Duncan Edwards-ra emlékezve

A Manchester United történelme részben a legendás játékosok ragyogásával épült. Közülük egy nem más, mint Duncan Edwards, aki 1936. október 1-én született.


Mi tette õt különlegessé? - Duncan Edwards nevét és hírnevét 57 évvel a tragikus halála után is tisztelik. Csak 21 éves volt, amikor elhunyt a müncheni balesetben 1958-ban. Miért? Amilyen hatása volt, amiket elért és ahogyan játszott. A United egy világszínvonalú tehetséggel rendelkezett személyében, aki annak ellenére is aláírt, hogy több rivális is érdeklõdött iránta. Edwards szinte bárhol hatékonyan tudott játszani, de leginkább 'half-back' és 'wing-back' (modern megfelelõje leginkább a védekezõ középpályás) poszton tudott kitûnni. Duncan fizikuma révén már nagyon fiatalon kitûnt; 16 évesen és 185 naposan mutatkozott be a Vörös Ördögöknél és a legfiatalabb játékos volt, aki az angol válogatottban debütált, mindezt 18 évesen és 183 naposan tette. Ez a rekord 43 éven át megdöntetlen maradt, majd 1998-ban Michael Owen írta felül.

 

Dicsõség csúcsán - A United bejutott az európai kupasorozat elõdöntõjébe, amikor jött a müncheni tragédia. Míg Edwards-nak 18 válogatott szereplése alatt nem sikerült semmit sem nyernie Angliával és az 1958-as világbajnokságon sem szerepelhetett már, addig a Unitednél lehetõség lett volna további sikerekre, hiszen szerves része volt az 1956-ban és 1957-ben is bajnoki címet nyert csapatnak.

 

Õ mondta - "Arra gondoltam, mutatok valamit, amit soha nem fog látni többet.' Úgyhogy kimentem és talán életem legjobbját nyújtottam. Utána elégedett voltam. - Ez volt Duncan válasza a sajtó kritikáira.

 

Mi mondjuk - "Õ volt Roy Keane és Bryan Robson ötvözete, de masszívabb fizikummal. Tudott játszani támadóként, szervezõként, védekezõként és képes volt a pályán lévõk közül a legjobban játszani. Amikor a Unitednél volt a labda, világklasszis szintet nyújtott, amikor pedig az ellenfélnél volt a játékszer, õ volt a legjobb védõnk."

 

 

Mások mondják - "A 'Busby Babes' egy csapat volt, de néhányak szerint Duncan Edwards volt a legnagyobb." - írta David Meek a 'Legends of United - The Heroes of the Burby era' c. könyvében.

 

Tények - Edwards 177 manchesteri meccsén 21 gólt szerzett, ám ez nem meséli el az egész sztorit. A Cardiff ellen mutatkozott be 1953-ban, amikor még csak 16 éves és 185 napos volt, ám mire 21 éves lett, már kétszeres bajnoknak és angol válogatottnak is mondhatta magát.

 

Valami, amit nem tudhattam - 1955-ben behívták nemzeti szolgálatba, de végül távozhatott a királyi haderõ ellátó alakulatától - ahol csapattársával és barátjával, Bobby Charltonnal együtt volt - hogy egymást követõ két bajnoki címhez segítse a Unitedet.

 

Egyetlen szóval - Páratlan

 

 


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!