Taktikai Mágnestábla: Everton 1-3 Manchester United

Kedves Olvasó! Nézzük át közösen, hogy sikerült vélhetően megmenteni Ole Gunnar Solskjaernek az állását Liverpoolban az Everton vendégeként.


A tömeg felsorakozott. Már legalább három napja várja a végső elszámoltatást, amit vélhetően Liverpoolban hajtanak végre. A vádlott: Ole Gunnar Solskjaer. A vád: gyenge eredmények, hullámzó, olykor kilátástalan játék, amit futballnak nevez. Súlyosbító tény: Hazai eredménysor a Premier League-ben idén: 4 mérkőzés, 0 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség. (Palace 1-3, Spurs 1-6, Chelsea 0-0, Arsenal 0-1). Enyhítő körülmény: Sir Alex Ferguson utódjelölt és mentális klón, Bajnokok Ligája csoport első helyezés jelenleg. A népharag rázúdul minden irányból, amikor is a végső összecsapás arénájába siet.

 

Ha most egy filmben lennénk, akkor is valószínűleg most jönne a fordulópont, amikor is minden jóra fordul. Mert ennél lejjebb már nem nagyon van. Vagy ha van, akkor azt már nem hisszük el, és kikapcsoljuk a filmet. Ha pedig filmszereplő lennék, akkor valószínűleg én is a tömegben álltam volna, és paradicsomot vagy tojást szórtam volna a vádlott felé.

 

Mindemellett az Everton már választott magának hőst az ütközet előtt is.

 

 

Maradjunk akkor a filmes vonalnál! Neked milyen filmcím jutott eszedbe a mérkőzés előtt és mi a mérkőzés után? Kezdem én. Ha kikaptunk volna, akkor most az elemzés címe 'A Bukás' lenne. Viszont nem így alakult, és, hogy ez a Manchester Unitednek hosszútávon jó-e? Azt majd az idő eldönti. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy én is Pochettinoban látom a jövőt. Egyrészről, oké, hogy nem nyert eddig semmit, de a Spurst ő emelte arra a polcra, ahol manapság is van. Vele szintet lépett a csapat. A Manchester Unitednél ha szintet lépne, akkor az nem a top 4-be való bekerülést jelentené, hanem évről évre a bajnoki címre pályáznánk. Ez azért egy nyomós önéletrajz nálam. Míg a túloldalon Olenál csak azt látom, hogy egyszer már kiesett a PL-ből. Ha pedig az Everton ellen is kikapott volna, akkor a csúfos 17. helyig is csúszhatott volna a csapat. Ami csak egy pozícióval van a vonal felett. Gondolhatjátok, a szponzorok, befektetők és akiknek érdekeltségük van a Unitedben hogy néztek volna ezután a csapatra. Szóval kezdjünk neki, jöjjön az én film címem a mérkőzés után.

 

 

Solskjaer menedzser megmentése

 

Azért titkon számítottunk rá, hogy meg fogja magát rázni a csapat. Mert amikor nagyon sarokba szorulnak, akkor elképesztően jó teljesítményre képesek. Meg talán az sem volt meglepetés, hogy jön a mágikus 4-2-3-1.

 

Felállások:

1-4-3-3 vs 1-4-2-3-1

 

 

Az Everton támadásban 4-3-3-s formációt valósított meg, ami védekezésben egy 4-1-4-1-re módosult. Ugyanis Bernard és James is visszazárt Doucoure és Sigurdsson vonalába. A mérkőzés elején láthattuk, hogy a hazai csapat csak a saját térfelén kezdte el presszingelni a Unitedet. Amikor a vendégek elkezdték a labdát járatni, megfigyelhető volt a hazai csapat harmonikaszerű nyomásgyakorlása. Amikor Fredhez került a labda, akkor Doucoure adta rá a nyomást, amikor McTominaynél volt, akkor egyből Sigurdsson váltott ki rá.

 

 

A következő képen pedig a nyomásgyakorlást láthatjuk a United középpályásaira. Amikor is a hazai középpálya harmonikaszerűen adja át egymásnak a United embereit, attól függően kinél van a labda.

 

 

Nyilván, amikor a két belső középpályás továbbjátszotta valamelyik szélső bekknek, akkor pedig Bernard és James helyezte őket nyomás alá. A mélységben Allan pedig Bruno Fernandesre figyelt vagy a labda irányába visszalépő Martialra.

