Taktikai mágnestábla: Aston Villa - Manchester United

Tisztelt Olvasó! Ezúttal az Aston Villa elleni diadalt tekintsük át közösen. A hazaiak a kiesés elől, a vendégek a top 4-be próbáltak menekülni. Lássuk, hogy sikerült a párharc. Mindenkit arra bíztatok, ha van bármilyen meglátása nyugodtan használja ezúttal is a komment szekciót.


Felállások: 4-4-1-1 vs 4-2-3-1

A Manchester United most már szinte a szokásosnak mondható változatlan Gála XI-t küldte pályára a Villa ellen. Rutinos olvasók már bizonyára maguk is kiszúrtak a mérkőzés alatt pár ismétlődő sémát a vendégek játékában.

 

 

Nézzük meg a valóság milyen formációkat mutatott a mérkőzés során.

A vendég csapatnál (kék szín) látható, hogy a szélső védők ismét teljesen feltoltan játszottak. A Pogba - Matic páros közül ezúttal Pogba játszott átlagosan feljebb. A mérkőzés nagy részében egyébként abszolút magabiztosságot adtak a középpályának. Greenwood - Rashford páros ezúttal is többnyire befele mozgásával nyitott helyet a fellépő szélső védőknek, így létrehozva egy létszámelőnyös szituációt. Martial és Bruno Fernandes pedig a mozgásukkal próbálták szétzilálni az Aston Villa védelmi vonalát. Martial sokszor lépett vissza labdáért, míg Bruno Fernandes az üres területre mozgott be, amit Martial nyitott illetve a szélek irányában.

 

Forrás: whoscored.com

 

Az Aston Villa játékosok átlagos pozíciójából rögtön kiolvasható egy érdekesség. Ránézésre ez szinte egy 4-3-3 támadó szellemű Villa lenne. Azonban a valóságban a Villanál az egész mérkőzésen 33%-ban volt a labda. Akkor mégis miért látszik, hogy a 21-es (El-Ghazi) illetve 3-as (Taylor) ennyire fent játszott?! A válasz a Villa labda nélküli játékában keresendő. A Villa válasza volt ez a United labdajáratására, illetve Matic szerepére a labdakihozataloknál. Ezúttal nem a két csatár, Samatta és Grealish adta a nyomást, hanem a nyomás szélről érkezett a Unitedre. Az ellenfél két csatárának szerepe hasonló volt, mint amit már a korábbi mérkőzéseken az ellenfelektől megszokhattunk. A két csatár célja, hogy kizárja Matic-ot és Pogba-t a támadásépítésből. Matic és Pogba passzárnyékba kényszerült. Amikor pedig Matic vagy Pogba belépett a védelembe úgymond egy harmadik középhátvédnek, akkor a Villa szélről tolta rájuk a nyomást. Samatta és Grealish pedig maradt középen.

 

 

Igazából így a Villa egy létszámazonos helyzetet szeretett volna kialakítani. Ugyanis Matic visszalépésével a védelembe a United emberelőnybe kerül. Hiszen a 2 csatárral szemben 3 védő állt. Amint El-Ghazi feljebb lépett ez 3v3-ra módosult és a United vihette át a labdát a másik oldalra, hogy ott próbáljon meg létszámelőnyös helyzetet kialakítani.

 

 

Az első félidőben még 0-0-s állásnál az Aston Villa kétszer is gyorsan helyzetbe került a vendégek ellen. A hazaiak kibillentették a Unitedet egy bal oldali labda járatással, majd átvitték jobb szélre a labdát. Erre a vendég védelem elkezdett a jobb oldalra tolódni. A Villa azonban nem szerette volna ott a labdát járatni, hanem látszólag tudatosan a Wan-Bissaka mögötti területet támadta. Ezt rövid időn belül kétszer is megcsinálták. A Unitednek szerencséje volt, hogy 0-0-nál nem ütött ebből a Villa egy gólt. Akkor valószínűleg meredekebb lett volna az összecsapás. Grealish mozgását a behúzódó 17-es Trezeguet segítette. Trezeguet teljesen magával húzta AWB-t, így Grealish-t szabadon találhatta meg a labda.

 

 

Miért mondom azt, hogy a Villa ezt abszolút tudatosan csinálta? Mert nem sokkal később ugyan ez a forgatókönyv következett be. Ezúttal Trezeguet főszereplésével. Csak annak köszönhető, hogy nem találta el a labdát, hogy ezúttal AWB időben észlelte a bajt és még picit belecsúsztatott.

