Cole feleleveníti Feyenoord elleni mesterhármasát

A Manchester United legutóbbi, De Kuipban tett látogatása során 1997-ben Andy Cole mesterhármast ért el Alex Ferguson 3-1-es gyõzelmet arató csapatában.


A ManUtd.comnak nyilatkozva Cole újra felidézte mesterhármasát és felelevenítette emlékeit a csütörtöki ellenfél ellen játszott Bajnokok Ligája összecsapásról.

Ebben az évben ismét szembenézünk majd a Feyenoorddal és boldog emlékeink vannak az õ stadionjukból - beszélnél nekünk a mesterhármasodról? Az elsõ gólpassz Gary Neville-tõl érkezett...
Nagyszerû labda volt Nevtõl. Nem rossz - ez volt a második hat év alatt! A középhátvéd megpróbált tisztázni, de pont a lábamra rúgta, pont annyira, hogy át tudjam emelni a kapust.

Mely testrészed ért a labdába akkor - a térded?
Igen, azt hiszem a térdem volt, de bármit elfogadok gólszerzõként.

Tudatos volt, hogy így használjátok majd ki a gyorsaságod?
Nem, de végsõ soron én így tekintettem rá - egy védelem, amely próbálja elõrefele nyomni a labdát, egy védõ sem akar a kapuja felé visszafutni. Ez volt a helyzet velem is, betörtem mögéjük és megtettem, amit kellett. Jó labda volt Nevtõl, és szerencsés voltam, hogy be tudtam találni.

Egy kicsit hasonlított ahhoz a gólhoz, amit a következõ évben lõve a Tottenham ellen megnyerted nekünk a Premier League-t, szintén Neville passzából.
Volt egy kis szerencsém is ott - a gól az gól!

 

 

 


Éppen a félidõ vége elõtt Beckham és Sheringham kényszerítõztek, majd Becks teljesen üresen talált meg téged...
Normális esetben számítasz erre Beckhamtõl. Nagyon szép kényszerítõt csináltak Teddyvel, és mint mondtad is, Beckham beadta, én pedig 7-8 méterrõl csak be kellett, hogy pofozzam. Több, mint boldog voltam, hogy csak be kellett gurítanom.

Beckham volt a legjobban beadó játékos, akivel valaha játszottál?
Igen. Beckham kiváló beadásokat adott és nagyon jó futballista volt emellett. Ha egy csapatban játszottál vele, a kreativitása a csapat helyzeteinek kialakítását illetõen csodálatos volt.

15 perccel a mérkõzés vége elõtt Giggs egy sarkazással indította a támadást, majd elfutott a kapus mellett is, hogy elõkészítse neked a gólt. A tökéletes esélyt egy mesterhármasra...
Egy kicsit mögém érkezett. Giggs egy kicsit mögém lõtte be, szóval a bal lábamra kellett koncentrálnom. Mesterhármast szerezni európai színtéren nagyon, nagyon különleges dolog. Mindezt az otthontól távol szerezni még jobbá teszi, szóval nagyon boldog voltam, hogy sikerült ezt teljesítenem.

Azon az estén Jerzy Dudek állt a kapuban, aki késõbb a Liverpool színeiben is szerepelt ellenünk, remek dolog volt mesterhármast szerezni ellene...
Az európai hadszíntéren bárki ellen jó mesterhármast szerezni! Kemény mérkõzések voltak és mesterhármast szerezni európai kupasorozatban nagyon, nagyon különleges dolog volt és még jobb, ha azt nézzük, hogy milyen nehéz ebben a sorozatban idegenben pályára lépni. Mesterhármast lõni egy nagyon különleges érzés volt.

Nem csak pozitívumok voltak azon az estén, ugyanis nézõtéri rendbontás is felütötte fejét a mérkõzésen - a De Kuip félelmetes aréna volt aznap este?
Nagyon is. Úgy gondolom, ha Hollandiába mész, tudod, hogy kicsit bajban leszel és a Feyenoordnak ott a hírneve is. Úgy értem, mindenkivel tudatták hírnevüket, hiszen tudtak okozni némi problémát. Boldogok voltunk, hogy odamentünk és eredményt értünk el, és a szurkolók is ott voltak, és láthattak minket jó formában játszani.

 

 

 


Paul Bosvelt a mérkõzésen nagyon csúnyán felrúgta Denis Irwint - emékszel, hogy mi volt a reakciód akkor?
Igen, határozottan emlékszem. Nagyon rossz belépõ volt. Hogy õszinte legyek, Bosvelt jobban is megoldhatta volna. Addigra már kényelmesen bebiztosítottuk a gyõzelmet, és ez a figyelem hiánya volt az õ részérõl. Tudta, hogy mit csinál - nagyon rossz belépõ volt ez Denis-szel szemben és kissé kiábrándító is.

