Taktikai Mágnestábla: Manchester United 4-1 Basaksehir

Végre kiszakadt a gólzsák Manchesterben. Vajon minek volt köszönhető, hogy ez így alakult? Miért adományozott Törökországban 3 pontot a United a Basaksehirnek, ha így is lehet? Keressük meg együtt a válaszokat!


Felállások: 4-2-3-1 vs 4-3-3

 

 

Amint a fenti képen láthatjuk, alaposan megváltoztatta Ole a sorokat. Van de Beek végre a kezdőben landolt, valamint Cavani is kezdőként vihette pályára a 7-es mezt.

 

Csak érdekességképp és ismétlés gyanánt nézzük meg, hogy nézett ki a csapat Törökországban.

 

A kettő kezdő a Basaksehir ellen egymás alá rakva.

 

 

A különbség jól látható. 5 pozícióban változott a kezdő XI. Vajon tényleg ekkora minőségi eltérés van a két sor között?

 

Nézzük, a United a gyakorlatban hogy nézett ki a pályán.

 

Az alapfelállás:

Sima 4-2-3-1, amelyben Cavani volt ezúttal az ék, Martial és Rashford pedig a széleket osztották fel egymás között.

 

 

Védekezésben:

4-2-2-2/4-4-2 váltakozva rajzolódott ki. Ez azonban csak játék a számokkal. Ebben kulcsszerepe volt Bruno Fernandesnek, aki gyakorta lépett fel Cavani mellé. Martial és Rashford pedig a szélen helyezkedtek el.

 

 

Támadásban:

Míg Martial a baloldalon gyakran lépett vissza, hogy teret adjon Telles felfutásainak, addig Rashford és AWB a másik oldalon mást erőltetett. Az már gondolom nem titok senki előtt, hogy AWB védekezésben kb. liga első. Azonban támadásban nem a legerősebb. Ezért Bruno gyakran lépett be Rashford mögé. Ha pedig ide belépett, akkor általában középről húzott ki magával egy embert.

 

 

Rashford szólója a mérkőzés elején ebből az alapszituációból alakult ki. Mindazonáltal gyönyörű szóló volt Rashford részéről, de tökéletesen meg is volt ez komponálva.

 

 

Kiemelném a több remek egyéni teljesítmény mellett Martial és Telles taktikus játékát. Egyszerűen Martial a mozgásával gyönyörűen húzta ki a Basaksehir védőit a pozíciójukból. Nagyon sok helyet előkészítve Tellesnek. Aki pedig nagyon is bátran lépett fel a támadásokba.

 

Többek között egy ilyen szituáció után szerezte a Manchester United a 2. gólját. Martial ugyanis ismét visszalépett a középpályára, ezzel megosztva a Basaksehir középpályások figyelmét. Így sikerült az egyébként szintén remekül visszamozgó Cavani elé tenni a labdát, aki egyből forgatta ki Martial irányába. Martial kijátszotta Tellesnek, akinek pedig nagyon veszélyesek a beadásai, ezt már láthattuk korábban is. Azt pedig, hogy a mostani lecsúszott beadását a kapus Bruno Fernandes elé ütötte, köszönjük szépen! De a támadás sava-borsa az Martial rendszeres visszamozgása volt légüres térbe, valamint Cavani nagyszerű, amolyan hamis kilences mozgása. Utóbbi a következő két összevágott kép közül az alsón látszik, amellyel szintén megbontotta a vendégek védelmét.

 

 

Martial és Cavani nem először lépett vissza így a mérkőzés során. A felső kép egy labdakihozatalnál készült. Az alsó pedig a szemkápráztató Rashford lesgólnál. Meg is kell követnem magam, mert az egyik hozzászóló Olvasóval beszélgettünk a legutóbbi cikk alatt, hogy Cavani nagyon keveset mutatott eddig Manchesterben. Csereként valahogy tényleg nem jöttek tőle a megoldások. Azonban, amit a Basaksehir ellen a kezdőben láttam tőle, az más szint volt. Az elmozgásai nagyot lendítettek a kombinatív játékán a csapatnak. Valamint szemlátomást Martialnak is jobban feküdt a bal szélső szerepkör. Taktikailag mindenképp.

 

 

Nézzük meg a 3. gól előtti tizenegyes szituációt. A kialakulásának pillanatképéből egy képen láthatunk nagyon sok apró finom taktikai elképzelést a hazai csapat részéről. Telles játéka most nem fog látszódni. Mire is gondolok? Mutatom!

 

A United egy labdakihozatalt erőltetett, ami De Geatól indult. Bruno ezúttal szintén jobb oldalra csúszott ki, teljesen kiürítve ezúttal Martial személyének a pálya közepét. Martial ugyanis a hamis kilences felfogásban kihúzza a két vendég középhátvédet. Lindelöf remek helyzetfelismerése kellett, hogy Rashford irányába ekkora indítást adjon. Kiemelném még Rashford mozgásán kívül Cavani mozgását, aki a bal szélről indulva, azonnal észlelte, hogy a két KH helye üres, így azt vette célba. Ha Rashfordot nem öklelik fel, akkor egy visszapasszhoz remek alternatívát nyújtott volna, szóval emelem kalapom Cavani előtt is.

