Ten Hag első Unitedes interjúja 2. rész

A hétfői nap Erik ten Hagról szólt a Manchester Unitednél, mivel a Vörös Ördögök új menedzsere sajtótájékoztatót tartott és megismerkedett a személyzettel is.


Tegnap már megjelent a holland menedzser első Unitedes interjújának első fele. Ten Hag Pien Meulensteennel beszélgetett hosszasan és, ahogy ígértük, itt a második rész is, melyben Erik kifejtette filozófiáját, elmondta, hogy mit szeret csinálni szabadidejében és kitűzte a célokat is a következő szezonra. Élvezzétek...

 

Hogyan jellemeznéd a futballstílusod azok számára, akik esetleg nem követték a holland bajnokságot?

"Mint aki midig nyerni akar. A győzelem a legfontosabb, de ugyanakkor azt szeretem, ha ezt egy bizonyos módon, egészen pontosan támadó focival tehetem. Ha ezt esetleg nem tudjuk megtenni, akkor is nyernünk kell. Ezt kell beépíteni a csapat tudatába."

 

Ha megkérdeznéd néhány korábbi játékosodat, hogy ez sikerült-e, akkor mit mondanának az edzésmódodról?

"Azt hiszem, hogy megerősítenék, hogy a támadó focit szeretem és biztos, hogy a játékosaim meg voltak győződve arról, hogy csak ez az egy mód létezik arra, hogy meccseket és címeket nyerjünk."

 

Mennyire változtál meg ahhoz a menedzserhez képest most, a Unitedhez csatlakozva, aki egykor, 2017-ben átvette az Ajax irányítását?

"Azt gondolom, hogy a menedzseri pozíció egy tapasztalatokra épülő munka. Folyamatosan tapasztalatokat gyűjtessz és, ha megvannak a megfelelő reflexiók, akkor tudsz fejlődni is. Amit elvárok a játékosaimtól és a stábomtól, azt elvárom saját magamtól is. Mindig igyekeztem a megfelelő irányt megmutatni és jó példával az élen járni."

 

Mi az amit megkövetelsz magadtól edzőként?

"Fényes jövőkép és kemény munka."

 

Gondolod, hogy könnyű lesz behozni az Ajaxnál végzett munkádat a Manchester Unitedhez is?

"Vannak hasonlóságok és ellentmondások is. Nekem is tanulnom és alkalmazkodnom kell, ugyanakkor meg kell maradnom önmagamnak. Meggyőződésem, hogy be tudjuk hozni a kívánt struktúrát és játékmódot. Ha ezt szeretnénk megtenni, akkor ezt közölni kell a játékosokkal és így sikereket fogunk elérni."

 

Játékos pályafutásod során mikor jött el az a pillanat, amikor azt érezted, hogy menedzser szeretnél lenni?

"Őszintén szólva már játékosként félig menedzser voltam. Mindig kommunikáltam a menedzserrel. Sok edzőmmel volt jó kapcsolatom, ők pedig kommunikátorként használtak engem a pályán. Ezzel megmutatták azt a jövőképet, amelyet át akartak adni a csapatnak."

 

Volt olyan edző, vagy példakép a pályafutásod elején menedzserként, vagy játékosként, akik inspiráltak, hogy ma az legyél, aki vagy?

"Igen, sokan. Sokat tanulsz az ellenfeleidtől, akikkel csatáztál. A csapatóktól és a menedzserektől is és az általuk végzett munkából is. Ha  megfelelő a gondolkodásmódod, akkor tanulsz, így inspiráltak engem."

 

Pep Guardiola lesz az egyik menedzser, akivel találkozni fogsz. Tudom, hogy dolgoztál vele a Bayern Münchennél. Várod már, hogy megmérkőzz vele?

"Igen, nagyon várom, hogy szembenézhessek vele és csodálom őt azért a játékért, amit képvisel. Inspiráló, hogy címeket nyer. De alig várom, hogy én is megmérkőzhessek vele."

 

Futballmegszállotként jellemeznéd magad? Ha hazamész, megnézel minden meccset, vagy hagysz magadnak egy kis időt a kikapcsolódásra is?

"Természetesen szükség van a kikapcsolódásra is, az energiagyűjtésre. De a végén persze minden menedzser a hát minden napján 24 órában dolgozik. A futballnak élsz és, ha fel akarsz készülni egy szezonra, majd meccsről-meccsre felkészíteni a csapatod, akkor három naponta játszani kell nagyjából, tehát a legtöbb idő a futballról szól. Alszol és éled a futballt."

 

Hogyan kapcsolódsz ki? Mit szeretsz csinálni szabadidődben?

"A családommal. A feleségemmel, a gyerekeimmel és a kutyámmal töltöm az időt. Egy kis sport, például kocogás, túrázás, vagy golf. Ilyesmik."

