Taktikai Mágnestábla: Erik Ten Hag és a kirakós 1.rész

Kedves Olvasó! Itt az ideje, hogy megnézzük mi alapján zajlik a háttérben a csapatépítés a Manchester Unitednél.


Üdvözöllek újra itt a Taktikai Mágnestábla rovaton belül. Remélem már hiányoztak a cikkek és az érdekes információk a kedvenc csapatunkról. Eltelt egy év a holland menedzser irányításával az angol rekordbajnok csapat háza táján. Nyertünk egy Ligakupát, döntőt játszottunk az FA-kupában, valamint bejutottunk a Bajnokok Ligájába. Mit gondoltok, milyen irányba lesz változás a jövőt illetően a csapatnál? Tudunk még egy ilyen szezon produkálni? Esetleg még tovább fejlődhet a csapat? Vagy ETH vezetésével erőn felül teljesítettünk és jövőre a Bajnokok Ligájáért is kapaszkodni kell? Nézzük meg a csapat taktikájába, a kirakósba milyen darabokat illeszthet a klub és a holland mester a nyár folyamán.

 

Felállás és alapcsapat 2022/23

 

 

Rutinos Taktikai Mágnestábla olvasóknak vagy tv nézőknek nem kell bemutatni a Manchester United 2022/23-as taktikáját. Alapvetően 4-2-3-1-ből indul ki a csapat, amely a támadások során 4-3-3-as formációra változik, az ellenfél támadózónájában azonban már a 2-3-5-s felállást láthattuk a legtöbbször az idényben. Ha nem nagyon lett volna tavasszal eltiltás, sérülés vagy három naponta mérkőzés, akkor nagyjából az lett volna a kezdő XI, amit kicsit feljebb odarajzoltam. A Tottenham Hotspur ellen az alábbi változatban támadt a United. Shaw volt a középhátvéd és Dalot a bal, ebből is látszik, hogy Erik alatt muszáj a játékosoknak több poszton is elsajátítani a csapat játékát.

 

 

A legérdekesebb szerep az idei évben minden bizonnyal AWB szerepköre volt. Az angol jobbhátvéd fejlődött önmagához képest szerintem a legtöbbet. Rengetegszer csatlakozott a támadásokhoz, az év végére pedig a tökéletes csali szerepkörét is ellátta már ETH csapatában. A harmadik játékos megjátszása játéknál állandóan hozzá kerül a labda. Jellemzően a labda útja: bármely United játékos - Fernandes - AWB. Wan-Bissaka rengetegszer iramodik meg labda nélkül mélyen benyomulva az ellenfél védelmi vonalai mögé, ami nem kis fejtörést képes okozni az ellenfél játékosainak. A szerepköre nagyrészt láthatatlan, hiszen labda nélküli mozgásokkal segíti többnyire a United támadásokat, azonban többször odaért már a kapu elé is.

 

 

Az angol jobbhátvéd simán fel tud zárkózni a United játékosok között a támadásokhoz, így lehetőséget ad Bruno Fernandesnek, hogy mélyebbről irányítson. Fernandes nagyon jól lát a pályán, elképesztő labdákat tud adni. Fernandes képességét idén nem sikerült a csapatnak kihasználnia. Meg is mutatom, hogy miért. A következő képen az xA mutatót ajánlom figyelmetekbe. Ez a szám azt mutatja meg, hogy mennyi volt az elvárható asszisztja a szezon során. Azaz mennyi gólpasszt osztott volna ki, ha mindegyik helyzetét berúgja a Manchester United. 

 

Tudományosan az xA mutató magyarázata:

xpected assist (xA)

angol: “várható gólpassz”

Az egyes játékosok passzai által kialakított helyzetek veszélyességének mérésére hivatott mutató. Az egyszerű gólpassz statisztikák ugyanis egyrészt nem tesznek különbséget nagyban eltérő minőségű előkészítő átadások között, másrészt pedig akár egy jó előkészítés után egy csapattárs által kihagyott helyzet esetén nem is jelennek meg az előkészítő statisztikái között.

