Kérdezz-felelek! Aki válaszol: Nessaj

Eltelt jópár nap a Premier League zárófordulója óta. Ennek apropóján pedig beszélgettünk egy kicsit múltról, jelenről és jövőről Pusztai Tamással, alias Nessajjal.


Először is engedd meg, hogy Rólad kérdezzek. Ha jól tudom arra, amivel Te foglalkozol az influencer szót szokták manapság használni. Miként definiálnád magad, mivel is foglalkozol konkrétan?

A hideg kiráz az influencer kifejezéstől, bár sajnos valóban ez ragadt meg a köznyelvben. Én simán online tartalomgyártóként, vagy videósként szoktam erre hivatkozni, kár túlmisztifikálni ezt az egész divathullámot. Egyébként Pusztai Tamás a becsületes nevem, egy hamarosan a 30-as éveibe lépő hétköznapi srác vagyok, aki rajong a videójátékokért és a futballért. 4 éve elkezdtem az ezzel kapcsolatos élményeimet megosztani az interneten, akkor még senki nem tekintett erre karrier lehetőségként itthon, én sem. Azóta gaming és sport videók feltöltésével, valamint élő adások közvetítésével keresem a kenyerem, hála a nézők önkéntes támogatásainak és cégek szponzorációinak. Legtöbben még Magyarországon ezt nem ismerik el valódi munkaként, mert nem egy telepen izzadok 8 órában, vagy irodában szerkesztek Excel táblákat, hanem szerintük csak "jópofáskodok" óvodásoknak a neten. Ez a hozzáállás teljesen természetes, én abszolút megértem és nem zavar, pláne, hogy sokan valóban csak ezt csinálják. Ha valakinek ez az első élménye a témában, akkor többet nem is akarja megérteni ezeket a köröket. Majd idővel finomodik a közvélemény, ahogy az online tartalomgyártók színvonala is fejlődik a nemzetközi szint fele!

 

 

Mióta szurkolsz a Unitednek és miért szereted ezt a csapatot?

Az első konkrét dolog, amit fel tudok idézni magamban, az az 1998-as Kolumbia elleni angol válogatott mérkőzés a világbajnokságon, ahol megtudtam ki az a David Beckham, és miért imádja egy egész világ. Elképesztő szabadrúgás gól volt, ha még emlékeznek az olvasók. Ebből következik is, hogy mondhatni viszonylag későn, csak általános iskolás koromban kezdett érdekelni a labdarúgás, de ez az élmény egyből a Manchester United felé terelt. Ahogy mondani szokás, a többi már történelem... Becks, Giggs, Scholes, Butt, a Neville testvérek és még sorolhatnám, a klasszikus ezredfordulós álomcsapat, akik minden hétvégénket bearanyozták Ferguson mester kezei alatt.

 

Levelezésünkben elárultad, hogy napi szinten követed az oldalt, mi a véleményed róla/rólunk?

Pontosan nem tudom felidézni, hogyan került a szemem elé a munkátok. Természetesen rendszeresen követem a nemzetközi és hazai nagyobb hírportálokat, de nehéz volt mazsolázni a United események után, így kerestem szurkolói oldalakat. Végül a Fanatics volt az, ami az évek alatt megragadt, olyan 2014 magasságára tenném, mióta napi látogató vagyok. Örülök, hogy jóban-rosszban a csapat mellett tudok lenni rengeteg szurkoló társammal, értesülök minden nyáron, hogy kiket vettünk meg majdnem (:D), a kedvencem pedig egyértelműen az egyéni teljesítményértékelésetek a mérkőzések után. Különösen, ha lemaradok egy találkozóról, kifejezetten hasznos tud lenni ez az írás, soha ne vessétek el!

 

Sikerült esetleg már személyesen is kijutnod az Old Traffordra, hogy élőben nézhesd meg a kedvenceid?

