50 éve igazolt a Manchester Unitedbe Alex Stepney

Alex Stepney, a Manchester United volt kapusa visszaemlékezett a napra pontosan ötven éve történt, sokkoló átigazolására a Chelsea-bõl.


Az 55 ezer fontos átigazolási díj akkoriban egy kapusért világrekord méretû összeg volt, mellyel megdöntötte azt a rekordot, amit szintén õ tartott, amikor a Millwallból  a szintén londoni Chelsea-be tette át székhelyét mindössze három hónappal Unitedbe igazolása elõtt. Sir Matt Busby és Jimmy Murphy érdeklõdése okán a kék mezt vörös váltotta és Stepney az 1966-os igazolásának hátterében folyó minden részletét elmesélte, mely okán Nyugat-Londonból az Old Traffordra tette át székhelyét.

"A senki földjén ragadtam" - mondta a ManUtd.comnak. "Az egyezség Tommy Docherty-vel [a Chelsea akkori menedzserével] az volt, hogy Peter Bonetti a West Hamhez csatlakozna és én venném át a helyét a Chelsea-nél. Õszintén bevallom, mielõtt aláírtam volna, elmentem a Chelsea elnökéhez, mert tudtam, csak a menedzser szavai miatt nem fogok aláírni."

"Az elnök egy Joe Mears nevû fickó volt, és ezt mondta nekem: 'Aláírsz hozzánk és biztosan el fogom adni Bonettit a West Hamnek', ezen pedig nagyon sok múlott. Természetesen aláírtam, és Peter akkor a Világbajnokságon szerepelt, szóval távol volt."

"Két vagy három nappal késõbb az elnök hirtelen elhunyt szívroham következtében. Új igazgatót neveztek ki és õ azt mondta, Bonetti nem megy sehova. A szezon végén jártunk, május volt, és volt pár szabad hónapunk. Anglia megnyerte a Világbajnokságot, mi elkezdtük a felkészülésünket a szezonra, és nem gondolnám, hogy Tommy Dochertynek bármi választása lett volna - az elnök Petert szerette volna a csapatban tudni, õ azonban távozni akart."

 

 

 


"Doc azt mondta, rotálni fog majd minket, de mi az ország legjobb kapusai közé tartoztunk Banksy-val [Gordon Banks]. Peter távozni szeretett volna, és hogy õszinte legyek, én nem. Nem számítottam arra, hogy a Manchester United megkeres majd."

"Peter az egyik mérkõzést sérülés miatt ki kellett, hogy hagyja, és én szerepeltem a Southampton otthonában, a kapunkat pedig megõriztem a góltól a 3-0-s sikerrel záruló összecsapáson. Úgy emlékszem vezettük a bajnokságot a szezon korai szakaszában, és alig tudtam elhinni, amikor hétfõ reggel Sir Matt Busby és Jimmy Murhpy Londonba érkeztek. Nem tudtuk ott összehozni, így Manchesterbe kellett mennem, és utána aláírtam."

Murphy megpróbálta meggyõzni Stepneyt, hogy csatlakozzon, azonban a Unitedben végül 539 mérkõzésen szereplõ, bajnok, FA-kupa és BEK gyõztes kapust nem kellett sokáig kérlelni, hogy csatlakozzon.

"Mit tudsz tenni? Csodálattal vagy tele, nemde? Ott van õ [Sir Matt] és Jimmy, és aztán ott van a történelem, hogy mi történt Münchenben, plusz hogy játszhattam az akkori játékosokkal" - emlékezett vissza.

"Mikor Matt eljött Jimmyvel, a White House Hotelbe mentünk Eustonhoz közel. Õ és Doc egy külön szobába mentek, Jimmy pedig egy másikba jött velem. Jimmy mesélt nekem a Unitedrõl és [Denis] Lawról, Bobbyról [Charlton], [George] Bestrõl és [Paddy] Crerandról. Olykor ez csak megtörténik és a megfelelõ idõben, a megfelelõ helyen vagy."

 


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!