Taktikai mágnestábla: Manchester City - Manchester United kisokos

A Premier League 27. fordulójában érkezik hozzánk a bajnoki döntő. Az éllovas fogadja a jelenleg második helyezett városi riválist. Nem csak a városban, de a Premier League-ben is megtörtént már jó pár éve az őrségváltás. Gyere, nézzük meg közösen mit várhatunk taktikai szempontból a két csapattól. Térképezzük fel ezúttal tüzetesen az ellenfelet, mitől is ilyen jó ez a City? Erre a kérdésre próbáljuk megtalálni a választ!


Fel van adva a lecke Ole Gunnar Solskjaer stábjának és csapatának ezen a héten is. Ha valaha is komolyan gondolta a bajnoki címet Ole, akkor itt az utolsó esélye, hogy a City nyomába eredjen. Jelenleg 27 lejátszott mérkőzés után 14 pont a városi rivális előnye. Fontos megjegyezni, hogy 27 mérkőzést játszottak le eddig idén a csapatok, azonban ez a mérkőzés a Premier League 27. fordulójából fog érkezni.

 

Ha a tabellára rápillantunk, akkor valóban azt láthatjuk, hogy az utolsó szalmaszálba kapaszkodhat a Manchester United a mérkőzésen. Rossz hír a stábnak, hogy ezúttal győzelmi kényszerben kell pályára lépniük, ha abból indulunk ki, hogy fontos még számukra a bajnoki cím. Amennyiben a TOP 4 a prioritás, akkor valószínűleg egy döntetlennel sem lenne Ole Gunnar Solskjaer elégedetlen. A Chelsea mérkőzés utáni elemzésben foglalkoztam az idei TOP 6 elleni formával, vajon sikerül ismét egy 0-0-s döntetlennel folytatni a sormintát? Ráadásul tudat alatt már ott lehet a játékosok fejében a Milan elleni Európa-liga nyolcaddöntő első felvonása is, amit csütörtökön játszanak. A következő két hét kérdése tehát, hogy sikerül-e kiszállni a bajnoki címért folytatott versenyből és az Európa-ligából is? Vagy marad reális esély mind a kettő sorozatban?

 

 

Pep vs Ole

 

Tanulmányozzuk kicsit a két rivális menedzser egymás elleni statisztikáit. Eddig hét mérkőzésen vezették csatába csapataikat, ebből három-három győzelmet számlálhattak. A Chelsea elleni felvezetőben részletesen foglalkoztam azzal, hogyan törte meg Ole a Stamford Bridge átkát.

 

Itt láthatjuk, hogy eddig a hét mérkőzésből öt került megrendezésre az Old Traffordon és csupán kettő az Etihad stadionban. Vasárnap ismét a City lesz a pályaválasztó, éppen ezért érdekes lehet, hogy eddig mind a két alkalommal győzni tudott ott Ole irányítása alatt a United. Mennyivel előrébb tarthatna ez a klub, ha nem csak idegenben remekelne! Az idei szezonban eddig két alkalommal találkozott a két együttes. 0-0 volt a Premier League-ben, micsoda meglepetés?! A Ligakupában azonban Guardiola csapata tudott diadalmaskodni.

 

 

Taktikai húzások

 

Taktikai oldalról bátran meg merem kockáztatni, hogy a két menedzser nem fog tudni sok újat mutatni a másiknak. Olenál valószínűsíthetően érkezni fog a 4-2-3-1-es felállás, míg Guardiola a már megszokott 4-3-3-s formációhoz fog nyúlni. Ezt támaszthatjuk alá az idei szezon Premier League statisztikáival. Pep majdnem 1500 percet játszatta már csapatával a 4-3-3-s formációt, míg Ole túl van a 2000 játékpercen a 4-2-3-1-s felállással. Érdekesség, hogy Pep is próbálta év elején a 4-2-3-1-s felállást, közel 707 percig játszották már idén, azonban akkor gyengébben teljesített a City. Azóta emelte újra magasabb polcra magát a városi rivális, amióta ismét a 4-3-3-s formációt használják.

 

 

Pep felfogása

 

Solskjaerral foglalkoztunk már eleget a 4-2-3-1-s formációban, ezúttal nézzük meg mire lesz érdemes figyelni vasárnap a városi riválistól. Ínyenceknek különösen ajánlom a következő sorokat. Rakjuk is fel egy mágnestáblára a két csapat várható felállását. Most csak nevek nélkül nézzük meg.

