Taktikai Mágnestábla: Hogyan tovább?!

Ezúttal az elmúlt hetek ,,nem létező" edzőkeringőjét járjuk körbe közösen a Manchester United háza táján. Gyere tarts velem!


Üdvözöllek újra itt a rovatban Kedves Olvasó!

 

Nagyon sokat gondolkoztam a Manchester City elleni mérkőzés után, hogy milyen cikket írjak legközelebb. Nem lett volna kedvem egy újabb lehangoló elemzéshez. Mivel a rangadó sajnos (ismét ) elég egysíkúra és simára sikeredett, így elhatároztam, hogy egy sokkal izgalmasabb, könnyebben emészthető témát hozok neked! Ez pedig nem más, mint a jövő! Mégpedig az edzői poszt szemszögéből! Bevallom első körben arra gondoltam, hogy a szünet utáni Chelsea elleni rangadóra készítek egy felvezető cikket. Utána pedig láttam, hogy benéztem a dolgokat, mert előbb még a Watford ellen kell idegenben pályára lépni, utána pedig a Villarreal következik szintén idegenben. Nem lebecsülve a Watfordot, de nem ugyanaz róluk írni egy felvezető cikket, mint a Chelsea-ről. Ezt pedig annak ellenére mondom, hogy legutóbb pont megégett itt a Manchester United.

 

 

Egy szónak is a száz a vége, úgy döntöttem, hogy az elmúlt válogatott szünetben történt klub körüli menedzser pletykáit foglalom össze itt nektek. Volt belőlük bőven! Jó magam is sokat olvastam, néztem videókat a témában.

 

Szóval vágjunk bele! Nézzük meg mi történt a válogatott szünet alatt!

 

 

Sejtelmes nyaralás

 

Egy félresikerült manchesteri derbi után járunk. A Unitednek mindössze 33% labdabirtoklásra futotta és egy kaput eltaláló lövésre hazai pályán a városi rivális ellen. Az eredmény 0-2, a játék kiábrándító, főleg hazai szurkolók előtt. Minden csak nem kánaán a papíron szintén nagyon erős Vörös Ördögöktől! Ráadásul a mérkőzés után a csapat ügyeletes hőse Cristiano Ronaldo is már nemtetszését fejezte ki a csapat eredményeivel és játékával kapcsolatban.



"A Marca arról számolt be, hogy Cristiano Ronaldo elbizonytalanodott a jövőjével kapcsolatban, hiszen a klub már most, tizenegy forduló után kilenc pontra van a listavezető Chelsea-től. A spanyol lap hozzáteszi, amennyiben a Manchester United nem jut be a Bajnokok Ligájába, Ronaldo minden bizonnyal távozik a gárdától." 

 

Igen, ez a pletykarovat része. Amit valójában mondott: ..Azért vagyok itt, hogy sikereket érjek el. A Manchester United a győzelmet jelképezi, nem nyaralni jöttem. Nagy potenciált látok ebben a csapatban. Sok fiatal játékosunk van, s én azért vagyok itt, hogy segítsek győzni” – mondta Cristiano Ronaldo.

 

Természetesen lehet legyinteni, hogy csak kitaláció az egész, azonban látva Ronaldo frusztráltságát a pályán, ami rá annyira nem jellemző, akár még lehet is a sorok mögött igazság. (Ki emlékszik még a Pool elleni Jones rugdosásra?) 

 

Ehhez képest a City elleni vesztes rangadó után Solskjaer lelépett a családdal egy kis vakációra. Amivel nincs semmi gond, hiszen egy kis pihenés mindenkinek jár, azonban sokan arra tippeltek (főleg külföldön), hogy a United küldte el egy kis fizetett szabadságra, hogy mire visszatér, addigra a menedzser menedzserével mindent letárgyaljanak a klub legendához méltó távozáshoz, valamint bejelentsék az utódját, aki várhatóan győzelemre vezeti a csapatot. 

