Murphy szobor az Old Traffordon

A Manchester United a szurkolókkal karöltve vizsgálja annak lehetőségét, hogy Jimmy Murphy szobrot kapjon az Old Traffordon.


Jimmy döntő szerepet játszott a klub történelmében, mint edző, később mint menedzser asszisztens Sir Matt Busby oldalán 1946 és 1971 között.

 

A walesi szerepet vállalt a Busby bébik, többet között Sir Bobby Charlton és Duncan Edwards fejlődésében és részt vett a csapat felélesztésében a Müncheni Katasztrófa után.

 

A Murphy szobrára vonatkozó javaslatot az United Szurkolók Csoportjainak koalíciója mutatta be a klubnak a Manchester-München Emlékalapítvány vezetésével.

 

A klub egyetértett abban, hogy Murphynek elvitathatatlan érdemei voltak a United újjáépítésében, a müncheni tragédiát követően méltóvá teszi őt arra, hogy szobrot emeljenek neki az Old Traffordon.

 

 

A Murphy elismerését kérő szurkolói csoportok képviselői a héten találkoztak a klub vezetőivel és a Murphy család egyik tagjával, hogy megvitassák javaslatukat.

 

A szobor lehetséges helyszínét beszélték át és megállapodtak abban, hogy a lehetőségek részletesebb feltárásával folytatják a projektet, konzultálva a szurkolókkal.

 

Amint kész lesz, kiegészül a már meglévő Sir Matt Busby, Sir Alex Ferguson, A "United Trinity" Sir Bobby Charlton, George Best és Denis Law szobrokkal, kívül az Old Trafford körül.

 

Pat Burns, a Manchester-München Emlékalapítvány elnöke nyilatkozott: "Jimmy Murphy családja örömmel fogadta a felvetést, s mint vérbeli Vörös Ördög, végre Jimmy is megkapja az őt megillető elismerést lelki otthonában."

 

"A szövetség és a család nevében, szeretnék köszönetet mondani és kifejezni hálánkat mindenkinek a Manchester United klubnál, akik lehetővé tették ezt számunka."

 

Collette Roche, a Manchester United operatív vezérigazgatója elmondta: "Klubként, mindig is adósai leszünk Jimmynek, amiért kritikus szerepet vállalt az újjáépítésben a müncheni tragédiát követően. Elengedhetetlen társ volt Sir Matt és a Busby Bébik felvirágoztatásában, hogy elérjék az első európai kupagyőzelmet 1968-ban."

 

 

"Alig várjuk a közös munkát a szurkolókkal, hogy megvalósítsuk a Jimmynek kijáró megtiszteltetést a második otthonában."

 

Egyéb csoportok is támogatják az említett szobor felhúzását, többek között a Korábbi Manchester United Játékosok Egyesülete (AFMUP), a Duncan Edwards Alapítvány, a Big Lily, a Red Army, és a Manchester United Bizalom Támogatói (MUST).

 

Azokban az időkben kettős szerepet vállalt, hiszen a walesi válogatott menedzsere is volt, így Murphy nem volt rajta a repülőn a tragédia napján, amikor nyolc ember életét vesztette a United klubjából, amikor az Európa-kupa mérkőzésről tértek vissza 1958. február 6-án.

 

Sir Matt súlyos sérülése miatt Murphy a balesetet követően átvette a csapat irányítását és kivezette őket a Wembley pályájára az 1958-as FA-kupa döntőben a Bolton Wanderers ellen.

 

 

Murphy Sir Matt oldalán maradt, míg újjá nem épült a klub és el nem érkezett egy új korszak, tetőzve, mikor 4-1-re nyertek a Benfica ellen az 1968-as Európa-kupa döntőben.

 

"A klubon kívül senki sem fogja tudni, mennyire fontos tagja volt ő a sikereink szempontjából" - mondta Sir Matt, mikor Murphy életét vesztette 1989-ben.

 

"Jimmy és én együtt tettük naggyá a Manchester Unitedet. Ő volt az én első és igazán fontos igazolásom."


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!