 

 

Amikor Pep Guardiola City-jét nézzük, érdemes külön kezelni a támadást és a védekezést. A modern top foci már elment abba az irányba egyértelműen, hogy teljesen más felfogásban futballozik egy csapat támadásban és védekezésben, gyakran két felállást alkalmazva. Erre példa a spanyol edző csapata is. Kezdjük a támadással.

 

A City 4-3-3-s felállásból indul ki általában, ami támadásban átmegy egy 3-2-5-s formációba. A következő képen felraktam a United 4-2-3-1-s formációjához képest hogy nézhet ez ki a pályán vasárnap. A United 4-2-3-1-ből védekezésbe 4-4-2-re szokott átállni. Fernandes csúszik általában a csatár mellé, így jön létre a 4-4-2. A City pedig Unitedtől függetlenül Canceloval játszatja a taktikája legzseniálisabb és legérdekesebb részét. Pep már a Bayernes korszakában is használta az inverted full backet több-kevesebb sikerrel. Az idei évben véleményem szerint a formajavulásuk egyik kulcsa Cancelo játéka. Egészen egyszerűen nem tudnak egyelőre az ő szerepkörével a Premier League-ben mit kezdeni.

 

 

Támadó oldalon a két City szélső általában a vonal mellett helyezkedik el, így húzva szét az ellenfelek védelmét. A két KTK (középső támadó középpályás) pedig a belső védő és szélső védő közötti területet támadja előszeretettel. Általában Pep egyszerre csak az egyik szélső védőjének engedi meg az inverted full back szerep kört, azonban előfordul, hogy egyszerre mind a kettő belép a pálya közepe irányába, ekkor a 2-3-5-s formáció jön létre. A következő kivágott jelenet a Spurs elleni rangadóról származik.

 

Ezen a mérkőzésen Foden és Sterling tűnt fel a két szélső szerepkörében. Látható, hogy Jesus a csatár, mellé pedig a két támadó középpályás Silva és Gündogan lép be. Ha kiszámolja az olvasó, akkor a matematika szerint a Spurs hátsó négyesére így öt City támadó jut. A Spurs ugyan megszállja a pálya közepét a 4-2-3-1-s formációval, de a széleken bántóan üres a City előtt a terület. Zinchenkohoz kerül épp a labda, be is rajzoltam neki három lehetséges passzopciót, úgy, hogy nincs egyik passzsávban sem ellenfél.

 

 

Létrejött a 2-3-5! Zinchenkonál van ismét a labda, a két támadó középpályás közül az egyik közelít felé, igyekszik kilépni a passzárnyékból. A másik már ösztönösen támadja a belső védő és szélső védő közötti területet. Míg a jobbszélső teljesen üresen áll. Igaz, ő a veszélytelen oldalon van, de bántóan üresen, így egy súlypont áthelyezéssel könnyen jó helyzetbe hozható.

 

 

A Spurs azért jó példa mindig, mert nagyon sok a hasonlóság Ole és Mourinho játékfelfogásában labda nélkül. Ugyanúgy a 4-2-3-1-s formációból indul ki a két menedzser és védekezésben 4-4-2-re módosulnak.

 

Erre a 4-4-2-s védekezésre nézhetünk meg egy példát Mourinhotól.

 

 

Nézzünk meg egy bátor példát Solskjaertól is a City ellen.

 

 

Cancelo, mint kulcs a labdakihozatalokban

 

Térjünk rá a City labdakihozatalaira a támadásépítés után. Ugyanis itt van a kutya elásva ahhoz, hogy a City szépen zavartalanul tudjon támadást építeni hátulról. Általában a City két féle ellenféllel szokta magát szembetalálni. Aki ellenük 4-3-3-ban támad le, mint például a Liverpool, vagy aki 4-4-2-ben, mint a Spurs vagy a United. Erre általában kettő féle opciót szokott Pep csapata válaszolni. A védekező középpályás szerepe Pepnél hatványozottan fontos. Ez adódhat onnan, hogy ő is ezen a poszton játszott, másrészről pedig szereti a védekező középpályáson átfolyatni a labdákat.

 

A vasárnapi rangadón két letámadásos opció mellett dönthet Solskjaer. Marad a 4-4-2-nél, vagy megpróbál 4-3-3-ban letámadni. Legutóbb a Ligakupában egyébként mixelte a kettőt. Nézzük meg mi történt, amikor a Liverpool a 4-3-3-s letámadás mellett döntött. Rodrit Firmino fogta a pálya közepén. Ekkor a City középen nem tudta átfolyatni a labdát Rodrin, így Pep betolta Cancelot, mint második passz opciót. Az eredmény? Firmino döntés elé kényszerült, kit fogjon? Hiszen hirtelen két embere is lett.

