Interjú: Christian Eriksen

Christian Eriksen elismeri, hogy további fejlődésre van szükség, ha a Manchester United sikeres szezont szeretne elérni 2023/24-ben.


A 31 éves játékos nemrég ült le egy exkluzív beszélgetésre a United Review-val, a szombati, Nottingham Forest elleni 3-2-es hazai győzelem előtt.

 

A hétvégi első gólunk szerzője, Christian szívesen megosztotta gondolatait egy sor témáról, miközben az új szezon még viszonylag gyerekcipőben jár. Rasmus Hojlundtól kezdve, a dán hősökön át egészen addig, hogy hogyan szokta meg a manchesteri életet, mindenféléről mesélt Eriksen....

 

Két hete tart az új szezon, Christian, hogyan értékeled a kezdésünket?

"Nyilvánvalóan ez még csak a szezon kezdete, de úgy gondolom, hogy eredményesség szempontjából nem ott vagyunk, ahol szerettünk volna lenni. Az egyetlen pozitívum, hogy jobban kezdtünk, mint a tavalyi szezonban, néhány ponttal többet szereztünk, mint az előző idényben. De mindannyian tudjuk, hogy sokkal jobbak lehetünk, és sokkal jobbak is akarunk lenni."

 

Gyengén kezdtük a tavalyi szezont, de erősen folytattuk - ez jó előjelnek számít?

"Igen, így van. Nehéz - mindig visszatekinthetsz, de végül is mindig azt teszed, amit tudsz, és ez most is így van. Sokat kell majd dolgoznunk, hogy változtassunk, és jobbak legyünk, mint néhány nappal ezelőtt, a Tottenham ellen voltunk."

 

Mi a kulcs a megfelelő ritmus kialakításához? Jelenleg például nem játszunk hétközi meccseket, mint néhány hónappal ezelőtt.

"A szezon elején ez egy építkezés - az érzések és az önbizalom megszerzése, hogy játszani tudjunk. Mindig, amikor veszítesz, az önbizalom csökken, az érzéseid rosszak lesznek, de ez rajtunk múlik, változtatnunk kell rajta. Ahogy mondtad, nincs hétközi meccs, így rengeteget kell edzeni a következő meccsre, és tényleg a következő meccsre kell koncentrálni. És ez most is így lesz."

 

Segít nekünk megszokni a rendszer esetleges változásait az, hogy most többet tudunk edzeni?

"Szerintem mindig jó egy teljes edzéshét, hogy lássuk, hol akar a menedzser játszani, és hogyan akarunk játszani. És nyilván arra is készülni tudunk, aki ellen játszani fogunk. De végül is ez is rajtunk múlik. Nem számít, ha nincsenek hétközi meccsek, akkor is játszani fogsz a hétvégén, és akkor arra kell koncentrálnod.”

 

Ez a második éved itt Manchesterben. Te és a családod már beilleszkedtetek a környékre?

"Azt hiszem, nagyon gyorsan beilleszkedtünk. Tavaly nagyon-nagyon jó fogadtatásban volt részünk, és ez valóban folytatódott. Szóval igen, nagyon jól érezzük magunkat!"

 

Tudjuk, hogy Rasmus Hojlund érkezésével egy újabb dán csatlakozik. Segítesz neki beilleszkedni a pályán kívül?

"Mindent megpróbáltam, de ő már nagyfiú! Ismeri az utat, és meg fogja találni a saját útját."

 

Jobban ismered őt, mint a legtöbben, hiszen sokat játszottál vele együtt Dániában, szóval milyen emberként és milyen a pályán?

"Ő egy olyan srác, aki megállja a helyét. Nem hátrál meg semmitől. Ő egy igazi húzóember, aki agresszív és nagyon támadó szellemű. Ugyanakkor a futballpályán kívül egy kedves srác."

 

Talán hasonló korú voltál, amikor Angliába jöttél. Át tudod adni azt a tapasztalatot, hogy milyen volt fiatalon megérkezni ebbe az országba?

"Igen, mindenképpen [át fogom adni ezt a tapasztalatot], de ő biztosan a saját szemével fogja látni, hogy a Premier League más, mint bármely bajnokság, ahol korábban játszott. Szóval alkalmazkodnia kell majd. De biztos vagyok benne, hogy gyorsan alkalmazkodni fog."

