Mi a helyzet Andreas Pereiraval?

Andreas Pereira a Manchester United berkeiben az egyik legnagyobbra tartott fiatal tehetség, aki most kölcsönben teszi magát próbára Spanyolországban. De miként is muzsikál a brazil középpályás a Granadanál?


Ander Herrera azt mondta, õ lesz a "legfontosabb játékos számos éven át" a Manchester Unitednél. Juan Mata tavaly kezdõként való debütálása alkalmával átadta neki a szabadrúgások elvégzésének lehetõségét. Õ pedig be is talált belõle. Andreas Pereira tehetsége megkérdõjelezhetetlen.

 

De ahogy a Manchester United korábbi menedzsere, Louis van Van Gaal fogalmazott a gólját követõen, "még rengeteg területen fejlõdhet Andreas", erre pedig lehetõséget is biztosított a 20 éves játékosnak, hogy az idei szezont a La Ligaban szereplõ Granada színeiben töltheti kölcsönben.

 

Ahogy a United akadémiai csapatának korábbi edzõje, Paul McGuinness nyilatkozta nyáron a Sky Sportsnak, az, hogy mi lesz a következõ lépése, meghatározza majd azt, hogy a benne lakozó tehetség mellé még milyen elemeket tud beépíteni a játékába.

 

"Õ egyike azon játékosoknak, akik a végén valami igazán különlegesre lehetnek képesek" - mondta.

 

 

"Van hite és egója ahhoz, hogy klasszis játékos legyen - és ami még fontosabb, a tehetsége is megvan hozzá. Ehhez hozzájárul a gyorsasága is. Meg kell tanulnia, miként illeszkedjen a csapatba és annak játékába. Minden azon múlik, hogy ezt miként tudja összerakni és hogy tudja-e, mi a szerepköre a csapaton belül."

 

"Néha az igazi tehetséggel megáldott játékosok minden egyes pillanatban meg akarják mutatni, mennyire jók, de ha te irányító vagy, akkor minden melletted játszót arra kell terelned, hogy jól játsszon. Biztos vagyok benne, hogy ezt meg is fogja tanulni és hogy top játékossá fog válni 25-26 éves korára."

 

Pereira izgatottan fogja várni, hogy elõbb-utóbb megmutathassa, mire képes, de a Granadánál kezdett ideiglenes élete nem éppen indult egyszerûen. Az évrõl-évre szenvedõ csapat 13 forduló után sereghajtó a La Ligában, és még gyõzelem nélkül áll. Egy csapat sem kapott több gólt náluk. Egy csapat sem lõtt kevesebbet, mint õk.

 

Nem feltétlenül ez az ideális környezet egy fejlõdésben lévõ fiatal játékos számára, de Pereira még így is képes felvillantani néhány biztató pillanatot a Granada számára. A kidolgozott helyzetek alapján Spanyolország top 20 játékosa közé tartozik, és az egyik legfiatalabb is egyben.

 

Azt, hogy a Granada játéka mennyiben függ tõle, jól mutatja, hogy a csapat által eddig kidolgozott 96 helyzetbõl 18 az õ nevéhez fûzõdik. Százalékos megoszlásban ez ugyanannyi, mint amennyit Neymar alakított ki a Barcelonában vagy Toni Kroos a Real Madridban - és mindketten az élen állnak ezen a listán.

 

"Pereira a szezon egyik legjobb játékosa a Granadaban" - kezdte a Sky Sportsnak Victor Olivencia, a városban székelõ Granada Hoy újságírója.

 

"A csapat egyik kulcsfigurája, aki még a számos vereség ellenére is ki tud emelkedni."

 

Pereira kimondottan kiemelkedõ volt a szeptemberi, Real Betis elleni döntetlen, és az azt követõ héten az Atlhetic Bilbaotól elszenvedett vereségkor is. De ezek már nem mostanában történtek, az edzõváltással együtt megérkezõ bizonytalan légkör pedig megváltoztatta a hangulatot a csapat körül.

 

 

"Gúzsba kötötték" - folytatja a játékos helyzeténék elemézést Antonio Navarro a helyi napilap, az Ideal Granada-szakértõje.

 

"Megmutatta, hogy tehetséges játékos, de valószínûleg az a probléma, hogy Pereira még túl fiatal ahhoz a helyzethez, amit az követel meg, hogy a jelenlegi Granadaban játsszon és vegye a hátára a csapatot."

 

"A Granada korábbi edzõjvével, Paco Jemezzel sokkal támadóbb volt a csapat játéka, így könnyebben tudott villogni. Lucas Alcaraz megérkezésével a helyzetek kidolgozása mellett többet kell kivenni a védõmunkából, ezeknek az elvárásoknak pedig nem igazán tud megfelelni."

 

Olivencia egyetért kollégájával:

"Amikor a Granadanál van a labda, Pereira a legjobb. Viszont amikor nyomás alatt játszanak, nem tud jól játszani. Alcaraz azt kérte tõle, menjen elõre, de közben védekezzen is, mint egy box-to-box középpályás."

 

A mélyebb szerepkör nem vált be, McGuinness aggodalmai pedig fennmaradtak. Pereira továbbra is mindent egymaga akar megoldani, egyedül akarja hátán cipelni a csapatot, ez pedig probléma. Csak három játékos adott el több labdát nála az egész La Ligában.

 

"A legrosszabb dolog, hogy néha túl lassan válik meg a labdától, ami olyan labdavesztéseket generál, amelyek elkerülhetõek lennének" - teszi hozzá Olivencia.

 

"Van olyan, hogy nem hajlandó passzolni és nem mûködik együtt a többiekkel úgy, ahogyan kellene."

 

 

Valószínûleg ezek a dolgok a helyzetébõl is adódnak és hozzájárulhattak ahhoz, hogy Pereira mindenképpen játéklehetõséget akart kapni felnõtt szinten.

 

"Minden játékos játszani akar, én pedig csalódott voltam, hogy nem kaptam több játékpercet" - mondta Pereira a Beyond the Pitchnek a nyáron.

 

"Megbíztam a menedzserben [Van Gaal], de nem az történt, amit szerettem volna."

 

Azonban egy kölcsönadás és egy megfelelõ helyre való kölcsönadás között hatalmas a különbség. Jobb játékossá tud válni azáltal, hogy megtapasztalja, milyen a kiesés ellen harcolni, vagy mindez csak a tehetsége elvesztegetéséhez járul majd hozzá? A végkifejlet egyelõre bizonytalan.

 

"Jelen pillanatban a Granada a totális katasztrófa felé halad" - mondja Navarro.

 

"Bonyolult a helyzet, Pereiranak pedig még sokat kell ahhoz tanulnia, hogy megtudja, mennyire jó játékos is õ valójában" - teszi hozzá Olivencia.

 

"Fiatal, van még ideje. Több tapasztalattal a Manchester Unitednél is sikeres lehet."


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!