Tulajdonosváltás: mi lenne a legjobb a Unitednek?

Néhány hónapon belül a Manchester United arculata örökre megváltozhat. A kérdés, hogy milyen irányba?


A pályán Erik ten Hag legénysége még négy trófeáért áll harcban a szezonban, de hogy hova fejlődhet a United közép-, illetve hosszú távon, az függ a klub tulajdonosváltása körüli saga végeredményétől.

 

A katari Jassim Bin Hamad Al Thani sejk, illetve a Sir Jim Ratcliffe vezette INEOS részéről érkezett ajánlatok múlt pénteken váltak hivatalossá, míg az is kiderült, hogy az amerikai Elliott Management kockázatitőke alap is megkereste a Glazereket egy finanszírozási lehetőséggel.

 

A Sky Sports News vezető riportere ezért összeszedte, melyik forgatókönyv mit jelentene a Vörös Ördögök számára...

 

Katar: Hihetetlen gazdagság, de a PSG és a moralitás is felmerül kérdésként

 

 

Adósság: A katariak gyakorlatilag korlátlan vagyonnal rendelkeznek és teljesen felszámolnák a Manchester United adósságát. Ez pedig csalogató a szurkolók számára.

 

Az adósság terhe már 18 éve nyomja a klub vállát. A Glazerek egy vitatható tőkeáttételes kivásárlás útján vették meg a Unitedet - amely röviden összefoglalva annyit tesz, hogy pénzt kölcsönöztek a klub megvásárlásához. Az ügylet akkori értéke 790 millió font volt - amelyhez a Glazerek csak 270 millió fontot tettek a saját vagyonukból. A többit kölcsönözték, az adósságot pedig a Unitedre terhelték. Addig a pontig a United egy adósságmentes klub volt.

 

A United azóta fizette a tartozás kamatait, karöltve az osztalékokkal - eddig 1.5 milliárd fontba került a Unitednek az, hogy a Glazerek a tulajdonosai, a nettó adósság pedig jelenleg 515 millió fontot tesz ki.

 

Az összes pénz kivételre került a Unitedből, miközben Roman Abramovich 2 milliárd fontot invesztált a Chelsea-be, Mansour sejk és Abu Dhabi pedig nagy léptékű beruházásokkal segítették a Manchester City-t.

 

Ten Hag és az átigazolások: A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a katariak hoznák a saját embereiket a klub működtetésére, de Ten Hag maradhatna a menedzser.

 

 

Jassim sejk 1992 óta Manchester United szurkoló, így már látta a klubot jó és rossz időszakokon is átmenni. Ebből kifolyólag tudnia kell, hogy Ten Hag újra a megfelelő irányba tudta állítani szeretett csapatát. Nagy meglepetés lenne emiatt, ha a katariak a United megvásárlását követően leváltanák Ten Hagot és egy olyan kirakat igazolást ültetnének a helyére, mint Zinedine Zidane.

 

Az persze Ten Hagon múlik, hogy jó kapcsolatot tud-e kialakítani az újonnan érkező vezetőséggel: például egy új sportigazgatóval és ügyvezető igazgatóval.

 

A tulajdonosok meg tudnák adni azt, amire Ten Hag vágyik. A katariak mindenből a legjobbat akarják majd. Láthattuk ezt a PSG-nél is, amelyből aztán olyan átigazolások kerekedtek, mint Neymar, Kylian Mbappe és Lionel Messi, de a Unitednél máshogy mennének a dolgok.

 

Az az általános vélekedés, hogy a katari tulajdonosokkal a United nagy költekezésbe kezdene a nyári átigazolási piacon - de nem őrültnek tűnő 300 vagy 500 millió fontos összértékkel. 

 

Mindenki tudja, hogy a csapatnak szüksége van egy csatárra - egy világklasszis 9-esre. Így megkaphatnák ezt a játékost, a posztra pedig olyan neveket emlegetnek, mint Victor Osimhen vagy Harry Kane. 

 

A játékosok számára is sokkal kecsegtetőbb lenne a Unitedbe igazolás - nem csak a Ten Haggal való közös munka lehetősége miatt, hanem a katari tulajdonosok személye okán is. Játékosként vagy ügynökként szinte mindenki részese szeretne lenne egy ilyen vadonatúj projektnek.

