A United svéd kapcsolatai

A ManUtd.com a szombati, Galatasaray elleni mérkõzés elõtt egy összeállításban mutatja be a United számos svéd kapcsolatát.


Az elsõ svéd Vörös Ördög
Míg Zlatan Ibrahimovic a negyedik svéd játékosa a Unitednek, az elsõ Jesper Blomqvist volt. A Unitedben triplázó szélsõ az olasz Parma együttesétõl érkezett 1998 nyarán és az 1999-es Bajnokok Ligája döntõjében kezdõként szerepelt a Bayern München ellen. Õt Bojan Djordjic követte a klubnál, mint a klub második svéd játékosa, ahol 1999-tõl 2005-ig szerepelt.

Egy remek kölcsönjátékos, Henrik Larsson
2007 januárjában a Vörös Ördögök megszerezték Larssont kölcsönben, míg hazája bajnoksága szünetelt és a csatár meghálálva a bizalmat három gólt szerzett tizenhárom fellépése alatt minden sorozatot figyelembe véve. Annak ellenére, hogy Larsson nem érte el a kellõ mérkõzésszámot, hogy Premier League aranymedált kapjon a United bajnoki címének köszönhetõen, különleges bánásmódban részesítették és egy fantasztikus emléket gyûjthetett rövid, de annál édesebb ideje alatt az Old Traffordon.

Az elsõ mérkõzés Göteborgban
A United 1955-ben játszott Svédországban egy szezonvégi skandináv túra során, ahol az utolsó mérkõzést Matt Busby fiai a 'Göteborgi Szövetség' ellen játszották. A Vörös Ördögök 4-2-re megnyerték a mérkõzést, melyen Johnny Berry kettõt, míg Billy Whelan és Jeff Whitefoot egy-egy találatot értek el. A United egy évvel késõbb hasonló körülmények között tért vissza az Ullevi Stadiumba 1956 májusában, és hasonló végkimenetelû mérkõzésen ezúttal 4-0-ra gyõztek, ekkor Whelan kétszer, és Berry, valamint Denis Viollet egy-egy alkalommal találtak be.

Az utolsó mérkõzés svéd pályán
A klub utolsó találkozója Svédországban 2013-ban volt, mely szintén egy túra utolsó helyszínéül szolgált, azt követõen, hogy a United Thailandban, Ausztráliában, Japánban és Hong-Kongban lépett pályára a túra részeként. David Moyes és játékosai Stockholmba utaztak, ahol 1-1-es döntetlent játszottak az AIK Fotbollal.

 

 

 


Nem csak barátságos meccsek
Ahogy barátságos mérkõzéseken, úgy téttel bíró összecsapásokon is találkozott a United svéd gárdákkal, bár csak négy alkalommal - a legutolsó ilyen alkalom az 1994/95-ös Bajnokok Ligája találkozó csoportkörében esett meg. Az elsõ mérkõzésen a Göteborg szerezte meg a vezetést a 26. percben, de végül a United 4-2-re nyert. A visszavágón szintén a svéd csapat talált be elõször, és többek között a késõbbi United sztár, Jesper Blomqvist vezérletével megmutatták akaratukat, és végül 3-1-re legyõzték Alex Ferguson csapatát. 30 évvel a találkozó elõtt a United idegenben 1-1-es döntetlent ért el a Djurgardens IF ellen, mielõtt az Old Traffordon 6-1-re kiütötték ellenfelüket a Vásárvárosok-kupájának elsõ fordulójában.

Sheringham Svédországban
Old Trafford-i karrierje elõtt sokkal korábban a United legenda Teddy Sheringham a korábban említett Djurgardens-ben szerepelt a Millwallból kölcsönben. A svéd másodosztályban töltött ideje vélhetõleg sokat segített neki, hogy visszatérve csapatához elsõ számú választássá lépjen elõ, ugyanis ideiglenes csapatában 21 mérkõzésen 13 gólt szerzett és ezzel sikerült elérniük a feljutást is.

Murphy negyeddöntõje Wales-szel
A mai mérkõzés színhelye, az Ullevi Stadium volt az egyik helyszíne az 1958-as Világbajnoki döntõknek. Számos mérkõzést rendeztek ott, beleértve a negyeddöntõket is, ahol Wales - akiket a United menedzserasszisztense, Jimmy Murhpy és a manchesteriek volt játékosa, Colin Webster irányítottak - 1-0-ra kikapott Brazíliától. A mindent eldöntõ gólt Pelé szerezte, aki akkor mindössze 17 éves volt.

Nagy éjszakák a 'Nagy Dán' számára
A United játékosa, Peter Schmeichel 1992-ben nagy segítségére volt hazájának, hogy a svédországi Európa-bajnokságot végül el tudják hódítani. A 'Nagy Dán' nagyszerû formának örvendett, mellyel nagyban hozzájárult, hogy tizenegyesekkel kiüssék Hollandiát az elõdöntõben, majd a döntõben elverjék a vereséget nem túl jól viselõ német válogatottat. Mindkét mérkõzés helyszínéül az Ullevi Stadium szolgált.



 


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!