 

 

A gólok története:

0-1 Fernandes 27’ Tizenegyes

A mérkőzés során az Aston Villa időszakosan támadt le. Pont ez történt a Fernandes által kiharcolt tizenegyes előtt. De Gea lábmunkáját már többször dicsértem. Ezúttal a Villa letámadásánál remekül játszotta meg Greenwoodot a jobb szélen. Greenwood egy szép csellel erőszakosan lejátszotta a Villa balhátvédjét, így sikerült megbontani őket a jobb oldalon. Martial elmozgása és labdamegtartása után pedig Fernandes lecsapott a pattogó labdára. Nem tisztem megítélni, hogy tizenegyes volt vagy sem, a bíró (és a VAR = még több bíró) megadta. Egy biztos, a Villa hátvédje abban hibázott, hogy a kapunak háttal álló semmi veszélyt nem jelentő Fernandesnek esélyt adott arra, hogy elessen. Kontakt volt, elesett, a spori befújta…

 

0-2 Greenwood 45+5’

A hazai csapat ahelyett, hogy már várta volna a félidőt, nyomás alatt akarta tartani a Manchester Unitedet. Martial megnyert egy párharcot, ezúttal Mings ellen a saját térfele közepén. Mivel a Villa ezáltal hátul teljesen kinyílt, így az MU egy sikeres kontrát tudott végig vinni ellenük. Érdekességképp jegyezném meg a tényt, hogy a United ezúttal is közel 10 másodperc alatt végig vitt egy kontrát. Félelmetes sebességgel, higgadtsággal és pontossággal fejezik be ezeket a lehetőségeket. Dicséret illeti Martialt, aki a labdaszerzés után ugyanúgy felért a támadáshoz. Természetesen Greenwoodot pedig a nagyszerű befejezés miatt. Ezúttal középről tüzelt eredményesen.

 

 

0-3 Pogba 58’

Szöglethez jutott a vendég csapat az 58. percben. Fernandes nagyon okosan a második hullámban helyezkedő Pogba-nak passzolt, aki eltekerte a védők mellett a labdát. Magam részéről úgy gondolom, hogy Pogba önbizalmának is már hiányzott egy ilyen gól. Az utóbbi hetekben minden kb. a támadó trióról és Bruno Fernandesről szól, pedig Paul Pogba is nagyon hasznos tagja a csapatnak.

Dicséret illeti Bruno Fernandest a remek helyzetfelismerésért, Pogba-t ezúttal nagyon üresen hagyta a Villa.

 

 

Kiemelném még a szögletet megelőző szituációt, amelyből Martial kis híján gólt szerzett.

Pogba az ellenfél térfelén labdát szerzett. Így a rendezetlen Villa védelemre vezethette rá a labdát. Fernandes és Martial mozgása volt a kulcs. Ezúttal Fernandes behúzódott középre, míg Martial támadta a belső védő és a szélső védő közötti területet. Rashford nagyszerű meglátása kellett Martial kiugrásához. Korábbi cikkemben írtam, hogy a 4 védős rendszereknél a belső és szélső védő közötti területet érdemes a leginkább megbontani. Ebben Guardiola a legnagyszerűbb Angliában. Azonban Ole Gunnar Solskjaer is tanulja (el) ezt a mesterséget, mert a feltolt szélső védők így 1v2-es szituációba hozzák az ellenfél védőit. Ezzel előteremtve létszámelőnyt a széleken.

 

 

A mérkőzés fontos része az 58. percben el is dőlt és lezárult a Pogba góllal.

 

 

Összegezve a látottakat:

 

A Manchester United az első félidőben 65, míg a második félidőben 69%-ban tartotta ismét a labdát. Talán a Ferguson korszakban voltak hasonló adatok legutóbb huzamosabb ideig.

 

A United a mérkőzésen egyszer sem szerzett gólt az Aston Villa felállt védelme ellen. Ennek ellenére nem mondható, hogy ne tudta volna feltörni a felállt védelmet. A gólokat ezúttal 2 rögzített szituáció után és egy kontrából sikerült megszerezni.

 

A játék ezúttal is magabiztos volt szerencsére, a top 4-es harcért simán benne volt egy még nagyobb arányú győzelem is akár. Kérdés a gólarány a végén számítani fog-e? Mondjuk a Leicester ellen idegenben az utolsó fordulóban.

 

Az alapemberek közül Matic, Wan-Bissaka, Fernandes, Martial és Greenwood kapott pihenőt a mérkőzésen való lecserélésükkel. Minden padon töltött és megspórolt perc jól fog még jönni a hátralévő időszakban. Még ha Martial ezt nem is így gondolta.

 

A United többnyire a támadásai nagy részét a bal oldalról indította, míg a kaput 71%-ban középről vette célba.

 

 

Folytatás hétfőn a Southampton ellen. A Sotonról annyit érdemes előre tudni, ahogy Ole is nyilatkozta az egyik legtöbbet futó csapat a ligában. Unatkozni talán ezúttal sem fogunk.


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!