Taktikai mágnestábla: Egy hét, két United és a ,,rosszfiúk"

Eltelt ismét 8 nap az idei szezonból. Ez alatt az idő alatt három tétmérkőzést is lejátszott a Manchester United. Nézzük milyen dolgokat láthattunk tőlük az elmúlt bő egy hétben.


Bemutatkozhatott Cristiano Ronaldo régi-új klubjában és 3 mérkőzésen 4 gól az a teljesítmény, amit lerakott az asztalra. A realitások talaján mozogva jegyezném meg, hogy Zlatan Ibrahimovic és egy bizonyos Lukaku is így indította manchesteri pályafutását, azonban egyik teljesítményt sem követte igazán sikeres korszak. Vajon most minden más lesz?

 

 

Az elmúlt 8 nap mérlege: 3 mérkőzés, 7 rúgott, 4 kapott gól. 2 Premier League győzelem, egy fájó Bajnokok Ligája vereség. Ebből a legmeglepőbb és érthetetlenebb, egyértelműen a Young Boys elleni mérkőzés volt. Ole Gunnar Solskjaer mind a három mérkőzésen a 4-2-3-1-s formációt választotta. Ez az a rendszer, amit használni fog a csapat. Cristiano Ronaldo pedig csatár poszton tűnt fel a pályán. Paul Pogba teljesítménye is megsüvegelendő a csapatban, ugyanis már 7 gólpassznál jár az idei évben. Felhívnám a figyelmet a kezdőcsapatok áttekintésénél, hogy bizony Pogba elképesztő sokoldalúságot és taktikai variációk hadát adja Solskjaernak.

 

 

Vagy a látszat néha csal? Igazából nem találja Pogba helyét a csapatban? Mit gondolsz?

 

A középpálya a kirakós hiányzó darabja

 

Azt gondolom, hogy egy dolog választja el jelenleg a Manchester Unitedet a szintlépéstől. Mégpedig a 4-2-3-1-s formáció és a két középső, védekezőbb típusú játékos megtalálása. Ránézésre valóban variációk tömkelege áll Solskjaer rendelkezésére, azonban nincs meg a tökéletes páros. Három mérkőzésen, három különböző variációval próbálta meg a norvég menedzser menedzselni a mérkőzéseket. McTominay sérülése miatt némiképp kényszerűség miatt is. Amikor a skót megsérül(t), akkor általában Pogba nem a balszélső helyén, hanem a 8-as pozíciójában kap lehetőséget. Láttuk ezt a Wolves ellen is, ami után komoly kutatómunkát tartottam, hogy a győzelem ellenére, miért is nem működött a belső középpálya. A probléma (az én tézisem szerint) a következő:

 

- Amikor Pogba hátra van vezényelve, akkor rá túlzott figyelem hárul. Ha Freddel van párban, akkor sajnos Pogbát ketten kapcsolják ki a játékból, míg Fredet szabadon hagyják, mert ismerik a képességeit előrefelé. Fred védekezésben üt, vág, csíp, harap, de előre játékban, ami fontos lenne, hogy a mélységi passzokat kivitelezze, ott kezdődnek a gondok.

 

 

Ellenben ott volt a Newcastle ellen Matic. Amíg bírta a tempót diktálni, addig hiába kapott Pogba kiemelt figyelmet.

 

 

Egészen egyszerűen sokkal könnyebben passzolja át a szerb az ellenfél védekező vonalait. Nos, belőle kellene egy fiatalabb verzió és minden rendben lenne.  Csak két jelenet a mérkőzésről:

 

 

 

A West Ham ellen Pogba vissza is került a balszélső pozícióba. Ehhez kellett McTominay visszatérése, Sancho pedig Van de Beek útjára lépve kikerül a csapatból. Greenwood ihletett formában kezdte a szezont, Ronaldo pedig szerintem érinthetetlen Fernandessel együtt. A hátsó részen pedig a McTominay - Fred páros is már régóta kihagyhatatlannak tűnik. De mi lesz veled Sancho? Hosszútávon hol lehet Pogba és az ő helye? McTominay - Pogba duót is megnézném a pálya közepén az idei évben.

 

Nincs séma, jó lesz a kreativitás is

 

A betömörülő csapatok ellen régi problémája Solksjaer stábjának, hogy nem igazán sikerül sémákkal, vagy meghatározottnak tűnő elképzelésekkel feltörni az ellenfelek védelmi vonalait. A Newcastle nem volt rest felhúzni egy 4-4-2-s falat a tizenhatos elé, amit végül egy kapusról kipattanó lesipuskás lövéssel tört fel a hazai United, Ronaldo révén. Greenwood és Sancho a mérkőzés alatt remekül próbáltak meg a védelem mögé kerülni a szélről, azonban a középre passzoknál valami mindig hiányzott. Gyakorlatilag az elmúlt héten egy dolgot lehet kiemelni ami a támadó harmadban látványosan működött, ez pedig nem más, mint a Fernandes - Ronaldo kapcsolat. 