Sir Alex bosszús volt - igaz az, hogy a mérkõzés utáni mezcserét megtiltotta?
Az biztos, hogy mint mondtad is, rendkívül rossz belépõ volt, olyasfajta, ami karriereknek vethet véget. Mindannyian csalódottak voltunk emiatt, ami rányomta a bélyegét egy jó teljesítményre, hiszen Den komoly sérülést szenvedett egy nagyon buta belépõ után.

Ekkor volt a menedzser a legmérgesebb, amit láttál?
Nem, sajnos nem. Láttam õt párszor nagyon dühösen. Csalódott volt, de nem a legdühösebb, amit valaha láthattam.

Nem szerepeltél Bosvelttel a Citynél - amint távoztál õ aláírt a klubhoz?
Sosem játszottam vele. Kétségem sincs afelõl, ha visszatekint karrierjére, tudja, hogy ez egy nagyon buta belépõ volt és olyasfajta, amilyennek sosem szabadott volna megtörténnie.

A United elverte otthon a Juventust, amivel a torinói látogatás elõtt az elsõ helyre léptek a csoportban. Ekkor a csapat tele volt reménnyel, hogy akár a végsõ siker is meglehet?
Minden évben ebben reménykedtünk. Több, mint jók voltunk ahhoz, hogy megtegyük azt. Olykor nem koncentráltunk kellõképpen vagy a labda nem azt az irányt vette, amelyet mi szerettünk volna. Ezért nem nyertük meg még pár alkalommal a kupát. Õszintén hiszem, hogy a karakterünk megvolt hozzá. Nagyszerû csapatunk volt és minden évben tettünk hozzá. Egy kis szerencsére volt szükségünk, de az olykor elfogyott.

 

 

 


A Monaco ellen az idegenben lõtt gólok szabálya miatt estünk ki - miután mindkét mérkõzés döntetlen lett - ez azt sugallja, hogy valóban nem volt szerencsénk...
Ez az. Mint mondtam, ha visszatekintek azokra a csapatokra, amelyekben szerepeltem a Manchester Unitednél a BL gyõzelem elõtt és után, még mindig hiszem, hogy két vagy három alkalommal is megnyerhettük volna. Õszintén hiszem, hogy Európa egyik legjobb csapata voltunk, melyet sok nagy csapat félt és nem akart ellene szerepelni.

1998-ban csalódástkeltõen fejeztük be az évet, azonban a következõ szezonban visszatérve mindent megnyertünk, és az igazság az, hogy a két csapat között nem volt nagy minõségbeli különbség...
Igen, errõl beszélek. Egy kis szerencse. Ha futballozol, szükséged van egy kis szerencsére. Kiesel a Bajnokok Ligájából, mert kevesebb gólt lõttél idegenben két döntetlen után. Ha visszatekintek, még mindig csalódott vagyok, hogy nem nyertük meg egynél több alkalommal. A csapattal és játékosokkal, mely rendelkezésünkre állt, domináltuk, dominálhattuk volna Európát egy ideig.

Akkortájt nagyon erõs góllövõ formát mutattál, öt bajnoki gól utolsó három mérkõzéseden, és a Barnsley ellen is lõttél egy mesterhármast - mennyire élvezted a játékot akkor abban a csapatban?
Tényleg így volt? Kissé túl messzire viszel már vissza a múltban! A gólszerzõknek vannak ilyen sorozatai és mindig az a cél lebeg a szemünk elõtt, hogy gólt szerezzünk. Hat gól pár meccsen vagy ilyesmi és továbbra is folytatod a sorozatod. Megfelelõ focit játszottam akkor, ahogy a csapat is, és egyértelmûen könnyebb volt egy olyan csapatban elérni ezt, amely egyfolytában dolgozta ki a helyzeteket.

A legtöbb gólt szerzõ játékosként fejezted be az évet 25 találattal, utcahosszal Teddy Sheringham elõtt, akinek 14 jutott abban az évben, hogyan értékelnéd azt az idényt a saját szemszögedbõl?
Õszinte leszek, amikor ehhez a témához érünk, nincs az, hogy mi történt itt vagy ott. Nincs értelme kiemelni, hogy 25 vagy 30 gólt szereztem, ha a csapat kollektívan nem bajnokként fejezte be a szezont. Azt mondanád, hogy gólkirályként fejezem be az évet, de másodikak vagyunk a bajnokságban? Számomra ez nem rólam szólt. Az volt a lényeg, hogy lehetõleg minél több gólt szerezzek, hogy a csapat harcban lehessen és trófeákat nyerhessen, és én boldog vagyok ezzel.

 


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!