Az FA a Unitedet hibáztatja Cavani posztja miatt

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) a Manchester Unitedet kritizálja, amiért nem biztosított Edinson Cavaninak kulturális és média "tréninget" az Old Traffordra történő megérkezését követően, azt követően, hogy az uruguayi csatárt elítélték egy Instagram posztja miatt.


A 33 éves Cavani három mérkőzésre szóló eltiltást és 100 ezer fontos büntetést kapott azután, hogy a november 29-i, Southampton ellen az ő duplájával 3-2-re megnyert bajnokit követően Instagram sztorijában megosztott egy szurkolói posztot, amely rasszista megnyilvánulást tartalmazott. A posztot később törölte és bocsánatot is kért.

 

A támadó, aki a nyári átigazolási időszak utolsó napján csatlakozott Ole Gunnar Solskjaer együtteséhez, az FA által kiszabott büntetés részeként egy személyes oktatáson is részt kell vegyen.

 

Cavani kihagyni kényszerült az Aston Villa elleni, új év napján 2-1-re megnyert bajnokit, illetve a Manchester City-től elszenvedett 2-0-s Ligakupa elődöntős vereséget is, eltiltását pedig a szombati, Watford elleni FA-kupa mérkőzésen tölti le véglegesen.

 

"Annak fényében, hogy a játékos milyen ismert szereplője a sportágnak, nem beszél angolul és 8 milliós Instagram követőtáborral rendelkezik, a Bizottságot meglepte, hogy a játékos klubja semmilyen tréninget nem biztosított számára bizonyos területeket illetően" - áll az FA közleményében.

 

Az FA Független Szabályalkotó Bizottsága hozzátette, az FA a vádjában nem állította, hogy Cavani szándékosan rasszista szándékkal cselekedett, de ehelyett egy, az angol Premier League-et követő szemszögéből vizsgálták meg az esetet, amely során arra jutottak, hogy a játékos által használt szavak rasszista jelentésűek.

 

Az angol futball szabályzótestülete felkért egy Latin-Amerika szakértőt is, hogy alkosson véleményt az ügyről.

 

Professzor David Wood szerint bár a Cavani által az Instagramon használt szóval Dél-Amerikában gyakran utalnak színes bőrű férfiakra, de egy dél-amerikai kultúrát és nyelvet ismerő azt is tudhatja, hogy ezt a szót barátok között nem a rasszizmus szándékával használják.

 

A professzor hozzátette, hogy a dél-amerikai kultúrát nem ismerő angol anyanyelvűek számára azonban támadó jellegű lehet ez a szóhasználat.

 

Cavani a meghallgatásán azt mondta, ő egyszerűen csak spontán, szeretettel válaszolt egyik jó barátjának a becenevét említve. A barátja, Pablo Fernandez videós nyilatkozatban erősítette meg, hogy már gyerekkora óta ez volt a beceneve.

 

 

A múltban történt hasonló eseteknél csak "nagyon limitált segítség" állt rendelkezésre, így a 2020/2021-es szezonra módosított rendelkezések kimondták, hogy hasonló jellegű vétek esetében minimum hat mérkőzéses eltiltás szabandó ki.

 

A bizottság úgy döntött, hogy cselekedniük kell a futballban tapasztalható diszkrimináció kezelésének közös érdekében.

 

Mindazonáltal az enyhítő körülmények figyelembe vételével a játékos eltiltását három mérkőzésesre csökkentették - megnevezve Cavani jó fegyelmi előéletét, bűnbánását, az üzenet törlését és abbeli elhatározottságát, hogy szeretné megérteni a kulturális különbségeket.

 

A Manchester Unitedet elégedettséggel tölti el, hogy a Bizottság elismerte, Cavani posztja nem kívánt rasszista lenni barátjával, vagy a többi Instagram felhasználóval szemben és a játékos posztjának nem volt diszkriminatív szándéka.

 

A United és a játékos folyamatosan kifejezte elkötelezettségét a rasszizmus elleni harcban és ennek tiszteletben tartása mellett Cavani maga döntött úgy, hogy nem vitatja a vádat.

 

A klub hiszi, hogy ez az ügy egyedi eset, amely egy őszinte hibából történt és a kontextust, illetve a szándékot figyelembe véve nem ilyen vádat kellett volna eredményeznie. Mindazonáltal az FA szabályértelmezése jegyében a vádat a kontextus és a szándék figyelembevétele nélkül hozták meg.

 

A United megismételte abbeli hitét, hogy a pénzbüntetést egyenesen az antirasszizmust zászlajukra tűző projekteknek és kezdeményezéseknek kellene kapniuk.

 

Cavani média tréningje kapcsán a United elmondta, hogy a támadó októberben érkezett a klubhoz, amelyet követően a koronavírus protokoll értelmében azonnal karanténba kellett vonulnia, így megzavarta a szokásos orientációs tevékenységeket, amelyekben általában a média tréning is szerepet kap és sajnos az incidens a tréning időpontjának újraszervezése előtt történt.

 

A klub hozzátette, irreális azt elvárni, hogy a média tréning során minden egyes játékos minden egyes szavának mindegyik nyelven történő interpretációját átvegyék.


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!