Taktikai Mágnestábla: Manchester United - Arsenal előzetes 1.rész

Kedves Olvasó! Hatalmas rangadóval folytatódik az angol bajnokság vasárnap délután! Egy ránézésre csúcsra járatott Arsenal érkezik, az épülő félben levő Vörös ördögök stadionjába. Mire számíthatunk? Valóban ennyire jó ez az Arsenal? Keressük meg a válaszokat a kérdésekre!


Abban azt gondolom mindenkivel egyet érthetünk, hogy az angol bajnokságnak és az európai focinak nagyon nagy szüksége lenne az olyan tradicionális klubok jó szerepelésére, mint az Arsenal, vagy a Manchester United. Számomra sok mindenben hasonlít az elmúlt 15 év ennél a két csapatnál. Ugyanúgy ragaszkodtak egy legendás vezetőhöz éveken át (Wenger vs Ferguson) és hiába tűnt úgy, hogy Wenger felett eljárt az idő, hiszen taktikailag sokáig a 4-4-2-t sem tudta abban a korban elengedni, amikor Mourinho már rég leigázta Európát és az angol bajnokságot a 4-2-3-1/4-3-3-es formációval. Vagy ott volt a Barcelona féle 4-3-3 kibontakozóban. Wenger is hasonlóan nagy űrt hagyott maga után az  Arsenalnál, mint Ferguson. Igaz, nem angol bajnoki címekkel, hanem sokszor az utolsó pillanatban a TOP 4-be kormányzott csapattal a háta mögött.

 

 

Akik pedig utána érkeztek, mondhatjuk, hogy ennyire sem voltak képesek. Az Arsenal is sokáig a Unitedhez hasonlóan abban a hiszemben volt, hogy még nagy csapat. De a két klubnál szembe jött a brutális valóság. Amerikai tulajdonosok öntötték a pénzt az Arsenal esetében is elhibázott igazolásokra. A legemlékezetesebb a két klub közötti megállapodás az egyaránt 40 millió fontra taksált Sanchez - Mkhitaryan csere volt. Nem sokkal később a Seria A-ban kötött ki mind a két játékos. De említhetnénk azt a Pepét is akit annak idején 72 millió fontért igazoltak le, egyébként ő nem rég pakolta össze végleg az öltöző szekrényét az ágyúsoknál.

 

 

Utána a board gondolkozott nagyon hasonlóan, mondván kívülről nem tudtak olyan edzőt hozni, aki megszelídítette volna a sztárokat, így rábízták egy volt legendára. Solskjaer - Arteta. Utóbbi edzőnél a nemrég kijött All or Nothingból látszik, hogy mekkora ellenszélben kellett tavaly egész évben végeznie a munkáját. Egyébként Arteta amit nagyon jól csinált, hogy azokat a sztárokat, akik nem akartak, vagy már nem tudtak beállni a sorba, szépen lassan eltávolította a csapatból. Helyettük sikeréhes fiatalokba fektették a pénzüket és a hitüket. Számomra nagyon emlékezetes az első 2-3 mérkőzése az Arsenalnál. Annyira éles váltás volt az ő filozófiája az elődéhez képest, hogy a 60. perctől, amikor kiment a labda, állandóan 4-5 játékos a térdére rogyva fújtatott. Azért ilyet PL szinten nem nagyon lát az ember. 

Most viszont elérkeztünk a jelenbe. Erik ten Hagnál is azt láthatjuk, ami az Arsenalnál már végbe ment folyamat. A túlfizetett mellőzött játékosok sora távozott a nyáron az Old Traffordon. Helyüket pedig szépen lassan átveszik a sikeréhes fiatalok. Jó tudom, Casemiro 30, de arra a posztra egy azonnali megoldás kellett a csapattól. Az új csapat pedig így néz ki. Nyilván Ronaldo helye megkérdőjelezhető, azonban a következő hetekben szerintem a szakmai stáb össze fogja őt rakni és rá kell, hogy jöjjön, hogy neki is az a legjobb, ha beáll a sorba. Mondjuk még Marcelot ingyen a barátjaként ha leigazolnánk, akkor biztosan javulna a morál. Jó-jó csak vicc volt, jelen pillanatban padra sem férne oda, azon a poszton.

 

 

Szóval számomra a két klub útja nagyon is párhuzamosan futott. Talán a londoniaknál a hanyatlás előbb bekövetkezett, ezért is járnak előbbre a csapatépítésben egy fokkal. Az utóbbi években a top 4 volt a két legendás klub legnagyobb harcmezője. Az igazság az, hogy a City és a Liverpool utóbbi években látványosra sikerült csatája kicsit megkoptatta az Arsenal és a United nevét is. Ez természetesen nem a már meglévő szurkolói bázisnál érződik leginkább, sokkal inkább a következő generációkra hat ki. Az Arsenal többször még a Konferencia ligába / Európa-ligába sem jutott be, addig azért a United járt a BL-ben és az EL-ben is több ízben. Igaz, európai kupát csak Mourinhoval tudott elhódítani. Solskjaer is közel járt, de végül nem volt szerencséje a norvégnak. 

 

Arsenal 2022/23

Valószínűleg nem véletlenül hívják őket City lightnak. Igen, most ez a név lett rájuk aggatva azok után, hogy a taktikai másolás mellett már játékosok is érkeztek a Cityből. Zinchenko és Gabriel Jesus is úgy döntött, hogy Londonban jobban kitudnának teljesedni és egy igenis komoly projekt részévé válni. Arteta sok mindent hozott a Citytől, ami a felfogását illeti. Sok rövid passzos játék kis területen, labdabirtoklásra épül és ugyanúgy a 4-3-3 /4-2-3-1 formációra épít. Láthatunk az Arsenalnál inverted full backet, amivel a 2-3-2-3 formációra vált a csapat támadásban. 