 

Ezzel szemben a vendégcsapat a szokásos 4-2-3-1-es felállást vette fel a mérkőzés elején labda nélkül. Fernandes ügyelt a mélységi irányító Allanre. Vagy szoros emberfogással, vagy az egyik Everton középhátvéd nyomás alá helyezésével. Utóbbi verzióban próbálta Allant passzárnyékba taszítani.

 

 

Azért a vendégcsapattól nagyon nagy presszinget ezen a mérkőzésen sem láthattunk. Sok esetben 0-0-nál, amikor még nem égett a ház, ismét beásták magukat a saját térfelükre.

 

 

Calvert-Lewin fejpárbajok

 

Érdekes volt látni a mérkőzésen, hogy főleg a mérkőzés elején aránylag sok előre ívelt labdát alkalmazott a hazai csapat. Calvert-Lewin oldalirányú mozgásaiban véltem felfedezni egy érdekeset. Míg a baloldalra kapott előreívelések konkrétan Shawra lettek kihegyezve, addig a másik oldalon egyértelműen Lindelöföt támadták ezekkel a labdákkal. Gondolkoztam rajta, mennyire lehetett ez tudatos.

 

Csak pár jelenetet hadd rakjak ide.

 

 

Előfordult amikor Maguire jól olvasva a játékot kisegítette Shawt.

 

 

Egyébként tényleg nem tudom mennyire volt ez tudatos az Evertontól. Viszont egyben biztos vagyok és ezért is emeltem végül bele ezeket a jeleneteket az elemzésbe, hogy nagyon fontos szerepe volt az ilyen fajta párharcoknak az Everton vezető góljánál. Ugyanis Pickford előre ívelt labdája ezúttal Lindelöf és Lewin irányába suhant. Ahol sajnos az Everton csatára le tudta csúsztatni Bernardnak a labdát.

 

 

Persze attól még AWB-nek nem feltétlenül kellett volna asszisztálnia Bernarddal szemben a gólhoz. A tény az tény, hogy egy előre ívelt labdából szerezte meg a hazai csapat a vezetést. Maguire-t lehet, hogy sok United szurkoló támadja, de amennyiben Ancelottiék tudatosan nem az ő irányába küldték a felíveléseket, akkor abból látszik, hogy a pályán azért ő még nem kis tekintély.

 

 

Azért csak, hogy megnyugtassak mindenkit mennyire tudatos volt ez az Evertontól, nem egészen 2 percre rá bepróbálták a gólt eredményező figurát még egyszer. Lindelöf a fejpárbajt ismét elvesztette, és nem sokon múlt, hogy Bernardnak a csúsztatás ismét jó legyen.

 

 

És ha már egy szekér beindult, akkor azt meg kell tolni még egyszer. A következő képet pedig tényleg csak azért vágom be ide, hogy Maguire-t megvédjem, mert állandóan szidja őt mindenki.

 

Rá 10 másodpercre, hogy Lindelöf elvesztett egy újabb párharcot, Maguire megnyert egyet Lewinnal szemben. Szóval az Egek ura ezúttal ő volt.

 

 

United fordítás

 

A hazai vezetés után a Unitednek változtatnia kellett a játékán. Élesedniük kellett, mert a menedzserük alatt komolyan beingott megint a kispad. Phelan és Carrick alig tudták úgy lefogni, hogy Ole le ne essen róla.

 

Ezt pedig a lelátón figyelte…

 

Ki van a maszk alatt?

 

 

Tudjuk ki! Talán már azt számolgatta mennyibe kerül a teljes stáb elküldése.

 

A United válasza pedig a pályán érkezett a matematikai kérdésekre. Az Everton középpályáján ugye 3 ember helyezkedett el, csak úgy, mint a vendégén. Hiszen McTominay – Fred – Fernandes nézett szembe a Doucouré – Allan – Sigurdsson trióval. Éppen ezért a vendégcsapat úgy döntött, hogy amúgy se használja a jobb oldalt, így Matát is bevezényli a pálya közepe irányába. Így kialakítva egy 4v3-as emberelőnyt, négyzetbe zárva a három Everton belső középpályást. Persze ez csak a labdabirtoklásra igaz, védekezésben ugyanúgy maradt a jobbszélen.

 

 

A fenti képhez hasonló négyzeteket próbált meg a United kialakítani, ezzel elérve a létszámelőnyt a pálya közepén. Mindezt az egyenlítő gólt megelőzően. Nem láttad ezeket a négyzeteket? Ne bánkódj! Tudnád, én hányszor néztem vissza a fordításig eltelt időt, hogy megértsem mi történhetett...

