Taktikai Mágnestábla: Aston Villa - Manchester United 3-1

Nézzünk meg közösen pár dolgot, amit ki lehetett szúrni az Aston Villa elleni mérkőzésen.


Nem úgy alakult az Aston Villa elleni idegenbeli mérkőzés, mint ahogy arra előzetesen számítottunk. A találkozó előtt már kissé féltem tőle, hogy az utóbbi időben nagyon hullámzóan játszó Bruno Fernandesnek nem lesz meg a megfelelő pótlása. A családban, amikor még a hivatalos kezdő előtt tippelgettem az összeállítást, akkor azt mondtam, hogy jó lenne ha Eriksen játszana irányítót és mögé érkezne egy McTominay vagy Fred a bebetonozott Casemiro társaként. A Fred - Casemiro páros amúgy is játszott már egymás mellett ebben a felállásban a brazil válogatottban. Van de Beek engem a Sociedad ellen finoman fogalmazva sem nyűgözött le a teljesítményével, ezen a mérkőzésen pedig nagyon meglepődtem, hogy a kezdőben kapott helyet.

 

 

Az Aston Villa féle 4-2-2-2 a gyakorlatban sokkal inkább egy 4-4-2 -s felállás volt, ami védekezésben olykor az 5-3-2 és az 5-4-1-s formációkat is magára öltötte. Emery egy dolgot nagyon jól csinált már a korábbi United elleni mérkőzéseinél is, el tudta rontani a United játékát. Gyakorlatilag a Villarrealnál is sikerült neki nem egyszer esélyesebb csapatot búcsúztatnia, miután elrontotta a játékukat. Más kérdés, hogy egy Arsenal szintű klubnál ez kevés volt középtávon már, így nem csoda, hogy megváltak tőle. Emery egyébként számomra inkább kupa specialista, mintsem bajnokság győztes menedzser. Mivel ez a mérkőzés volt neki az első Birminghamben, ezt az Aston Villa is egyfajta döntőként fogta fel, ahol ha jön az eredmény, akkor mindegy, hogy hogyan játszik a csapat. Az mindenesetre beszédes, hogy amikor az első negyedórában letámadtak, akkor gyakorlatilag megfojtották a Manchester United csapatát. Gyakorlatilag a mérkőzésen 0,6 XG -ig jutottak, ebből 0,45-t már az első negyedóra végére összehoztak.

 

 

Sajnos a Unitednél rá kellene ébredni, hogy még mindig az átmenetek a csapat legnagyobb erőssége. Ehhez pedig előnyre lenne szükség a mérkőzéseken, így dominánsan kellene fellépni az első perctől kezdve. Nem az első idei idegenbeli mérkőzés volt, amikor már az első negyed órára meg volt a tetemes hátrány. Mi nem megy nekik? A felállt fal elleni játék. Ezt láttuk a Sociedad ellen is csütörtökön. Gyakorlatilag egy éles mérkőzésen 0-1-s előnynél kényelmesen lepörgött az óra, úgy, hogy közben igazán nagy nyomást még kifejteni sem tudott a United. Szóval ha le lehet vonni bármilyen következtetést ebből a két mérkőzésből négy nap alatt, az mindenképp az, hogy felállt fal ellen nem megy a játék. 

Brentford 18. perc 2-0
City 37. perc 3-0
Everton 5. perc 1-0
Aston Villa 11. perc 2-0
Omonia Nicosia 34. perc 1-0

10 idegenbeli idei mérkőzésből öt olyan, amikor nem sikerült jól elkapni a mérkőzés kezdést és rohanni kellett az eredmény után. Igenis, ha pszichésen kell, akkor pszichésen kell ezen változtatni, ha pedig túl nagy a szabadság a mérkőzések elején a játékosoknál, akkor keményebben kell fogni őket a ráhangolódást illetően. 