Ironikus az élet. Régen főleg anyagi korlátai voltak a kiutazásnak, mára már abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy megszervezhetném magamnak a túrát, de most az idő és a munka áll közénk. Az utóbbi egy-két évben rengeteg csodálatos élménnyel gazdagodtam, jártam Bajnokok Ligája döntőn is, de sajnos a kedvenceimet még nem tekinthettem meg élőben. Biztos, hogy ez hamarosan megváltozik, de ha végre összejön, akkor különleges alkalomnak kell lennie, egy tökéletes, életre szóló élménynek. Magamat ismerve attól tartok, hetekkel többet fogok ez ügyben tervezni, mint az esküvőm ügyében... :)

 

Kedvenc játékos esetleg a United történetéből? Miért pont ő?

Lehetséges, hogy elvágom magam, de David Beckham. Tudom, ennél közhelyesebb és divatkövetőbb választ nem is adhatnék, de valamiért az én fiatal koromban, ő annyival több volt, mint egy átlagos futballista, hogy képmutatás lenne nem őt említeni. Mindig küzdött, hajtott és meg volt benne az a plusz a pályán, amivel eldöntötte a meccseket. Szorosan követi őt Giggs és Scholes, de a teljes keretet imádtam annak idején. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez ma is így van. Öregszem? Sajnos Cantona játékára már csak utólag tekintettem vissza, de őt is ki kell emelnem.

 

Sok minden történt az elmúlt szezonban. Mourinho menesztése, Ole kinevezése, majd jöttek az eredményes mérkőzések, aztán pedig, mintha elvágták volna a dolgokat és ismét csak a szenvedés és a kudarcok. Minek tudhatók be ezek?

Nem tudtam elképzelni, hogy lesz olyan menedzser, aki eléri, hogy a Forma 1-et válasszam a United mérkőzés helyett hétvége délutánokon, de José megugrotta a lehetetlent. Örülök, hogy elváltak útjaink, még akkor is, ha kicsit már sajnáltam a mélyrepülését. Solskjaer kinevezése visszaadta a hitet és a játék örömét a csapatnak, de hosszútávon sajnos nem tud kinevelni egy nyerő csapatot, ha nincs meg hozzá az alapanyag. Én sem tudok okosabbat mondani annál, mint amit a szurkolók is látnak, mégpedig hogy tele vagyunk nemzetközi szinten átlagosnak mondaható labdarúgókkal. Ez pedig egyértelműen a jelenlegi felső vezetés hibája.

 

Mit gondolsz, mire van szüksége a csapatnak, vagy kire ahhoz, hogy visszatérhessünk arra a sikeres útra, amit Ferguson felépített? Ole a megfelelő ember?

Solskjaer sikeres lehet, de sajnos messze nem lesz elegendő egyedül az ő személye az eredményekhez. Azt látni a mai modern futballban, hogy egyre nagyobb teret kapnak a fiatal, klubhoz hű játékosokból lett szakvezetők. Nagyon gyorsan változik a világ körülöttünk, ez a labdarúgásra is igaz, és csak a naprakész, friss arcok képesek tartani a tempót. Az öreg iskola lejtmenetben van, Mourinho az élő példa. A következő 5-10 évben azok a menedzserek tudnak majd trófeákat nyerni, akik megfelelő pszichológiai érzékkel tudják kezelni a celebek szintjére került sztárokat, nem pedig azok, akik kitalálnak egy új játékrendszert vagy szabadrúgás formációt. Az információs technológiával 24 óra alatt rendelkezésére áll az egész világnak, ha Bangladesben valaki kitalál egy világmegváltó felállást, nincs már új a nap alatt. Kell egy erős személyiség, aki mögé beállnak a játékosok, és kell egy klub, aki bírja tőkével tartani a rohamosan növekvő követelményeket, bármi áron. Az elsőt megszereztük, az utóbbi is létezhetne, ha a megfelelő mentalitást kezdenék követni az öltönyös United tagok.
 

Nyáron nagy lesz a mozgás a United háza táján?