 

Stadion és infrastruktúra: Úgy tudni, hogy a fejlesztések és egy új stadion építése abszolút prioritást élveznének.

 

Teljes felújításon esne át az edzőközpont is és a PSG-nél láthattuk, hogy egy új központba költözés lehetősége sem elvethető, miután kritikák érték őket, hogy addigi feltételek nem megfelelőek.

 

Az egyik legfontosabb tényező, hogy a sejk által alapított "Kilenc Kettő Alapítványon" keresztül minden a United által generált profit a klubhoz és a helyi közösséghez vándorolna vissza.

 

A United egyike lehet a világon azon kluboknak, amely önfenntartóvá válik. Rengeteg pénzt generál a világszerte tapasztalható irántuk való érdeklődésből - a Glazerek állítása szerint a klubnak 1 milliárd szurkolója van.

 

 

Tüntetések és kritikák: Lennének tüntetések, ha a katariak vennék meg a klubot, mint azt láthattuk a világbajnokság esetén is, amelyet a katari emberi jogok, az LMBTQ+ emberek országban való kezelése és az a tény váltott ki, hogy a homoszexualitás illegális és büntetendő. 

 

Úgy tudni, hogy a Manchester Unitednél mindenkit szívesen fogadnának. Az üzenet tömör és egyértelmű: csak azért, mert Katarban vannak bizonyos törvények, még nem jelenti azt, hogy azok hatással lennének a klub működésére, a United továbbra is olyan nyitott és befogadó szervezet maradna, mint amilyen most.

 

A katari ajánlat másik vitatható aspektusa, hogy Jassim sejk ténylegesen mennyire különbözik a PSG-t tulajdonló Qatar Sports Investments-től (QSI)? Az UEFA szabályzata szerint két, azonos tulajdonossal rendelkező klub nem játszhat egymás ellen ugyanabban a sorozatban.

 

A katariak nagyon magabiztosak azt illetően, hogy ők teljesen különböznek. Információk szerint a QSI és a Qatar Investment Authority nem vesz részt az ügyletben és ez Jassim sejk magán ajánlata.

 

A két klubot különböző emberek irányítanák, amely megegyezne azzal a megoldással, amelyete a Red Bull alkalmaz az RB Leipzig és az RB Salzburg esetében. De csakúgy, mint az emberi jogok esetében, komoly kérdésekre kell majd választ adni arról, hogy mennyire ez a helyzet valójában.

 

Lehet egy magánszemélynek ilyen üzletre pénze? Az emberek fel fogják tenni a kérdést: ez igazából Katar állam ajánlata? A pénz onnan jönne?

 

Ratcliffe: Nem olyan gazdag, mint Katar, illetve zöldrefestés

 

 

Adósság: Sir Jim Ratcliffe az Egyesült Királyság egyik leggazdagabb embere, de elég gazdag ahhoz, hogy egymaga tulajdonolja és üzemeltesse a Manchester Unitedet?

 

A válasz az, hogy nem. Ratcliffe hatalomátvétele részben adósság finanszírozásból történne, tanácsadói pedig az amerikai befektetési bankok, a Goldman Sachs és a JP Morgan.

 

De ami a legfontosabb, a pénz, amelyet a United megvásárlására kölcsönkérne, nem a klub egyenlegét rontaná. Az adósságért Ratcliffe és az INEOS lenne felelős.

 

A jó emlékezőképességgel megáldott United szurkolóknak még derenghet, hogy a JP Morgan a Glazerek 2005-ös hatalomátvételekor is jelen volt, 2021-ben pedig hangos támogatói voltak a végül hamvába holt Európai Szuperliga kezdeményezésnek is.

 

Ratcliffe eredendően a United 69 százaléknyi, Glazerek által birtokolt tulajdonjára tett ajánlatot, de a United részvényeinek osztályozása végett ez gyakorlatilag teljeskörű irányítást eredményezhetne számára. Úgy tudni, hogy hosszú távon pedig teljes részesedést vásárolna a klubban.

 

Ten Hag és az átigazolások: Ratcliffe eddig megtartotta magának a gondolatait Ten Hagról, de mint hatalmas United szurkoló, biztosan lenyűgözi a holland szakember és edzői stábja által a klubnál végzett munka az Old Traffordon.

