Taktikai Mágnestábla: Tottenham Hotspur - Manchester United 2-2

Döntetlent ért el a Manchester United a Premier League 33. fordulójában. Nézzük meg közösen milyen érdekességeket láthattunk a Vörös Ördögöktől.


Lezajlott egy szerencsére pozitív, azonban nagyon is jelentős életesemény a saját életemben. Az utóbbi időben sajnos nem sok időm volt a rovatra, mert az esemény rendkívül sok szervezést igényelt. Azonban igyekszem a szezonhajrát megnyomni én is. Unatkozni nem fogunk, az már látszik, hiszen három naponta játszik majd kedvenc csapatunk. 

Elöljáróban szeretnék nektek a komment szekcióhoz pár vitaindító témát bedobni. Tegnap a mérkőzés alatt a szerkesztőségben a következő kérdésekről beszélgettünk és nem igazán tudtunk megegyezni, hogy kinek van igaza. Így mindenképp kíváncsi lennék a véleményetekre. 

 

Témakártyák:

- De Gea jó kapus vagy sem? Ha nem United szint már, akkor kivel pótolnád?

- Eriksen hasznos játékos volt vagy sem a tegnapi napon? 

- Maguire valóban annyira gyenge amennyire mondják? Shaw-nak fekszik-e a középhátvéd poszt?

- Kell-e izgulni a TOP 4 miatt?

 

Mielőtt a cikket elolvasnád, nyugodtan írd meg a véleményed, mert azért egy-két kérdést én is érinteni fogok. Üdv újra a rovatban! Remélem már hiányzott!

 

Spurs - Manchester United kezdőcsapatok

 

 

Az összeállításokból kiderül, hogy a United a 4-2-3-1-es, már megszokott felállást választotta. A taktikai elképzelés azonban sokkal inkább egy 4-3-3-ra hajaz, ahol Eriksen játszott a nyolcas pozícióban, míg Fernandes irányítóban. Dalot és AWB szűkítették a játékot befelé, míg Sancho és Antony felelt a csapat szélességének tartásáért a mérkőzés nagy részében.

Kiemelném Eriksen játékát, ugyanis Fernandes - Eriksen párosból a dán játszott nem annyira feltűnően, azonban minden labda rajta folyt át az első félidőben. Elképesztően sokszor lépett vissza a védelem mellé labdákért. Nem mellesleg szinte hibátlanul is passzolt. Nézzük meg Fernandessel összevetve, aki szintén nagyon jól játszott az első félidőben.

 

Eriksen és Fernandes első félidei összehasonlítása

 

Mutatok is egy példát, hogy lépett vissza Eriksen a labdákért. Ez természetesen csak akkor fordult elő, ha Dalot a szélen helyezkedve tartotta a csapat szélességét.

 

 

Sancho 0-1

Az első gól előtt a csapat több olyan stílusjegyet is mutatott, ami jól összefoglalja szerintem a Ten Hag korszakot.

Kezdjük AWB, azaz a jobbhátvéd mozgásával. Lindelöf kapja egy labdajáratás után a labdát, amikor is 10/9 edző szerintem azt kérné a jobbhátvédtől, hogy a pálya széle felé induljon el, ezáltal nyisson területet és passzopciót a belső védőnek. Ehelyett AWB végig Lindelöföt nézve, elindul hátrafelé futásban nyílegyenesen, mélyen be a Spurs vonalai közé. Azért nézte vélhetően Lindelöföt, mert ha véletlenül egy labdavesztés van, akkor azonnal tudjon a saját kapuja felé indulni.

A következő képen is láthatjátok, hogy nem összevágtam a sztorit, direkt rajt hagytam az órát, 2 másodperc alatt jelentős pozícióváltást figyelhetünk meg AWB-től.

 

Továbbmenve a történetben, Rashford és Bruno egy egyszerű ellentétes irányú mozgással annyira szabaddá teszik magukat az ellenfél védelmi vonala között, hogy az angol csatár szinte gond nélkül, kis ellenállással gyorsíthat rá a Spurs védelmére. Sanchotól a bal oldalról indulva, pedig szinte egy szabályos W-betűt rajzolnak ki a játékosok a pozíciók szerint. Az előbb említett AWB helyezkedése is nagyon érdekes, hiszen már az ellenfél védelmi vonalánál jár.

 

 

Haladjunk még tovább, Rashford nagy nehezen eltudja juttatni a labdát a befelé mozgó Sanchonak, aki első ránézésre csodaszép megoldásból rúgja a gólt. Azonban ehhez Eriksen megtévesztő mögé kerülése is nagyon kellett, hiszen két védőjátékos is arra számít, hogy a dán fogja kapni Sanchotól a labdát. Elképesztően fontos mozgás volt ez labda nélkül Eriksentől.

 

 

Végezetül beszéljen a videó:

 

A United második gólja pedig egy klasszikus kontra gól volt. Ismerjük, tudjuk, hogy a csapatnak ez már régóta az erényei közé tartozik. Azért nézzük meg még egyszer.

 

Aztán jött a második félidő. Kicsit utólag és Ten Hag nyilatkozatával összecsengve én is azt éreztem, hogy energiában kevés volt a csapat játéka. Fred jött Eriksen helyett, Martial Sancho helyett, később Weghorst - Antony és AWB - Malacia cseréket hajtott végre a holland mester. Szinte mind posztra történt, próbálta kicsit tördelni is az MU a játékot. Nekem az első félidőben nagyon tetszett Sancho bal oldali, illetve Rashford csatár játéka. Nem csak a góljaik miatt, elképesztően jól értették meg egymást. Nem szaladták rá egymás nyakára, Rashford is tudta tartani a kilences posztot, nem csúszott ki szélre, Fernandessel sokszor cseréltek helyet a sorok között. Sajnálom, hogy nem tartott ki a csapatnál a lendület.

Az első bekapott gól után, érezni lehetett, hogy a United szinte azonnal akart válaszolni. Fernandes kapufája vissza is billenthette volna a rangadót a helyes irányba, azonban az elképesztően nagy kötény után csupán a felső kapufát tudta eltalálni a portugál.

 

 

Nyilván sajnálja az ember a 0-2-ről elvesztett két pontot, azonban az is látszik, hogy reális sajnos a döntetlen. A Spurs a második félidőben legalább annyit tett a győzelemért, amennyit a United az első félidő során. Nagyon év vége felé közeledünk, teljesen ki vannak zsigerelve ezek a játékosok, én szerintem ez meglátszott a vendég csapaton tegnap.

 

 

Jön a szezonhajrá. Hétvégén Liverpool - Spurs és Manchester United - Aston Villa mérkőzéseket rendeznek. Mind a két mérkőzés a top 4-ért történő csata miatt lesz nagyon fontos. Kérdés, hogy az Aston Villa nagy lendületét az MU megtudja-e törni? Nem kellene nekik elhinni, hogy képesek a Bajnokok Ligájába is bejutni, én legalábbis ezt gondolom.

 

 

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket! Várom az ötleteidet, hogy a következő podcastban milyen témákról beszéljünk még a szezon vége előtt. Ha van bármi, akkor írjátok meg a cikk alá nekünk és megpróbáljuk a legjobb ötleteket felhasználni a következő adásunkhoz.


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!