 

El tudjuk képzelni, hogy odahaza Dániában nagyon büszkék lehetnek, hogy két nagy játékosuk van a Unitednél. Hogy van ez nálatok?

"Tudom, hogy hatalmas, hatalmas dolog volt és még mindig az. Nyilvánvalóan még nagyobbat fog robbanni, amikor debütálni fog. Örülök, hogy van még egy dán a Unitednél.”

 

 

Tudjuk, hogy Skandináviában nagy támogatást élvezünk. Láthattuk ezt egy kicsit az előszezonban is, Norvégiában, és ez valami olyasmi, ami folytatódni fog, nem igaz?

"Remélem is! Úgy értem, hogy a United mint márka, mint klub, mint logó, nagyon népszerű Skandináviában és Dániában is. Szóval, tudod, szeretjük a támogatást mindenhonnan. Nyilván, ha Skandináviából származol, tudom, milyen nagy dolog ez, extrán különleges."

 

Egy kicsit menjünk vissza az időben, jó kapcsolatunk van Dániával. Peter Schmeichel hatalmas játékos volt, John Sivebaek pedig Sir Alex Ferguson alatt lőtte az első gólt...

"Igen, ők egy kicsit az én korosztályom előttiek - még Peter is egy kicsit, nem voltam olyan idős, amikor ő már majdnem visszavonult. De tudjátok, Peter Schmeichel egy hatalmas név azért is, amit ezért a klubért tett, és még ma is része ennek. Szóval még mindig látod őt valahol felbukkanni!"

 

Kicsit visszamegyünk még a múltba, Jesper Olsen is nagyszerű játékosa volt a Unitednek és az Ajaxnak...

"Száz százalékig. Ahogy mondtam, régen volt, de nyilván még mindig nagyon nagy név Dániában. Nagyon pozitív és nagy név, nem csak azért, mert a Unitedben játszott, hanem általában a karrierje miatt, és mert a válogatottban is játszott."

 

Ott volt az 1992-es dán válogatott is, amelynek az Európa-bajnoki sikerében természetesen Peter Schmeichelnek is nagy része volt. Mit jelentett ez a nemzetnek?

"Még mindig sokat jelent. Úgy értem, ez az egyetlen trófea, amit dán válogatottként nyertünk, szóval még mindig ez a legnagyobb, ami nekünk van. Könyveket írtak, filmeket forgattak akkoriban a győzelemről. Ez olyasvalami, amit Dániában még mindig nagyra értékelnek."

 

Visszatérve a jelenbe, az Old Traffordon (a Nottingham Forest-meccs előtt) már 30 meccs óta vagytok veretlenek tétmeccsen odahaza. Tisztában vannak a játékosok ezzel a rekorddal és azzal, hogy milyen erősek vagyunk otthon?

"Igen, azt hiszem, ez az elmúlt szezon vége felé jutott nekem is eszembe. Nem néztem meg a tavalyi szezonban játszott meccsek adatait, de aztán a végén, amikor az összes statisztika kijött, a szezon vége előtt, akkor láttam, hogy ilyen sikeresek voltunk az Old Traffordon, és ezt meg akarjuk tartani. És ezt meg is kell tartanunk, mert idegenben nem vagyunk olyan jók, mint amilyennek lennünk kellene. Szóval otthon úgy kell folytatnunk, ahogyan az előző szezonban tettük."

 

Mi is megnéztük a statisztikáidat, Christian. Nyolc assziszt a Premier League-ben, és a 90 percenkénti asszisztok számát tekintve a legjobb volt a Unitednél (összességében Bruno Fernandes-sel egy szinten), és az egész Premier League-ben az ötödik. Milyen szerepet játszanak ezek az asszisztok a játékodban?

"Mindig is nagyon nagy része volt a játékomnak. Azt hiszem, már akkor is rengeteg asszisztom volt, amikor a Spursnél voltam, és ez most is így van. Nyilvánvalóan kicsit más a szerepem a pályán. És a futball is megváltozott, még az akkoriakhoz képest is. De végső soron szeretnék gólpasszokat adni, és egyszerűen csak segíteni a csapatot. Ha a megfelelő megoldás az 'assziszt' előtt van, ami segít a csapatnak, hogy jó esélyt teremtsen, akkor én abban is partner vagyok."

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!