Taktikai Mágnestábla: Sheriff Tiraspol - Manchester United 0-2

Kedves Olvasó! Csemegézzünk egy kicsit az elmúlt, illetve előttünk álló időszakból!


Lejátszotta második felkészülési mérkőzését a Manchester United a nyár folyamán. Ohh wait! Elnézést, ez már idejét múlt. Mégis úgy éreztem magam, mint aki egy langyos felkészülési mérkőzést néz, ahol a játékosok egy magasztosabb sorozatra készülnek fel (Premier League). Talán a United háza táján annyira nem sajnálják, hogy a nagy vb előtti dara kissé hézagosra sikerült. Ennek azonban még meg lesz a böjtje, hiszen ezeket az elmaradt mérkőzéseket is be kell még pótolnia a csapatnak valamikor. A mikor az egy jó kérdés, mert nincs hely a vb miatt a naptárban. Elképesztően hosszú és kizsigerelt tavasz lesz ez. Szerintem sok csapat fog mélyrepülésbe kezdeni, mert nem lesz elég hosszú keretük ezt a szezont teljesíteni. Első körben nem a mérkőzéssel szeretnék foglalkozni, sokkal inkább a Fanatics közösség építésével!

 

Közösségépítés

 

A nyári cikkek során felmerült itt a kommentek között egy kérés, hogy Fanatics olvasó barátunk focista társakat keres. Azóta azonban nem hallottunk a kezdeményezésről és a srácról sem. Pedig jó pár olvasó írt utána, hogy őt érdekelheti a dolog. 

 

 

Nem tudom, hogy végül sikerült-e neked segíteni, de valami életjelet adhatnál a focitokról. Annál is inkább, mert jó pár ember írt utána, hogy érdekelné. :) Egyébként alkalomadtán még engem is. Szóval gyerünk, kerülj elő!

 

A másik történet, amit az elmúlt hetekben láttam, hogy valamelyik Facebook csoportban neki kezdett valaki egy közös meccsnézős szervezésnek. Azt hiszem abból nem lehetett semmi, mert közben törölték a fordulót, de már az asztal is le volt foglalva. Mivel a következő PL mérkőzés egy városi derbi lesz a Manchester United háza táján, így ha valaki veszi a fáradtságot és intézkedik, akkor annyit tudok segíteni, hogy egy külön cikket áldozva rá, promóznám a történetet. (Ha tudok, akkor érkezem is! :) ) Annyit kérnék, hogy valóban egy intelligens helyet keressen a szervező, ahol 100%, hogy adják a mérkőzést és nem ér csalódás senkit amikor megérkezik. Én nekem sajnos szabadidőm nem sok van, viszont kevés, így szervezni nem tudok, azonban ilyenben tudok segíteni, hogy promóció. (Budapest előny :P ;) )  Ha többen összeálltok és a komment szekcióban megbeszélitek, hogy minden városban lehetőleg egy helyre összpontosuljon mindenki, az lenne a legjobb megoldás. :) Így akkor nem 2-3 ember nézné külön öt helyen a mérkőzést. A City elleni mérkőzés 2022.10.02. (vasárnap) 15:00-től lesz. Csatornakiosztás még nem jött ki, de reméljük a Spíleren, mert az már sok helyen van, a beülős helyekre gondolva. Kommentbe jelezze ha valaki vagy valakik ezt a kezébe veszi(k). Akár FB eseménnyel vagy bármivel! Nagyszerű lenne egy idegenbeli győzelmet együtt nézni! :)

 

Sheriff Tiraspol - Manchester United

 

 

Felállásokat tekintve 4-3-3-t, illetve 4-2-3-1-t adtak meg a szakírók a kettő csapatnál. A hazai csapat 4-3-3-as felállása sokkal inkább egy minimalista védekező 4-4-1-1-s felállás volt a mérkőzés során,de sokszor láthattuk a 4-4-2-s formációt is kirajzolódni náluk. A labdakihozataloknál nyitott állásban tűnt fel leginkább a 4-3-3. Azonban a modern fociban már hozzá kell szokni, hogy sok csapatnál a formáció már csak kiinduló alap. Legtöbbször más formációt rajzolnak ki a csapatok támadásban és védekezésben. A modern labdarúgás eljutott oda top szinten, hogy a csapatok labdabirtoklásban nagyon nyitottak, teljesen megnyitják a területet. Igyekeznek széthúzni a pályát, míg labdavesztés esetén megjelenik az azonnali visszatámadás, illetve ha nem sikerül, akkor a terület szűkítés. Gyakorlatilag a tegnapi mérkőzésen nagyon látványosan meg lehetett figyelni a nem túl magas iram miatt ezen alapelvek különböző váltakozását. 

A mérkőzés nagy részében a hazai csapat igyekezett nagyon beszűkíteni a teret. Ezért kellenek a csapatba olyan zseniális játékosok, mint Eriksen, aki észre tudja venni a sorok között létre jövő nem túl nagy helyet. Nézzük meg, hogy a következő kép felső részén körülbelül 10-15 méteren mennyi hazai játékos helyezkedik ellen. Ennek ellenére a dán betudta csempészni a labdát Sanchonak. Az utána történteket pedig már ismerjük. 0-1!

