Taktikai Mágnestábla: Arsenal - Manchester United 3-1

Üdvözöllek Kedves Olvasó! Szeretett csapatunk, az előző idényben mutatott formájához híven ismételten vereséget szenvedett egy top 6-os csapattól, jelen helyzetben idegenben. Vessünk egy pillantást arra, hogy milyen okokból kifolyólag maradt alul Ten Hag csapata a forduló csúcsrangadóján.


Előzetes esélyek

A Manchester United a Premier League 4. fordulójában az Emirates-be látogatott, ahol a tavalyi második helyezett Arsenal fogadta. A meccset megelőzően a United csapata egy rendkívül fontos győzelmen volt túl, ugyanis a harmadik fordulóban sikerült megfordítania egy olyan mérkőzést, amelyen már a 4. perceben két gólos hátrányba került. A Nottingham Forest nem tartozik a legnagyobb játékerőt képviselő együttesek közé, ennek ellenére rendkívüli energiák mozgósítása volt szükséges egy ilyen hátrányból való felálláshoz. A Vörös Ördögök megmutatták, hogy képesek mélyen ülő védelmeket is feltörni, ami bizakodásra adhatott okot, de egyáltalán nem garantálta azt, hogy egy Arsenal szintű csapat ellen is képesek lehetnek hasonló minőségű labdadomináns játékot megvalósítani. Ezen félelem sajnos beigazolódott. Ne is húzzuk tovább a felvezetést, nézzünk rá a kezdőcsapatokra.

 

 

A manchesteri csapat kezdőjében nem fedezhettünk fel különösebb meglepetést. Shaw és Malacia hiányában Dalot átkerült a bal oldalra, valamint Martial bent maradt a kezdő 11-ben. A Man. United az átigazolási ablak utolsó napjaiban megszerezte kölcsönben a Spurs balhátvédjét, Sergio Reguilón-t, azonban a meccsterhelés hiányából kifolyólag várható volt, hogy egyből nem fogja őt Erik Ten Hag a kezdőbe nevezni. Mount és Varane hiánya miatt nem merülhetett fel egyéb releváns opció a védelem (nem tudom, hogy Maguire mennyire tekinthető relevánsnak), valamint a középpálya tengelyébe, mint Lindelöf és Eriksen. A holland mester Martial kezdetésével egyértelmű jelet adott arra, hogy jelentős mértékben építeni akar Rashford területbe való beindulásaira, ami a csapat támadójátékának az egyik legnagyobb erőssége.

 

A meccs képe

 

Az első félidő

A mérkőzés kezdeti szakaszában meglepően nagy labdabirtoklási fölénnyel rendelkezett a Manchester United. Az Arsenal egy olyan csapat, amely alapvetően igyekszik minél többet magánál tartani a játékszert, az előző idényben átlagosan a meccsek 59%-ában volt náluk a labda, ezen mérkőzés elején viszont átadták a kezdeményezés lehetőségét a United részére. Ez egészen furcsán hathat, azonban Arteta tisztában volt azzal, hogy a manchesteri gárda komoly nehézségekkel küzd a  labdakihozatalok során, ezért egy jól megtervezett pressingsémával (letámadási sémával) igyekezett zavarba hozni a fehér-zöld mezben futballozó játékosokat. 

A Vörös Ördögök nem igazán tudtak megbirkózni az előttük tornyosuló akadállyal. Miután viszont kiismerték az Ágyúsok szándékát, megpróbálták azt egy érdekes módszerrel kijátszani.

 

A United egyik labdakihozatali sémája
(Kék nyíl: A labda mozgása, Piros nyíl: Az Arsenal játékosok mozgása, Piros nyíl: A United játékosok mozgása
)

 

Ten Hag ezen sémát már a Wolves elleni találkozón is kipróbálta, de sajnos azon próbálkozását sem könyvelhettük el sikerként. Onana, mint ezen a meccsen is kiderült, elképesztő nyomástűrő képességgel rendelkezik. Mikor letámadja egy játékos, csinál egy testcselt, vagy higgadtan ad egy pontos passzt az egyik csapattársának. Erre az erősségre igyekezett építeni a manchesteri csapat az első játékrészben. Odegaard és Nketiah rendszerint magasan helyezkedett, úgy hogy egyből nyomás alá tudják helyezni a Vörös Ördögök belső hátvédeit, miután labdát kapnak Onana-tól. A kapus azonban csak a legvégső esetben került nyomás alá, akár 30-40 másodpercig is tarthatta magánál a labdát, úgy hogy közben nem támadták le. Miután, általában Odegaard elindította az Arsenal pressingjét (letámadását), a manchesteriek szorult szituációban találták magukat, mivel a norvég középpályás fedezőárnyékban tartotta Lindelöföt, így nem maradt szabad passzopció. Ennek orvoslására Eriksen (vagy olykor Casemiro) elhagyta a pálya középső harmadában elfoglalt pozícióját és passzopciót biztosított a kameruni hálóőr számára. A dán középpályás mozgását Rice minden esetben lekövette, így nem tudott az Arsenal kapuja felé fordulni a labdával, azonban mivel Odegaard letámadta a kapust, Lindelöf feljebb tudott lépni és Eriksen érintését követően meg tudta kapni azt. Minden bizonnyal látványos harmadik emberes kombinációk voltak ezek, de végül az esetek többségében nem vezettek sikerhez. 

