Taktikai Mágnestábla: Manchester United 0-1 Arsenal

Kedves Olvasó! Gyere, ássuk bele magunkat az Arsenal elleni rangadó rejtelmeibe. Vajon mi siklott félre? Pusztán a szerencsétlenségen és a tizenegyesen múlt az Arsenal sikere? Derítsük ki együtt!


Előszó

 

Én ott kezdeném az elemzésem, hogy külön szeretném választani az elmúlt hetek jó BL szerepléseit a Premier League-től. Mert ha csak a PL-t nézem, akkor más a leányzó fekvése. Ha Ole tényleg a Sir Alex-i utat szeretné bejárni, akkor nagyon jó úton halad. Mert tudjuk, hogy SAF is volt a kieső zónában és egy mérkőzésen múlt, hogy nem rúgták ki. A többi pedig már történelem. Ugyan az MU jelenleg nem tartózkodik a kieső zóna környékén, de azért ha a PL tabellára pillantunk, akkor sem sok iPhone készülékbe férne bele a csapat, pedig már elég nagyok a kijelzők.

 

 

Jó tudom, van a csapatnak egy elmaradt mérkőzése. Ha azt hozzáadjuk, feltételezve, hogy nyernek, akkor máris a 13. pozícióban találhatnánk őket. Hurrá! (ja nem! ez most nem jön ide)

 

MU vs Arsenal

 

Remélem, mondhatom azt, hogy mind a két klub sokkal szebb napokat is megélt már a futball történelem során. Persze, hogy mondhatom, hiszen a régi nagy rivális is szenved elég rendesen. Nekik pedig még a Bajnokok Ligája sincs, mint gyógytapasz a sebekre. Mert azért valljuk be őszintén, ha Manchester vörös felén ilyen bajnoki eredménysor virítana egy Európa-ligás évben, akkor más lenne a megítélés. Azonban így, hogy a legutóbbi két BL elődöntős már lefeküdt a Unitednek, nyugodtan gondolhatjuk, hogy csupán túl erős a Premier League.

 

Felállások:

4-1-2-1-2 vs 3-4-3

 

 

Első ránézésre már csettintettem, hogy ismét egy csapat, aki szárnyvédővel érkezik az Old Traffordra. Chelsea 0-0, Lipcse 5-0. Gondoltam is, hogy itt aztán olyan nagy gond nem lehet. Itt támadt aztán az a gondolatom, hogy a PL-t nézzük külön a Bajnokok Ligájától. Hiszen a Chelsea ellen egy nagyon szenvedős 0-0-s mérkőzést láthattunk.

 

A futball alapvetően a területszerzésről és matematikai játékokról szól. Ha egy zónában létszámelőnyt tudsz kialakítani, akkor könnyebben fogsz tudni focizni. Ránézésre a United ismét a középpálya közepén szeretett volna emberelőnyt kialakítani. Hiszen az Elneny – Partey kettős középen játszott látszólag a hazaiak négy belső középpályásával egy zónában.

 

United elképzelések

 

Éppen ezért a hátrány miatt Arteta kénytelen volt Lacazette-re plusz védekező feladatot róni. Neki kellett visszalépnie a United védekező középpályásával, hogy a középpályán a 4v2-s szituációt, legalább 4v3-ra mentsék. A United támadásépítéseknél így McTominay és Fred kapott hangsúlyosabb szerepet.

 

 

 

Amikor az Arsenal realizálta, hogy átjátszható a letámadása, akkor inkább feladta azt, és kissé hátrébb húzta a letámadás vonalát. Ezzel beszűkítve a hazai csapatnak a középpálya közepét és megnehezítve a dolgukat. Hiszen kis területen hirtelen nagyon sok ember volt megtalálható. Ezzel nagyjából a 9. perc környékén a hazai csapat el is vesztette az előnyét a középpálya közepén.

 

 

A mérkőzés nagy részében Ole Gunnar Solskjaer fiaira nem volt jellemző a letámadás. Amikor megpróbálkoztak vele, akkor is inkább falnak neki rohanásnak hívnám. Abszolút megkomponálatlan volt ezúttal is. Kezdjük ott, hogy a vendégek 3 belső védője már emberelőnyben volt a kapust bevonva a United támadókkal szemben. Azonban a szárnyvédők még plusz opciót adtak a labdakihozatalhoz. A United szélső bekkjei pedig mivel szokásos módon nem csatlakoztak a kirohanáshoz, így a hazai csapat nagyon megnyúlt. Se nem volt szűk, se nem volt kompakt, se nem volt a pálya egyik területén sem még csak létszámazonos helyzetben sem. Mutatok is erre egy példát.

