Taktikai Mágnestábla: Manchester United 1-3 PSG

Kedves Olvasó! Remélem mostanra már sikerült megemészteni az e heti keserű pirulát, amit a csapat nyomott le sok szurkoló torkán! Ne csüggedj, gyere, nézzük meg mi történt! Ha a szakmai stáb nem is teszi, mi tanuljunk a hibákból!


Első körben puffogtassuk el a közhelyeket, amelyek a mérkőzéssel kapcsolatban tuti máshol már vagy felmerültek, vagy felfognak.

 

Közhelyek listája, amit később remélem nem használok:

 

Fred piros lapja jogtalan volt, ekkor már a pályán sem kellett volna lennie. Szerintem elfogultságot félretéve a fejelés már piros volt az első félidőben. Edzői baki, hogy őt a második félidőre, a kispadra sem szabadott volna kiengedni, nem hogy a küzdőtérre.

 

A bíró ide is, oda is tévedett, sokszor szándékosan elfordította a fejét még a jogos szabálytalanságnál is. Ráadásul a második sárgát a szabályok szerint vissza sem VAR-ozhatták.

 

A futballt gólra játsszák, a kihagyott ziccerek nem nyernek mérkőzéseket.

 

Minek húzott lapot Ole 19-re, védtük volna az 1-2-t, ami nekünk jó eredmény volt. Nem, nem volt jó eredmény. Pillanatnyilag ugyanúgy tűnhet, de most mind a három csapatnak 9 pontja van. Az 1-2-vel, 1-3-al egyaránt annyi lenne. Feltételezve, hogy az utolsó fordulóban kikapunk és a PSG nyer, akkor az 1-2 is csak EL-t ér. Ha X lesz a mérkőzés Lipcsében, akkor még lehet létjogosultsága a plusz 1 bekapott gólnak.

 

 

Nos, most, hogy elpuffogtattuk a nagy tömeg által használt témákat, ássuk bele magunkat kicsit ebbe a PSG elleni második csoportmérkőzésbe. Kezdjük ott, hogy a taktika milyen fontos dolog. De már az ókorban is az volt. Hiába volt nagyobb hadsereged, ha taktikailag megsemmisítettek. De ha a saját életedbe belegondolsz, bármilyen játékot leülsz akár a családdal, akár a barátokkal játszani, akkor elengedhetetlen a jó taktika. Ismétlem, bármiről legyen szó. Hát még a futballban! Főleg a profi futballban elengedhetetlen a jó taktika! Szóval soha ne becsüld alá a taktika jelentőségét se az életben, se a futballban! Az más kérdés, hogy azt meg is kell tudni mind a két területen valósítani, amit elterveztél. Nézzük most a két szakmai stáb mit tervezhetett el, és mi sült ki ebből a pályán!

 

Gyere, tarts velem, mert taktikailag ez egy nagyon jó mérkőzés volt. Igazi ínyenceknek való! Te ínyenc vagy?

 

Felállások:

 

Amint láthatod, a hazai csapat újra elővette a 4-2-3-1-s felállást a varázskalapból. Nem tudom jelen pillanatban eldönteni, hogy tegnap este ez volt a nagyobb hiba vagy Fred fejelő mozdulata. Mutatom, miért mondom ezt!

 

Abban egyetérthetünk, hogy a mérkőzés elején meglepte a PSG a Manchester Unitedet. Azt hiszem, ez nem lehet vita téma köztünk. Mivel is tette?

 

Alapvetően a mérkőzés taktikai szempontból így kezdődött: sima 4-3-3 a PSG-től, amire rá is pakoltam, hogy illeszkedik papíron a 4-2-3-1-hez. Igen, ám de most jön a csavar!