 

 

A Unitednél a tegnapi napon is látványos volt, és a számadatok még inkább azt támasztják alá, hogy kezd kicsit eltolódni a támadójáték a bal oldal irányába. Emlékezhetünk, amikor még Shaw és AWB játszott a két szélen, akkor Solskjaer állandóan ezzel a dologgal küzdött. Elbillent a csapat az egyik irányba, így könnyebb is volt védekezni ellenük.

 

 

Ettől függetlenül Dalot most egy büntetőt kiharcolt és igyekezett felérni a támadásokhoz is többször. Azonban a két játékos hőtérképén látszik, hogy Malacia mennyivel több időt töltött el az ellenfél térfelén. Dalot 70 percet játszott, ez alatt 44 alkalommal ért labdába, míg Malacia végig játszotta a mérkőzést és 85 labdaérintése volt.

 

 

Nagyon érdekes még McTominay és Casemiro összehasonlítása, hiszen most mind a ketten a csapatba kerülésért küzdenek. A brazil középpályás ugyanis a 60 millió eurós árcédula ellenére még mindig nem tudta magát beverekedni a kezdő csapatba. Ehhez kellett McTominay elképesztő forma javulása. Azért mi tegyük csak egymás mellé a két játékost statisztikai alapon. Én azt olvasom ki, hogy Casemiro ugyanannyi idő alatt sokkal többet ért labdába. McTominay inkább egy CM, előre is bátran török szerepkört töltött be, míg Casemiro azzal a jó piros középső résszel kitaposta a füvet a CDM pozíciójában a pályán. A brazilt többször keresték labdával a társak, sokkal inkább átfolyt rajta a játékszer. Casemiroval inkább 4-3-3-nak érződött a rendszer, míg a skóttal a 4-2-3-1-hez állt közelebb, véleményem szerint. McTominay nagyon párharc erős volt, szinte minden párharcát megnyerte. Casemiro 90%-os passzhatékonyságot mutatott sokkal több kísérletből, míg McTominay 80%-al tudta kivitelezni a passzokat. Casemiro a hosszú labdákat is előszeretettel alkalmazza, ráadásul a 8/6 az nem is mondható rossz aránynak. Többször mer gyorsabban oldalt váltani, ami a csapat szerkezet mozgékonyságában előny. Ezekből az apró adatokból is látszik, hogy mennyire más típusú játékos mind a kettő, és mennyivel másabb játékot tud a csapat velük játszani. Pedig csak egy elemet változtatsz meg a kirakósban és a körülöttük levők ugyanazok. Érdekes lesz ez a párharc a jövőre nézve. Mindenesetre hosszú a szezon, így lehetőséget mind a kettő játékos bőven fog kapni.

 

 

Cristiano Ronaldo is életjelet mutatott magáról tegnap. A gólon túl sokat mozgott, igyekezett feltűnni a sorok között, különböző területekben megjátszhatónak lenni. Érdekes lesz az ő szerepe vagy szerepköre a jövőt nézve. Mindenesetre az önbizalmának biztosan jót tett, hogy rúgott egy gólt, így már 699-nél jár minden sorozatot összevetve. Elképesztő szám és elképesztő játékos! Remélem, hogy megtudja Ten Haggal találni a közös hangot, mert szükségünk lenne rá. Szerintem egy szezonban minden sorozatot egybe véve 20 gól még benne lehet a portugálban. Mondjuk én abból indulok ki, hogy a Unitedet mindenképp beszeretném vonzani a budapesti döntőbe. :)

 

 

Ahogy Ten Hag mondta, ,,a fiúk elvégezték a munkát"! Hát valóban, ez a mérkőzés kicsit olyan volt, hogy nyerjünk, tudjuk le, aztán mehet tovább a mókuskerék. Én is ezt éreztem, örültem, hogy nem 21:00-kor kezdődött a mérkőzés, mert a második félidőben nehéz lett volna végig éberen fennmaradni és figyelni. Így egy fokkal könnyebb volt. Szerintem a holland mester a csapatépítést illetően nagyon jó úton halad. Kezd összeállni a kirakós. A védelem abszolút adott, egyelőre a középpálya is. Talán még a csatár kérdés okozhat fejtörést majd a jövőben. Ha mindenki egészséges, akkor azért lesz miből elől meríteni a három támadó pozícióra. Antony, Rashford, Sancho, Martial, Ronaldo, Elanga hatost lehet forgatni meccsterhelést nézve a jövőben. Én jelenleg nagyon bizakodó vagyok, mert a mostani mérkőzésen is éreztem végig, hogy kontroll alatt van tartva. Nincsenek nagy megingások, lehet, hogy nem a legszebb mérkőzés volt, de borzasztóan eredményes. Azért az Európa-ligát nem ezzel az összefoglalóval fogják promózni, abban biztos vagyok!

Találkozunk (?!) legközelebb a Manchester City elleni bajnoki mérkőzést illetően. Addig lesz egy kis válogatott szünet is. Nekünk szünet, a játékosoknak nem annyira. Addig is jó szurkolást mindenkinek! Indulhat a komment cunami! :)

 

források:

https://www.whoscored.com/Matches/1686250/Live/Europe-Europa-League-2022-2023-FC-Sheriff-Manchester-United

https://fullmatchsreplay.com/sheriff-tiraspol-vs-manchester-united-full-match-15-september-2022/3/

https://www.sofascore.com/fc-sheriff-tiraspol-manchester-united/Ksydc

https://www.instagram.com/p/Ciicdf7jE1n/


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!