SAF után OGS-éra?

Felérhet fergusoni magasságokba Solskjaer?


Ki ne emlékezne Sir Alex Ferguson időszakára a Manchester Unitednél? Több mint 26 év, 38 trófea, köztük 13 Premier League elsőség, 5 FA-kupa és 2 Bajnokok Ligája-győzelem. Persze ez csak a történet vége, de korántsem indultak ilyen szépen "A Főnök" évei a Vörös Ördögök élén. Olyannyira nem, hogy három évvel a kinevezése után sokan Ferguson távozását követelték. Végül ebből lett minden idők egyik - ha nem a legfantasztikusabb - edzői pályafutás az övé.



Fellelhető némi hasonlóság Solskjaer és Ferguson kezdeti időszakában a csapat élén. Miután Solskjaer-t kinevezték 2018. decemberében a 2018-19-es szezon végéig, első mérkőzésén 5-1-es győzelemmel indított korábbi klubja, a Cardiff City ellen. Érdekesség, hogy ez volt az első alkalom amikor a United legalább 5 rúgott gólig jutott egy bajnoki meccsen Sir Alex Ferguson utolsó mérkőzése óta a Vörös Ördögök élén, amikor 5-5-s döntetlent ért el a csapat a West Bromwich Albion otthonában. Solskjaer meg sem állt zsinórban öt bajnoki győzelemig, amivel az első Manchester United edző lett 1946 után, aki ilyen sorozattal tudott indítani. Egyértelműen új impulzust adott a csapatnak, amivel kiérdemelte többek között a hónap edzője címet, és senki sem tudott a Premier League-ben több pontot gyűjteni az első 9 mérkőzésén mint OGS, szám szerint 25-t.



Első vereségét a PSG ellen szenvedte el a United élén, a Bajnokok Ligája legjobb 8 közé jutásáért játszott első mérkőzésen az Old Traffordon. Viszont ki ne emlékezne a történet folytatására: Marcus Rashford a 94. percben, büntetőből 3-1-re módosította a visszavágó eredményét, amivel a csapat továbbjutott a legjobb 8 közé, több idegenben lőtt góllal.



Remek bemutatkozásának köszönhetően Ole 2019. március 28-án hároméves szerződést írhatott alá a Manchester United menedzsereként.

A 2019-20-as szezont sokan úgy vártuk, hogy 2013 után talán végre ismét elindulhat az őt megillető úton a United. Ennek megfelelően 4-0-s győzelem a szezon nyitányán a Chelsea ellen, de ezt követően komoly hullámvasútra ülhettünk fel szurkolóként a csapattal. A 21. és 25. forduló között például mindössze 1 győzelmet láthattunk, és ezen az 5 mérkőzésen 4 alkalommal a kapuba sem tudott betalálni az együttes. Sokan ekkorra már kezdték megkérdőjelezni, hogy megtudja-e ugrani azt a lécet OGS edzőként, amelyet a United kispadja jelent.

 


Február elején azonban mintha valami megváltozott volna. Megérkezett a csapathoz Bruno Fernandes és Odion Ighalo, és a következő 4 bajnoki mérkőzésen 10 pontot gyűjtött be a United, többek között legyőzve a Chelsea-t és a városi rivális Manchester City-t. Minden sorozatot figyelembe véve 2020. februárja óta 9 mérkőzésen 6 győzelmet és 3 döntetlent jegyzett az együttes, amelyből 7 alkalommal nem találtak fogást az ellenfelek a Vörös Ördögök védelmén, ezzel szemben 23 alkalommal örülhettünk gólnak, és erre mindössze két alkalommal érkezett válasz az ellenfelektől.



Azt nem jelenthetjük ki, hogy csupán ez a két játékos érkezése hozott ekkora változást, bár tény, hogy óriási erősítésnek bizonyulnak. Az is látható, hogy a United ismét folytatja Solskjaerral az élén azt az utat, amelyet Ferguson idején megszokhattunk, azaz a saját nevelésű játékosokra építve, korántsem világsztárokat igazolva horribilis összegekért igyekszik ismét visszatérni az angol bajnokság és Európa elitjébe, ami valljuk be igen kedves lehet a Manchester United híveinek. Hiszen ki ne szeretne olyan játékosokat látni kedvenc csapatának a mezében pályára futni hétről-hétre, akikről tudja, hogy büszkeséggel húzzák magukra a vörös mezt, és nem csak a jól fizető szerződés miatt érkeznek az Old Traffordra!?



Bár Solskjaer feladata nem könnyű, de ha valaki, akkor Ő pontosan tudja, hogy mit jelent a Manchester United, és mi lehet az a felfogás, ami ismét dicső napokat hozhat a Vörös Ördögök háza tájára. Egy biztos, mi végig a csapat mögött leszünk szurkolóként, és ki tudja? Lehet, hogy hamarosan a Maguire, Shaw, Wan-Bissaka, Fernandes, James, Rashford magot fogjuk úgy emlegetni, mint korábban a Ferdinand, Vidic, Evra, Scholes, Giggs vagy éppen Ronaldo fémjelezte csapatot, de persze napestig sorolhatnánk a jobbnál-jobb labdarúgókat.


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!