 

 

Azonban a mérkőzés nagy részére az alábbi kép volt a jellemző. Az Arsenal széthúzta a pályát a 3 belső védővel és a két szárny védővel, a United pedig 4-3-3-ra állt át. A labda irányába tolódva védekezett a hazai csapat. Ennek a ténynek később lesz még jelentősége.

 

 

Arsenal elképzelések

 

A Uniteddel szemben az Arsenal kiszorult a pálya középéről, ami miatt más eszközökhöz kellett folyamodniuk. A szárnyvédős rendszer így remek lehetőséget tartogatott számukra, hogy az egyik oldalt vagy letámadják, vagy csak szimplán túltöltsék, hogy az ellenkező oldalon nagyobb területek maradjanak szabadon.

 

AWB oldalán Aubameyang és Saka állította Wan-Bissaka-t sok esetben választás elé. Ilyenkor vagy McTominay segített be AWB-nek, vagy Lindelöf. Ha Lindelöf kilépett a középhátvéd posztról, akkor Frednek kellett nagyon ébernek lennie, hiszen a két középhátvéd közti terület nagyon megnyúlt. Szó szerint egy óriási lyuk tátongott a United védelmének közepén. Ami akkor lehetett volna nagyon nagy baj, ha Lindelöf elveszíti a párharcot.

 

 

Amivel pedig az Arsenal elvitte a három pontot az Old Traffordról, az nem más, mint a súlypontáthelyezés és a széleken való létszámelőny kialakítása. Nézzük, csak meg mire gondolok.

 

Már az első félidőben is alakított ki a vendégcsapat veszélyes helyzeteket abból, hogy a baloldalról be tudták juttatni középre a labdát.

 

Áthúzták a United középpályás sorát a hazaiak jobb oldalára. Eközben már a képen látszik, hogy a baloldalon kialakulóban van a létszámelőny Shaw kárára. Nincs is más dolguk nem egészen 5 másodperc múlva, mint egy kiemeléssel átjátszani 5 hazai játékost a pálya közepén.

 

 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy első körben besült a helyzet. Azonban még egyszer átjátszották Sakának a labdát, így a United középpálya megint csúszott a túl oldalra. Azonban a labdát Saka egyből visszatette Willian elé, aki alig várta, hogy a beinduló Bellerin elé tálalhasson. Shawnak nem sok esélye volt 1v2-es szituációban. Én azért kezdtem a támadás bemutatását kicsit korábbról, mert az alapelv nagyon kivehető belőle. Hogyan lehet átjátszani a középső védekező vonalat.

 

 

A vendégek sajnos nagyon tudatosan játszottak rá arra, hogy a United bal oldalát kiürítsék. A következő helyzet is ebből adódott a 37. percben. Ez a szituáció is több alapvető problémát bemutat a hazaiak védekezéséből.

 

Egy masszívnak nem nevezhető United letámadásból indult az egész. Leno Lacazette irányába íveli a labdát. Lacazette amolyan hamis kilences visszamozgást imitált itt, amire Maguire kirohant a United védelméből. Igaz, Maguire a párharcot megnyerte, de a hazaiak a labdát nem tudták megszerezni. Így a helye üresen maradt. A baloldalról ne is beszéljünk. Shaw ugyanis nem elég, hogy ismét kettő emberrel találta szembe magát, még Maguire lyukas posztját is tölthette be.

 

 

Maguire mentségére legyen szólva visszaért a helyére. Azonban Shaw plusz melója pont arra volt elég, hogy már ne érjen ki a beadás blokkolására. AWB ismét alászaladt egy beadásnak, így a hosszú oldalon 4 United játékoson átszállva a labda Aubameyang lábára esett. Akinek még volt ideje az ötösön érkező Lacazette elé tenni a labdát. Lindelöf és Maguire is túl messze állt Lacazette-től, csupán a luftnak volt köszönhető, hogy nem változott már itt az eredmény.

 

 

A tudatosság sajnos megkérdőjelezhetetlen. Erre a 43. percben jöttem rá. Nézzük meg!

 

Itt éppen üvölti Arteta Sakanak, hogy ,,át át át”.