 

 

A három pont sorsa teljes egészében ott dőlt el, amikor Rashford berúgta a 3. United gólt. Éppen ezért a második félidő már kevésbé volt érdekes. Az igazat megvallva pont ezt hiányoltam a Unitedtől eddig. Mert 0-0-nál képesek voltak a mérkőzések nagy részében olyan ritmustalan játékot játszani, mint ami a második félidő volt. Azonban most az elsőben eldöntötték a mérkőzést. Elnézném én a lazább stílust, de csak ha már eldőlt a meccs. Ezúttal ezt a forgatókönyvet láttuk, és nem is bántam.

 

Mondanom sem kell, a második félidőben jöttek is a cserék, hogy az alapjátékosok kaphassanak egy kis pihenőt. A félidőben Tuanzebe már Lindelöföt váltotta. Nem tudom volt-e egy fogadása Oleval, hogy ha sikerül az első félidőben gólpasszt adni, akkor a második félidőben már pihenhet?

 

James, Greenwood, Williams pedig Rashfordot, Fernandest és Wan-Bissakat váltotta.

 

A cserék után a United átállt félig meddig a klasszikus 4-4-2-s formációra. Martial behúzódott Cavani mellé, azonban sokszor tűnt fel Bruno Fernandesi pozícióban is. Főleg a védekezésből vette ki a részét. Greenwood a jobb, James pedig a bal oldalra szállt be.

 

 

Tipikus pillanatkép a második félidőből. A United a mérkőzés végét várta, a Basaksehir pedig próbálta feltörni a hazai csapat védekezését.

 

 

Egy pillanatra nézzük meg a 4. Manchester United gólt. Ott is a világelső kontra gólunkat láthatjuk visszaköszönni. No, de mi kellett ehhez?

 

A kulcspillanatokat összevágtam a következő képen. 1-4-ig haladjunk fentről lefelé.

 

1. képen: Matic óriási mélységi passza, amivel a védelem előteréből átjátszotta a komplett Basaksehir védelmi vonalakat. (bocs most is bent maradt egy fekete pont, szóval a hiba nem az Ön készülékében van)

 

2. képen: Cavani számomra nagyon tetszetős visszamozgása, ezúttal kettő vendég védőt etetett meg vele. Egyérintőből a kemény felpasszt lekészítette Van de Beek elé.

 

3. képen: Van de Beek zseniális kiugratása, nem sokat gondolkozott ő sem. Gyönyörűen tálalt a nyargaló Greenwood irányába.

 

4. képen: Greenwood tökéletes módon volt ezúttal önzetlen. Utána Jamesnek már csak a kapuig kellett begyalogolnia.

 

 

Én tényleg szívesen nézném ezt a kontrafocit, csak először lépjünk szintet és döntsük el a mérkőzéseket!

 

Ezek voltak az én meglátásaim! Azonban tartom magam ahhoz, hogy az írásom nem szentírás! Nem minden fekete vagy fehér, azért mert én így láttam! Gyere, ezúttal is mondd el a véleményed a komment lehetőségeknél. A szabadidőmhöz mérten ígérem válaszolni fogok, ahogy eddig is megtettem.

 

Összefoglalva a látottakat:

 

Ole Gunnar Solskjaer ezúttal egy hatalmas piros pontot kap az ellenőrzőjébe. Az indoklásom pedig az, hogy nem félt egy támadó csapatot pályára küldeni. Meg is lett az eredménye. Van de Beek és Fred párosáról kevés szót ejtettem, azonban remekül kiegészítették egymást. Szerintem érik Pogba eladása, ugyanis szépen lassan kiszorult a kezdőből. Ahhoz pedig drága és költséges játékos, hogy a padot koptassa.

 

Cavaniról már szót ejtettem: nagyon nagy taktikai lehetőségek rejlenek benne, ha ezt a formát át tudja menteni a Premier League-be is.

 

Telles és Martial párosa is remekül működött a baloldalon. Lehet, hogy meghagynám őket így együtt dolgozni.

 

Bruno Fernandes pedig elképesztő. Valódi gyémántra leltünk ismét Portugáliában. Lehet érdemes lenne még arrafelé szétnézni. Esetleg a francia bajnokságban.

 

Aki mindenképp meg szeretné nézni a mérkőzést, az első félidőt ajánlom. A második már altatós volt, addigra a nagy dolgok el is dőltek!

 

Remélem tetszett az írás! Ha hasznosnak találod, nyomj rá a like gombra vagy oszd meg másokkal is a cikket, ezzel elismerve a munkánkat a Fanaticsnál!

 

Folytatás vasárnap ezúttal a Soton otthonában a Premier League-ben. Utána pedig érkezik szerdán a PSG! Mondanom sem kell, hogy mind a kettő mérkőzés nagyon fontos a csapat életében. Mit gondolsz, a hullámvasút teteje következik még? Vagy ismét jön egy lejtmenet? Reméljük előbbi!


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!