 

Gyakorlatilag a Young Boys ellen is ez hozta meg a vezetést:

 

 

A West Ham United ellen is ebből a variációból jött az egyenlítés:

 

 

Nézzük meg, hogy ez megtervezve miként is nézhet ki Solskjaer stábjánál. Ronaldo általában a belső és szélső védő közötti területen tör be a tizenhatoson belülre, a labdák Fernandestől pedig a két belső védő között, vagy őket kikerülve érkeznek. A Young Boys ellen jobb külsővel, a West Ham ellen belsővel. Sok labda érkezett Shaw-tól is Ronaldo irányába. Ez idáig azokból gól nem született. Egyértelmű, hogy a portugál hetest lehet keresni a tizenhatoson belül. Vajon meddig fog hatni az újdonság ereje? Melyik csapat lesz az első, aki kihúzza a United méregfogát? Vagy Greenwood és Sancho fel tud nőni a feladathoz, azaz Ronaldo mellé?

 

 

 

Ne ítélj elsőre! Avagy, a Jesse Lingard-sztori

 

Az angol középpályás nem akármilyen héten van túl. Szépségdíjas passzolgatás végén megrúgta a Manchester United 4. gólját a Newcastle United ellen, aztán jött a fekete kedd, ahol Wan-Bissaka hibája után teljesen összeesett a Manchester United. Már mindenki a zsebében érezhette az 1 pontot Svájcban, amikor is a 94. percben Lingard kiugratta az ellenfél csatárát. Ezzel edzőként nagyon nehéz mit kezdeni. Solskjaer pedig ahelyett, hogy elfelejtette volna őt a West Ham ellen, a találkozó hajrájára becserélte. Ez a bizalmi döntés, mint utólag megtudtuk, 3 pontot ért a csapatnak. Ezt nagyon szépen csinálta Solskjaer!

 

 

Nem akármilyen válasz volt ez a hétközi fiaskó után. Ha valamiben erős Ole és a stáb, akkor az a csapategység. Nem hiába minden United játékos kiállt Lingard mellett a Bajnokok Ligája botlás után a közösségi médiában is. Az egységnek meg is lett az eredménye a hétvégén.

 

 

Nincs B terv?!

 

Sajnos a héten a régi dolgok újra előtörtek. A Newcastle ellen sikerült az áttörés, nem is lett volna szükség B tervre. De mi történt a Bajnokok Ligájában? Wan-Bissaka kiállításáig nagyjából az lehetett a kérdés, hogy a végén mennyi lesz közte. Aztán érkezett a piros lap, ami mindent megváltoztatott. Nagyon csúnyán kijött, hogy sajnos erre a forgatókönyvre nem úgy néz ki, hogy készült a csapat. A legérdekesebb adat, hogy a United az utolsó kapura lövését a 26. percben érte el a Young Boys ellen. 0-1 után, emberhátrányban pedig egyértelmű volt a képlet: érkezett a célfoci. Ami a 94. percben ki is csúcsosodott a vereséggel. Nehéz lenne bármi pozitívat mondani a mérkőzésről, valóban megérdemelte a United a sorsát.

Solskjaer legérdekesebb húzásai a mérkőzésen:

- A félidőben 5 védős rendszerre állt át. Gyakorlatilag így akarta megakadályozni, hogy a pálya szélén a védelem mögé kerüljenek. Ronaldot fent hagyta elöl egyedül, ami hátul azt eredményezte, hogy 5-3-1-ben védekezett a csapat. 

- A második félidő közepén végleg aláírta a döntetlent, amikor egyszerre hozta le Fernandest és Ronaldot. Érezhető volt a mérkőzésen, hogy több meló kell hátrafelé, nem volt tehát teljesen meglepő a két csere. Abban a filozófiában és célfociban, amivel reagált a United a kiállításra, valóban nem volt túl sok helye a két portugálnak. A kérdés inkább az, hogy miért csak így tudott reagálni az angol csapat a váratlan fordulatra?

Solskjaer a mérkőzés utáni nyilatkozatában azt említette, hogy otthon kell a 3 győzelem, és idegenben jó lenne 1, akkor 12 ponttal nincs gond. Ez azt jelentené, hogy 5/4 mérkőzést megnyer a United. A csoportra tekintve, azért nem lehetetlen a küldetés. Van egy aprócska adat, ami viszont kiszúrja az ember szemét.

Solskjaer 11 Bajnokok Ligája mérkőzésen ült a Manchester United kispadján, ezek közül 7 mérkőzést elvesztett. 

 

 

Végezetül pedig zárjuk a hét összegzését egy pozitív töltettel. David De Gea olyat tett, amire 2016. április 23. óta nem volt képes. Tizenegyest védett, ráadásul a mérkőzés utolsó utáni perceiben. Engem az idei formájával abszolút meggyőzött már eddig is De Gea. Vasárnap reménykedve ültem a tv előtt, hogy csak ne azt kelljen leírnom, hogy a 41. tizenegyes sincs meg...

De megfogta a tizenegyest, így a nagyon fontos 3 pont is Manchester vörös felébe került!

 

 

Remélem tetszett a Taktikai Mágnestábla! Várom a véleményeket az elmúlt mérkőzésekről a komment szekcióban! Jó hetet mindenkinek!

 

 

források:

https://thebusbybabe.sbnation.com/2021/9/1/22649068/tactical-analysis-three-things-we-saw-from-wolves-0-1-manchester-united

https://www.instagram.com/p/CT4qt90MFtr/

https://thebusbybabe.sbnation.com/2021/9/14/22671306/tactical-analysis-four-things-we-learned-from-manchester-united-4-1-newcastle-united

https://www.instagram.com/p/CUAjNens8x_/


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!