60 éve játszotta a United elsõ európai kupamérkõzését

A Manchester United európai kupasorozatban ma, hétfõn napra pontosan hatvan évvel ezelõtt játszotta legelsõ mérkõzését.


1956. szeptember 12-én a Vörös Ördögök Belgiumba utaztak, hogy az Anderlechttel csapjanak össze és teljesítsék a menedzser, Sir Matt Busby ambícióit. A skót szenvedéllyel viseltetett a lehetõség iránt, hogy a United Európaszerte is terjeszkedhessen, azonban a hazai döntéshozó szervek - az FA és a Futball Liga döntéshozó bizottsága - az európai kupasorozatának ötlete ellen voltak.

"A futball világméretû sport lett" - magyarázta Busby akkor. "Most már nem csak kizárólag Angliához, Skóciához és a Brit-szigetekhez tartozik. Ezen alapszik a játék jövõje."

Busby erõteljesen dolgozott rajta, hogy a United is szerepelhessen az európai kupában, és miután kiderült, hogy a helyi szervek nem tudják legálisan megakadályozni, hogy a csapat csatlakozzon a BEK sorozatához, így a United egy nagyobb közönség elõtt is megmutathatta tehetségét szerte a kontinensen.

 

 

 


A belgiumi kirándulás 2-0-s United gyõzelemmel ért véget, mielõtt klubrekordot jelentõ 10-0-ra nyert volna a United a visszavágón, amit azonban nem az Old Traffordon, hanem a City stadionjában, a Maine Roadon kellett megrendezni, ugyanis a Vörös Ördögök otthonában még nem volt kész a világítás.

Az odavágó az Astrid Parkban kemény vizsga volt a csapat számára, melyet egy új, izgalmas környezetben tapasztalhattak meg, A 'The Guardian' akkor így írt: "Egy csipetnyi, felejthetetlen gyönyörnek lehettünk szemtanúi a mérkõzés kedzetével, a hûvös, esteledõ idõben és a vendégek sötét szempárai voltak látható pirospozsgás arcukon szerte a lelátókon és teraszokon. Mindent egybevetve kissé olyan volt, mint egy színház."

Dennis Viollet nyitotta meg a gólok sorát az elsõ félidõben egy életerõs lökettel, Tommy Taylor pedig megduplázta az elõnyt David Pegg beadása után, miután már egy gólját érvénytelenítették. Martin Lippens kihagyott egy büntetõt, csak a kapufát találta el és a United, valamint Ray Wood, a kiváló formának övrendõ kapusuk képesek voltak arra, hogy két gólos elõnnyel térjenek vissza Manchesterbe.


Anderlecht 0 Manchester United 2
Astrid Park | Bajnokok Európa-kupája, selejtezõ-szakasz, 1. mérkõzés | 1956. szeptember 12-e
United: Wood, Foulkes, Byrne, Colman, Jones, Blanchflower, Berry, Whelan, Taylor, Viollet, Pegg.
Gólszerzõk: Viollet, Taylor. Nézõszám: 35,000.


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!