 

Letámadások

Gyakorlatilag, ami az utóbbi időben már nagyon jól ment a csapatnak, abban most egyet mindenképp visszalépett a keret. Az ellenfél térfelén 0-2-nél is többször be tudott lépni gyakorlatilag ütközés nélkül az Aston Villa középhátvédje. Egészen egyszerűen ez az a része a focinak, amiben már CR nem tudja a megfelelő intenzitást beletenni. A sajnálatos még inkább az, hogy Rashford se nagyon értette sokszor, hogy melyik szöget kellene zárnia. Kivágtam kettő pillanatképet a mérkőzésből, amikor is a United magas presszinget igyekszik alkalmazni. Inkább csak a jelenlétük volt sajnos magas, mint a presszing. Az alsó képen láthatjuk, hogy gyakorlatilag CR úton van, Rashford pedig agyonbiztosítja a pálya közepét, a szélén pedig simán betudják játszani a védekező vonalak mögé a labdát.

 

 

2 perccel később dekára ugyanazt a labdakihozatalt sikerült megenni a jobb oldalon. Ezúttal annyi volt a különbség, hogy Rashford mögé a hatos poszton játszó játékos dobta be a labdát. Az alsó képen pedig láthatjuk, ahogy a középre bepasszolt labdára Martinez robban ki a védelemből. Ebből is látszik, hogy a játékosok tüzet oltottak egymás után. Egyszerűen védekezésben sok játékos csak ,,kullogott" és ezért rendkívül sok olyan futást kellett végül megtenni, ami már nem a labdaszerzésre irányult, sokkal inkább a lyukak betömésére a védekezésben. Plusz a pálya olyan különböző pontjain kellett felvenni a párharcokat, ahol alap esetben nem kellene előfordulnia. Például Martinez 1v1 a középpálya közepén, úgy, hogy lyukas a védelem mögötte és Casemiro igyekszik betömni a posztját.

 

 

 

Miért is foglalkoztam ezzel a ténnyel? Nézzük csak meg az első gólt. Gyakorlatilag a Villa egy balról - jobbra való labdajáratással három olyan párharcot is előidézett a pálya különböző pontjain, aminek megfelelő kommunikációval nem szabadott volna megtörténnie. Rashford mögé bejátszották a labdát, ahol Digne - Dalot-val nézett farkasszemet, majd a visszalépő Watkins Lindelöffel tolt egy 1v1-t a középpálya közepén.

 

 

Meglehetősen furcsa, hogy ez a párharc ott bontakozott ki, azonban a Villa csak erre várt, mert Casemiro ezúttal nem tömte be a védelembe keletkező lyukat. A többit pedig már ismerjük.

 

 

A második gól előtt egy dadogott labdajáratást láthattunk, kicsit Brentford nosztalgikus érzésem támadt abban a pillanatban. Ott láthattunk hasonlóan jó hátulról való játék felépítéseket.

 

 

A szabadrúgásnál első ránézésre is nagyon nagy volt a sorfal távolsága. A neten kering egy kép, aminek a hitelességét nem tudom igazolni, mindenesetre, ha igaz, akkor óriási bírói baki is, hogy oda állította a sorfalat. ETH is kitért egyébként az irgalmatlan nagy távolságra a mérkőzés utáni interjúban.

 

 

 

Támadásépítés

Nos, rohanni kellett az eredmény után. Ráadásul ezúttal nem csak egy gólt kellett volna ledolgozni, hanem rögtön kettőt. A Villa megnyugodott és beásta magát a saját térfelére. Gyakorlatilag olyan precizitással tette ezt, mintha lövészárkokban harcoltak volna. Itt lehetett volna Van de Beeknek és a kreativitásának kitűnni, azonban az első négyesből ( Garnacho - Ronaldo - Van de Beek - Rashford), csupán Garnachonál éreztem a váratlant a játékában. A többiek annyira keveset mozogtak, hogy állandóan megelőzték őket, valamint soha nem a vonalak közé álltak, hogy legalább egy passzal megjátszhatóak legyenek. Van de Beek gyakorlatilag vonaltól vonalig közlekedett, holott pont a köztes állapotban lehetett volna a leghatékonyabb. Nem kipécézve a hollandot, de sose gondoltam volna, hogy Bruno mennyire fog hiányozni nekem a mérkőzésből. Mutatok is rá egy példát:

 

18:41 - Köztes pozíciót jelöltem és a 10-es poszton játszó játékos helyezkedését

 

 

Nem véletlenül egyébként őt emelem ki, mert látványosan keresték a többiek labdával. De egyszerűen nem voltak vele előbbre. Sokat kutattam a legtipikusbb támadás felépítést, hogy jól tudjam szinte röviden érzékeltetni, hogy mennyire fontos láncszeme a 10-es poszt a csapatnak, plusz mi történik, ha ott egy embert veszít a középpálya.

