Taktikai Mágnestábla: Marcus Rashford

A mai cikkben kiemelten foglalkozunk a Manchester United saját nevelésű csillagával, Marcus Rashforddal.


Nagyon sok helyen futottam már bele én is, és gondolom ti is a kérdésbe, hogy mi történt Marcus Rashforddal? Ez a kérdés ihletett meg, hogy egy kicsit utána járjak a dolgoknak. Marcus Rashford 1997. október 31-én született, tehát már 25 éves. Te jó ég, mennyire repül az idő! Szinte még előttem van, ahogy Louis van Gaal a sok sérült miatt behívja a Midtjylland elleni Európa-liga visszavágóra a fiatal, mindössze 17 éves ismeretlen angol játékost. A sztorihoz mindenképp hozzátartozik, hogy az első mérkőzésen a United kikapott Dániában, így semmiképp sem hívható a visszavágó tét nélkülinek.

 

 

Azért ez a 2015/16-os kezdőcsapat is megérne egy misét, de most nem ezért vagyunk itt. A mérkőzésen a dán csapat megszerezte a vezetést, így a 28. percben már 1-3 volt összesítésben az előnyük. A Manchester United végül 5-1-re diadalmaskodott, azonban a mérkőzés érdekessége abszolút Rashford játéka volt. A fiatal angol ugyanis a semmiből robbant be a kezdőbe és rendkívül jól megértette magát a társakkal, nem mellesleg két gólt szerzett a mérkőzésen. Ráadásul nagyon fontos pillanatban rúgta a párharcban a gólokat.

 

1.gól: 2-1 (összesítésben 3-3)

 

2. gól 3-1 (összesítésben 4-3)

 

Három nappal később az Arsenal elleni rangadó következett. Van Gaalnak annyira megtetszik Rashford játéka, hogy egyből a kezdőben kap ismét helyet. Mondhatnánk, hogy minden csoda három napig tart, azonban nem így lett. Ha már a kezdőben szántak neki szerepet, akkor rögtön egy duplával nyitott. Ezzel már az első félidőben 2-0-s vezetéshez juttatva a csapatát, a végül 3-2-re megnyert rangadón.

1-0

 

2-0

 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a két gól mellett kiosztott egy gólpasszt is. Ander Herrera zseniális gólja előtt ugyanis ő tálalta vissza a labdát. Nézzük meg ezt a gólt is, mert tényleg nagyszerű találat.

3-1 Gól: Herrera, Assziszt: Rashford

 

A mérkőzésen megválasztották a meccs emberének hősünket. Ha eddig még volt olyan ember akinek nem keltette fel a futball világban az érdeklődését, hogy 3 nap alatt 4 gólt 1 gólpasszt jegyzett, akkor az interjúval mindenképp megtette. Történt ugyanis, hogy kérdezték tőle ,, Ma este akkor irány a város ünnepelni?  - Rashford: Nem lehet, holnap kémia dolgozat van" 

Az eredeti interjú:

 

 

Karrier statisztikák

 

Jelenleg a piaci értékét 55 millió euróra becsülik, 2021 márciusában még ennél is többet ért, akkor ugyanis 85 millió eurós értéke volt. A 2021/2022-es szezon viszont katasztrofálisan sikerült neki is, nem csak a csapatnak, ezért a piacon is egyre kevesebbet mutattak a számok a neve mellett. 

 

 

Láthatjuk a fenti képen, hogy az idei szezonban a bajnokságban már 23 mérkőzésen 12 gólnál és 3 gólpassznál jár. Korábban a 2019/2020-as szezonban 17 gólig jutott. A Premier Leagueben eddig ez a csúcs, amit igyekszik idén megdönteni. Mit gondoltok sikerülni fog neki? De mi történhetett vele közel egy év alatt? Árnyéka volt önmagának vagy árnyéka volt Cristiano Ronaldonak? A portugál sztár 2021 nyarán érkezett meg másodszor Manchesterbe, véletlen egybeesés lenne csupán?