 

 

A gyakorlatban:

 

 

A PSG már a mérkőzés elején átváltott egy 5 védős szisztémára támadásban! Védekezésben a 4-1-4-1-t alkalmazta. A hazai csapat ezzel szemben a 4-2-3-1-t és esetleg 4-4-2-t használta. Ez a vendégeknél azt jelentette, hogy Kimpembe és Marquinhos mellé Pereira, amolyan Maticosan visszalépett. Ezáltal Diallo és Florenzi feljebb lépett szárnyvédőnek. Mbappe és Neymar pedig befelé húzott. A United jellemzően a szokásos 4-4-2-s felállásban védekezett/támadott le. Bruno Fernandes csúszott fel Cavani mellé. Azonban Pereira hátra lépésével 2v3-s szituációban játszottak, azaz emberhátrányban. Ezzel egy időben Florenzi és Diallo páros Rashfordot és Martialt nagyobb védőmunkára ösztönözte. Nekik azonban ez nem erősségük, így AWB és Telles is 1v2-s szituációban találták magukat a széleken!

 

Vázoljuk is fel a táblára!

 

 

Nézzük a gyakorlatban, hogy a szélen miként bontották a Unitedet.

 

Kimpembe fel tud lépni, hiszen a posztját biztosítja a visszacsúszó Pereira. Dialloról a szélen Rashford szokásos módon lemaradva, ezért AWB-nek kell kilépnie. Neymar most épp Verrattival posztot cserélt, de egyébként Neymar is befele húzódva üresen marad. McTominay észleli, így az eredeti emberét, Verratit kell most követnie. Azonban sokszor döntés elé kényszerült, hogy Neymarra váltson vissza, vagy maradjon Verrattival. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy így a befele mozgó PSG játékosoknak túl nagy területük volt a védelem és a középpályás sor között.

 

 

Nagyon hamar góllá érett ez a több fronton is emberhátrányos játék a United szempontjából nézve.

 

Neymar 6. perc 0-1

 

3 felvonásban fogom ezt megmutatni.

 

1. rész: PSG hátsó hármas hátul látható. Cavani és ezúttal a párja, Rashford visszább húzódik, hisz már realizálták, hogy 3 ellen 2 játékosnak nem sok esélye van labdát szerezni. A PSG zavartalanul dobja ki a labdát Florenzi irányába szélre. Martial nem a védekező munkájáról híres, amúgy is, ha Cavani nincs ilyen formában, akkor most a csatárposzton pihenhetne, ehelyett fusson hátra is?! Tellest Mbappe a mozgásával befele húzta, kinyitva Florenzinek a pálya szélét.

 

 

2. rész: Florenzi beadását ezúttal sikerült középen tisztázni, azonban utána ismét gyorsan a jobb szélre tudja juttatni a labdát a PSG. Ezúttal Mbappehoz, aki Tellessel kerül szembe.

 

Neymar eközben már annyira szabadon jár kel a védelem és a középpályás vonal között, hogy már szinte irányítót játszik.

 

 

3.rész: A hátra igyekvő Fredet és McTominayt ezúttal ők ketten kipasszolják a lemaradó Tellessel együtt.

 

 

A többit pedig már ismerjük. Persze kellett hozzá a szerencse is, de nagyon látványosan nem tudott a hazai gárda mit kezdeni azzal, hogy a széleken megjelentek a PSG szárnyvédői. Ez a fajta nyomás gyorsan gólt is eredményezett.

 

Viszont! Ami engem elszomorít, hogy idén már másodszor lép bele a szakmai stáb ugyanebbe a folyóba. Nem fogod kitalálni, hol találkozhattál már idén hasonló jelenetsorokkal!

 

A jó öreg José fűzte be az oktató filmet a United szakmai stábjának nem másutt, mint az Old Traffordon! Olvasd el nyugodtan azt a (tan)anyagot is. Mutatok belőle részletet. Akkor Hojbjerg lépett vissza a Spurs védelem közepébe és Aurier ette meg Lamelaval Shaw-t.

 

 

Azonban a félelmetes igazán az a PSG és a Spurs elleni mérkőzés párhuzamában, hogy mind a két mérkőzésen volt egy erőszakos piros lapos kiállításunk. Vagyis a PSG ellen Fred megúszta. A Spurs ellen pont Martial kapott pirosat ütésért úgy, hogy a labda ott sem volt. Ezúttal Fred tette meg majdnem ugyanezt az első félidőben. Vajon a játékosok frusztráltsága sem véletlen, amikor érzik, hogy taktikailag ég a ház és nem jön ki a matek? Vagy mi lehet a párhuzam? Mert valami tuti van!

