Taktikai Mágnestábla: Burnley 0-1 Manchester United

Tekintsük át közösen mi történt a Burnley elleni roppant fontos Premier League mérkőzésen. Ha van bármi meglátásod, kérdésed, véleményed, akkor ne tartsd magadban! Írd meg a kommentszekcióban. :)


Egy gól és más semmi! Akár így is el lehetne intézni egy legyintéssel ezt a mérkőzést. Pedig azért a csatatéren jó pár kis finom taktikai dolog kellett ahhoz, hogy ez a mérkőzés így alakuljon. Aki bajnoki címért valóban szeretne harcban lenni, annak az ilyen mérkőzéseket kell megnyerni. Nem lehet azt állítani, hogy a Burnley a legnehezebb ellenfél volt ahhoz, hogy a tabella első helyére ugorjon a United, de lélektanilag nagyon fontos volt, hogy itt nyerjenek. Szerencsére ez sikerült is, ez nagyobb nyomást tolhat a Liverpoolra a vasárnapi rangadón.

 

Egy bizonyos Sir Alex Fergusontól származik a következő idézet:

,,Ha vezeted a tabellát, nyugodt lehetsz afelől, hogy valamit jól csinálsz. Mi, azt hiszem mostanában sok mindent jól csinálunk."

 

Az idézet 1999-ből, a triplázás évéből származik.

 

 

Mivel minden oldal most felkapta a fejét, hogy 2013. május 19. óta először áll a Manchester United a tabella élén, így én most csak a fent olvasható idézet erejéig foglalkoznék ezzel a ténnyel. Koncentráljunk picit a mérkőzésre!

 

Felállások: 4-4-2 vs 4-2-3-1

 

 

Ahogy a játékosok átlagos pozíciójából kiolvasható, a két felállás a mérkőzés szinte egészében nem változott. A Burnley két belső középpályása nagyon szűkítette a területet a védelem és a középpályás sor között. Nem véletlenül, hiszen a Unitednél ott játszott Bruno Fernandes.

 

A mérkőzés elejétől kezdve a Burnley 4-4-2-s felállást vett fel védekezésben is. Így próbálták blokkolni a passzsávokat Matic és Pogba előtt, ezért a két védekező középpályásnak oldalirányba kellett kimozogni, hogy labdához jussanak.

 

 

A felső képen Pogba teszi ezt meg, de azért többnyire ezt a módszert Matic alkalmazta. Alsó képen jön is erre a példa.

 

 

Így széthúzták a Burnley két csatárát, ahova Pogba szépen be is mozgott, ezzel passzopciót nyújtva Maguire-nek. Főleg a mérkőzés elején adott nagy nyomást a Burnley. Ekkor Pogbanak és Maticnak többet is kellett középen mozogni ahhoz, hogy megjátszhatóak legyenek.

 

 

Pogba és Matic is azzal a problémával szembesült, hogy ha középen kapta a labdát, akkor vagy vissza kellett lépni a belső védők elé, máskülönben a nyakára ugrottak egyből, vagy kimozogni a szélre. Utóbbit választották többször, amikor ugyanis középen visszaléptek, akkor szembesültek vele, hogy két védelmi vonalat kellene átpasszolni. Ez 1-2 alkalommal sikerülhet, de hosszútávon nem, mert figyelnek rá és elcsípik a mélységi passzokat.

 

 

 

Ennyit a hátulról való támadásépítésről. Nézzük meg mi történt a pálya egyéb szakaszaiban.

 

A Burnley amikor tömörült, akkor is külön figyelmet szentelt Fernandes kikapcsolásának. Egyszerűen őt középen nagyon ritkán lehetett megjátszani. A következő képen látszik, hogy hiába van 5 Burnley védő egy vonalban, két ember jut még mindig a Fernandes felé irányuló passz megakadályozására. Ugyanakkor a United nem is húzta szét teljesen a pályát, hiszen a két szélén ott van az óriási terület szabadon.

 

 

 

Mondjuk értjük, hogy Brunot miért akarták kikapcsolni középen. Amikor nyert egy kis területet, akkor egyből...