Young még a csapatnál van? Minden reggel erre keresek rá először! :D Nehéz megjósolni, hogy mi várható pontosan, mindig ígérgetnek a vezetők, aztán soha nincs foganatja. Egy biztos, két játékos típusból kell választhatunk. Vagy szemtelenül fiatal tehetségeket hozunk ésszerű összegekért, vagy világszintű sztárokat brutális pénzért. Elég volt azokból az alibi megoldásokból, amiket 5 éve csinálunk. Közepes tudású és/vagy idősödő játékosokat hozunk áron felül, nonszensz. Aztán nem is játszanak eleget. Dalot és Lindelöf a kivételek, bár főleg előbbinek több lehetőséget és türelmet kéne kapnia. Simán végigjátszhatta volna ezt a szezont is kezdőként a portugál, biztos hibázott volna rengeteget, de anélkül sosem nő fel a megfelelő szintre. Várjuk, hogy a padról majd világsztárok lesznek a fiatalok. Ferguson fogta és odarakta az akadémistákat, döcögősen is indult a szezon, aztán a végére úgy összeértek, hogy meglett a bajnokság. Az öreg bízott bennük, és a szurkolók is támogattak mindenkit! Ma két rossz meccs után már ki vannak átkozva egyesek a keretből.

 

Kik azok a játékosok, akiknek menniük kell és kiket vársz érkezőknek? Van esetleg olyan játékos, akit szerinted mindenképp a csapathoz kellene hozni? Ebből kifolyólag pedig kik azok, akiket mindenképp a csapatnál kell tartani?
A távozókkal kapcsolatban Herrera és Mata sorsa eldőlt, ha jól tudom, mindkettőjüket sajnálom, de hosszútávon jó döntés ez így. Young pakolhat, és csomagolja magával a Smalling, Rojo, Darmian hármast. Létszám és udvari bolond sosem árt, úgyhogy Jones még igáslónak maradhat a padon, 9 éve velünk van, de még mindig csak 27 éves. De Gea évek óta szeretne hazatérni, szerintem megszolgálta becsülettel a kötelezőt. Soha nem adnám el, ha nem kérné a távozását, szégyennek tartom, hogy néhány szurkoló pár meccsért már kiátkozta, mikor egész szezonokat mentett meg nekünk évekig. Neki kell dönteni. Shaw és Dalot nálam biztosan kezdő lenne, ahogy Lindelöf is. Bailly a következő idény nagy kérdése, reméljük visszatér önmagához, de mindenképp kell egy középső védő. Tuanzebe és Fosu-Mensah kell a keretbe, most már nem érdemes őket kölcsön adni, vagy hozzák a szintet, vagy eladhatóak. A középpályán Fred tökéletes csereember Pogba helyén, Maticnak viszont már csak Fellaini korábbi szerepét adnám. Jöjjön be csereként rombolni 15-20 perceket, mert a szíve megvan hozzá, de egy ilyen fontos posztra igazolnunk kell egy világsztárt. McTominay az én szememben egyszerűen kevés, pedig nagyon szimpatikus a srác, ellenben Lingard évek óta szúrja a szemem, felőlem mehetne. Angel Gomest azonnal az első csapatba, és kell még egy dinamikus, fiatal irányító. Meglátjuk, hogy Daniel James lesz-e az. Rabiot megfelelne, de nem tartom reálisnak a megszerzését. Dybala talán túl támadó szellemű Pogba mellé, de nagyon örülnék neki! Sokakkal ellentétben nem változtatnék a Lukaku-Rashford-Martial támadó trión. A francia mikor játszhatott utoljára végig egy teljes szezont kezdőként vérszívás nélkül? Viszont mindegyiküknek kell egy váltás. Chong és Greenwood készen áll az ifiből, hozzunk még egy fiatal balszélsőt és készen vagyunk.

 

Sokat foglalkozik a sajtó Pogba viselkedésével, teljesítményével. Helye van a csapatban, vagy inkább romboló hatású a személyisége és inkább meg kell tőle válni?

