Taktikai Mágnestábla: Real Sociedad - Manchester United 0-1

Befejeződött az Európa-liga csoportköre. Nézzük meg mi történt a 6. fordulóban hőn szeretett csapatunkkal.


Podcast

A héten megjelent a Fanatics újraélesztett Podcast sorozatának első adása. Ebben én is tevékenyen részt vettem, így ha valaki kíváncsi rá, akkor ajánlom neki a hanganyagunkat. A cikkben megtalálható milyen témákkal foglalkoztunk, illetve a Spotify és YouTube link is elérhető. Jó szórakozást hozzá! Köszönjük az eddigi nagyon pozitív visszajelzéseket!

 

Európa-liga

 

Sejtettük a sorsolás után, hogy a továbbjutással nagyon nagy gond nem lesz. A kérdés inkább az volt, hogy első vagy második lesz a csapat. Nos, az első helyezettek (mint a Fradi) egyből bejutottak a legjobb 16 közé.

 

Nézzük kik ők: 

 

A csoport másodikok, mint a Manchester United, pedig egy plusz kört kell, hogy játszanak a legjobb 32 között. Ide csatlakozik a 8 második helyezett csapathoz, 8 csapat a Bajnokok Ligája harmadik helyéről. Nézzük meg, hogy kik lehetnek az Európa-ligában az ellenfeleink.

A lehetséges ellenfelek:

 

Ebből a felhozatalból lehet válogatni. Ti kinek örülnétek? A legpikánsabb az Ajax elleni csörte lenne. Spanyol csapatokat én mindenképp elkerülném, ellenük nem igazán megy a Unitednek. A Juventus jelenleg nincs jó formában, azonban tavaszig még sok minden fog történni. A Sporting Ronaldo miatt lehetne izgalmas, főleg ha a télen úgy alakulnának a dolgok, hogy csatlakozik a portugálokhoz, Portugáliában vett ugyanis egy nem kicsi házat Ronaldo. A Salzburg nálam igazi sötét ló, tavaly is bizonyították már, hogy meg tudják lepni a nagy csapatokat, főleg hazai pályán veszélyesek. Abból a szempontból viszont ideális lenne, hogy a magyar Manchester United szurkolók akár még el is tudnának utazni Salzburgba egy mérkőzésre.

 

Real Sociedad - Manchester United

 

Azzal a tudattal indult útnak Spanyolországba a Manchester United, hogy nem elég győznie a Sociedad otthonában, kettő góllal kell lelépnie spanyol riválisát. Ebben természetesen szerepet játszott, hogy az Old Traffordon 1-0-ra a spanyolok nyertek, a gólkülönbségük azonban egy 1 gólos siker esetén is 1 góllal jobb lett volna. A végeredmény azt gondolom, mindenki által ismert, így nem spoilerezem le, hogy csupán 0-1-re tudott nyerni az angol együttes, amely így vágott neki a találkozónak. A hazai oldalról Zubimendi játékára voltam leginkább kíváncsi, a 23 éves hatos pozícióban játszó játékost ugyanis sokra tartják Spanyolországban. Egyes hírek szerint Barcelonában Busquets utódjának is el tudják képzelni. 

 

 

Nagy meglepetéseket nem tartogatott a kezdő XI, egygyedül talán Van de Beek kezdőbe jelölése jelenthetett kisebb váratlanságot. Ami vele kapcsolatban pozitívum, hogy ETH azon a poszton próbálta ki, ahol az Ajaxban is játszott nála. Megkapta a lehetőséget, hogy Fernandest az alapvető pozíciójáról kitúrva berobbanjon a csapatba. Az én véleményem, hogy nagyon maradandót nem alkotott. Fernandes ezúttal a jobb szélen tűnt fel a mérkőzés nagy részében, egészen Van de Beek 58. percben való lecseréléséig, ugyanis utána visszahúzódott a középső zónába. A játékosok átlagos pozíciójából is tisztán kiolvasható a vendégeknél a 4-3-3-as felállás, amelyet a mérkőzés nagy részében alkalmaztak.

 

 

Nagyon örültem Garnacho kezdőcsapatba kerülésének, számomra azért nem volt meglepetés a játéka, mert már korábban megszellőztették, hogy várhatóan kezdeni fog. A gólja pedig elképesztő lökést adhat neki. Gondoljunk csak bele, Rashfordnak anno mit jelentett az első United gól az Európa-ligában még Van Gaal keze alatt. Utána jött az Arsenal elleni dupla.

 

 

Aki nekem nagyon eltűnt és kicsit vártam, hogy ismét szerepet kap, az a holland balhátvéd, Malacia. A City elleni zakónál hozta le őt a holland menedzser a pályáról a félidőben és azóta Shaw egyértelműen uralja a balhátvéd pozíciót.

 

 

Természetesen Malacia még rendkívül fiatal és bizonyára most is igyekszik aklimatizálódni a szigetországban, de azért az feltűnő, hogy az Európa-liga meccseken kapott csak szerepet az utóbbi időben, a Sociedad ellen pedig ott sem. Középtávon mindenképp szükség lenne rá Shaw rotálása érdekében. A Manchester United nagyon hamar megszerezte a vezetést a mérkőzésen, így jó esélye volt, hogy a második gólt is megszerezze, azonban Ronaldo nagyon nagy ziccert hibázott még az első félidőben.

