Taktikai Mágnestábla: Szezon előzetes

Gyorsvonatot megszégyenítő módon robogott el ez a nyár a futball szurkolók világában. Még nagyon le sem tisztultak a Euro 2020 élmények bennünk, rögtön érkezett az olimpia, ahol egyéb sportágakban is izgulhattunk, most pedig már a Premier League rajtja következik. Tekintsük át közösen, mit várhatunk a 2021/22-es szezontól, melyek lehetnek a reális célok. Egy picit pedig foglalkozunk a riválisokkal is.


2021. május 26-án játszott utoljára tétmérkőzést hőn szeretett csapatunk. Ha most augusztus közepén visszanézünk, nagyon soknak tűnik az a 2,5 hónap. Pedig a nyáron annyi minden történt, hogy szinte összefolyik a két szezon számomra. Minden év végén nagyon várom/tam a SkySports season highlights videóit. Egészen egyszerűen nagyon szépen szokták összeválogatni a képi világot a zenékkel. A 20/21es szezonról szólót például itt tekintheted meg.
 

 

Talán 2007 körül kezdődött úgy a videó az angol kommentátor szavaival ,, ...and the nine months of drama just begins..". Ugye ezt nagyjából úgy lehet lefordítani, hogy a 9 hónapos dráma még csak most kezdődik vagy most kezdődött. Ezt érzem én is most! Augusztus közepén nekiállunk, aztán májusig nincs szünet. Dráma pedig lesz bőven, hiszen a Premier League csapatok nem gyengültek, inkább erősödtek. Remélem sokan vagytok, akik olvasták a nyári átigazolási szezonos cikket is. A minap olvastam vissza, és úgy gondolom, hogy nagyon nem lőttünk mellé, amikor a cikk megszületett. Egyértelműen Sancho és Varane érkezése hozza jelenleg lázba a szurkolókat (engem is). Azt gondolom, hogy két ekkora klasszist (főleg egy átigazolási ablakon belül) rég nem igazolt a Manchester United. Így egyértelműen bebizonyosodott, amit már sokan sejtettünk, van élet Ed Woodward után.

 

 

Igazolások

 

Varane esetében egy rutinos 28 éves belső védő érkezik. A pályafutása során már nagyon sok címet besepert. Ami talán a legjobban jön a United számára az a rutinja hátul. Egy dologtól lehet félteni, az pedig a sérülékenysége. Bízom benne, hogy a La Ligánál sokkal gyilkosabb Premier League nem fogja megenni őt. A testfelépítése és az erőszakossága nagyon jól fog jönni számára az angol bajnokságban játszó csatárok ellen. Mindenképp érdekes és minőségi párost fognak alkotni Maguire-rel.

 

A következő képen láthattok egy szakszerű összehasonlítást a United védőivel Varane-ról. Lindelöf ellen a legszembetűnőbb, hogy mennyivel több légi párbajt nyert meg a tavalyi évben a francia középhátvéd. 93 vs 78. Maguire 165-ös száma viszont elképesztő. Ezek után mondja valaki azt, hogy nem ő az úr a tizenhatoson belül. Egyébként Lindelöf személye taktikailag mozgásteret fog biztosítani Solskjernek is, hiszen három minőségi belső védő fog rendelkezésére állni. Ez segítség lesz a rotálásban és egy esetleges olykor bevetendő három védős szisztémában is. A Shaw - Maguire - Varane - AWB védő négyes pedig egészen parádésan hangzik így a szezon előtt. Nagy kérdés lesz mögöttük a kapus poszt. Bevallom őszintén, hogy azt hittem, De Gea nyáron távozni fog. Az Anglián kívüli piac azonban nem volt képes egy ilyen szintű játékos leigazolására (pénzért), így nagyon jelentkező sem akadt a portás kegyeiért.