 

 

Nézzünk rá egy példát a mérkőzésből. Felhívnám a figyelmet a videó aljáról befelé elinduló rózsaszínes cipős jobbhátvéd Cancelora. Teljesen mélyen behatol a pálya közepére, annyira, hogy Mane már ne hagyja ott a bal oldalt. Mert egyébként a Pool erre a mérkőzésen azt lépte, hogy Mane belépett Cancelora. Az eredmény? Stones szélesebben játszott és egyből meg tudta játszani Bernardo Silvat a szélső poszton. Azonban, ha Cancelo elég mélyre hatolt a pálya közepe irányába, akkor már Mane sem tartott vele. Ilyenkor Firmino a Rodri - Cancelo kettőssel maradt egyedül. Néha körbe is passzolgatták, hogy jobban érezze magát. Nézzük csak! A végeredmény 1-4, csak úgy érdekességképpen! Persze, lehet mondani, hogy a Pool sok sérülése és játékosok minősége miatt is, ami részben helyes, azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy Klopp sem találta az ellenszert Pep ellen. Pedig évekig mumusa volt!

 

 

A Spurs 4-4-2-s letámadása némi megoldást jelentett a Cancelo jelentett veszélyre. El is magyarázom, hogy miért. A 4-4-2-s felállásban értelemszerűen két ember zárja a passzsávot Rodri vagy az éppen ott megjelenő védekező középpályás elől. Így nincs szükség arra, hogy Cancelo behúzódjon, hiszen egymás elől futnák csak el a területet és mind a ketten passzárnyékba helyezkednének el. Ezért tehette meg Pep, hogy itt, ezen a mérkőzésen Zinchenkot és Cancelot is beljebb tolta, így máris a Kane - Lucas páros 2v3-ban találta magát. A City két belső védőjének passzopcióként ott volt Rodri középen és a két szélső védő is.

 

 

Milyen megoldás lehet arra, hogy Rodri megjátszható legyen? Vagy visszamozog a két belső védő közé. Ezt láthatjuk a támadásépítés elején. Cancelo jól látható módon nem lép be mellé.

 

 

Mivel Rodri ezúttal Lucas szoros őrizetének köszönhetően nem megjátszható, így a City kénytelen Canceloval ezúttal a pálya szélén támadást építeni.

 

 

Solskjaer lehetőségei

 

Remélem nem bánja a kedves olvasó, hogy ennyit foglalkoztam a City játékával. Nem tagadom, hogy nagy csodálója vagyok Guardiola munkásságának. Nem véletlenül akarta Sir Alex Ferguson is őt első számú utódjának. Nem sok ember miatt utazott volna el SAF szezon közben Amerikába, de Pep miatt megtette, amikor a spanyol ott pihente ki a Barca korszak fáradalmait. Más kérdés, hogy akkor már két volt kollégája a Citynél dolgozott és a háttérben egy Bayernes kitérővel ugyan, de szinte biztosra vehető volt, hogy Manchester kék felén köt ki Pep. A SAF által kért második találkozóra már nem került sor, mert Pep aláírt a Bayernhez.

 

Térjünk rá Solskjaer lehetőségeire. Olyan feladatot kellene vasárnap megoldania, amibe idén szinte minden edző bicskája beletört. Meg kell állítania a City-t, ráadásul, taktikai szempontból is ki kellene találni valamit. Korábban említettem, hogy legutóbb a Ligakupában találkozott a két csapat egymással. Ott Ole mixelte a letámadást, de jellemző volt a 4-4-2. Felrajzoltam a mágnestáblára, mi várható a két variációban. Bal oldalon látható, ha a United 4-4-2-ben támad le. Ekkor Fernandes és most Martialt írtam be oda, fog letámadni. Cancelo marad a szélen, mint a Spurs ellen. Amennyiben a United a 4-3-3-t választja, akkor pedig véleményem szerint Cancelo be fog ismét húzódni középre, a kép jobb oldalán látható módon. Őt pedig Rashford kénytelen lesz követni, vagy a csatár, csak úgy mint Firmino 1v2-ben fog focizni és ki fogják passzolni. A Fernandes - Rodri (vagy Fernandinho) párosra érdemes lesz figyelni a mérkőzés alatt, egymás semlegesítése lesz várhatóan a dolguk.

 

 

Sajnos nem a semmire alapozom ezeket a taktikai kijelentéseimet, ami a hátulról való építkezést jelenti. Legutóbb a Ligakupában ezt a megoldást láthattuk a Citytől. Érdekesség, hogy azon a mérkőzésen Pogba játszott bal szélen, így őt kellett Canceloval eltüntetnie Pepnek az útból. Csak az ismétlés miatt, helyezzük el a United játékosait a pályán.