 

 

Ettől függetlenül ne feledjük el, hogy a portugál egy gólpasszt azért jegyzett a mérkőzésen. A United keretének apró hiányosságait azonban jól jelzi, hogy Ten Hag a második félidőben nem tudott mást behozni csatár posztra, csak Maguire-t. Nyilván itt a beadások utáni fejjátékában bízott elsődlegesen a holland menedzser. De az angol médiában egy egyértelmű üzenetként fogják fel, amit a vezetőség felé intézett Ten Hag. A télen csatárt kell igazolni! Jelöltek vannak bőven, a legújabb hírek szerint az Atletico Madrid eladná Joao Felixet, akiért a nyáron a Manchester United is érdeklődött.

 

 

Érdekes volt látni a 3-2-2-3-as felállást is. Erre a United az 58. perctől állt át, amikor is Lindelöföt McTominay váltotta. Ugyan a skót néha visszacsúszott a védelembe, azonban gyakorlatilag a Dalot - Martinez - Shaw hármas felelt a védekezésért, előttük pedig Casemiro és McTominay takarított.

Ne menjünk el szó nélkül De Gea teljesítménye mellett sem, aki az első félidőben meccsben tartotta a csapatot több védésével. Nyilvánvalóan a legnagyobb mind közül a két védés volt gyors egymás után, amiből a másodiknál fejjel sikerült megakadályoznia a hazai gólt. Elképesztő bravúrok voltak. Még jó, hogy a spanyoloknak ilyen kapusaik vannak úgy, hogy a világbajnokságra az 55 fős keretbe sem fért be De Gea.

 

 

 

 

Manchester United fejlődés útja

 

Az elmúlt időszakban kissé adós maradtam a Taktikai Mágnestábla cikkekkel. Ez többnyire azért van, mert nálam is fő (őszi) szezon fut jelenleg. Így a tartalomgyártás és a munka nem mindig tűri meg egymást, az egyéb programokról nem is beszélve. Most azonban hoztam még nektek pár érdekes dolgot a Uniteddel kapcsolatban. Az első egy összehasonlítás  Ten Hag első négy mérkőzése és az utolsó 4 mérkőzése között. A fejlődés megkérdőjelezhetetlen?!

 

 

Láthatjuk, hogy a liga középmezőnyéből (és voltak olyan mutatók, ahol inkább liga alja volt a csapat), sikerült az élbolyba megérkezni. Nekem ami talán a közvetítések alatt a leginkább szembetűnő, hogy az ellenfél védekező harmadában rengeteg labdát képes a United szerezni. A letámadásaik sokkal hatékonyabbak, mint az év elején. Erre mondják, hogy a jó munkához idő kell?!

 

 

A következő ábrát ínyenceknek hoztam. Marcus Rashford megszerezte a 100. gólját a Manchester United csapatában. Nem akármilyen eredmény ez, hiszen százados lett. Igaz az örökranglistán vannak nála sokkal hatékonyabb játékosok is.

 

 

Azért Denis Law 110 mérkőzésen összehozott 100 gólja, már-már Haaland kategóriában mozog. Rashford 100 gólját pedig még térképre is felrakták.

 

 

Végezetül pedig a fizetések és keret értékek világába kalauzolnálak el bennetek. Tudjátok melyik csapatban keresik jelenleg a legtöbb pénzt a játékosok? Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a Manchester Unitedben? Ami számomra inkább meglepő volt, az inkább az a tény, hogy a második helyezett jócskán le van maradva. Még, jó, hogy az Európa-liga miatt amúgy fizetéscsökkentés volt Manchester vörös felén. Az is elképesztő számomra, hogy a City játékosai ránézésre jócskán kevesebbet visznek haza. Van, amit nem lehet pénzzel megvenni?! Nekik a történelmet, nekünk pedig úgy néz ki, hogy a jelenkori sikereket.

 

 

Nos, ezen az ábrán felbuzdulva nézzük meg, hogy a keret értékének megfelelően hogyan teljesítenek a csapatok az idei évben a Premier League-ben. A United a 4. legmagasabb keret értékkel büszkélkedhet, azonban egyelőre csak a 6. helyen tanyázott, amikor a kép készült. Azóta azonban már egy helyet sikerült javítania, sőt vesztett pontokat tekintve előzi a Newcastle-t és utolérte a Spurst. Mit lehet mondani, helyünkön vagyunk?!

 

 

A Taktikai Mágnestábla cikk a végéhez ért. Mivel régen ,,találkoztunk" ezért igyekeztem nektek pár érdekességet hozni az elmúlt időszakból. Remélem tetszett a cikk! A podcastban is hallható vagyok, nyugodtan hallgasd meg, ha még nem tetted! A világbajnokság előtt már csak három Manchester United mérkőzés lesz, ebből a következő kettő az Aston Villa ellen. Ugyanis a bajnoki után, hétközben a Ligakupában is összefut a két csapat. Emery tudni fog borsot törni a United orra alá? Mit vártok a mérkőzésektől?!


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!