Otthon, édes otthon

Az Old Traffordon minden vendég csapat felkészülhet arra, hogy sötét fellegek úsznak a fejük fölé.


Az otthon az, ahol a szív van, mondják. Ebben a szezonban is otthon tartja pontjait a Premier League küzdelmei során a Manchester United, ezzel tartva életben esélyeit a bajnoki címre.

Miután egymás után vereséget szenvedtek a Chelsea és a Liverpool csapatától, a Bolton elleni, hazai pályán lejátszott találkozót ha nehezen is, de nyerték, így ismét a gyõzelem útjára léptek a Vörös Ördögök. Idén szinte hibátlan a hazai teljesítményük, minden más ellenfelénél több pontot szereztek Sir Alex Fergusonék otthon, mely sokat segíthet a bajnoki cím elnyerésében.

Az Arsenal veszített a West Brom, a Tottenham és a Newcastle ellen is az Emiratesben, a Manchester City hatszor hullajtott pontot az Eastlanden, míg a Chelsea mind a Sunderlandtõl, mind a Liverpooltól vereséget szenvedett hazai pályán.

 Ezzel szemben a Unitednél szinte nyugalom van az Old Trafford-i mérkõzések során, ugyanis a begyûjthetõ 45 pontból 43-at tudhatnak zsebben eddig.

 


A Vörös Ördögök Premier League dominanciája során mindig hangsúlyos volt a hazai pályás rekord, ám idén talán még az átlagnál is könyörtelenebbek Berbatovék az Old Traffordon. És ha a West Brom ellen jobban figyeltek volna a srácok, vagy akár nem lett volna Edwin Van der Sar szokatlan hibája, talán teljesen makulátlan lenne a hazai mérleg.

"A hazai formánk nagyszerû" - mondta Chris Smalling. "A szurkolók mindig mögöttünk állnak és reményeink szerint a szezon hátralévõ részén minden hazai mérkõzést meg tudunk nyerni. Úgy gondolom, a szurkolóknak sokat köszönhetünk, önbizalmat adnak nekünk."

"Egyértelmû, hogy idegenben nem nyertünk annyi mérkõzést, amit akartunk, de nem is veszítettünk el sokat. Talán mindenki úgy érzi, több hit és önbizalom van a hazai mérkõzésünk kapcsán."

Martin Perry sportpszichológus szerint: "Több ok is van, miért olyan jó a United otthon. Eltekintve a képességüktõl és a taktikától, más okok is közre játszanak ebben. A játékosok szokásai, melyeket követnek a mérkõzések felkészülésekor, nem zavarják meg õket - ugyanaz a hotel, ugyanaz az öltözõ."

"Egy nagyobb részrõl is szó van, az pedig az elvárás. A United az Old Traffordon támadóbb játékot játszott mindig...a játékosok hozzászoknak, hogy megnyerik a mérkõzéseket és azután mindig arra számítanak, hogy gyõznek. Amikor hazai gyõzelmi sorozatban vagy, akkor képes vagy úgy gondolni, hogy bármilyen szituációból ki tudsz jönni gyõztesen. Az idegenbeli találkozók során olyan gondolatok merülhetnek fel, hogy a gyõzelem sokkal nehezebb lesz az ellenfél miatt és úgy kell megtalálni a gyõzelmi taktikát, hogy akár a másik csapat dominál. A jó hazai rekord mindig olyan csapatra jellemzõ, amely lehet nem játszik minden meccsén jól, de minden helyzetben megtalálja az utat a gyõzelemhez."

"A vendég csapat ezáltal óvatosabb, védekezõbb és könnyebben tud hibázni. Ha ismered az ellenfelet, mindig megtalálod a módját, hogyan gyõzd le. Muszáj határozottnak lenni, hogy kezelni tudd ezt. Ha egy csapat az Old Traffordra látogat, mindig azt mondja 'Megtaláljuk a módját, hogyan nyerjünk az Álmok színházában', ám a legtöbb játékos ilyenkor nem erre gondol, hanem inkább arra, hogy megpróbál elkövetni mindent, hogy legyõzze a Unitedet és ez a nagy küönbség."

"Ráadásul a szurkolók is a Vörös Ördögök mögött állnak" - értett egyet a sportpszichológus Smalling kijelentésével. "A szurkoló a csapat mögé áll, mert tudja, hogy a játékosok megtesznek mindent és megtalálják a módját, hogyan gyõzzék le az éppen aktuális ellenfelet. Tehát ez egy önfenntartó dolog. A játékosoknak mindig teljesíteniük kell, de ha a United mezét viselik, akkor tudják kezelni a nyomást és mindenképp megtalálják a módját, hogyan gyõzzenek."

A statisztika szerint a legutóbbi 100 hazai bajnokijából a United 85-ször gyõztesként hagyta el a gyepet, kilenc alkalommal volt döntetlen és csupán hat vereséget szenvedtek el. Ez bármely más vetélytársának eredményeinél jobb. Ráadásul ha sikerül az utolsó négy hazai bajnokijukat megnyerniük, beállítják a José Mourinho féle Chelsea 2005/06-os és az 1906/07-es Newcastle rekordját, amikor 18 gyõzelem mellett egy döntetlen volt egy szezonban elért hazai mérlegük.

Amíg a United hazai rekordja minden dícséretet megérdemel, az idegenbeli mutatójuk sokkal több figyelmet válthat ki. A négy idegenbeli gyõzelem a leggyengébb sorozatuk a Premier League érában és ha a maradék négy mérkõzésüket is megnyerik távol otthontól (West Ham, Newcastle, Arsenal, Blackburn), akkor is csupán nyolc gyõzelmet tudhatnak maguknak. Az igazság az, hogy a 2010/11-es szezon már rég megmutatta, mennyire különleges is.

Legváratlanabb események is elõfordulhatnak ebben a szezonban. Minden bajnoki címre esélyes klubra fordulatok leselkednek minden sarkon. Ám a Vörös Ördögöket talán a hazai rekordjuk fogja bajnoki címre segíteni idén.


A legutóbbi 100 hazai bajnoki mérkõzések statisztikái:

Gyõzelem - United (85), Chelsea (71), Arsenal (69), Liverpool (67), Tottenham (58), Manchester City (54)

Döntetlen - United (9), Manchester City (18), Arsenal (21), Tottenham (23), Chelsea (24), Liverpool (26)

Vereség - Chelsea (5), United (6), Liverpool (7), Arsenal (10), Tottenham (19), Manchester City (28)

Rúgott gól - United (245), Chelsea (224), Arsenal (223), Liverpool (208), Tottenham (178), Manchester City (155)

Kapott gól - United (55), Chelsea (62), Liverpool (64), Arsenal (81), Tottenham (96), Manchester City (98)

Szerzett pont - United (264), Chelsea (237), Arsenal (228), Liverpool (227), Tottenham (197), Manchester City (180)
 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!