Taktikai Mágnestábla: Manchester United - Arsenal 3-1

Kedves Olvasó! Remélhetőleg egy örömteli cikket olvasol most! Elképesztően fontos győzelem volt az Arsenal ellen aratott siker.


Kicsit nedves volt a puskapor az ágyúban, legalábbis ezt a jelentést adták a csata után az informátorok a helyszínről. Mindenesetre akármilyen puskaport is tettek most a fegyverekbe, az visszafelé sült el. Remélem a két felvezető cikk (cikk1, cikk2) kissé emelt a mérkőzés élvezeti értékén.

 

 

 

Manchester United - Arsenal

 

Felállások: 4-2-3-1 vs 4-2-3-1

 

Igazából a kezdőcsapat sok meglepetést nem tartogatott. Antony nagyon gyors debütálása viszont nem várt volt, bár sok leak megint jó pár órával a mérkőzés előtt lelőtte a poént, hogy kezdeni fog. Egy 60 milliós játékos ülhet a padon (Casemiro), na de egy 100 milliós? Azt már nem! Ráadásul nagyon taktikailag nem is kellett felvennie a ritmust, hiszen Ten Hag embereként érkezett a csapatba. Ha már arra járt, akkor be is köszönt egyszer az Old Trafford népe szeme láttára. Ezzel szemben az Arsenal kezdőjében több olyan játékos is feltűnt, akik ugyan az utazó keretben benne voltak, de sérültnek nyilvánították őket. Zinchenko visszatérésének nem örültem annyira, mert tudtam, hogy egy elképesztő játékintelligenciával rendelkező szélső hátvédről beszélünk. Azonban sem neki, sem Odegaardnak nem volt nagy mérkőzése vasárnap délután. Ilyenkor természetesen mindig nagy kérdés, hogy mennyire voltak 100%-osak ezek a játékosok?! Én azt mondom, hogy vállalták a játékot, de érződött, hogy ha volt is apró sérülésük, az még mindig kihat a játékukra. 

 

 

A felvezetőben említettem, hogy nagyon fontos lesz a United oldaláról nézve a pálya bal oldala, ugyanis mindkét csapat azon a területen vezeti többnyire a támadásait. Ezért nem meglepő módon Malacia egész meccsen ostrom alatt volt Saka vagy az éppen kisodródó Jesus-Odegaard páros által. Malacia követett el hibákat, volt, hogy 1v1-ben megverték, de azt gondolom, hogy így is fiatal korát és nem létező Premier League rutinját meghazudtolva harcolta végig a mérkőzést. Ráadásul a támadásokban is oroszlán szerepet vállalt, többször nagyon bátran felhúzódott, így Sancho / Rashford befele tudott húzódni. A lenti ábrán tehát nem véletlenül látszik jól, hogy a United szempontból a pálya bal oldalán vezetett mindkét csapat több támadást. Egyébként szerintem a Saka-Dalot duónál az Arsenalnak több keresnivalója lett volna, de szerencsére Arteta nem cserélte meg a két szélsőt, így ezt már csak feltételes módban írhatom le.

 

 

A United labdakihozataloknál volt nagyon érdekes még Malacia szerepköre, ugyanis a Martinez-Malacia-Eriksen trió 3v2-ben tudta a labdákat kihozni az Odegaard-Saka párossal szemben. Érdekesség, hogy az Arsenal nem sokszor tudta ezeket a labdakihozatalokat megakadályozni, egy alkalommal azonban nem működött ez a hármas, mégpedig az Arsenal meg nem adott vezető gólja előtt. Ekkor ugyanis White fellépett segíteni és presszingelni tudta Malaciat. Ezzel pedig Sanchot üresen hagyta maga mögött, amikor egyébként Dalot is rettentően fellépett a támadáshoz. Véleményem szerint nem is jó helyen állt, mert beszűkítette a területet, egy esetleges forgatásnak pedig nem nyitotta ki a területet, csupán leszegett fejjel követte az előtte álló emberét.