 

A United még négy sorozatban érdekelt a szezonban és Sir Alex Ferguson 2013-as visszavonulása óta először érezhető úgy, hogy egyértelműen a megfelelő személy ül a kispadon.

 

Bárki is legyen a United új tulajdonosa, hatalmas meglepetés lenne, ha Ten Hag nem képezné masszív részét a hosszú távú vizióknak a klub jövőjét illetően.

 

Ratcliffe alatt is érkeznének új személyek vezető pozíciókba, de Ten Hag pozíciója gránit szilárdságúnak tűnik. Sir Dave Brailsfordra, az INEOS sportért felelős igazgatójára és Jean-Claude Blanc-ra, az INEOS sportért felelős ügyvezetőjére is kulcsszerep hárulhat. 

 

Az átigazolások tekintetében arra lehet számítani, hogy Ratcliffe támogatni fogja Ten Hagot a nyári átigazolási időszakban és mint United szurkoló biztosan tisztában lesz vele, hogy egy új támadó megszerzése top proritást élvez. 

 

Ratcliffe talán nem rendelkezik olyan pénzügyi arzenállal, mint a katariak, de a Nice-nél az elmúlt 3 szezonban elköltött 100 millió euro mutatja, képben van azt illetően, hogy szükséges a tehetségbe invesztálnia, ha sikeres akar lenni a pályán.  

 

Miután az előző szezon végén lemaradtak a Bajnokok Ligája kvalifikációt érő helyekről, a Nice olyan játékosokat szerződtetett, mint Kasper Schmeichel, Aaron Ramsey, Ross Barkley és Nicolas Pepe. Januárban tovább erősítettek a Lorient nigériai válogatott támadójával, Terem Moffival kölcsönben, akire vásárlási joguk is van 30 millió euro értékben.

 

Stadion és infrakstruktúra: Ratcliffe United szurkoló, így tudja, hogy az Old Traffordot a lehető leggyorsabban szükséges felújítani és további munkálatokra van szükség a klub carringtoni edzőközpontjának modernizálása érdekében. 

 

 

Az INEOS-nál széleskörű tapasztalatokat gyűjtött nagy infrastrukturális projektek véghezvitelében és finanszírozásában, így nincs ok abban kétkedni, hogy tulajdonlása alatt az Old Traffordot újra a világ egyik legnagyszerűbb stadionjaként emlegetnék.

 

Mióta az INEOS 2017-ben megvásárolta a svájci Lausanne csapatát, egy teljesen új, 12 ezres stadionba költöztek. 

 

Tüntetések és kritikák: Míg a katari ajánlatnak a sporttal való tisztára mosás kérdéskörében kell válaszokkal szolgálnia, addig Ratcliffe-nek és az INEOS-nak azokra az aggodalmakra kell reagálni, miszerint légszennyező iparágban tevékenykedő cégként a sportot vállalati imázsuk zöldre festésére kívánják felhasználni.

 

Ratcliffe-nek a Brexit egyik fő támogatójaként amiatt is kritikákkal kellett szembesülnie, hogy 2020-ban az adómentességet biztosító Monacoba költözött.

 

Futball szempontból Ratcliffe feladata nem kisebb lesz, mint hogy biztosítania kell az UEFA-t arról, hogy nem működteti és irányítja a Unitedet és a Nice-t is, ha ugyanabban az európai kupasorozatban szerepelnének.

 

Bármit is hozzon a jövő, az a forgatókönyv eléggé valószínűtlennek tűnik, hogy mindez már a következő szezonban megtörténhetne. A Nice jelenleg nyolcadik a Ligue 1-ben, 12 pont hátránnyal a Franciaországnak járó három Bajnokok Ligája indulást érő helytől. A United pedig eközben nagy eséllyel pályázik arra, hogy Ten Hag irányításával odaérjen a legjobb négy közé.

 

Glazerek: kisebbségi tulajdonrész eladása a Ten Haggal elérhető potenciális sikerek közepette

 

 

Adósság: Biztosra nem tudhatjuk, hogy a Glazerek valóban el akarják-e adni a Manchester Unitedet.

 

Mindössze annyit mondtak novemberben, hogy felkérték a The Raine Groupot a klub előmenetele szempontjából felmerülő alternatív stratégiák feltérképezésére. Ezek közül az egyik lehet a klub teljes eladása, de egy másik opció lehet az is, hogy csak kisebbségi részesedéstől szabadulnának meg.