18:46 - Van de Beek szinte Shaw nyakára fut, ahelyett, hogy a két vonal között megállt volna és felvette volna a labdát.

 

18:52 - Újabb 6 másodperc telt el, a labda besült nem meglepő módon. Igazából esélye nem volt az odatömörült Villa védelem ellen. Már korábbi cikkekben írtam, hogy kezd nagyon kiszámítható lenni az egyoldalú Manchester United. Amióta Malacia kikerült a csapatból, a bal oldalra nagyon elbillen a támadó játék. Egyszerűen oda kell tolódni arra az oldalra és kész. Nézzük meg Van de Beek már ismét felkenődött a Villa utolsó védelmi vonalára. Félig-meddig lesen kéri a labdát.

 

 

Ezzel a helyezkedéssel egy gond van még, hogy a középpályán létszámhátrány keletkezik. Gyakorlatilag, amikor a védelmi vonaladnál van a labda, akkor a támadó középpályásod nem szabad, inkább az ellenfél védekező vonalánál a falban elsüllyed. Nem véletlen, hogy Ronaldo egész sokszor lépett vissza labdáért, mert nem volt aki felvegye. A United faltól indulva Casemirot egy ember őrizte, Eriksent általában kettő, mert Van de Beek védekező játékosa is felszabadult.

18:56 - Jobb opció híján Eriksen felveszi a labdát Shaw-tól. De, hogy mennyire egysíkúan gondolkozott a United, az ebből a példából nagyon kijön szerintem. Ezért is választottam ezt. Sehol egy forgatás, sehol egy jobb oldal. Gyakorlatilag csak a bal oldalt erőlteti az esetek nagy részében. Van de Beek ismét beépült tégla lett az Aston Villa védelmi falában.

 

 

18:59 - Eriksen gyakorlatilag a Van de Beek által nem használt területen megiramodik, és amit az irányítónak kellene csinálnia, azt ő fogja, azaz Ronaldonak passzol, aminél egyébként a kiszámíthatóság netovábbja, hogy Mings már a passzt lefüleli és vége a támadásnak. 

 

 

A végeredmény? 46%-ban futottak a United támadások Shaw oldalán. Gyakorlatilag középen is majdnem annyiszor, mint a jobb oldalon. Emberemlékezet óta nem volt ennyire lyukas a jobb oldala a Unitednek. Ez azért is szomorú, mert voltak olyan helyzetek, amikor onnan bontott a United. Van de Beek pozíciójáról annyit, hogy a mindenki által szeretettel szidott CR7 is többet járt vissza labdáért, mint a holland. Ezt nem bizonyítja más talán jobban, mint a játékosok átlagos pozíciója, ahol Van de Beek előrébb tartózkodik, mint a csatár. Egyébként ez a fajta Van de Beek mozgás nagyon jellemző volt az Ajaxos időszakára. Ezt azért írom le, hogy kicsit megvédjem. Ott Tadic annyira hatékonyan lépegetett vissza, hogy gyakorlatilag ketten szétszedték az ellenfél védekezését. Itt azonban, ha csak ezt erőlteti és visszalépni elfelejt, akkor súlytalan az egész.

 

 

Természetesen nem kell velem egyetérteni, ez az én szubjektív véleményem. Szerintem Van de Beek hattyúdalát láthatjuk ezekben a napokban. Ha a Newcastle télen is vinné, akkor adjuk oda nekik és vegyünk valakit, aki Brunonak igenis poszt vetélytársa lehet. Egy Fernandessel nem fogjuk tudni abszolválni a tavaszt az fix. Főleg, hogy Eriksen is utazik a világbajnokságra és dán válogatott alapembere lesz várhatóan. 