 

 

A másik nagy érkező játékos a nyáron Sancho. Végre sikerült! Világszerte elégedett Manchester United hívek borultak össze, amikor hivatalossá vált az angol szélső érkezése. Jadonről annyit érdemes tudni, hogy Beckham és Sancho az utolsó két angol játékos, aki 3 egymás utáni (top 5 bajnokságban lejátszott) szezonban 10+ gólpasszt tudott adni. Lehet belőle akkora játékos a Unitedben, mint amilyen Beckham volt? Mind a két szélen bevethető és remekül megérti magát Rashforddal, már amit a közösségi médiában látni lehet. Remélhetőleg ez a pályán is meg fog mutatkozni.


Az ára magas volt, bízom benne, hogy át tudja menteni a jobbik dortmundi formáját a Unitedbe is. Érdekes fricska ez a városi riválisnak, hiszen Sancho City-nevelés. Kis törlesztés a Carlos Tevez-affér miatt? 

 

Mind a két friss igazolásról elmondható, hogy abszolút hiányposztra érkeztek. A 4-2-3-1-s felállásba bele fognak illeni. Izgatottan várom, hogy tudnak majd teljesíteni United színekben. Ami miatt kicsit szomorú vagyok, hogy az Atletiből nyílvánosan elvágyakozó Saúl Niguezt nem igazoltuk le a középpályára. A csapat ezen részével kapcsolatban maradt bennem félsz bőven. Rice volt az egyértelmű célpont, azonban a spanyol Saúl is megoldást jelenthetett volna a középpályára. Pogba úgy néz ki egyenlőre marad, bár a PSG udvarol neki. Ő gyorsan arrébb is lökte az új Unitedes szerződést. Sok idő van még az átigazolási szezon végéig, bármi megtörténhet. Mit gondoltok: lesz még változás a keretben?

 

 

A nyár harmadik nagy szerződéséről számomra kissé meglepetésszerűen nagyon kevés szó esik a médiában a szezon elejéhez közeledve. Pedig ez a tény egy esetleges gyengébb szereplés esetén még kulcsfontosságú lehet az idény során. Ez nem más, mint Solskjaer új 3 éves szerződése! Mit gondoltok, megérdemelt a megelőlegezett bizalom? A tulajdonosok részéről érthető, hogy a tavaly nagyon megingott padot Ole alatt valahogy meg kellett támasztani. Azonban én kicsit elkapkodottnak érzem ezt a szerződés hosszabbítást. Nyugodtan elé lehetett volna tolni november tájékán, amikor már látszik majd, hogy a jócskán megerősített Manchester Uniteddel mire lesz képes. Ha Solskjaer (az edző ) oldaláról nézem a történetet, akkor viszont azt látom, hogy sokkal nyugodtabban vághat neki a szezonnak, hiszen a jövője biztosítva van. Felesleges nyomás nincs a vállán (csupán annak a 100 + milliónak az elköltése, amit a nyáron a csapat megerősítésére fordíthatott). Azzal a ténnyel pedig végképp nem szeretném a (Vörös) Ördögöt a falra festeni, hogy még élénken emlékszünk mi történt legutóbb, amikor Solskjaer szerződést kapott a Manchester Unitedtől. Én azonban bízom benne és a csapatban is, főleg mert az idei nyáron tényleg a minőségre mentek az igazolásoknál és nem a mennyiségre. 

 

 

Rivális mustra

 