Ez a mai foci. Sztárok vannak, pletykák vannak, Instagram pózolás van, nem kell ezt túlgondolni. A sztárcsapatoknak ezzel meg kell küzdeni, vétek elengedni ilyen kaliberű embereket. Ole is tud szerintem akkorát rúgni a stoplisba, mint Sir Alex. :D Meg kell találni a közös hangot Pogbával, mindenkit másképp kell kezelni, de ez nem probléma, hanem menedzseri feladat. A képességei megvannak, mindenki látja. Hiszek Solskjaer képességeiben, ő is játékos volt, tudnia kell az alatta dolgozók fejével gondolkodni!

 

Sokak szerint (szerintem is) fontos, hogy a United visszatérjen a korábbi politikájához és ne túlfizetett sztárokat vásároljon, hanem olyan tehetséges játékosokat, akik hajtanak és mindent megtesznek a csapatért. Mi a véleményed, mi lenne ebben a helyes út a csapat számára?

Ahogy említettem, két út van, és mindkettőt használni kell. Ma már minden más mint régen, nem lehet csak ifiből és fiatalokból építkezni. A hiba, amibe rendszeresen beleesünk, hogy megelégszünk a középúttal. Alexis Sanchez pontosan ez volt. Kiöregedő, rengeteg pénzt kérő, fölösleges és motiválatlan spíler. Ha zsebbe nyúlunk, akkor nagy marokkal, igazi vezéreket hozzunk, nincs azzal baj, elvégre mi vagyunk a Manchester United. E mellé folyamatosan kell alkalmazni természetesen a kezdőbe vágyó, szemtelen és bevállalós tehetségeket, kell a versenyhelyzet.

 

Ha eredményes nyarat zárunk igazolások és felkészülés szempontjából, akkor milyen eredmény várható el a következő szezonban? Meg tudjuk közelíteni a City, vagy a Pool csapatát? Esetleg egy PL győzelem?

·  Türelem és bizalom. Jövőre a Bajnokok Ligáját érő helyezés a realitás, de az bármi áron. Ha én lennék döntési pozícióban, 3 szezont adnék Ole csapatának, hogy elérjük a mostani City és Liverpool szintet. Nem az a kérdés most, hogy hány kupát nyerünk a következő szezonokban, hanem hogy progresszív, támadó focival fel tudunk-e fejlődni egy nemzetközileg versenyképes szintre. Klopp a tökéletes példa, bármennyire is fáj kimondani. Évek óta látványosan, egyre jobban játszanak, nincsenek tele trófeákkal, de halad a csapat. Ez kell nekünk is!

 

Európai porondon most „csak” az EL jutott a csapatnak. Jogos lehet az az elvárás, hogy ahogy anno, úgy most is illene megnyerni?

Senkit az ég világon nem érdekel az Európa Liga, még a szomszéd Joli-nénit sem. Premier League fókusz, ezerrel. Kell a BL indulás, az a minimum! Ha a fiatalok össze tudnak hozni esetleg egy-egy hazai kupát, az mindenképp büszkeség, de ennyi.

 

Végezetül, te melyik szurkolótáborba sorolnád magad? Inkább pesszimista, vagy inkább optimista? A megnézett videóid alapján én inkább optimista embernek tartalak. Mit javasolnál azoknak a szurkolótársaknak, akik esetleg el vannak keseredve az elmúlt évek teljesítménye alapján?

Abszolút pozitív személyiségnek tartom magamat. Nagyon hamar ítélkezünk mostanában, ez baj! Érthető, hogy mindenkinek elege van az elmúlt évekből, de stabilitás és állandóság nélkül nem lehet csapatot építeni. Én sosem voltam kifejezetten eredményorientált szurkoló, ami furán hangozhat, én csak lelkes játékosokat és konzisztens szép próbálkozásokat akarok látni minden összecsapáson. Ha ez beindul, jönnek majd a serlegek is. Glory Glory Man United!


manutdfanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!