Miután eljutott a játékszer a svédhez, általában elhaltak az akciók, ennek legfőbb oka az volt, hogy ismételten elfogytak a passzlehetőségek. Az Arsenal remekül vissza tudott zárni pillanatok alatt, így kezdődött előrről a folyamat. 

Az első félidő jelentős hányadában a Manchester United próbált kezdeményezni, ennek ellenére mégis az Ágyúsok tudtak magasabb minőségű helyzeteket kialakítani. Mindkét csapatnak sikerült betalálnia, azonban az Arsenal több, mint kétszer akkora xG-t (várható gólmennyiséget) termelt (Ars: 0.84 vs Mun: 0,30), mint a United. Az xG alapvetően sokkal inkább a nagyobb minták esetén képes reális képet reprezentálni a csapat támadójátékáról, kis mintákon (például egy-egy meccsen) kevésbé releváns, viszont az xG-k közti nagy különbségek arra engednek következtetni, hogy az egyik csapat jelentős mértékben veszélyesebb volt a másiknál. A londoni csapatnak gyakran sikerült labdát szereznie a pálya közepén és ezen események után sikeresen fel tudtak érni a United 16-osának környékére. A nagy helyzetek ezzel szemben elmaradtak.

 

Arsenal játékosok pályán elfoglalt átlagos pozíciói

 

Számomra rendkívül meglepő volt, hogy az Ágyúsok az akcióik jelentős részét a pálya bal oldalán igyekeztek vezetni, ugyanis Aaron Wan-Bissaka foglalta el a jobbhátvéd pozícióját. A United Pókemberének számos rossz tulajdonsága van, ezek ellenére egy az egy elleni párharcokban a világ egyik legjobbja. A játékosok átlagos pozícióját jelző képen jól kivehető, hogy Martinelli helyezkedett a legmagasabban és számos olyan helyzetet igyekeztek kreálni számára, amelyben egyedül maradhat AWB-val. Ez összességében egy rossz döntésnek bizonyult, mivel az esetek jelentős hányadában az angol védő levette a pályáról a brazil támadót. Wan-Bissaka összesen 9 párharcot vívott (ezek közül a legtöbbet Martinellivel) és ezek közül mindössze egyet veszített el. Meg is találtuk az egyik olyan játékost, aki teljesítményével felfelé lógott ki a mérkőzésen látható Unitedből. Van további két játékos, akinek érdemes kiemelni a védekezésbe fektetett munkáját. A két szélsőről van szó. Talán azon már senki nem lepődik meg, hogy Antony fegyelmezetten visszazár amikor védekezésre kerül a sor, viszont ezen a mérkőzésen szinte minden alkalommal visszazárt Rashford is, akitől ez egyáltalán nem megszokott. Ezen védekező mozgásokra azért volt szükség, mert az ellenfél mindkét szélsője (Martinelli és Saka) rendkívül párharcerős. A jól cselező játékosok hatástalanítására az a legjobb módszer, ha legalább két védekező játékos öleli körül szorosan. 

Az Arsenal fölénye ellenére az első gólt mégis a Manchester United szerezte.

 

Rashford gólja

 

A United a 26. percben végig tudott vinni egy villámgyors kontratámadást, aminek meg is lett az eredménye. Eriksen remekül fülelte le Havertz hanyag átadását és egy rövidebb labdacipelést követően precízen helyezte Rashford elé a játékszert. A várva várt Rashy találat végre megérkezett. Az angol támadó nagyszerűen vert meg két védőt is a lövése előtt, amit végül Ramsdale sem tudott hárítani. A találat egyáltalán nem volt benne a levegőben, a United nem volt képes veszélyeztetni az Arsenal kapuját a gólt megelőzően. A Vörös Ördögök azonban nem örülhettek sokáig az előnynek, ugyanis 2 perccel később az ellenfél csapatkapitánya is betalált.

 

Odegaard gólja

 

A középkezdést utáni első támadást követően az Arsenalnak sikerült egalizálnia az eredményt. Egy nagyszerű kombináció után Odegaard zörgette meg Onana hálóját. A találat megérdemeltnek tekinthető, mivel az egész félidő folyamán az Ágyúsok játszottak veszélyesebben. Vizsgáljuk meg, hogy milyen védelmi hiba vezetett a gólhoz. 