 

 

Voltak akik azt is megszellőztették, hogy próbálják a háttérben rávenni a norvégot, hogy önként mondjon le a vezetőedzői posztról, hogy megőrizhesse a minél jobb hírnevét a klub szurkolóival szemben. Azóta tudjuk, hogy nem így lett! Legalábbis, egyelőre nem! Azonban nem vagyok benne biztos, hogy csupán a Manchester United vezetőségének jó indulatán múlt a norvég maradása! Elképzelhető (és most jöjjön egy kis összeesküvés elmélet), hogy év közben a szabad edzők nem feleltek meg a United elvárásainak, vagy fordítva. A szabad edzőknél nem felelt meg valami okból a United! Az épp foglalkoztatott edzőket pedig nagyon macerás a szezon ezen szakaszában megszerezni. Megérkeztünk, innen indulunk!

 

Lehetséges utódok listája

 

Antonio Conte 

 

Zárjuk a személyét rövidre! Nem bírta kivárni a United megkeresését, inkább elfogadta a biztos Tottenham Hotspur ajánlatot. Jose Mourinho 2.0, ahogy sokan beszélnek róla. A személye szinte garancia a sikerre, azonban a stílusát nagyon nehezen tudták hosszútávon tolerálni az eddigi munkaadói. Alapvetően nagyon szereti a háromvédős felállásokat. Olasz, így a futball taktikai oldala sem áll tőle messze. A gond nála inkább a stílusban keresendő és itt most nem a menedzseri stílusra gondolok. A csapatai igazi gépezetek a pályán, szinte milliméter pontosan megtervezve minden rezdülés vagy mozdulat. Inkább cél foci, mint szép foci ami rá jellemző. Nehezen tudtam volna elképzelni a Manchester United csapatánál, ahogy épp Cristiano Ronaldo - Greenwood - Sancho hármasnak oktatja nyugodtan a magas letámadás alapjait. Elképzelhető, hogy előbb alakult volna ki egy jó kis csetepaté a játékosok és a stáb között, mint sem a United játéka egy varázsütésre megváltozzon! Ami viszont mellette szólt volna, hogy az egokat helyre tudta volna rakni az öltözőben! Előnye  lett volna továbbá, hogy nem volt csapata, így azonnal munkába tudott volna állni, ahogyan a Spursnél tette is azóta!

 

Zinedine Zidane

 

Következő jelöltünk a Real Madrid sikeredzője Zinedine Zidane. Kettő La Liga és három Bajnokok Ligája elsőséget ért el a spanyol csapattal. Nem mellesleg Cristiano Ronaldo és Varane korábban dolgoztak a keze alatt. A pletykák szerint Zidane szívesen átvenné a United irányítását, azonban először a feleségét kell meggyőznie, hogy Manchester nem egy unalmas ,,gyárváros". Jobban örülne az asszony, ha máshol vállalna munkát szeretett férje. A kérdés az, hogy otthon ki viseli majd végül a nadrágot? A United szempontjából nézve a francia menedzsert egy érdekes, izgalmas opció lehet. Azonban sokan óva intenek attól, hogy Klopp és Guardiola szintjére képzeljük Zidanet. A sorozatban három behúzott Bajnokok Ligája trófea ellenére vannak a személyével kapcsolatban kérdőjelek. Azt elmondhatjuk, hogy véletlenül háromszor egymás után valaki nem nyer Bajnokok Ligáját. Éppen ezért tartják őt kupa specialistának, a kettő La Liga elsőség ellenére (végtére ott ,,csak" a Barcát és Atleticot kellett legyőzni). Utolsó kettő alkalommal azonban, akkor nyert a Real bajnokságot, amikor Zidane ült a kispadon. Sikergyáros?

 

 

A kiegyensúlyozottságot nézve sokan féltenék a Unitedet a Premier League-ben Zidane irányítása alatt. Már pedig az angol bajnokságban Klopp, Guardiola és Tuchel ellen kellene eredményeket elérni. Ti megnéznétek a franciát a kispadon? Kit zavarna egymás után három behúzott Bajnokok Ligája trófea? A stílusa, az eleganciája abszolút illene a klubhoz véleményem szerint. Taktikája, játék elképzelése? Nos, ez már egy másik kérdés...