Sok helyen olvastam, hogy a Unitednek ezzel a kerettel nem lehet más a célja, mint a bajnoki cím! Ezt én is így gondolom! Azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez a Premier League és a riválisok is szépen erősítenek. A Manchester City magához csábította Grealisht az Aston Villából, és jelenleg is ostromolja Kane-t. A dolog pikantériája, hogy a Premier League nyitó fordulójában Tottenham - Manchester City találkozót rendeznek. Nuno az újdonsült Spurs menedzser pedig kijelentette, hogy Kane készen áll a mérkőzésre. Nagyon kíváncsi leszek arra a vasárnapi Spurs kezdőre. A Chelsea-nél Romelu Lukakuban látják a megmentőt csatár poszton. A belga csatár nem ismeretlen a Chelsea és United szurkolóknak sem, hiszen mind a két csapatban megfordult már. Óva intenék egy legyintéssel elrendezni Lukakut és nem normálisnak tartani a Chelsea-t, hogy ennyi pénzt kiadnak érte. Ez a Lukaku már nem az a Lukaku, aki elhagyta Manchestert. Sokat fogyott és sokkal atletikusabb lett Olaszországban. 

 



Azt gondolom, hogy idén a bajnoki címért folytatott csatában a City és a Chelsea lehet a United legnagyobb ellenfele.

Manchester City: Guardiola éppen most nyithatta ki a pénzes zsákot Manchester kék felén. Eddig sem volt gond a City szakmai és játékos minőségével, azonban Grealish érkezése csak javítani fogja Guardiola taktikai lehetőségeit. Egy csatár viszont nagyon hiányzik a csapatból. Ez megmutatkozott a hétvégén lejátszott Community Shielden is. Erre lenne megoldás Harry Kane. Guardiola viszont nem játszat egyszerű focit, így mindig időbe telik minden új játékosnak igazódni a rendszerhez. Az idő tehát ellenük dolgozik. Az idei évben biztosan egyértelmű cél lesz a Bajnokok Ligája elhódítása, ami esélyt nyithat a Unitednek a bajnoki címért folytatott csatában is.

Chelsea: Tuchel már tavaly év végén is egy jól működő gépezetet varázsolt a londoni együttesből. Bármit lehet mondani, csak azt nem, hogy beleesett volna a Bajnokok Ligája győzelembe. Azért a sikerért kőkeményen ő és a stáb dolgozott meg. Kíváncsi leszek Löw Zsoltékra, hogy a tavaly nyáron igazolt Havertz - Werner duóba mennyi életet tudnak idén lehelni. Kulcskérdés lesz náluk, hogy Kanteról még hány bőrt lehet lehúzni, azaz megússza-e sérülés nélkül. Extrém teherbírása van, azonban már jó pár éve keveset pihent. Ha kidőlne a rendszerből, az nagyjából azzal lenne egyenlő, mintha tőlünk Fernandes esne ki. Nem lehetetlen pótolni, de nehéz.

Liverpool: Velük én most a TOP 4-ért folytatott küzdelemben számolnék. Klopp ezt a csapatot már csapágyasra járatta, sőt a csúcsot is megjárta velük. Számomra kísértetiesen hasonlít a liverpooli korszaka a dortmundiéra. Most (vagy tavaly) kellett volna már egy két kulcsjátékossal frissíteni a kereten. Én azt gondolom, hogy az a fajta intenzív foci, amit Klopp elvár a játékosaitól, már éreztette a tavalyi évben is a hatását és az ideiben is fogja. Legnagyobb igazolásuk, hogy Van Dijk visszatér a védelembe. Ettől függetlenül simán benne van, hogy a Manchester City-vel ismét 100 pontig kergetik egymást a bajnoki címért folytatott csatában. Persze Manchester United szurkolóként nem is szeretnék mást látni, mint egy szenvedő, leharcolt Liverpoolt az idei év során.

Leicester City: A TOP 4-ért folytatott csata másik nagy várományosai a ,,Rókák". Remélhetőleg idén tavasszal ismét elszúrják majd a végén. A legizgalmasabb új játékosuk egyértelműen a csatár posztra érkezett Daka személyében. Nagyon gyors csatárról beszélünk, aki Vardy-val életveszélyes duót alkothat a csatársorban. A Leicesternél a legnagyobb kérdés, hogy az Arsenal által ostromolt Maddisont meg tudják-e tartani. A Community Shieldet elnézve én inkább maradnék a helyében. Nem mellesleg pozitívan, trófeával kezdték a szezont. Itt álljunk meg egy pillanatra és nosztalgiázzunk egy kicsit.

