Tartalékos csapat léphet pályára a Blackpool ellen

Sir Alex Ferguson és csapatának felkészülése a Bajnokok Ligája döntõjére könnyen hatással lehet a Premier League kiesés ellen küzdõ csapataira, miután kiszivárgott, hogy egy névleg tartalékos csapattal készülnek kiállni az utolsó bajnokira.


Ha a Vörös Ördögök bebiztosítják történetük 19. bajnoki címét azzal, hogy szombat délután egy pontnál többet szereznek a Blackburn Rovers ellen, Ferguson pihentetni szándékozik majd szinte teljes kezdõcsapatát a Blackpool ellen, annak ellenére, hogy egy ehhez hasonló cselekedete egyszer már kiverte a biztosítékot a 2006/2007-es szezonban, amikor a zárófordulóban felforgatott együttese vereséget szenvedett a kiesés ellen küzdõ West Ham United ellen, amely így megmenekült, és így a Sheffield United szállt alá egy osztályt.

 

A Blackpool öt, közvetlen riválisának tartott csapat részérõl azonnal napvilágot is láttak a burkolt célzások, hogy egy esetleges manchesteri gyõzelem milyen hatással lenne a bajnokság végkimenetelére. A kiesõzónában mögöttük álló csapatok, a Wigan Athletic és a West Ham United mellett érzékenyen érintené az egy ponttal elõttük álló, már bentmaradó helyen lévõ Wolverhampton Wanderers, és a két egységgel õket megelõzõ Blackburn - Birmingham City duót is.

 

 

A Premier League tisztában van annak a lehetõségével, hogy Ian Holloway Poolja egy gyengébb összeállítású bajnokcsapattal találhatja magát szemben, ha a terveknek megfelelõen sikerül a Unitednek a pontszerzés az Ewood Parkban, ezért az aranyérem várományosát emlékeztetni fogják az utolsó fordulóbeli kötelezettségükrõl. A liga hivatkozhat a versenyszabályzat E20-as részére, miszerint "mindegyik bajnokni meccsen mindkét fél köteles legerõsebb csapatával pályára lépni". Emellett õket erõsítheti a B13-as rész is, miszerint "mindegyik klub köteles tiszteletteljesen viselkedni a többi klubbal, és a ligával szemben".

 

Pont a Blackpoolt hasonló okból már megbüntették ebben a szezonban, amikor Holloway 10 helyen változatva állított ki egy, a liga szerint "gyengébb csapatot" a novemberi, Aston Villa ellen 3-2 arányban elveszített bajnokin. Bár az újonc alakulat csak egy utolsó percben kapott góllal maradt alul a birminghamiekkel szemben, a liga 25 ezer fontos büntetést szabott ki rájuk. Emellett pórul járt már hasonló okokból a Wolves is, pont a Manchester United elleni mérkõzésük kapcsán, amikor az elõzõ szezonban Mick McCarthy is 10 helyen küldött fel új játékost az elõzõ fordulóhoz képest a 3-0-s vereséggel végzõdõ mérkõzésen.

 

 

Hogy a múltbeli események megváltoztatják-e Sir Alex Ferguson gondolkodását, az csak az utolsó forduló mérkõzéseinek kezdetén derül ki. A 2007-es történések kapcsán a Sheffield United menedzsere, Neil Warnok "hányingerrõl" és "keserû szájízrõl" beszélt kiesésük miatt. Késõbb Warnock életrajzi könyvében elárulta, hogy Ferguson felhívta õt, és a következõ heti FA-kupa döntõre hivatkozva magyarázta meg, miért küldött ki egy teljesen felforgatott csapatot a zárófordulóban. A bocsánatkérést Warnock azonban nem fogadta el. 

 

A mostanihoz hasonló pozícióban találta magát a skót menedzser egy héttel a 2009-es, Barcelona elleni Bajnokok Ligája döntõ elõtt, amikor csapata a kiesés réme által fenyegetett Hull Cityvel találkozott az utolsó fordulóban. Ezúttal is egy "B"-jelûnek nevezhetõ tizenegyet küldött pályára Ferguson - amelyben olyan játékosok kaptak helyet, mint Danny Welbeck, Lee Martin, Ritchie De Laet, és Darron Gibson - akik mind életükben elõször léptek pályára kezdõként, és hét 17 és 21 év közötti játékos ült a kispadon. Azonban a United így is gyõzni tudott, és a Hull City se esett ki, helyettük az Aston Villa ellen vereséget szenvedõ Newcastle készülõdhetett a következõ szezonban a másodosztály küzdelmeire.

 

A különbség most annyi lesz a két évvel ezelõtti esethez képest, hogy a Unitednek összesen hat napja lesz felkészülni a Barca elleni megmérettetésre, szemben 2009-el, amikor csak 3 napjuk volt. Mindazonáltal a múltban Ferguson többször egyértelmûen kijelentette, saját csapata számára mindenek elõtt való, tekintet nélkül a következményekre.

 

"Az emberek a bajnokság feddhetetlenségérõl fognak majd beszélni, de számunkra az egy természetes dolog, hogy kihasználjuk a keretünk adta lehetõségeket" - mondta korábban egy interjúban.

 

"A játékosok nem bocsátanának meg nekem, ha a legerõsebb csapatunkat játszatnám. Azt mondhatnák: 'Mi?' Valószínûleg mindenki lábujjhegyen fog járni, annak tudatában, hogy egy európai kupadöntõ áll elõttük."

 

Ennek tetejében, Ferguson tudatta szándékát Ian Holloway-el is egy múlt heti telefonbeszélgetés alkalmával. Holloway, aki gratulációját kifejezve hívta fel kollégáját, azt követõen, hogy az már negyedik Bajnokok Ligája döntõjére készülhet csapatával, így idézte vissza a skót edzõlegenda szavait:

 

"Ha megnyerjük a bajnokságot, akkor akár még magamat is beállítom ellenetek a csapatba."

 

Erre a Blackpool menedzsere: "Szaván fogom!"

 

Guardian

 

 

 


Guardian

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!