 

A United elcsúszott védekezése

 

A képen megegyező színű körökkel jelöltem az adott támadót és azt, akinek biztosítani kellett volna, hogy ne jusson el hozzá a labda. A sárga vonal pedig a hátráló védősor helyezkedését jelzi. A csúszás alapvetően Nketiah és Fernandes párosánál ment végbe. Az Ágyúsok gyors megindulását követően Bruno lassan zárt vissza, így Nketiah szabadon kaphatta a labdát. Miután ez megtörtént, az Arsenal két passzt követően góllal fejezte be az akciót. Mintaszerű támadás volt. Még mielőtt teljes mértékben ráhúznánk a gólt a portugál Grabowskira (rakjátok egymás mellé az egér és Bruno képét, meglepően nagy lesz a hasonlóság) érdemes kiemelni Lindelöf hibás döntéshozatalát. Tisztában volt azzal, hogy Nketiah-t nem fogja senkit, ebből adódóan ki kellett volna lépnie rá, nyilvánvalóan ez egy komoly kockázatvállalás lett volna részéről, de bíznia kellett volna abban, hogy Martinez és Dalot egyel beljebb fog tolódni a területek lezárása érdekében. 

A félidő további része gyenge United dominanciát hozott, amiből a csapat nem tudott profitálni, sőt a félidő lefújása előtt az Arsenal majdnem magához ragadta az előnyt. 

 

A második félidő

A második félidőre az Arsenal teljes mértékben átvette az irányítást. Ugyan az első játékrészben a United birtokolta többet a labdát, de mégis inkább az Arsenal akarata érvényesült. A félidő első részében még nem voltak átütő erejűek az Ágyúsok támadásai. A Vörös Ördögök remekül zárták le a területeket és a széleken sem lehetett őket megbontani (nem úgy, mint az előző mérkőzéseken). A 60. percben egy kiugratást követően Havertz esett el a 16-oson belül, de a játékvezető a VAR segítségével visszavonta az először hibásan meghozott ítéletet. Az Arsenal nem kapott büntetőt, viszont elkezdett egyre inkább szorulni a hurok a United nyaka körül. 

A 67. percben Hojlund váltotta a pályán Martialt. A dán tehetség első mérkőzését játszotta a Manchester United színeiben. Megmondom őszintén, hogy az előző szezonban maximum 4 Atalanta mérkőzést láttam, így nem volt sok viszonyítási alapom. Ami rendkívül szembetűnő volt, az a fiatalember elképesztő testi ereje és gyorsasága. Ezen adottságok kissé Haalandra emlékeztetnek. Úgy vélem, hogy egy ilyen fizikális szörnyeteg rendkívül sokat fog tudni segíteni a későbbiekben a Uniteden. 

A 89. percben a csereként pályára lépő Garnacho egy remek ütempasszt követően rávezethette a labdát Ramsdale-re, a kapus tehetetlen volt, mivel a fiatal argentin higgadtan elgurította mellette a játékszert. Az öröm sajnos csak kevés ideig tartott, mivel a videóbíró les miatt jogosan visszavonta a gólt. A mérkőzés egy kellemetlen fordulattal folytatódott.

 

Rice gólja

 

Az Arsenal számos szögletet harcolt ki a mérkőzés során, de egyik sem volt igazán veszélyes. Egészen a 96. percig kellett várni, ahhoz, hogy az első veszélyes pontrúgást elvégezze a csapat. Sajnos egy szerencsétlen gólt eredményezett. Számos manchesteri futballista a kapu rövid sarkánál helyezkedett kissé érthetetlen módon. Rice a hosszú oldalon teljesen egyedül vehette át a labdát és sikerült nagy erővel egy védő lábába lőnie azt. A játékszer közvetlen közelről a kapu felé pattant. Onana-nak nem sikerült bravúrt végrehajtania, így a mérkőzés állása 2-1-re módosult. 

A hosszabbítás utolsó perceiben a Vörös Ördögök játékosai mind az Arsenal 16-osának környékén helyezkedtek, de az egyenlítéshez ez sem volt elegendő, sőt egy eladott labdát követően a csereként beálló Gabriel Jesus beállította a mérkőzés 3-1-es végeredményét. 

 

Jesus gólja

 

A mérkőzés értékelése

A meccs folyamán egyértelműen kiderült, hogy az Arsenal jelenleg jobb csapat a Manchester Unitednél. A mérkőzés jelentős hányadában az történt a pályán, amit Mikel Arteta szertett volna, így nem meglepő, hogy sikeresen otthon tudták tartani a 3 pontot. Amennyiben meg kellene jelölnöm egyetlen pozitívumot, akkor a játékosok motiváltságára tenném a voksomat. A fentiekben már kiemeltem néhány labdarúgót, aki egészen jól teljesített, de összességében hellyel-közzel mindenki kivette a részét a labda nélküli játékból. ETH taktikájában természetesen volt ráció, azonban az Arsenal az esetek jelentős részében meg tudta akadályozni a Vörös Ördögök kontráit. Továbbra is aggaszt, hogy a csapat labdakihozatali sémái még nem elég kiforrottak, viszont úgy gondolom, hogy Amrabat és Hojlund érkezése biztosítani fog plusz opciókat a játék e területén is.

 

Források:

https://www.sofascore.com/arsenal-manchester-united/KR#11352534

https://en.as.com/resultados/futbol/inglaterra/2022_2023/ranking/equipos/porcentaje-de-posesion/

https://tactical-board.com/uk/big-football

https://www.youtube.com/watch?v=kcsXrwGWypU


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!