 

Szóval mennyire látod hasonlóan a két mérkőzést, ha csak ezt az egy képet tesszük már egymás mellé? Na jó, még egy párhuzam, mind a két ellenfél fehér mezben volt…

 

 

Ennél látványosabban nem tudtam szemléltetni. Szinte fájóan hasonlít a két pillanatkép, de ha megnézzük, akkor sajnos a két mérkőzésen sok az egyezőség.

 

No, de visszatérve a United vs PSG mérkőzésre!

 

A gól után a vendégek kissé átadták a területet a Unitednek. Védekezésben pedig felvették a 4-1-4-1-es formációt. Főszerepben ismét csak Pereira, aki követő emberfogást alkalmazott Bruno Fernandes ellen a pálya közepén. A United labdakihozatalait pedig megfojtotta a PSG azzal, hogy Verratti – McTominayt, Paredes pedig Fredet kullancsként követte. A PSG látszólag tudatosan is engedte át a területet, hiszen innentől ők játszhattak kontrára. Abban a csapatban, ahol Neymar és Mbappe van a szélen, nem nehéz szintén a gyors kontrákra támaszkodni. Ezúttal a játékosminőség nem felénk billentette a mérleg nyelvét?!

 

 

Még az első félidőben, egy megpattanó lövéssel, nem kis szerencse árán, össze is jött a hazai csapatnak az egyenlítés!

 

Fred piros lapos szituációját már leírtam korábban a közhely listában. Annyit fűznék még hozzá, hogy 10/9 edző lecserélte volna a félidőben. Időzített bomba volt.

 

A második félidő elején aztán látszólag megtáltosodott a hazai csapat. Egymás után rontották el az ordító helyzeteket. Pedig a második félidő úgy kezdődött taktikai szempontból, ahogy az első félidő véget ért. Azonban a PSG-nek már nem volt jó az eredmény, ezért teljesen feltolta a két szélső védőt.

 

 

Így azonban a mögöttük levő terület megnyílt a Unitednek a kontrákra.

 

Ezt láthattuk Martial helyzeténél, Rashford megiramodásánál és Cavaninál, aki lemaradt egy beadásról.

 

A Diallo mögötti területet hirtelen nagyon elkezdte támadni a hazai csapat. McTominay és AWB is pakolta be oda Rashford elé a labdákat.

 

 

Tuchel így a 65. percben cserére szánta el magát. Bakker érkezett Kean helyett, Ander Herrera pedig Paredest váltotta. Ezzel a két cserével pedig óriási előnyt húzott meg a sakktáblán. Kean – Bakker cserével alakzatot váltott. 5-3-2-re állt át a PSG, míg Paredest, a másik időzített bombát leszedte a középpályáról mielőtt összeszedi második sárgáját az egyik United kontra alkalmával.

 

Diallo már nem bírta tartani a lépést Rashforddal, viszont a friss erő Bakker, aki alapból egyébként szintén szélső hátvéd, igen. Pereiranak pedig innentől nem kellett a védelembe is visszahúzódnia, foglalkozhatott csak Fernandessel középen. Ekkor tehát így nézett ki a csata a mágnestáblán.

 

 

Nézzük meg mindezt a gyakorlatban. Érdekességképp jegyezném meg, hogy a Bajnokok Ligájában 5 cserelehetőség van, itt még egyet sem használt el a stáb hazai oldalról. Matic – Fred csere elfért volna.

 

 

Aztán jöttek a baljós árnyak és már lehetett sejteni, hogy valami nem okés! Az új szisztéma meghozta a PSG fölényt. Első körben Bakker helyzetével, ahol De Gea elképesztően nagy bravúrja mentette meg a hazai csapatot.

 

A PSG egy jobb oldali támadásból hirtelen elkezdte átfordítani a baloldalra a labdát. Ahol láss csodát, a United 1v2-s szélső védekezésének köszönhetően ismét nem jött ki a matek és Bakker óriási helyzetben találta magát.

 

 

A szögletből pedig ugye megszületett a 2. párizsi gól a 69. percben. Fred aztán a 70. percben úgy döntött, hogy kiszáll a játékból. Szóval kedves Olvasó! A szívünk azt diktálhatja, hogy 2 perc alatt bukta el a United ezt a párharcot, valójában pedig valahol a félidő és a 65. perc között. Amikor is Fredet nem cserélték le, a csapat nem használta ki a Diallo mögött megnyíló területeket, majd pedig Tuchelék a 65. percben formációt váltottak.