 

 

Alapvetően Jesus személyében egy nagyon sokoldalú játékost szerződtetett a londoni alakulat. Rendkívül sokat mozog el a csatár posztról. Általában a labdás oldal felé kihúzódva segít emberelőnyt kialakítani, valamint a megnyíló csatornákba robbanás szerűen indul be. Azonban hamis kilencesként is nem ritkán visszalép a középpályára. Utóbbit többnyire a betömörülő védelem ellen alkalmazza Arteta. Ben White szerepe érdekes még nagyon a csapatban, ő ugyanis egy középhátvédből lett jobb hátvéd. Az Arsenal szereti hátulról felépíteni a játékot, ezért nem ritkán átmenetileg White behúzódik kissé középre és 3 védővel igyekszik a 2 csatáros letámadást átjátszani a londoni csapat. Ezt a fajta átmenetet elképzelhető, hogy kevesebbszer fogjuk látni a United ellen, mert a United nem kettő hanem három játékossal támad le. Így viszont 3v3 alakulna ki, ami nem biztos, hogy a vendégeknek jó szituáció. 

 

 

Az Arsenal első szándékból igyekszik átpasszolni a védelmi vonalakat. Éppen ezért rengeteg mélységi passz próbálkozást fogunk látni tőlük. Ahogy Pep a Citynél, Arteta az Arsenalnál sem törekszik az ,,U" alakú labdajáratásra. Ha van lehetőség átpasszolni az ellenfél mélységi védekező vonalait, akkor meg kell tenni. Ezért lesz nagyon fontos a Unitednél, hogy ki lesz a középcsatár a hétvégén. 

Az Arsenal, ha át tudta juttatni a labdát az ellenfél első védelmi vonalán, akkor utána könnyen 2-3-2-3-ba tud rendeződni. Ezzel megszűrve az esetleges labdavesztések utáni középen való gyors átmenetet. A széleken hagynak hatalmas területet üresen, mert onnan kisebb az esélye az ellenfélnek gólt szerezni egy ellentámadás esetén is. Ami érdekes lehet, hogy a United a Liverpool ellen pont ezeket az üresen hagyott félterületeket használta ki a kontrák során. 

 

 

 

A támadó zónában az Arsenal a Cityhez hasonlóan öt játékost használ. Ez a négy védő ellen ideális, hiszen 5v4-ben tudnak támadni az utolsó zónában. Mindig igyekeznek a védők közötti vonalakban betörni a tizenhatoson belülre. A labdarúgásban a legfontosabb védelmi vonal az utolsó, hiszen utána már ideális esetben a kapussal állunk szemben. Szóval nem mindegy, hogy ezt a vonalat hogyan tudja áttörni egy csapat.

 

 

Amit még mindenképp kiemelnék idén az Arsenal játékából, az a rendkívül gyors oldalváltások vagy súlypont áthelyezések. Elképesztően tudatosan csinálják ezeket. Az egyik oldalra igyekeznek az ellenfelet ,,elrángatni", majd az ellentétes oldalon keletkező üres területbe rúgják is át a labdát. Itt a védelmen múlik, hogy mennyire gyorsan tudja ezeket a szituációkat lereagálni. 

 


Látva a United játékát az elmúlt három mérkőzésen, most is azt várom, hogy várhatóan át fogja adni a területet az ellenfélnek, és elsősorban a gyors átmenetekre hagyatkozva igyekszik az Arsenal ellen csapásokat bevinni. Láthattuk, hogy tegnap a Leicester ellen is betolta a buszt a csapat. Véleményem szerint az Arsenal fog kezdeményezni, hátulról felépíteni a támadásokat. Az észak-londoni csapatnak az első valamire való tét mérkőzése most következik. Nagyon jól néz ki az 5/5 ahogy kezdték a szezont, azonban eddig igazán nagy nevű csapattal nem találkoztak. Palace, Leicester, Bournemouth, Fulham, Aston Villa a névsor. Az viszont becsületes, hogy ezek ellen a csapatok ellen nem hullajtottak pontot. Az Arsenalnál a keret mélysége lesz a legnagyobb hátrányuk. Az alapcsapat összeállt, azonban láthattuk már a hétközepén is, hogy több játékos húzta a lábát. Nem éppen energiatakarékos focit játszanak, ami a rendkívül sűrű naptár miatt még visszaüthet. Tavaly év végén is látványosan áldozott le a csillaguk, ami a top 4-es harcot illeti. Márpedig ha a kispadot nézem, akkor ott még van hova fejlődni, ami középtávon lesz náluk egy nagyon érdekes kérdés. Ettől függetlenül a TOP 4-ért mindenképp bejelentkeztek ezzel a szezon kezdéssel, a bajnoki címért nem hiszem, hogy versenyben lehetnek. Ami miatt még érdekes lesz a mérkőzés, az az Európa-liga. Mert ha mind a kettő csapat komolyan veszi azt a sorozatot, akkor messze kiemelkednek a mezőnyből. Szerencsés sorsolás esetén, akár még egy Arsenal - Manchester United EL döntő is létre jöhetne Budapesten!

 

 

 

Köszönöm a figyelmet! Hamarosan érkezik a második rész, ahol a Manchester Uniteddal fogunk foglalkozni!

 

 

 

 

forrás:

https://www.instagram.com/p/Ch4-x8lOw1-/

https://www.instagram.com/p/ChuKQb_q83I/

https://www.youtube.com/watch?v=Cnjdxd6Ksvc&t=641s&ab_channel=TifoIRL

https://www.youtube.com/watch?v=2NFWxsZ70xw&t=100s&ab_channel=ModernFootballAnalyst


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!