 

Rengeteg túrázási és golfozási lehetőség van Manchester környékén, úgyhogy ezzel minden rendben lesz.

"Az jó."

 

Elkezdted már a házvadászatot?

"Kicsit. Még körülnézünk és majd megtaláljuk a megfelelő helyet."

 

 

Ez egy nagyszerű hely az élethez, biztos vagyok benne, hogy jól fogod érezni magad. Beszéljünk kicsit a jövőről, mert természetesen az egyik dolog, amit mindenki nagyon vár, hogy bejelentsék a Premier League menetrendjét, amit június 16-án fognak megtenni. Várod majd, hogy kijöjjenek a fordulók párosításai?

"Természetesen, mert nálam úgy működött az elmúlt években, hogy erre építjük a bajnoki terveinket. Világos stratégiát kell kidolgoznunk, de mindegy, hogy kivel találkozunk első, vagy második alkalommal. Felkészülünk és megmérkőzünk velük."

 

Biztos vagyok benne, hogy a liverpooli és a manchesteri derbiket várni fogod. Mennyire vagy izgatott, hogy ilyen összecsapásokon irányíthatod majd a csapatot, amelyek nagyon sokat jelentenek a szurkolóknak is?

"Ja, persze. Izgalmas meccsek lesznek, hiszen a legjobb menedzserek és legjobb játékosok ellen kell megküzdeni, várom a kihívást. Egyébként úgy gondolom, hogy minden meccs kihívás, mert mindegyiken 3 pontot lehet szerezni, ezért mindegyikre fel is készülsz alaposan és most kicsit ismétlem magam, az egész egy nagy kihívás, minden meccset várok, de lépésről-lépésre fogunk haladni és nem fogunk túlságosan előre nézni. Mindig az adott pillanatnak élek és mindig a következő meccs a legfontosabb."

 

A felkészülés része az előszezon. Mikor kezdtek?

"Június 27-én."

 

Várod már, hogy minden játékosod együtt legyen?

"Nem minden játékos lesz ott 27-én, mert azoknak, akik most szerepelni fognak a válogatottakban kicsit hosszabbra nyúlik a szünet, mert ők tovább játszanak. Természetesen nagyon várom, nagyon sok örömet és motivációt ad, hogy találkozhatok velük. Szükségük lesz az előszezonra, hogy felkészítsük a csapatot a következő szezonra."

 

 

Kétségtelen, hogy a most véget ért szezon nagyon nehéz volt a Manchester United számára. Mit mondassz majd nekik, amikor találkoztok?

"El kell fogadnunk a jelenlegi helyzetet, de azt is, hogy jó potenciál van bennük. Egy évvel korábban ez a csapat második volt a bajnokságban, szóval a potenciál megvan. Levonjuk a tanulságokat ebből a szezonból és világosan ki kell elemeznünk, hogy mi romlott el. Onnantól kezdve pedig kemény munka, harc a csapatért és az ellenfelekkel."

 

A felkészülési szezon alatt 4 meccset játszotok, ebből 3 találkozó Premier League csapat ellen lesz. Mennyire lesz ez hasznos az előttünk álló szezonra vonatkozóan?

"Mindenképp hasznos lesz, mert meg kell találnunk a megfelelő játékmódot. Meg kell mutatnunk a stílusunkat. Szabályokat és elveket fogunk alkotni, amelyre felépítjük a struktúránkat és ezzel fogjuk a kívánt hatást elérni. Ez hasznos lesz ahhoz, hogy jól kezdjük a szezont."

 

Milyen célokat szeretnél kitűzni a Premier League következő szezonjára?

"Ahogy már mondtam, a projekt az, hogy a Manchester United vissza kerüljön az élre, de el kell fogadnunk a jelenlegi helyzetet is. Először is, a Manchester United a Bajnokok Ligájába való, ennek elérése lesz az elsődleges célunk."

 

Rengeteg dolgot meg kell tervezni. Ott van az európai kupaszereplés, az FA-kupa, a Ligakupa. Mennyire fontos megszerezni ezeket a trófeákat?

"Fontos. Számomra minden meccs fontos. Minden meccset meg akarunk nyerni és azt várom, hogy mindenkinek ez legyen a hozzáállása. A játékosoknak is, de a klub személyzetének is. Minden mérkőzés fontos és minden mérkőzésen nyerni akarunk, illetve kiharcolni a továbbjutást."

 

Végezetül mit üzennél a Manchester United szurkolóinak?

"Boldog vagyok, hogy itt lehetek és a legjobb teljesítményt fogom nyújtani. Bízom benne, hogy újra büszkévé tehetem őket azzal, hogy a United régi fényét visszaállítjuk. Minden tőlem telhetőt megteszek, meghozom a szükséges döntéseket, hogy elérjük ezt."

 

Nagyon örülök, hogy beszélgethettünk és sok sikert a rád váró feladatokhoz!

"Köszönöm!"


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!