 

Erik Ten Hag

 

Emelem a kalapom a holland szakember előtt. Nem elég, hogy 2018/2019-es évadban a Bajnokok Ligája elődöntőben elképesztő dráma után esett ki a Mauricio Pochettino által irányított Spurs ellen. A szezon végén nyáron pedig szinte teljesen kifosztották az akkori Ajax kezdő XI-et. Azonban Erik kedve nem ment el, két évbe telt ugyan, de felépítette a következő generáció csapatát. Meggyőzőek a holland bajnokságban és a Bajnokok Ligájában egyaránt. A Dortmundot pedig kettő meccsen 7-1-el rendezték le nem is olyan rég. Nem mutat rosszul az önéletrajzban, mit ne mondjak.

 

 

Ten Haagal az a probléma vetődött fel, hogy egy részről élő szerződése van az Ajaxnál, másik oldalról pedig szeretné ezt a kettő éve épített ,,projektet" (csapatot) végig vinni az úton. Márpedig, ahogy elkezdték az idei évet, ebből még bármi összejöhet. Egy holland szakembernek, holland csapattal elérni nagy sikereket, maga lehet az egyik legnagyobb motiváció. Azonban állítólag nem zárkózik el a váltástól, csupán az év végeztével szeretné ott hagyni az Ajaxot. A klub iránti elkötelezettségét legutóbb akkor emelte ki, amikor egy másik Uniteddel, a Newcastle Uniteddel hozták szóba. Azóta az a kispad is elkelt.

 

 

Ettől függetlenül érdemes megjegyezni a nevét és figyelni a munkásságát, mert nagyon látványos focit játszanak az idei évben (is) Ten Haag keze alatt az Ajax játékosai.

 

Mauricio Pochettino

 

Nincs most már lassan átigazolási szezon vagy krízis amikor az argentin tréner neve nem merül fel a Manchester Uniteddel kapcsolatban. A munkássága nagyon megosztja a közvéleményt. A Tottenham Hotspur csapatánál vált igazán híressé. Ott azonban az igazi nagy áttörés (kupa) nem érkezett meg a regnálása alatt. Azonban az elvitathatatlan, hogy szintet léptek vele a Londoniak. Pochettino érkezése előtt csupán álmodtak a Bajnokok Ligája szereplésről, míg az ő irányítása alatt szinte bérelt helyet követeltek maguknak a főtáblán. A legnagyobb dobása az elveszített Bajnokok Ligája döntő lett a Liverpool ellen a 2018/19-es szezonban. Ami nála hátrány az év közben, hogy jelenleg is élő szerződése van a PSG csapatánál. Így nem valószínű, hogy egy válogatott szünet alatt könnyen elcsábítható lenne. Tavaly januárban vette át a francia csapat irányítását, azonban az év végén óriási meglepetésre nem tudott bajnoki címet ünnepelni a PSG-vel. Ez ismét csak csorbította menedzseri hírnevét, hiszen előtte zsinórban háromszor is a PSG lett a bajnok. Akik látták a Löw Zsolt Magyar Labdarúgó Szövetség által szervezett konferenciát, ők tudhatják, hogy Párizsban nem csak játék és szórakozás a munka a csapat körül, ahogy azt elsőre gondolhatnánk. Ráadásul a magyar szakember (és Tuchel) távozása óta, az Mbappe - Neymar duó kiegészült egy argentin klasszissal, bizonyos Lionel Messivel. Szóval menedzseri szempontból egyszerűbb semmiképp sem lett a csapat menedzselése. Az idei évben egyenlőre toronymagasan vezetik a bajnokságot és a Bajnokok Ligája csoportban is továbbjutó helyen állnak Pochettino vezérletével a franciák.

 

 

Nem tagadom, korábban is vállaltam már, egyik kedvenc jelöltem a Manchester United padjára Pochettino. Most Párizsban végre igazi sztárok környezetében is bizonyíthatja, hogy több van benne, mint amit eddig ki tudott hozni a karrierjéből. Mindenesetre a stílusa a habitusa nagyon illene a Unitedhez. Aki bővebben szeretne róla olvasni a ,,Brave New World" című könyvet ajánlom tőle. Az egészet egy napló formában írta meg az egyik Spursnél eltöltött évében. Meglehetősen barátira sikeredett a stílusa és nem utolsó sorban extra betekintést enged a színfalak és a top foci kulisszái mögé. Ti mit gondoltok, megütné a mércét?