Ha megnézzük Rashford statisztikai mutatóját, akkor láthatjuk, hogy a katasztrofális 2021/2022-es szezonjában az egy mérkőzésen leadott lövések száma szinte a felére esett vissza. Azt pedig nem nehéz kitalálni, ha egy csatár közel fele annyiszor tud lövéssel próbálkozni egy mérkőzésen, mint előtte bármikor, akkor fele annyi esélye lesz gólt szerezni. Ide illik a régi mondás, ami teljesen igaz: ,,lövésből lesz a gól". Míg a 17 gólt hozó szezonjában átlagosan egy mérkőzésen 3,20 lövést adott le Rashford az ellenfelek kapujára, addig Ronaldo teljes idényében ez a szám visszaesett 1,61-re.

 

 

Természetesen könnyű minden rosszat a portugál sztárra fogni, azonban ne felejtsük el, hogy a Real Madridban évekig senki sem értette, hogy Karim Benzema mekkora játékos. A portugál sztár távozása után pedig kilépett a fényre és azóta is ragyog. Nem szabad elfelejteni, hogy a támadó hármasokat igyekszik minden csapat megjátszani. Azonban nem mindegy, hogy 1-1 játékost mennyiszer talál meg a labda. Amióta Ronaldo visszatért Manchesterbe, szinte minden szem rászegeződött. A társaké is, így első körben őt igyekezett mindenki kiszolgálni. Ten Hag alatt azonban ez megváltozott. Többször kikerült Ronaldo a csapatból, majd mindenki tudja, hogy távozott is. Én azt gondolom, hogy bármennyire is bálványa köztudottan Ronaldo Rashfordnak, az ő távozása több okból is jót tett az angol csatárnak. Egészen egyszerűen nem szívják el előle a labdákat. Erre mutatok is egy példát, nézzük csak meg Ronaldo lövési mutatóit is.

Azt láthatjuk, hogy míg Rashford 2021/22-ben a 4 gólos szezonjában 1,61 alkalommal próbálkozott lövéssel, addig Ronaldo 4,01 alkalommal átlagosan. De még a világbajnokság előtti fél szezonjában is 4,35 volt  a próbálkozások száma a portugálnál. 

 

 

Mi változott meg a világbajnokság után? Itt kezdjük el meglelni a titok nyitját. Még az idei évben is a világbajnokság előtt elszívta Ronaldo a játékosok elől a labdát amikor a pályán volt. Ennek ellenére csupán 1 gólt tudott szerezni, talán nem véletlen, hogy Ten Hag nem csak a presszing statok miatt rakta ki a kezdőből?! 

Vissza Rashfordhoz. Ha a lenti képre tekintesz, akkor láthatod, hogy egymás mellé raktam a 2021/22-es rossz szezonját az ideivel a kihagyott lövéseket illetően. Ezek mind azon lövések amelyekből nem született gól. Jól látható, hogy az előző szezonban a jobb oldalról adta le a lövései nagy százalékát Rashford. Idén azonban a természetes élőhelyén a bal oldalról próbálkozik a legtöbbször.

 

 

A következő képen pedig lényegében a megoldás látszódik. Rashford lövéseinek a hőtérképét láthatod a felnőtt futballban töltött évei során. Ezen az összehasonlításon is látszik a tavalyi szezon eltorzult jobb oldali aránya, míg az összes többi szezonban a bal oldal volt domináns. Ami pedig az idei évet tekintve a legnagyobb változás az előző szezonokhoz képest, hogy idén átlagosan csupán 15 yardnyi (13,7m) távolságról próbálkozik. Természetesen rá is igaz a futball egyik alaptézise, minél közelebbről adhatja le a lövéseket, annál nagyobb az esélye a gólszerzésre. Ebben rejlik Ten Hag egyik kulcs hozzáadott értéke Rashford kirobbanó formájában. Elérte nála és a csapatnál, hogy minden eddiginél közelebbről tudja leadni a lövéseit a kapura. Rashford pedig van olyan jó labdarúgó, hogy ezzel egyenesen arányosan nőtt a találati aránya is.