Példa arra, hogy mekkora kiaknázatlan lehetőségek álltak a jobb oldalunk előtt:

Itt is nem is az a kiemelendő, hogy a jobb oldalról történt, sokkal inkább az, hogy az egyik oldalról a másikra el tudták húzni a Villa védekezését. Megtudták őket mozgatni, és láss csodát, ők is elfogytak. Ezekből a súlypont áthelyezésekből volt nagyon kevés, Bruno pedig a forgatásokban, mindig is kitűnő volt. Azok a forgatások nagyon hiányoztak.

Csak érdekességképp jegyezném meg, hogy a United szépítő gólja is egy jobb oldali beadás utáni szituációból jött össze. De itt is inkább az a lényeg, hogy meg tudták bontani egy súlypont áthelyezéssel az Aston Villa védekezését. Nem volt kiszámítható és statikus a szituáció. Mert ha annyira lassú, hogy az ellenfél simán olvassa a játékodat, akkor sokra nem fogsz vele menni.

 

 

A harmadik Villa gól pedig egy abszolút tudatos United gyengeséget használt ki. Nem győztem korábban sem eléggé hangsúlyozni és most már idén is egyre többször előfordul, hogy a United a második vonalba visszatett labdák ellen tehetetlen. Egyszerűen ez annyira idegesítő már, hogy nem tudok megint elmenni mellette szó nélkül. Ettől függetlenül egy szép kontrát vitt végig az Aston Villa, azonban abszolút tudatos, hogy ezt a második hullámban akarták befejezni, annyi más célpontja lehetett volna a játékosnak, aki centerezett. Talán még jobb helyzetben levő játékosok is lettek volna, de nem, ő a második hullámba akarta.

 

 

Összefoglalva a látottakat:

- Sajnos ez most egy lépés volt hátra, mintsem előre. Az utóbbi időben megúszta a csapat azért jó néhány alkalommal a kapitulálást. Ezúttal azonban felnagyítva a csapat hibáit az Aston Villa egy elég nagy gyomrost vitt be.

- A keret darabra meg van, azonban minőségre nincs. Fred és McTominay a padon nézte végig a kínlódást, míg Van de Beeket Martialra cserélte a menedzser. Gyakorlatban 10-es poszton lévő játékosa addig sem volt a csapatnak. 

- Ronaldonak annyit üzennék, hogy én kitartottam eddig mellette, mert nem kellett neki öt helyzet egy gólhoz, most idén azért ez már nem annyira kezd igaz lenni. Abban a pillanatban azonban, amikor már ezt sem tudja szállítani a portugál, távoznia kell.

 

 

Azonban én piros pontot írok be neki, hogy remekül olvasta, hogy gyakorlatilag nincs 10-es játékosa a csapatnak és rengetegszer visszalépett labdáért. 

 

 

Köszönöm a Sociedad cikk utáni építő jellegű kritikát néhány Olvasónak. Igen, az előző cikk nem igazán klasszikus Mágnestábla cikkre sikerült. Ebben benne volt egy betegség, amiből tegnap, illetve ma kezdek kifelé jönni. Szóval én sem voltam 100%-os, a rendelkezésre álló anyagok sem voltak azok, így most igyekeztem ebben az elemzésben kárpótolni a taktikára szomjazó Olvasókat. Remélem tetszett, várom a véleményetek, ti már olvastátok az enyémet! :)

Jó híreknek azonban még nincs vége! Köszönjük, hogy az első podcastot több, mint 1100 ember meghallgatta a Youtubeon. Terveink szerint még a világbajnokság kezdete előtt érkezik a második epizód! Remélem már várjátok! 

 

források:

https://understat.com/match/18342

https://www.instagram.com/p/CkoFJ22ss69/

https://www.sofascore.com/player/donny-van-de-beek/361790

https://www.youtube.com/watch?v=IOm8w_lDJko

https://www.manutd.com/en/videos/detail/full-90-video-of-aston-villa-v-man-utd-on-6-november


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!