 

 

Szóval igen, Ő Bruno. Nem ismer lehetetlent. Valószínű, hogy ez a mentalitás kellett ahhoz, hogy oda jusson, ahol éppen van!

 

 

A második félidőre Pogba játéka látványosan feljavult, köszönhetően annak, hogy a Burnley presszingnél sokszor nem a középpályás vonal előtt helyezkedett el, hanem belépett a Bruno Fernandes által birtokolt zónába. Erre a leglátványosabb példa az 52. percben kialakult helyzet, ami ennek a Pogba helyezkedésnek volt köszönhető.

 

 

Ezzel levette a terhet Fernandesről is, mert a Burnley középpályások figyelmét egyből magára irányította, De Gea pedig végre nem a csatársort kereste a kidobásokkal és felívelésekkel, hanem megtehette ezt Pogbával is.

 

 

Viszont mivel sikerült eldönteni a mérkőzést? Egy jobb oldali beadás utáni kapáslövéssel.
Az első ilyen szituáció volt a mérkőzésen? Nem!

 

19. perc - Martial olló

 

Brunora játszotta ki a figurát az MU, remekül is íveli be a labdát Martial irányába a jobb oldalról, aki látványos mozdulattal ollózik. A Burnley védelme ugyan nagyon betömörül, de ha jobban megnézzük, akkor Pogba a második hullámban szabadon érkezik.

 

 

Ki kell emelni még Fernandes mozgását, aki gyönyörűen támadta a külsős beívelés előtt a középső védő és szélső védő közötti területet.

 

 

0-1 Pogba 71. perc. Az egész szituáció onnan indult, hogy Pogba megnyert egy párharcot a középpályán. Nem csak, hogy megnyerte, hanem ismét tehermentesítette Fernandest. Így ugyanis a portugál egy légüres térben találta magát a Burnley védelme és középpályás sora között.

 

 

Fernandesnek nem kellett sok, hogy dobja is ki a labdát szélre Rashfordnak, aki pedig okosan ezúttal nem Martialnak, be a sűrűbe adta be a labdát, hanem a második hullámban érkező Pogbanak.

 

 

Csakúgy, mint az első félidőben a fent említett Martial helyzetnél, ezúttal is teljesen üresen állt Pogba a második hullámban. Remek felismerés Rashfordtól és micsoda megoldás Pogbatól!

 

 

Összefoglalva a látottakat:

 

A Burnley az utolsó tíz mérkőzésén összesen tíz gólt kapott. Szóval az egy bekapott gól per mérkőzés átlag jött tegnap is. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a Man City vállalt ebből egymaga ötöt. Szóval nagyon masszív kis csapat idén is a Burnley. Egyáltalán nem volt könnyű dolga a Unitednek ellenük. Azt gondolom, hogy a Liverpool elleni rangadó már akarva-akaratlanul ott volt a fejekben is. Nem volt más a cél, mint valahogy nyerni és három pontos előnnyel utazni az Anfieldre. Ez a győzelem lehet ismét egy olyan lélektani pont, amit mindegy volt, hogy hogyan, de meg kellett lépni. Nagyon fontosak ezek az 1-0-s sikerek. A mérkőzés önmagában nem fog bevonulni a valaha volt legjobb mérkőzések közé, ez tény! Azonban ki kellett pipálni, túl kellett lenni rajta, mert most már aztán minden a vasárnapi rangadóról fog szólni Angliában is!

 

Következő megálló tehát az Anfield! Legközelebb mágnestáblával rendhagyó módon egy nappal a mérkőzés előtt találkozhatsz! Annyira kiélezett és nagy rangadó lesz a Pool elleni, hogy megérdemel egy felvezetőt taktikai oldalról is! Köszi, hogy elolvastad! Örülök, hogy itt voltál. Hogy tetszett a mérkőzés? Meg voltál elégedve a csapattal és a kezdővel?

 

 

Források:

https://understat.com/match/14088

https://www.whoscored.com/Matches/1485184/MatchReport/England-Premier-League-2020-2021-Burnley-Manchester-United

https://www.eredmenyek.com/merkozes/ny9dswY4/#osszefoglalas

https://football.instatscout.com/

https://www.facebook.com/Omar.Momani.Cartoons/photos/a.295842520580601/1838402699657901/


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!