 

 

Harc az Európa-ligáért címmel is kiírhatnánk egy versenyt három csapat között: Arsenal, Everton, Tottenham és minden évben van egy csapat akivel nem számol senki, de ott toporzékol (West Ham, Leeds United, Aston Villa?). Én azt gondolom, hogy ez a három csapat nem erősödött a nyáron.
 

Arsenal: Az Arsenal egyetlen minőségnek mondott játékost tudott igazolni középhátvéd posztra, enyhén túlárazva (Ben White - Brighton 50 millió font). A magas ár érthető, hiszen Premier League játékost vettek, ráadásul angolt. Ennél olcsóbban szerintem hasonló minőséget a La Ligaból is tudtak volna igazolni Pau Torres vagy Koundé személyében. Egy biztos, ez az egy igazolás nem fogja megoldani az Arsenal nagy problémáit. Nuno Tavares és Lokonga pedig az izgalmas, ám még nem befutott játékosok kategóriát erősítik, ettől függetlenül betörhetnek a futball világába. Szerintem idén sem lesznek versenyben a TOP 4-ért, azaz a Bajnokok Ligájáért. 

Everton: Sikerült a volt liverpooli sikergyárost kinevezni az Everton menedzserévé. Ez nagyjából azzal egyenértékű, mintha a nyáron érkezett volna a friss Európa-bajnok Roberto Mancini  ex-City menedzser a Manchester United kispadjára. Sosem tudnám ezt a forgatókönyvet elképzelni. Persze tudjuk, hogy a mai modern top foci világ már nem nagyon foglalkozik a hagyományokkal. Mindenesetre Ancelotti összegyűjtötte a játékosait az Evertonba, hogy mire igazán elkezdődjön a felemelkedés, lelépjen a Real Madridba. Érdekes lesz, hogy Benitez mit tud majd kihozni az Evertonból. A Newcastle-ben mutatott játék kevés lesz.

Spurs: Nagyon kaotikus, már-már vígjátékba illő nyáron vannak túl. Első körben edzőt sem nagyon találtak maguknak. A 10. jelölt Nunonak kellett a szemébe azt mondaniuk, hogy egyből rád gondoltunk! Annyi edző fordult meg a Spurs központjában, mint máskor játékosok egy próbajáték során. Végre lett edzőjük, utána pedig a City által körbe udvarolt Kane borzolta a kedélyeket. Ez a kérdés a mai napig nincs tisztázva. Elméletileg volt egy úgy nevezett ,,gentleman's agreement" Kane és a  klub között, hogy idén nyáron távozhat. Annak idején Ferguson is ilyet kötött Cristiano Ronaldoval mielőtt a Real Madridba igazolt. Most viszont a Spurs ezt az egyezséget szeretné elfelejteni. Az biztos, hogy kihatással lesz a többi játékosra is az öltözőben az ügy. Ilyenkor mindig az a legnagyobb kérdés, hogy jó-e ha ragaszkodsz egy olyan játékoshoz, aki menni akar?! Általában azt mondják, hogy inkább engedd el.. Kane helyettesét azért már keresi a Spurs. Remélhetőleg hamarabb megtalálják, mint az új edzőt. Az első számú jelölt Lautaro Martinez az Interből. 

 

 

Szezon elvárások, tippek

 

Manchester United célkitűzés: Premier League trófea!!

Indoklás: Én abban nőttem fel, hogy minden évben a Manchester United volt a PL serleg egyik várományosa. Az elmúlt években nem éreztem annyira azt, hogy játékos minőségben City vagy Liverpool szintjén lennénk. Most azonban jelentősen erősödött a keret, mélyebb is lett, valamint el tudom képzelni, hogy egy Amad idén üstökösként dörren be a csapatba. Sancho és Varane személyében pedig két minőségi játékos érkezett. Tele van a keret sikeréhes játékosokkal, kortól függetlenül. Remélem, hogy idén a stáb is segít nekik abban, hogy a legjobb tudásukat hozzák a pályán! Irány a bajnoki cím!