 

 

 

 

Azért volt nagyon fontos ezt a szituációt több aspektusból is megnézni, és nagyon örülök, hogy találtam hozzá mindent a neten, mert a United vezető gólja is egy bal oldali labdakihozatalból indult ki. Ismét a Martinez-Malacia-Eriksen hármas akcióban, ezúttal azonban a dánt nem tudják faultolni. A kulcspassz Eriksené az egész támadásban. A mélységi passzal konkrétan két védelmi vonalat passzolt át és még talán kicsit Brunot is meglepte vele. Az Arsenal védekezése pedig lépésről lépésre omlott össze. Zinchenko még egyébként nagyon okosan megpróbált befele zárni a kilépő középhátvéd helyére, de már nem ért oda, így Antonyra jött ki a figura. Ha kézilabda lenne ez a sportág, akkor a szélső helyén tűnt volna fel és 1v1-ben befejezte a kapussal szemben, szerencsére eredményesen. 

 

 

Az előző mérkőzésekhez képest a United többször felvállalta a hátulról való építkezést. Megmondom őszintén még engem is megleptek vele. Az Arsenalos szurkolónak, akivel néztem a mérkőzést, a meg nem adott gól előtt pont mondani akartam, hogy talán már túlságosan is bátran kinyílik a United hátul. Sok szabad területet hagytak a szélső védők mögött. Azonban az első gól az nagyon is megmutatta, hogy mennyire tudatosan építi fel Ten Hag a csapatot.

 

 

Az Arsenal egyenlítő gólja előtt Varane hibázott nagyot a United oldaláról, McTominay pedig nem igazán töltötte be a védelemben kialakuló lyukat. Mivel egy labdakihozatal után járunk, ezért a csapat teljesen nyitott állásban van. A középpályásnak jobban le kellett volna olvasni a játékot. Ettől függetlenül Varane könnyelműen adta el a labdát, mert nem sikerült a mélységi passz. Onnantól pedig kezdődött a kármentés és a kapkodás. Most azonban nem volt szerencséje a csapatnak és érkezett az egyenlítés. Kár volt érte, mert ugyan nyomott az Arsenal, de nem igazán volt benne a mérkőzésbe komolyan, hogy jöhet az egyenlítés. Két apró figyelmetlenség azonban elég volt nekik. Ebből is látszik, hogy ezen a szinten már nem kell sok a csapatoknak, hogy elkeserítsék az ellenfelet.

 

 

 

Az Arsenal 1-1-nél talán túlságosan is belelkesült. Úgy érezhették, hogy megrogyott a Manchester United. Azonban ezzel csak felnagyították azt, amiben a United a legjobb, történetesen az átmenetekben. Rashford és Saka gólja között 6 perc telt el. Azonban ebben a 6 percben, már a harmadik hasonló kiugratást kísérelte meg a United az Arsenal ellen. Egyszer Sancho ugrott ki lesen, egyszer Rashford volt véleményes lesen, de végül nem lett belőle semmi, majd érkezett a gól. Mind a háromban közös, hogy a United szerzett labdát, ami után azonnal egy-két érintővel átjátszották az összes védelmi vonalat. Olyan lett hirtelen a csapat, mintha felcsavarták volna a keménység fokmérőt, egyből újra megnyerték a párharcokat és az agyig feltolt Arsenal védelem mögött hagyott területeket elkezdték lövöldözni. 

Rashford egyébként a lesnél és a gólnál is a szélső védő és középső védő közötti területet támadta. De nagyon jól látszik, hogy hiába volt már Ronaldo is a pályán, egyszerűen az ő sebessége kell ezekhez a kiugratásokhoz. A következő képen a felső a les, az alsó a gól előtti pillanat.