 

 

Fernandes esetében ez a szám 17,27 azaz kerekítve 17 gólpasszt kellett volna jegyeznie a bajnokságban. Ezzel szemben csupán 8 gólpasszig jutott. Ez alapján számomra egyértelmű, hogy ez bizony nem rajta múlt. Az más kérdés, hogy 8 gólt szerzett és 9 gólt kellett volna a statisztika alapján. Szóval 1 gólt a Bruno Fernandes ellentábor a komment szekcióban felróhat a portugálnak. Érdekesség, hogy Eriksen ugyanúgy 8 gólpasszig jutott, mint Fernandes, pedig az xA mutatója kerekítve is csak 5. Azaz sokkal kevésbé tudta jó helyzetbe hozni a csapattársait, mégis ugyanannyi gól született a labdáiból. Mi lehet ennek az oka? Ami így hirtelen eszembe jut, hogy Fernandes rosszabbul választja ki a célpontjait? Hiszen Eriksen labdái után a célpontok sokkal eredményesebbek? A megoldást egyébként én sem tudom, de mindenesetre érdekes. Azonban egy levegőben lógó statisztika nem statisztika, ha nem tudjuk hova tenni. Ezért nézzünk meg két rivális csapatot az xA mutatóval kapcsolatban. Nem is tudnék két jobb csapatot találni, mint azt a kettőt akik előttünk végeztek. Manchester City, Arsenal. Nézzük náluk, hogy alakult a csapatjáték ezen válfaja. 

 

 

Ha megnézzük akkor a City-nél De Bruyne 16 asszisztig jutott, úgy, hogy az elvárt mutatója 16 volt. Az Arsenalnal Odegaard kicsit felül teljesített, hiszen 9 gólpasszt is kioszthatott volna, ha a társak pontosabban céloznak. Nem rajta múlt, azonban jól látszik, hogy a City-nél nem volt gond a befejezésekkel. Elképzelhető, ha a télen nem csak egy kölcsön csatár érkezhetett volna az Old Traffordra, akkor még talán a bajnoki címért is versenyben lett volna a csapat?

 

Mount a jövő embere?

Okkal vetődhet fel a kérdés bármelyik Manchester United szurkolóban. De akkor miért pont Mount a United célpontja a középpályára? A bajnokságban a Chelsea-nek és Mountnak sem volt extra szezonja az előző. Gyakorlatilag önmegsemmisítést követett el a Chelsea, hogy aztán idén nyáron a felesleges árut a szaúdi bajnokságba exportálja. Új edzőjük van, régi kedvencem Pochettino. Jövőre a nemzetközi kupával sem lesz gondjuk, így csak a bajnokságra tudnak koncentrálni, ami mindenképp nagy előny lesz meccsterhelés szempontjából a többi riválissal szemben. 

Egészen elképesztő adat, hogy Sterling 3 gólpasszal az első helyen tudott végezni a Chelsea házi gólpassz listáján. Mount pedig a 2 asszisztjával dobogós tudott lenni.

 

 

Azonban ha nem az előző évét nézzük a Chelsea-nek, hanem az előtte levő kettőt, akkor azt az érdekes statisztikai mutatót láthatjuk, hogy mind a két évben Mount alakította ki a legtöbb xA-t, azaz a legtöbb várható gólpasszt. Ami nagyon jó előkészítő szerepre akár a Unitedben is. Gondoljunk csak bele, ha Eriksen mögé Mount megérkezne még, akkor rotációban lenne egy nagyon jó hármas a középpályán, akik ki tudják szolgálni a csatár sort. A kérdés ez esetben már csak az, hogy ki legyen a csatár? Ki tudja Fernandes / Eriksen / Mount előkészítéseit  gólra vagy gólokra váltani? Mit gondoltok, Mount akit keresünk Eriksen mögé a középpályára?

 

 

A középpályásokról még egy gondolat, Fernandes egy nagyon komoly versengésben végzett nagyon előkelő helyen. Nem is csak, hogy előkelő, de bizonyos szempontból a legjobb volt az előző szezonban a Premier Leagueben.

 

 

A projekt tehát azon állhat vagy bukhat, hogy a középpályások által kialakított helyzeteket sikerül-e gólra váltani?! Akkor meg kellene találnunk az ideális csatárt erre a kérdésre. Hiszen a kirakós következő darabja talán onnan hiányzik. Ezt a mondatot akár kérdőjellel is befejezhettem volna, hiszen van nekünk egy Marcus Rashfordunk, aki balszélsőként és csatár poszton is bevethető. Ti melyik poszton számítanátok inkább rá? Természetesen, ahogy az lenni szokott, a Uniteddel kapcsolatban nem olcsó és elég nagy nevekkel boronálták össze a csapatot az idei évben is. Mielőtt azonban kifelé tekintgetnénk, nézzük meg jelenleg miből élünk. Csatár posztra egy Martial - Weghorst páros jutott, míg alkalmi kisegítőként Rashford is többször játszott középen.