 

Brendan Rodgers

 

Mivel fogynak a reális jelöltek, így muszáj volt a klub vezetőinek a Premier League csodálatos világán belül is körbenézni. Éppen ezért akadt meg a szemük egy észak-ír menedzseren, aki nem is olyan rég móresre tanította Solskjaer legényeit a Leicester City otthonában. A kérdés az vele kapcsolatban: mennyire reális egy szinte közvetlen rivális edzőjét ,,olcsón" év közben átcsábítani a saját csapatunkhoz? Ami elvitathatatlan, hogy az utóbbi években mindig a Bajnokok Ligája helyekért küzdött a Leicester Cityvel. Többek között a csapata látványos kifulladásai mentették meg a United szezonját kettő alkalommal is. Mivel a Leicester City kárán a United végzett a Bajnokok Ligáját érő helyek egyikén.

 

Talán a legemlékezetesebb randevú a 2019/20-as szezon utolsó fordulójában lejátszott egy meccses ,,döntő" volt, amit végül Solskjaer csapata idegenben 0-2-re megtudott nyerni, így kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájára. Rodgers miatt több kérdés is felmerül bennem. Vajon tényleg rá lenne szüksége a Unitednek? A pályán meglátszó stílusa vajon elegendő-e egy Manchester Unitedhez? Vele kapcsolatban kicsit úgy érzem, hogy szezon végéig maradna, amikor egy nagyobb nevet leakaszthatna a United és pótolhatnák őt. Továbbá felmerülő probléma vele kapcsolatban, hogy a Leicester City még a Manchester Unitednél is mélyebben van idén. Csupán a 12. helyen szerénykedik a tabellán, kettő ponttal lemaradva a 6. helyezett Manchester United mögött. Vajon vele nem cseverből vederbe kerülne a klub? Fel tudná ő venni a versenyt Kloppal, Guardiolaval vagy Tuchellel? Ti mit gondoltok az róla?

 

 

Ole Gunnar Solskjaer

 

Negatívan:

Kicsit az az érzésem most vele kapcsolatban, hogy ,,ha ló nincs, jó a szamár is"! Tudom, hogy ezzel a mondattal az Ole fanokat most megbántottam (lesz pozitív rész is), de remélem azért nem csukták be a cikket. Solskjaer lassan nem is tudom hányadik lehetőséget kapja meg a Manchester United élén. Kár lenne tagadni, komoly krízisben van a klub. Az a csapat aki bajnoki címre hajt, nem elég, hogy kilenc pontra lemaradt az aktuális elsőtől, de kettő rangadón - a három közül kettő - legfőbb rivális hazai pályán törölte fel a csapattal a padlót. Azt gondolom, hogy ezt nem sok menedzser élte volna túl a mai kegyetlen azonnali eredmény hajhász profi futball világban.

 

Azonban a norvég itt maradt és bizonyíthat továbbra is. A gond ott adódik, hogy a 4-2-3-1 látványosan besült az év elején, azóta pedig az öt védős rendszert is beárazta a Manchester City. Kérdés, hogy van-e esetleg C terv? A hírek arról szóltak Solskjaer eddigi Manchester United karrierje során, hogy egységes az öltöző. Talán a menedzselés ezen részén volt a legmagabiztosabb. Nagyon ritkán jutott ki az öltözőből bármilyen elégedetlen hang. Most azonban ezen a téren is változott a helyzet. Van de Beek egyenesen kérleli már a vezetőket, hogy engedjék el, ha itt nincs rá szükség. Közben Pogba szerződése is lassan lejár, márpedig a francia játékoson nagyon sok pénzt veszítene a United gazdasági szempontból, ha jövő nyáron ingyen távozna.