 

 

Ha a góljait nézzük Rashfordnak, akkor is láthatjuk, hogy igazából idén is szinte mindet a tizenhatoson belülről szerzi. A jobb oldali képen, az eddigi összes gólja látható a pályafutása során. Természetesen beszélhetünk egyénekről, lehet szó Bruno Fernandesről, Cristiano Ronaldorol, azonban ahhoz, hogy Rashford idén ennyire eredményes legyen, kell a csapat is. A futball még mindig első sorban csapatsport és nem egyéni. Éppen ezért a láthatóan fejlődő csapatjátékból profitál Rashford és a csapat is

 

 

A teljes összképhez hozzátartozik, hogy Van Gaal és Ten Hag is holland edzők, a holland stílus képviselői. Rövid passzos, labdabirtoklásra alapuló játékot igyekeznek játszani csapataikkal. Ha valaki megnézi az első kettő meccsét Rashfordnak, akkor láthatja igazán, hogy a kombinatív játékban is mennyire erős. Anno Juan Mataval öröm volt nézni őket játszani. Egy ideig a United Mourinhoval és Solskjaerral a reaktív utat választotta. Ami azt jelenti, hogy visszazárt a csapat a saját térfelére és a kontrákra alapozta támadásait. A gyorsasága miatt Marcus abban is kitűnt, azonban az idei szezon lehet a legfőbb bizonyíték arra, hogy neki a rövid passzos kombinatív játék fekszik csak igazán. 

 

Alakzatok, passzirányok

Egy kicsit más megközelítésből is nézzük meg a szituációt. A mérkőzéseknél a csapatokról készül egy passztérkép. Nézzünk meg két példát, az egyiket a 2021-22-es szezonból, a másikat az idei évből.

2021. december: Manchester United - Crystal Palace

 

 

Jól látható a passztérképen, hogy a csapat totálisan el van tolódva a bal oldal irányába. Marcus Rashford hiába az alakzat csúcsa, bal oldalon kiírják nekünk, hogy a legtöbb progresszív passzt Ronaldo kapta. Progresszív passz: Olyan előre irányuló átadások, amelyek a saját térfélről indítva legalább 30 méteresek, vagy az ellenfél térfeléről indítva legalább 10 méteresek. Mivel a csapat teljesen eltolódott az ellenfél bal oldalára, így mondhatjuk azt, hogy Rashford inkább volt csalinak használva, mint értelmezhető céljátékosnak. Egyébként ezen a mérkőzésen Sancho és Rashford játszott a két szélen, Ronaldo a centert, Fernandes irányított, McTominay -  Fred pedig a két belsőt.

 

2023. január Nottingham Forest - Manchester United

 

 

Jól látható, hogy a csapatjáték ezúttal nem tolódik el súlytalanul egyik irányba sem. Középre összpontosul, köszönhetően Fernandesnek és Weghorstnak, akik felszedik a labdákat és szépen le is osztogatják azokat, jobbra és balra egyaránt.

Én így látom Marcus Rashford és a csapat felemelkedését a számok és ábrák oldaláról is alátámasztva. Kíváncsi vagyok a ti véleményetekre is. Remélem tetszett az írás! Szurkoljuk ki csütörtökön a Barcelona elleni mérkőzésen az újabb Marcus Rashford gólt. 

 

források:

https://www.eredmenyek.com/foci/europa/europa-liga-2015-2016/eredmenyek/

https://www.youtube.com/watch?v=5DSnSHdJDyY

https://www.youtube.com/results?search_query=marcus+rashford+under+ten+hag

https://indavideo.hu/video/ManUnited_vs_Arsenal_3_2_-_Rashford_Carrick_interview

https://understat.com/team/Manchester_United/2021

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cristiano_Ronaldo

https://www.eredmenyek.com/jatekos/rashford-marcus/COnT2Lh0/

https://www.transfermarkt.com/marcus-rashford/profil/spieler/258923

https://www.instagram.com/p/CXI4gvPryKo/

https://www.facebook.com/BetweenThePostsFootball/photos/1143666399627915


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!