 

 

 

Élvezzük:

 

A harmadik gól történetéhez hozzátartozik, hogy nem sokkal előtte állt át az Arsenal 3-5-2-re, azonban Arteta húzása ezúttal visszafelé sült el. Ronaldo ugyanis egy bedobásnál az oldalvonalhoz való mozgással kiürítette az Arsenal védelmének közepét, Eriksen pedig remekül vette észre a tátongó lyukat, amibe valósággal berobbant. 

 

 

Eriksen pedig egy külön misét megérne és nem csak a tegnap miatt, elképesztően hasznos játékosa lett a csapatnak. Ha jött volna De Jong, akkor valószínűleg ülne a padon Casemiroval és Ronaldoval együtt.

 

 

 

Az xG mutatók alapján a 2-1 lett volna a reális végeredmény, azonban 3 lett, maradhat?!

 

 

 

Összefoglalva a látottakat:

Casemiro nincs könnyű helyzetben, mert amióta megérkezett, McTominay formája egészen egyszerűen kilőtt. Most is körülbelül azt várta Ten Hag, hogy besárguljon a skót aztán csere, azonban annyira jól játszott, hogy végül nem cserélte őt le. Maguire szerintem maga volt az önbizalomhiány és bizonytalanság a beállása után. Nagyon utálom azt, amit vele az angol szurkolók és a közösség elkövetett. Teljesen kikezdték és azt gondolom, bármelyik átlagembert, ha ennyire szidnának a saját közösségén belül, akkor ugyanígy összeroppanna. Hiszen ők is csak emberek. Valószínűleg jót tett volna neki a környezetváltozás (Chelsea), azonban rendkívül hosszú és megterhelő szezon lesz, így mindenkire szüksége lesz a stábnak. Mindenesetre azt jó látni, hogy Ronaldo elképesztő akarással focizott. A Casemiro-Ronaldo-Maguire-Fred-Elanga kispad szerintem nagyon mély.

Én személy szerint örülök a győzelemnek. Nagyon kellett! Azért is, hogy az Arsenal ne lógjon meg a United elől. Ezúttal a kulcspillanatokban a hazai csapat játékosai élesebbek voltak. Rengeteg helyzetet alakított ki az Arsenal, Gabriel Jesust valósággal többször földbe kellett döngölni. Azonban Varane és Martinez is olyan fajta keménységet mutatott, vagy a középpályán McTominay, ami egyértelműen tekintélyt parancsoló. Utoljára a Ferdinand-Vidic kettősnél éreztem ezt a fajta keménységet. Nem fogom a Varane-Martinez duót még hozzájuk hasonlítani, de ahhoz, hogy ebben a ligában ne zabáljanak fel a nagy halak, erre az irányra van szükség!

Folytatás csütörtökön a Sociedad ellen. Spanyol csapatok nem szoktak feküdni a Unitednek, kíváncsian várom, hogy mennyire nyúl bele a holland mester a kezdőbe. Vasárnap a Palace ellen idegenben lesz jelenés, már ezt is szem előtt kell tartani! Nem ígérkezik könnyű túrának az a mérkőzés sem! Legutóbbi két alkalommal nem sikerült elhozni onnan a három pontot! De majd most!

Köszönöm, hogy elolvastad! A kommentekre igyekszem válaszolni! Sajnos a felvezető cikkek alattiakra nem volt időm, de elolvastam őket! :) Köszönöm még egyszer!

 

 

 

források:

https://www.instagram.com/p/CiGCm9WMcQz/

https://fullmatchsreplay.com/man-united-vs-arsenal-full-match-04-september-2022/3/

https://www.instagram.com/squawkafootball/

https://www.sofascore.com/football/england/2022-09-11

https://www.whoscored.com/Matches/1640729/MatchReport/England-Premier-League-2022-2023-Manchester-United-Arsenal

https://www.youtube.com/watch?v=BWxou1mSFF0&ab_channel=ManchesterUnited

https://www.youtube.com/watch?v=iI84ZMaEOOo&ab_channel=TifoIRL

https://twitter.com/centredevils/status/1566713709497847809?

 


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!