 

 

Manchester United minimális elvárás: TOP 3

Indoklás: Az angol bajnokság a világ legerősebb bajnoksága. A COVID előtt még vetekedett vele a La Liga, azonban látjuk, hogy a spanyol gigászok (és a futball világ) mennyire pénzszűkében van. Ezzel szemben a Premier League-et megmentik a TV-s jogdíjak. Éppen ezért ebben a bajnokságban nem könnyű nyerni. Ezzel a kerettel én mindenképp egy dobogót várok a csapattól, ennél alább nem vagyok hajlandó adni. A tavalyi ezüstérem után, egy bronzot is csalódásként élnék meg. Egy TOP 4-n kívüli helyezést pedig egyenesen katasztrófaként! Így az aranyközépút a TOP 3 nálam.

Szezon meglepetés csapata: Norwich!

Indoklás: A kanárik az utóbbi időben lifteztek a Premier League és a másodosztály között. Legutóbb már a SkySportson tevékenykedő riporterek is kérlelték őket, hogy változtassanak a felfogásukon. Akkor ők nem akarták meghazudtolni az elveiket és egy jóval rosszabb játékosállománnyal sem álltak be védekezni. Ki is estek a szezon végén. Aztán egyből sikerült visszajutni az első osztályba. Most biztos vagyok benne, hogy tanultak az előző hibáikból és egy kellemetlen csapat benyomását fogják kelteni. Extrém esetben a Sheffield United első éves bravúrjához hasonlóan akár top 10-be is kerülhetnek. Remélem nem lesz gondjuk a bentmaradással, számomra szimpatikus, amit csinálnak évek óta.

Szezon csalódása: Arsenal, Everton

Indoklás: Feljebb már említettem, hogy a londoni csapat minőségben nem igazán lépett előre. Sőt inkább játékosokat adnak el, mert a klubba a tulajok még mindig nem nagyon invesztálnak bele. Ha teszik, akkor is túlárazott játékosokat vesznek. Kicsit az amerikai korszak előtti Liverpool költekezésre emlékeztetnek. Évek óta nem szerepelnek most már az Európa-ligában sem, a Bajnokok Ligájáról ne is beszéljünk. Arteta véleményem szerint nagyon ért a focihoz, remek másodedző lehetne belőle. Egyenlőre túl nagy falat neki egy ennyi sebből vérző klubot feltámasztani. Nincs bevétel az európai kupákból, ezzel párhuzamosan apadnak el a szponzori pénzek is. Lesznek jó periódusaik és mérkőzéseik, de az egész szezon egy maraton. 8. hely környékére várom én őket. Evertonnál pedig lesz utálat bőven Rafa irányába, ha nem jönnek az eredmények. Nem ez lesz élete legkönnyebb szezonja. Nem csak azért mondom ezt, mert láttuk őket az Old Traffordon nem rég összeomlani.

 

 

Ez volt tehát a szezon előzetes a Taktikai Mágnestábla keretén belül. Remélem tetszett. Ebben a szezonban máshogy fognak érkezni a Mágnestáblás cikkek. Kicsit ritkulnak, de annál tartalmasabbak lesznek! Várom a komment szekcióba a meglátásaitokat, véleményeiteket és a szezon tippeket (ha mertek tippelni :P )!

Szombaton rajt a Leeds United ellen otthon rengeteg néző előtt!

 

források:

https://twitter.com/brfootball/status/1420088204754145282

https://www.instagram.com/p/CRuZ3CjAlYD/

https://www.manutd.com/en/news/detail/ole-gunnar-solskjaer-signs-new-contract-at-manchester-united-24-july-2021


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!