 

 

Szóval át is került a labda a túloldalra. Nézzétek Shaw mozgását a következő képen felül. Szegény azt sem tudta, hogy a teljesen kiürült baloldalon kilépjen-e a labdásra vagy hátráljon. Végül is ismét Willian készített le Bellerinnek, aki beadta a labdát. Aubameyang pedig tisztán fejelt. Pedig nézzétek meg, hogy mennyi hazai játékos van a tizenhatoson belül. Azt már meg sem említem, hogy Williannek három passz opciója volt tisztán a United tizenhatosánál. No komment…

 

Még jó, hogy Ole közvetlenül a mérkőzés előtti interjújában elmondta, hogy milyen fontos számára a jó védekezés.

 

 

Most pedig lerántom a leplet arról miért is foglalkoztam ezekkel a szituációkkal annyit. Tekintsük meg közösen miből is alakult ki az ominózus tizenegyes. Gondolom, a rendszeres olvasók sejtik, hogy nem véletlenül szenteltem ennyi sort ezekre a helyzetekre.

 

Túltöltött baloldalról átkerül a labda Willian elé. Shawnak muszáj kilépnie rá. Ezúttal Bellerin pedig úgy dönt, hogy a középhátvéd és a szélső hátvéd közötti területet támadja. Sajnos nem véletlenül ezt az oldalt támadták egész mérkőzésen. Hiszen ha Pogbát és McTominay-t vagy Fredet egymás mellé tesszük, akkor láthatjuk, hogy utóbbi kettő jóval jobb védekezésben. Az pedig szintén elgondolkodtató probléma, hogy miért hagyta a United, hogy ennyire széthúzza a védekezését az Arsenal. Magyarul Pogba hátrányát sikerült felerősítenie a vendégcsapatnak, a hazainak pedig nem sikerült eltüntetnie.

 

 

Valahol sorsszerű, hogy pont egy tizenegyessel kapott ki a hazai csapat. Az átlagos pozíciókra pillantva látható a United gyémánt középen. Valamint Shaw látszólag bátor támadójátéka. Ez köszönhető annak, hogy a mérkőzés végén átadta az Arsenal a Unitednak a kezdeményezést.

 

 

Összefoglalva a látottakat:

 

A hazai csapat végtelenül gyenge támadójátékot produkált az Arsenal ellen. Az volt az ember érzése, hogy ez is egy ugyanolyan 0-0-s mérkőzés lehet, mint a Chelsea ellen. Végül 0-1 lett, ez pedig azt jelenti, hogy sorozatban második alkalommal nem tudott gólt szerezni a United hazai pályán a PL-ben. Ezzel is megőrizte azonban ,,előkelő” 15. helyét a tabellán.

 

Ezúttal a szakmai stáb sok újdonságot nem hozott taktikai oldalról. A cserék is posztra érkeztek. Én magam többet vártam volna a Unitedtől, főleg hazai pályán. Tartom magam ahhoz a privát véleményhez, hogy ez az Arsenal verhető csapat lett volna, és szerintem a hét közben kiütött Lipcse is jobb csapat, mint az Arsenal. Ezzel persze lehet vitázni, de ez az egyéni véleményem. Mindenesetre próbáltam megmutatni, hogy nagyon is tudatosan támadták a United gyenge pontját a tegnapi napon.

 

Végezetül egy kis statisztika

 

xG mutatók alapján is sajnos biztosan nyert az Arsenal. Persze a tizenegyes sokat dobott ezen az adaton. Mindenesetre hazai oldalról a 0,39 ami inkább elszomorító.

 

 

Ha pedig valaki azt hiszi, hogy az eddigi szezont nézve a United játékosok alul teljesítenek góllövésben, akkor el kell, hogy most szomorítsam. A Premier League-ben eddig 9 gólt szerzett a csapat 6 mérkőzésen. xG mutatók alapján ez 6.81 azaz kerekítve 7. Tehát még idén is egyelőre túlteljesít a támadógépezet. Láthatjuk még az alsó képen, hogy 5 akciógól született. Valamint láthatjuk, hogy 3 felállást játszott a United a bajnokságban idén.

 

 

Folytatás a Bajnokok Ligájában, szerdán Isztambulban. Utána pedig az Everton vendége lesz a gárda. Vajon Liverpoolban a Solskjaer korszak véget érhet a válogatott szünet beköszöntével? Te mit gondolsz?

 

Forrás:

https://skysports.com

https://whoscored.com

https://understat.com


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!