 

 

Szóval az egyenlítő gól a Basaksehir ellen is bevált figurából történt, egy kis Mata bemozgással, ezzel bal oldal túltöltéssel. Aki nem emlékszik, hogyan rúgott a United gólt a török csapat ellen, annak ajánlom az előző elemzést.

 

Szóval Matat bevezényelték a pálya közepére. Így a kialakuló négyzeteknek köszönhetően ő dobta ki ezúttal a labdát Shaw irányába, aki egy kis állítgatást követően ismét mesterien csavart be középre. Ezúttal Fernandes fejét találta meg.

 

 

Az egyenlítő gól után egy Everton kapufa borzolta a kedélyeket. Már épp, hogy elhittük, hogy nincs itt veszve semmi. Ismét az egyik előző cikket hoznám fel példának. Ezúttal az Arsenal ellenit. Ott Fred védőjátékát dicsértem, mert olykor Lindelöföt és AWB-t annyira ki tudja húzni az ellenfél, hogy óriási terület keletkezik a két középhátvéd között. Valahogy a csapatrészek nem követik egymást.

 

Nézzük ismétlésként, hogy is volt ez az Arsenal ellen?

 

 

És hogy nézett ki ugyanez a jelenet az Everton ellen?

 

 

Típushiba...

 

Ezt a kis megingást leszámítva jól reagált a United arra, hogy ki tudott egyenlíteni, hiszen nem sokkal később a vezetést is megszerezte.

 

A második előtt a United egy kis négyszögezéssel túltöltötte a pálya jobb oldalát. Amikor Frednek a remekül visszalépő Rashford irányába meg volt a lehetősége egy mélységi passzal átjátszani a komplett Everton középpályát, akkor ő ezt meg is tette. Rashford kidobta a labdát Brunonak majd rágyorsított a védelemre. Bruno keresztbe tekerte a labdát Rashford irányába, aki nem érte el, de a kapufáról így is a kapuban kötött ki a labda.

 

 

A második félidőben a United teljesen lemondott a labdáról. Csupán 38%-ban volt náluk a labda. Abszolút a jól ismert receptet játszották. Beálltak és vártak az adódó lehetőségre, a kontrára. Ettől függetlenül a védekezés dicséretes, mert az Everton 0 kaput eltaláló lövést tudott a második félidőben felmutatni. Valamikor pedig így nézett ki a labdabirtoklás:

 

 

A játék képe pedig valahogy így volt látható:

 

 

A harmadik gólt a 93. percben Cavani szerezte. Az Everton ekkor már teljesen kitámadott, így a gyilkos United kontra újból lecsapott. A mérkőzés hőse Bruno Fernandes lett a maga 2 góljával és 1 gólpasszával.

 

Összefoglalva a látottakat:

 

A hazai vezetés után jól tudott reagálni a Manchester United. Bár tudtam, hogy a második félidő így fog kinézni, ahogy kinézett, de nekem egyébiránt nem szimpatikus, ha egy csapat ennyire lemond a labdáról és játékról. Abszolút csak a kontrára játszott a United. Nem tudom, ha az Everton bárhogy szerzett volna egy gólt, akkor képes lett volna-e váltani ismét a csapat. A bekapott gól után elképesztő jó ritmusban játszottak a vendégek. Látszólag meg is lepték Ancelotti tanítványait. Ha tudnak így is futballozni, akkor vajon miért csak 10-15 percekre látjuk ezt tőlük? A feladatot a csapat teljesítette. Valószínűleg megmentette Ole Gunnar Solskjaert a kirúgástól. Az már csak a jövő kérdése, hogy csupán eltolták ezt vagy valóban megváltozik innentől minden a Manchester Unitednél. Régi közhely, hogy a győzelmet pedig nem kell megmagyarázni.

 

Ha bármi meglátásod, kérdésed van. Nyugodtan írj ide a cikk alá.

 

Utóirat:

 

A United a pálya jobb oldaláról ismét elfeledkezett. Rashford sokat játszott bent Martial mellett, próbáltak ismét területet nyitni Shawnak. A reális eredmény pedig az xG mutató modellje alapján a 0-2 lett volna. Szóval megérdemelt a kettő gólos győzelem.

 

 

Folytatás a válogatott szünet után. Manchester United - West Brom az Old Traffordon. Vajon meglesz az első hazai siker 20/21-ben?

 

Forrás:

eredmenyek.com

understat.com

whoscored.com

facebook/ESPNFC


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!