk, az MUTV Britanniában a legnépszerûbb, de az egész világon az. A túrák felnyitották a szemem ezzel kapcsolatban. Emberek, akik nem az Old Trafford közelében élnek, ugyanannyit tudnak a klubról, mint azok, akik igen.

Mennyire vagy izgatott, hogy az elkövetkezõ héten közelebbrõl is megismerheted Mourinhót?

Nagyon várom már. Nem ismerem még olyan jól, találkoztunk már pár alkalommal, de nagyszerû lelkesedéssel rendelkezik. Emlékszem, amikor a Porto 2-2-es döntetlent ért el és végigrohant a pálya mellett... meg tudtam volna folytani! [Nevet.] De már az elsõ találkozásunk óta egy nagyon karizmatikus személyiségnek tartom õt.

2013-ban meginterjúvoltad õt az MUTV mûsorában és idén júniusban ismét. Milyen volt ez a második találkozás?

Félelmetes volt. Azt gondoltam, hogy olyan karizmával rendelkezik, amivel csak néhány ember. Amikor belép a terembe, tudod, hogy ott van, hiszen csak úgy vibrál a hely. Nyilvánvalóan remek munkát végzett azokban a klubokban, ahol eddig járt. Úgy gondolom, ebben az idényben bajnokok leszünk. Bolond lennék? Talán igen, de nem gondolnám, hogy az átigazolási piacon még befejezte volna ténykedését és nagyszerû taktikusa a játéknak. Izgatott vagyok az új szezon kapcsán.

 

 

 


Örülsz, hogy két ilyen kaliberû csapat ellen lépünk majd pályára, mint a Borussia Dortmund és a Manchester City?

Ez valójában fantasztikus. Emlékszem, amikor a kínai miniszterelnök Manchesterbe jött és a City emberei nem tudtak elég gyorsak lenni, hogy az edzõpályájukra csábítsák õt. Aztán kiderült, hogy igazából United drukker, szóval az Old Traffordon volt a helye! Nagyon jó dolog, hogy a szurkolók az MUTV-n keresztül láthatják majd ezeket a mérkõzéseket. A televízió megváltoztatta a sportot és ez most már egy globális játék. A világon mindenki ismeri ezeket a játékosokat. Amikor gyerek voltam, hallottam az olyan nagy játékosokról, mint a Real Madridnál szereplõk, akik öt BEK trófeát tudtak elhódítani, de sosem láttam õket játszani. Amikor Skóciából Angliába érkeztem sok évvel ezelõtt, ez egy másik bolygó volt. Manapság mindenki ismer mindenkit és ez fantasztikus. Ezek a mérkõzések nagy események lesznek, efelõl nincs kétség.

Minden szem a Mourinho Guardiola kettõssel fémjelzett derbire fog szegezõdni. Izgatott vagy?

Ez nagyon szórakoztató lesz. Hogy igazságosak legyünk, José érti az angol futballt és a rivalizását. A másik fickó nem, hiszen még nem volt Angliában, szóval a manchesteri derbi valószínûleg egy kulturális sokk lesz neki. Remek dolog, hogy két kiemelkedõ edzõnk van a városban, szórakoztató mérkõzéseknek nézünk elébe. Manchester központjába szoktam járni minden nap egy edzõterembe egy City szurkolóval, és az a hely valósággal izzik. Manchester világszerte köztudott, hogy futballváros, és ezzek a két menedzserrel ez csak fokozódik. Ez zseniális.

Feltehetõleg számos fiatal játékos utazik a túrára, tekintve, hogy sok játékosunk a nemzetközi szereplést követõen pihen. Képesek lesznek a fiatalok közül páran jó hatást elérni és beverekedni magukat Mourinho terveibe?

Mindannyiuk szeretné lenyûgözni a menedzsert. Szomorú, hogy Kínában nem láthatják majd az összes nagy játékost játszani, de a nyári nemzetközi mérkõzéseik után szükségük van a pihenésre. Érdekes lesz látni a csapatot. José valószínûleg Nicky Butt akadémiai ismereteire is támaszkodni fog. Lesznek srácok, akik elõtt csodálatos lehetõség nyílik majd, hogy megmutathassák a menedzsernek képességeiket. Ez egy érdekfeszítõ dolog. Az újságok tele vannak mindenféle szeméttel, hogy Mourinho nem szerepelteti a fiatal srácokat, de ez tévedés.

 

 

 


Tekintettel arra, hogy a futball milyen népszerûvé vált Kínában, valamint a tény, hogy milyen hatalmas mennyiségû pénzt ölnek bele, számítasz arra, hogy további nagy nevek igazolnak a Távol-Keletre?

Igen! Elmondom, hogy miért... Emlékszem, amikor sok évvel ezelõtt a Uniteddel Amerikába utaztunk 1967-ben, hogy a Benfica ellen játsszunk Los Angelesben. Tízezer ember volt a mérkõzésen és a következõ évben a Benficával játszottuk a BEK döntõt a Wembley-ben. Hatalmas mérkõzés volt, de csak tízezer ember követte figyelemmel Amerikában. Azonban amikor 2014-ben odautaztunk, és a Real Madriddal játszottunk, a valaha volt legnézettebb mérkõzéssé vált a futball történelmében. Virágzásnak indult a játék ott és ugyanez fog történni Kínában is. Több, mint 1 milliárd ember él ott, mit gondolsz, nem képesek adni egy futallcsapatot? Ha a 300 ezres lakosságú Izland képes volt rá, akkor Kína is képes lesz! A játék nagyot fog ott robbanni.

Volt lehetõséged játékosként külföldre igazolni? Kína vonzó lett volna számodra?

Nem, igazán nem. Volt egy kisebb esély arra, amikor a Unitednél voltam, hogy a Rómába igazoljak. De ez akkoriban nem volt gyakori, bár Denis Law és Joe Baker Olaszországba igazoltak. Számomra Rómába igazolni olyan lett volna, mintha a Holdra mennék. El tudsz képzelni, amint a római derbin játszom? Házas is voltam már akkor is, szóval nem a legmegfelelõbb idõ lett volna, hogy tengerentúlra igazoljak. Azonban a mostani játékosoknak nagyon egyszerû egyik országból a másikba igazolni és Rómába is pár óra alatt oda tudsz érni. Ez egy jó dolog, de ez máshogy volt számomra akkoriban.


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!