 

Lingardot állítólag ostromolja a West Ham és a Newcastle. Nem csoda, hiszen tavaly a kalapácsosoknál remek (fél) szezont futott. Plusz ki tudja a csapat magja közül hányan támogatják még a norvégot a háttérben. Bárhogy is legyen, profi focistákról legyen szó, biztos vagyok benne, hogy mindent meg fognak tenni a Watford ellen. Gondolni sem merek egy esetleges újabb kínos vereségre. Mert utána nem jönne a válogatott szünet, mint lehetőség a váltásra, csupán a Bajnokok Ligája csoportkör. A következő fordulók sem tartogatnak könnyű mérkőzéseket a csapat számára:

 

 

Elég csak az egymás után pár nap alatt lejátszandó Chelsea és Arsenal elleni rangadóra gondolni. Ráadásul a Premier League-ben decemberben beindul a nagyüzem. A Bajnokok Ligája csoportköre elég nyitott még. Hazai pályán a Young Boys mindenképp kötelező győzelem kell, hogy legyen. (Ezek a győzelmek a legnehezebbek). Előtte azonban kulcskérdés lesz a csoport elsőséget is figyelembe véve, hogy a Villarreal otthonában ne kapjon ki a csapat. Kérdés az, egy esetleges Bajnokok Ligája búcsú esetén erre a válogatott szünetre egy elszalasztott lehetőségként fog a vezetőség visszagondolni?

 

 

Pozitívan:

Itt a nagy lehetőség! Sir Alex még egy életet kialkudott a vezetőségből! Jobb menedzsert pedig nem feltétlenül találtak jelenleg. Most lehet igazán megújulni és megmutatni mit is tud a norvég valójában! Igaz, hogy a City és a Pool nemcsak, hogy nyert az Old Traffordon, de nagy különbséggel tették mind a ketten és a játék alapelveiben teljesen felülmúlták Solskjaer csapatát. Azonban most lehet bizonyítani először a Premier League 17. helyén szerénykedő Watford ellen a bajnokságban. Pár nappal később pedig a La Liga jelenleg 12. helyén álló Villarreal ellen tehet meg óriási lépést a Bajnokok Ligája kieséses szakaszának irányába Ole Gunnar Solskjaer csapata. Egyik csapat sem tűnik első ránézésre igazán nehéz ellenfélnek, hiszen nincsenek az első tízben hazájuk bajnokságában. Ezzel a kerettel, pedig kettő magabiztos sikert szeretnénk látni! Ha meglenne a Bajnokok Ligája továbbjutás, akkor alighanem a tavaly még talán megmagyarázható kiesés után, máris túlszárnyalta önmagát a norvég. A kieséses szakaszban egy sokáig tartó meneteléshez, egy jó sorsolás is kell. Arra sajnos nincs ráhatásunk.

 

 

A bajnokságban nincs más hátra, mint előre! Felejtsük el a két tragikus rangadót és bizonyítsuk rátermettségünket! Ehhez első lépésként a hétvégén le kell győzni a Watfordot idegenben. A mérkőzés előtt pedig ki kell szurkolni a Leicester City győzelmét a Chelsea ellen. A mérkőzés után pedig hátra dőlni a Liverpool - Arsenal mérkőzésen. A vendég csapatot érdemes már úgy nézni, hogy december 2-án közvetlenül a Chelsea elleni rangadó után érkeznek az Ágyúsok az Old Traffordra. Sajnos az Arsenal is kezd magára találni, sőt már semmi sem a régi! Jelenleg ugyanis a United előtt vannak a tabellán! Így a két rangadón legalább 4, de az se baj, ha 6 pontot tudna gyűjteni a csapat! Ehhez minden adott, hiszen a keret még mindig rendelkezésre áll a menedzser számára. Talán kipróbál már régóta mellőzött játékosokat is!

 

Köszönöm, hogy elolvastad! Remélem tetszett! A véleményedet pedig, mint mindig most is várom a komment szekcióban!

 

 

források:

https://www.nemzetisport.hu/angol_labdarugas/mu-cr-tavozhat-ha-a-klub-nem-jut-be-a-bajnokok-ligajaba-sajtohir-2859481

https://sportposzt.com/video/cristiano-ronaldo-megrugdosta-a-foldon-fekvo-liverpool-jatekost-video/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=cristiano-ronaldo-megrugdosta-a-foldon-fekvo-liverpool-jatekost-video

https://www.origo.hu/sport/futball/20211118-labdarugas-zidane-a-felesege-miatt-nem-lehet-a-manchester-united-edzoje.

https://www.facebook.com/fabrizioromanoherewego

https://www.eredmenyek.com/foci/anglia/premier-league/tabella/


manutdfanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!