 

 

Solskjaernak és a stábnak meg lehet most az az előnye, hogy a Ligakupában már találkozott a problémával. Az alábbi jelenet megmutatja a labdakihozatal lényegét. Cancelo behúzódott középre, mivel Pogba követte, így a szélre kihúzódó belső védő előtt a passzsáv teljesen üres lett a jobb oldali szélső irányába. A dolog érdekessége, hogy Cancelo itt a harmadik játékos elvet is bemutatja, mert ő fogja kapni a labdát Pogba háta mögött.

 

 

Mutatok egy mozgóképes példát is arra, hogy Cancelo a legutolsó mérkőzésen, pusztán a labda nélküli mozgásával, hogy takarította el Pogbát, az akkori balszélsőt az útból. Alul érdemes figyelni a Pogba - Cancelo párost.

 

 

Pep egyébként a Gladbach elleni Bajnokok Ligája összecsapáson Cancelot bal hátvéd poszton szerepeltette, ugyanezzel a szerepkörrel. Akkor Walker volt a jobb hátvéd a Citynél. Csak, hogy ténylegesen még egy taktikai variációval lehessen számolni a City ellen. Szóval, ha a vasárnapi rangadón Cancelot a bal hátvéd helyén láthatjuk majd, akkor se lepődjünk meg, az elv az maradni fog.

 

A kontra lehet a kulcs

 

Alapvetően a tabellán elfoglalt helyezés alapján nem a City-t fogja sürgetni az idő. Azonban várhatóan a City, Pep felfogásából kiindulva, semmi esetre sem fogja átadni a területet az MU-nak. Kielemeztük azt gondolom elég alaposan, hogyan játsszák hátulról felépítve a játékot, valamint mi várható tőlük a támadó harmadban. Most pedig nézzük meg, hogy hol lehet gólszerzési lehetősége a Unitednek. A városi rivális az utolsó tíz tétmérkőzésén 5 gólt kapott csupán. Így nem nehéz kitalálni, hogy nagyon egyszerű dolga nem lesz a Manchester United támadóknak.

 

Azt gondolom, hogy a kontra ezen a mérkőzésen is nagy fegyverténye lehet a vendég csapatnak. A City nagy területeket hagy általában maga mögött. Nem kell sokáig visszamenni az időben, hogy megmutathassam, a West Ham hogy használt ki egy pálya közepén eladott labdát. Egészen egyszerűen a balhátvéd mögött keletkezett üres területen támadt vissza.

 

 

Aki még emlékszik, a cikk elején említettem, hogy Solskjaer eddig két alkalommal érkezett az Etihadba és mind a kétszer győztes edzőként távozott. Lapozzuk fel a történelem poros lapjai közül, milyen góllal sikerült itt nyernie a Unitednek legutóbb.

 

2020.01.29. Liga-kupa találkozó. Végeredmény 0-1

 

Matic gólja egy rögzített helyzet után kifejelt labdából született. Pontosabban kicsúsztatott. Ekkor ez egyébként összesítésben 3-2-s kiesést eredményezett a vörösöknek.

 

 

Vajon lehet a rögzített helyzetekre alapozni? Kedden pont egy rögzített helyzet után egyenlített a Wolves. Ha ebből indulunk ki, akkor nem az, hogy lehet, de kell is!

 

 

TOP 6

 

Sok szó esett az újabb 0-0-s döntetlen után a héten Solskjaer idei Top 6 elleni formájáról. Így én is ezzel zárom a mostani elemzést. Korábban is tartottam magam ahhoz, hogy nem láttam valós esélyét a Unitednek a bajnoki címre. Bármennyire is szurkolok '99 óta a Unitednek, egészen egyszerűen amit a pályán láttam, az nem engedte a szívemnek egy pillanatig sem azt mondani, hogy reális az esély. Ettől függetlenül vasárnap le fogok ülni és szurkolni fogok a vendég csapatnak, ahogy eddig is tettem. Valamint, ha rám cáfolnak és év végén valahogy mégis csak bajnokok lesznek, akkor meg fogom ünnepelni és nem leszek szomorú a fentebb olvasható korábbi kijelentésem miatt. Nézzük meg a City és a United Top 6 elleni eredménysorát. Egy kérdésem van csak: szerinted az év végén bajnoki címet ünneplő csapatnak melyik eredménysort kellene inkább követni a jövőben?

 

 

A kép extra képessége, hogy megmutatja az xG mutatót is. Mindig az a csapat a City vagy a United, amelyik alá van húzva. A H betű értelemszerűen a hazai meccseket (home), míg a nagy A (away), azaz idegenbeli mérkőzéseket jelöli! Jó böngészést!

