Taktikai Mágnestábla: Manchester United - Everton 1-1

Kedves Olvasó! Újra jelentkezik a Taktikai Mágnestábla rovat. Ezúttal az Everton elleni mérkőzés kerül terítékre.


Ole Gunnar Solskjaer 2019. március 28. (2018/19-es szezon) óta a Manchester United kinevezett menedzsere. Kell-e aggódni a gyengébbnek tűnő rajt miatt? Pusztán statisztikai alapon boncoljuk szét most közösen, hol tart jelenleg a Manchester United az előző évekhez képest.

Mourinho utolsó évében (2018/19) a United 10 pontot volt képes összekaparni a megszerezhető 21-ből az első 7 forduló alatt. A norvég menedzser regnálása óta is láthatóan az eddigi legjobb szezonnyitányon vagyunk túl. Eddig maximum 10 pontot volt képes összehozni a csapat vele.

 

 

Nyílvánvalóan ez a statisztika kissé torz képet mutat, hiszen nem térünk ki rá részletesen, hogy milyen ellenfelekkel szemben szerzett a United 7 forduló alatt X pontot. Márpedig idén a csalódás okát inkább az okozza a szurkolóknál, hogy verhető ellenfelek ellen szórta el a nyáron jelentősen megerősödött csapat a pontokat. A következő 10 mérkőzés nagyon vízválasztó lesz, nem csak a szezon kimenetelében, de alighanem a norvég karrierjében is. Nézzük is meg a következő 10 összecsapást.

 

 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az előző években is voltak ilyen periódusok, amikor azt hihettük, hogy most lesz vége Solskjaer karrierjének az Old Traffordon. Azonban az ilyen csapatok ellen többnyire sikerült jó eredményt elérnie, szóval ebből kiindulva én most sem féltem őt. A titok ami a jó teljesítmény mögött lapulhat, hogy reagáló futballt játszik. A fent látható névsorban kevés (Watford) olyan együttes lesz, amelyik nem akar majd dominálni a Manchester United ellen. Így a kontratámadások meghozhatják a sikereket az Old Traffordra. Az igazán nagy kérdés a Bajnokok Ligája mérkőzéseken lesz, ott ugyanis minden mérkőzésen a United lesz az esélyes.

 

Az előző részek tartalmából

 

A nagyon sok érzelmet kiváltott az oldal és a rovat olvasói között. Szokatlan módon őszintére sikerült (ti írtátok). Annyi hozzászólást generált, hogy nem is tudtam rá reagálni. Plusz nagyon az időm sem engedte a két mérkőzés és cikk között. Elnézést kérek azoktól az Olvasóktól, akik nem értettek egyet a mondandómmal. Mérhetetlenül csalódott vagyok már egy ideje a Manchester United játéka miatt. Nem feltétlenül az eredmények, sokkal inkább a játék képét látva. Valóban úgy éreztem, ahogy azt feketén fehéren vállalva a véleményem leírtam. A Mágnestábla viszont nem azért jött létre, hogy Solskjaerről mindig azt írjam, hogy mi nem jó. Ahogy eddig is, így a jövőben megfogjuk keresni a pozitív dolgokat, kapaszkodókat is. Vannak bennem a személyével kapcsolatban kételyek, de amíg ő ül a padon, addig tőle kell várni a csodát, az eredményeket, a játékot. Azt gondolom, hogy jogos elvárás egy ilyen kerettel a kezében, hogy tudjon vele bánni. Azonban a Mágnestábla rovat most vissza fog térni a már megszokott mederbe és lehetőleg mind a két tábor (Ole Stay - Ole Out) élvezni fogja az olvasását! A klub hagyományaihoz híven egy virtuális vörös boros koccintással borítsunk fátylat a múltra és folytassuk a megkezdett ,,munkát"!

 

 

Taktika, felállás

 

4-2-3-1 vs 4-4-1-1 (védekezésben 4-4-2)

 

 

A hazai csapat felállásában semmi meglepőt nem tapasztalhattunk, a kezdőcsapatot illetően azonban már felhúzhattuk a szemöldökünket. Kispadon találhattuk meg a Ronaldo, Sancho, Pogba, Van de Beek, Lingard, Matic hatost. Erős pad szó mi szó. Sok csapat elfogadná, akár a kezdőbe is. Van merítési lehetőség bőven.

 

 

A gyakorlat

 

Egy Everton labdakihozatalt láthatunk. A United 4-2-3-1-s formációjában Fred fellép a középpályára, mögötte McTominay biztosít. Martial és Greenwood a két széle. Fernandes támadja a bal oldali középhátvédet, Cavani szintén csúszik mögé biztosítani. Hátul a négyes lánc három tagja nagyon közel helyezkedik egymáshoz, Wan-Bissaka nem látszik a képen, de lehetne közelebb is.

 

 

4-4-2 tripla falat láthattunk az Evertontól is az Old Traffordon.