 

A piros lap után aztán jöttek Ole Gunnar Solskjaer ámokfutásai az öt cserével. Először a piros után átállt a United 4-4-1-1-re egy Rashford – Pogba cserével a 74. percben. 5 perc múlva érkezett Cavani helyére Van de Beek és Martial helyére Greenwood. Tudjuk követni?

 

 

A cserékkel egy időben végeláthatatlan mennyiségű előreívelés is érkezett a pályára. Maguire-nek nem tudom ki csempészett be egy katapultot.

 

Majd, hogy az egész csere pánik tortára feltegye a cseresznyét a stáb, leporolta Ighalot, aki finoman fogalmazva sem mostanában volt a zöld gyep közelében. És a 89. percben AWB helyett még feltolta a pályára, lesz, ami lesz alapon.

 

Ez annyira jó húzásnak bizonyult ismét, hogy Neymar második góljánál, csak kétszer hiányzott az a plusz egy védő közvetlenül a gól előtt. Mert a PSG tavaly BL elődöntőt játszott, amilyen szintet képviselnek, azonnal meg is bosszulták a dolgokat.

 

 

A felső képen látszik, hogy AWB helyét lőtték ki a kontratámadáshoz, míg a bepassz arra a területre érkezett, ahonnan a belső védőnek el kellett hagyni a saját posztját. Mert ha nem tette volna, akkor a szélen érkező játékos kapja a kulcs passzt. Erre mondják, hogy sakk matt. Ha így lépek, ha úgy lépek, csak egy vége lehet a helyzetnek.

 

A legutóbbi kettő cikk után azt kaptam, hogy túl pozitív voltam a csapathoz és a szakmai stábhoz. Most lehet, hogy túl negatív. Én azonban azt mondom, hogy az életben is realista vagyok. Reálisan próbálom elhivatottság nélkül megírni ezeket a cikkeket. Nem vagyok edző azon a szinten, ahol a United van, de szerintem most taktikailag megették a stábot. Ráadásul egy olyan taktikával, amit nem először nézünk be csak az idei szezont nézve. Egyébiránt ha megkérdeznétek, hogy akkor mit mondanék, melyik felállás tartalommal megtöltve lehetett volna célszerűbb a PSG ellen?!

 

Én azt mondom, hogy a nyertes taktikát már Párizsra kidolgozta Ole és a stáb. Amikor is 5 védővel, a széleket lezárva szinte ugyanezen elveket használva a United győzni is tudott. Ráadásul Ole amúgy is szereti visszahúzni a csapatot és kontrára játszani. A mérkőzés kezdetén a Unitednek volt jobb az X! Nyugodtan játszhattunk volna öt védővel kontrára. Ahogy a második félidő elején láttuk, a PSG szárnyvédői mögött lett is volna hely. Valamint a hazai mérlege amúgy is gyatra a gárdának, már már fájóan gyatra idén. Nézők nélkül is más a sztori, szóval én nem lettem volna szívbajos előhúzni megint az öt védős rendszert, ami egyszer már működött az ellenfél ellen.

 

 

A United féle 5-2-3 védekezésben Párizsban, amivel lezárta a széleket.

 

 

Természetesen, ha érdekel, nyugodtan olvasd vissza a Spurs elleni elemzést és az első PSG elleni elemzést is.

 

Tudom, hogy ez most egy hosszabb cikk lett. Remélem élvezted, igyekeztem sok képpel illusztrálni, hogy jobban el tudja képzelni akár az az olvasó is, aki nem látta a mérkőzést. A véleményedet ezúttal is várom a kommentszekcióban! Folytatás hétvégén a Premier League-ben!
 

 

 

Utóirat: Az meg van, hogy Bruno könyörögte ki a stábtól az első cserét?

 

Forrás:

https://football.instatscout.com/

https://www.whoscored.com/Matches/1508930/MatchReport/Europe-Champions-League-2020-2021-Manchester-United-Paris-Saint-Germain

https://www.eredmenyek.com/merkozes/ncSebuA0/#osszefoglalas


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!