 

Összefoglalva az olvasottakat

 

Röviden, amire érdemes lesz figyelni a Manchester City-től:

A támadó harmadban a két támadó középpályás mozgása. Folyamatosan a United középpályás sora és védelmi vonala között fognak elhelyezkedni. Gyakran fogják támadni a szélső védő és belső védő közötti területet. Egy példa: Wan-Bissaka oldalán megkapja a labdát Sterling, AWB kilép rá, az azonos oldali támadó középpályás pedig már futni is fog be AWB mögé. Itt nagy kérdés lesz, hogy a McTominay - Fred páros mennyire tudja majd befoltozni a védelemben keletkező lyukakat.

 

Védekező harmadban Cancelo játékára, attól függetlenül, hogy jobb vagy bal hátvéd poszton fog feltűnni. A United letámadásától függően fog befelé helyezkedni. Érdekes lesz látni, hogy ki lesz a másik szélső védő a Citynél és milyen szerepkörrel. Zinchenko tudja még játszani az inverted full back szerepkört, Kyle Walker kevésbé.

 

A Manchester United oldaláról amire érdemes lesz figyelni:

Solskjaer kitart-e a 4-2-3-1 mellett? Véleményem szerint ki fog! Mit tud kezdeni a Cancelo jelentette problémával a támadásépítés megzavarása témakörében? Eleve, hogy 4-4-2-ben vagy 4-3-3-ban fog letámadni a csapat? Ezt érdemes lesz figyelni, mert így fognak egymásra reagálni a menedzserek az oldalvonal mellett is.

 

Támadásban a hosszú indításokat választja-e Solskjaer? Valamint mennyire tudnak a gyors United támadók érvényesülni a City feltolt védekezésével szemben? Természetesen a United is meg fog próbálni hátulról építkezni, ebben kulcs szerepe lesz a McTominay - Fred párosnak. Nekem ezzel az a gondom, hogy ők ketten nem mozognak eleget ahhoz, hogy egy ilyen szinten letámadó ellenfél ellen 10/7 alkalommal mondjuk ki is tudja hozni a United a labdát. Érdekes lesz nézni, hogy Fredet és McTominay-t a City hogyan fogja majd blokkolni a labdakihozataloknál.

 

Taktikai oldalról érdekes mérkőzésre számítok. Főleg mert Olenak már befűzte Pep egyszer a Ligakupában az oktatófilmet. Az élet iróniája, hogy mégis két rögzített helyzet után kapott akkor ki a United. Sajnos két olyan szituáció után, amit már én is korábban elemeztem, hogy komoly probléma a Unitednél. A két bekapott gól teljesen összefoglalja a problémákat védekezésben United oldalról.

 

Szélről érkező labda pattanás után nem a United játékosáé a tizenhatoson belül.

 

 

Rögzített helyzet után a második hullámba visszakerülő labdát tisztán lőheti el a City játékosa.

 

 

Erről a jelenségről korábban a Newcastle elleni taktikai mágnestábla cikkben írtam. Ott több ellenféllel szemben is összeszedtem hasonló szituációkat. Sajnos több szituációból gól is született.

 

Köszönöm szépen, hogy elolvastad! Elképzelhető, hogy kissé kritikusnak tűnhettem a Uniteddel szemben. Azt gondolom, hogy van hova fejlődni, van mit kijavítani a City elleni mérkőzés előtt. A Ligakupa találkozóból a stábnak is van mit tanulnia, bízom is benne, hogy megteszik. Elvégre is már lassan Ole minden volt United játékost felvett segítségül. Nincs más teendőnk, mint vasárnap 17:30-tól bekapcsolni a tv-t, mi felkészültünk a rangadóra. Az olvasó és én is elvégeztük a házi feladatot! Szurkoljuk ki közösen a United győzelmét! Remélem tetszett a felvezető! Ha igen, akkor nyugodtan használd a Like gombot, illetve a kommentszekciót. Olvasnál a jövőben hasonló felvezető cikkeket? Te mit lépnél Ole helyében? Milyen felállást, milyen kezdő XI-t jelölnél ki a rangadóra, ami végérvényesen eldöntheti a bajnoki cím sorsát?!

 

 

Források:

https://www.sofascore.com/football/2021-03-07

https://www.eredmenyek.com/merkozes/YZsWyRld/#osszefoglalas

https://football.instatscout.com/teams/21

https://football.instatscout.com/teams/248

https://understat.com/team/Manchester_City/2020

https://understat.com/team/Manchester_United/2020

http://sharemytactics.com/


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!