 

 

A United védelmi bontására jellemző volt, hogy az a játékos, aki felpasszolta a szélen helyezkedő szélsőnek, vagy szélsővédőnek a labdát, nem állt meg, mozgásával megpróbált betörni a védelmi vonal mögé. A fenti képen AWB passzolt Greenwoodnak a labdát, majd mozgásával igyekezett olyan helyzetet teremteni, amivel be tud törni a védelem mögé. A United egyik nagy hibája, hogy a labdás játékosnak relatíve kevés játékfolytatást kínál. Itt Greenwood a neki háttal helyezkedő AWB-nek nem tudja visszapasszolni a labdát.

A következő jelenetben is ezt a fajta elgondolást látjuk. McTominay felhozza a labdát a középpályán, majd passzol AWB-nek. Azonnal indul be a védelem mögé, azonban végig passz árnyékban van esélye nincs megkapni. Nem véletlen, hogy AWB és Greenwood is kénytelen visszafordulni ebből a szituációból. Ha leszűkítjük a teret, akkor láthatjuk, hogy emberhátrányban vannak, ráadásul passz folytatás csak visszafelé lehetséges.

 

 

Pár másodperc totojázás után Fred érkezik megmentőnek, hogy passz lehetőséget biztosítson. Azonban most is szűkítsük le a teret egy pillanatra. Az arány az ő érkezésével sem lett jobb. 3v4-re módosult. Talán ez a fajta szélen való bontás nem éppen a legalkalmasabb arra, hogy a védelem mögé kerüljön egy csapat. Szinte mindegy ki játszik a széleken, idén egyenlőre nem igazán tudott a United az ellenfelek védelmei mögé kerülni. Talán nem véletlen, hogy Sancho is csak szenved ebben a rendszerben.

 

 

Gyakorlatilag Martial és Shaw főszereplésével a másik oldalon is ezt a variációt láthattuk.

 

 

A mérkőzés hatvanadik percében személycserék történtek. Nézzük meg játék elképzelésben változott-e valami a szélen való bontásokkal kapcsolatban? Sancho érkezett a bal oldalra. Amikor megkapja a labdát, leszűkítjük a területet. Három célpontból kettő mögötte helyezkedik el és csupán egy van előtte. Így inkább úgy dönt, hogy neki áll cselezni. Gyorsan rá is kell jönnie, hogy segítség nélkül nem csak egy, sokkal inkább három embert kell kicselezni a boldoguláshoz. Gyakorlatilag teljesen el volt szigetelve a szélen.

 

 

A United gólja mégis egy szélen való bontás után esett. Pontosabban kikényszerítették, hogy az Everton retesz teljesen eltolódjon a másik irányba. A szélen végre kialakult egy létszámazonos helyzet, amit sikerült átjátszani. Ebből indult a komplett gól.

 

 

Greenwood nagyszerűen vezette befelé a labdát és extra módon passzolt Fernandeshez. Bruno labdaátvétele szintén az extra kategória, mint ahogy Martial befejezése is. Mindenki döntse el magában, hogy vajon amikor a United jobb oldalon bontani próbált, akkor mennyire tudatosan bontott végül a másik oldalon.

 

 

Ha valaki szeretne a témában olvasni, hogy más csapatok milyen elképzelések mentén bontanak a széleken, akkor tudok ajánlani egy angol nyelvű cikket, bár a képek is elég érthetően elmagyarázzák. 

Ennyi volt mára a Taktikai Mágnestábla. Szerettem volna a mai cikkben foglalkozni a szélen való játék elképzelés általánosságait látva. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor sikerült bontani, de nagy általánosságban én ezeket a dolgokat láttam a széleken való bontás témakörében. Talán nem véletlen, hogy ezen a mérkőzésen is a United akkor tudott veszélyes helyzeteket kialakítani, ha a szélről befelé fordultak a szélsők, lásd a gólnál.

 

 

A kapott gólra nem hiszem, hogy különösen ki kellene térni. Egy szöglet után Frednek kétszer lett volna lehetősége megállítani az Everton kontráját. Egyszer sem sikerült. Keserédes gól, mert Solskjaer saját fegyverét használták ellene. Pedig még Ronaldo is elmagyarázta a mozdulataival, hogy mit kellett volna Frednek tennie.

 

 

Köszönöm a figyelmet! A komment szekciót ezúttal is ajánlom, igyekszem most válaszolni is a kérdéseitekre és felvetéseitekre.

 

források:

https://www.instagram.com/p/CUisx0yMs8s/

https://www.youtube.com/watch?v=OAZcBsnDp2g&ab_channel=ManchesterUnited

https://betweentheposts.net/anatomy-of-liverpools-right-side/?fbclid=IwAR3KJ0fGkr0oCqjbhUsIR92uDTIt0vLH0fF_nh3Bfju_dCmjznDiwsgIeVk


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!