 

 

A 2022/23-as szezonban Rashford lett a házi gólkirály 17 góllal, ami a bajnokságot illeti. Második helyen az előkészítésben is élen járó Bruno Fernandes végzett. Martial nem érte el az 1000 játék percet, 3 perc híján 11 teljes mérkőzésnyi időt szerepelt a csapatban a 38 mérkőzésen. Tehát a rendelkezésre álló játékidő kevesebb, mint harmadát töltötte a pályán. Nem biztos, hogy ez az az adat ami egy kezdő csatár ismérve, amikor ráakarom felépíteni a játékomat. Martial 6 gólt szerzett, az elvárható gólszáma valamivel több, mint 7 lett volna, szóval nagyon minimálisan alulteljesített. Csupán Sancho és Casemiro teljesítette túl a csapatban jelentősen az elvárható gólok számát. Jelentősen alatt értsd: Casemiro 1 góllal rúgott többet, Sancho 2-vel, a többiek inkább alatta voltak ennek a mutatónak.

Tehát meg kell találnunk a középcsatárt a kirakósba, mert Rashford teljesítménye szépnek szép, azonban kell még mellé másik befejező ember is, nehogy egysíkú legyen a csapat játéka. Egy embert amúgy is könnyebb kivenni a játékból, mint kettőt, hármat.

Az egyik lehetséges érkező Harry Kane a rivális Tottenham Hotspurtől. Nem véletlenül pletykálták az angol csatárt. A Unitednál imádják valamiért az angol játékosokat, valamint mindenképp erősítés lenne Weghorst után szabadon. A kettő csatárt össze sem lehet hasonlítani, így én sem fogom. Ami ellene van, hogy már koros játékos, akiről az elmúlt években sok bőrt lehúztak, így kitudja mikor jön egy sérülés vagy bármi, ami visszaveti a karrierjében? A másik az ára. Angol, Premier League játékos, ráadásul a TOP 4-ért egyértelműen riválistól érkeznek. Ami azonban mellette szól, az a 30 rúgott gól, amit azért idén is csak összetermelt. Ráadásul 23 xG-ből hozta ezt össze, azaz 7 gólt még belerakott az elvárhatón felül a csapatjátékba. Most képzeljük el, hogy tavaly nyáron Fernandes elé leigazolják Kanet. Lehet, hogy csak Fernandes rúgatott volna vele 20-25 gólt. Mondom ezt úgy, hogy a Spursben rúgott 30 gólt, a gólpassz házilistán pedig Perisic végzett az első helyen 8 gólpasszal.

 

 

A másik nagy név a kalapban a Napoli csatára Viktor Osimhen. Nézzük meg az ő statisztikáját. Ami egyből szembetűnő az ő adatlapján, hogy sokkal fiatalabb, azonban az elmúlt években átlagban 6-10 bajnoki mérkőzés kénytelen volt kihagyni ilyen-olyan oknál fogva. Ami érdekesség nála, hogy az elmúlt három évet nézve nem igazán tudta túlteljesíteni az elvárt góljainak a számát. A jellemző rá, hogy amennyi az xG, annyi a rúgott gólok száma is. Kane-nel összehasonlítva itt már egy ellentétes dolog olvasható ki a statisztikából. A kérdés már csak az, hogy milyen csatárt keres a United? Olyat akit kiszolgál, és akkor ő gólt is fog szerezni ? Vagy olyat, aki ha nem is megy a csapatnak, akkor is képes váratlant húzni? Osimhen mellett szól, hogy fiatalabb, mint az angol csatár, azonban Premier League tapasztalata neki nincs, így ez teljesen új terep lenne számára.

 

 

Mit gondoltok, ebből a két csatárból lesz végül a befutó? Vagy valaki teljesen mást fog a stáb United mezbe öltöztetni? Felvetődött még Rasmus Hojlund és Goncalo Ramos neve is a lehetséges érkezők között. Azonban én még nem látom, hogy a csapat megtalálta volna a megoldást a csatár kérdésre. Ebben a cikkben igyekeztem átnézni, hogy mennyire fontos szerepe van a középpályának. Hogyan segítette AWB játéka Fernandes játékát. Kicsit részletesebben foglalkoztunk azzal, hogy Mount miért is illeszkedne a United játékába, valamint rá kellett jönnünk közösen, hogy egy klasszis csatár nélkül, aki a sok kialakított helyzetet nem váltja gólra, igen nehéz lenne a következő szezon is. Ebben a klub eladás körüli huzavona sajnos nem segít, de én bízok benne, hogy hamarosan bejelentik, aztán megérkeznek az első igazolások is.

A következő cikkben megnézzük a lehetséges távozókat, kicsit foglalkozunk az elmúlt évek eladásaival, valamint feltérképezzük a hátvédsort és kapus posztot illető kérdéseket. Tartsatok velem akkor is! Addig is jó nyarat kívánok mindenkinek!

 

 

Források:

https://understat.com/team/Chelsea/2019

https://understat.com/team/Manchester_City/2022

https://understat.com/team/Arsenal/2022

https://understat.com/team/Manchester_United/2022

https://www.instagram.com/p/CsoXxYlKpK7/


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!