 

A Glazereknek kell eldönteniük, hogy a klubért számukra felajánlott 5 milliárd fontos összeg túl jó-e ahhoz, hogy visszautasítsák. Emellett a regisztrált székhelyüket az Old Traffordról a Kajmán-szigetekre költöztették, így a felmerülő adózási problémák száma is csökkent számukra.

 

Azonban ha maradnak, akkor választhatnak egy másik, a The Raine Group által javasolt megoldást is, egy lehetséges ajánlatot az Elliott Managementtől. Ezzel az általuk betett pénz mértékében részesedést szereznének a Manchester Unitedben, amelyből pedig az infrastruktúra fejlesztését lehetne finanszírozni.

 

Szóval a Glazerek gondolhatják úgy is, hogy "most nem adjuk el. Csak 10 százalékot adunk belőle 500 millió fontért, amit a Manchester United továbbfejlesztésére költhetünk".

 

Ten Hag és az átigazolások: A Glazerek tisztában vannak vele, hogy még több pénzt kell költeniük a játékoskeretre is, de ha megnézzük az elmúlt három év számadatait, akkor az látható, hogy a United annyira sokat költött átigazolásokra, hogy a nevezett időszak mérlege 230 millió fontos mínuszt mutat. Jelen pillanatban ez tehát egy veszteséget generáló üzlet. 

 

De Sir Alex Ferguson távozása óta igazán először látható a fény az alagút végén. Jött Ten Hag, a csapat jól játszik és még négy sorozatban állnak.

 

Vicces módon, minél jobban játszik a Manchester United és minél sikeresebb a pályán, annál nehezebben fognak a Glazerek a klub eladása mellett dönteni, szóval valószínűleg felmerül bennük a döntésük szezon végéig történő elhúzása. 

 

Ha Ten Hag trófeákat nyerne a csapattal, vajon akkor miért akarnának pont most távozni a Glazerek?

 

Stadion és infrastruktúra: Az egész folyamat valódi oka az, hogy tudják, a Manchester Unitednek rengeteg pénzre van szüksége ahhoz, hogy előrébb lépjen, különösen a stadion tekintetében.

 

Mindenki elfogadja, hogy az Old Traffordot már maguk mögött hagyták fejlettségben az olyan stadionok, mint például a Tottenhamé, szóval tőkére van szükségük ahhoz, hogy a szükséges munkák elvégezhetőek legyenek. A Glazerek által megbízott emberek már dolgoznak is a megújítással kapcsolatos lehetőségek és ajánlatok begyűjtésén.

 

Az edzőközpont megújításának munkálatai már meg is kezdődtek, így az is folytatódna.

 

Tüntetések és kritikák: Ha úgy döntenek, hogy mégsem adják el a klubot, az valószínűleg nagyon-nagyon megosztó lesz. A United szurkolók tüntetései, amelyből az elmúlt 18 évben, de még a Glazerek hatalomátvételét megelőzően is rengeteg volt, fokozódni fognak, mert az emberek úgy fogják érezni, itt volt az esély, hogy ennek az egésznek vége lehessen, ráadásul mindenki számára hatalmas nyereséggel egybekötve.

 

 

De ez az ő klubjuk, szóval ha maradni akarnak, akkor ezt meg is tehetik. Megosztó lesz, de semmi sem akadályozhatja meg őket ebben.

 

Küszöbén állunk egy, még a korábbiaknál is nagyszerűbb érának a Premier League kapcsán, amelyben még a mostaninál is erősebbé és népszerűbb válhat, szóval ha azt gondolják, hogy a United öt éven belül még a mostaninál is többet érhet, akkor még a tüntetésekkel együtt is kitarthatnak és maradhatnak. Kényelmetlen és nehéz helyzet lesz számukra, de ilyennekkel már a múltban is megbirkóztak.

 

Azonban úgy tudni, hogy a Glazerek és a Raine szeretné a teljes folyamatot lezárni még a nyári átigazolási időszak júniusi kezdetét megelőzően. 

 

Ten Hagnak tisztán kell látnia amikor az átigazolási időszak megnyílik, hogy ki fogja állni a cechet - a katariak lesznek azok? Vagy Ratcliffe? Netán a Glazerek?

 


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!