Sir Alex Ferguson: 25 év alázatos munkája

November 6-án lesz 25 éve annak, hogy egy fantasztikus legenda, egy hiteles szakember, egy lelkiismeretes edzõ és menedzser áll a Manchester United élen.


Ez az ember minden idõk legsikeresebb edzõje Sir Alex Ferguson, aki évtizedek óta formálja a futballvilágot. Akirõl azt mondják: "...nem azt nehéz megállapítani, hogy hol kezdõdik az ereje, hanem hogy hol ér véget".

 


Egy edzõ szakértelmét elsõsorban csapatának sikerei alapján szokták megítélni, e szempont alapján is méltán nevezhetjük a világszerte elismert szaktekintélyt, Sir Alexet minden idõk legsikeresebb menedzserének.

A napokban Miguel Delaney ír újságíró és futballmatematikus végzett egy érdekes számítást, ami szintén alátámasztja a skót menedzser elsõ helyét a legsikeresebb edzõk ranglistáján. A számítás egy pontozáson alapuló matematikai egyenlet. A pontrendszerben minden trófea meghatározott pontot ér. A végsõ pontszám második összetevõjét azok az eredmények adják, amelyek nem végzõdtek valamilyen kupával vagy aranyéremmel. Minden trénernél megvizsgálta, hogy az adott klubnál eltöltött idõszakban milyen volt az átlagos bajnoki helyezése és ezt összevetette azzal, ahogyan a csapat az edzõ érkezése elõtti öt évben átlagosan hogyan szerepelt. Ezek után azt is figyelembe vette, hogy a szakembernek az adott klubnál milyen erõforrások álltak a rendelkezésére, majd az így megkapott pontszámhoz még különbözõ bónuszok is hozzájöhettek, például egy veretlen szezonért, triplázásért és hasonló különleges teljesítményekért. Mindezeket összevetve Sir Alex toronymagasan végzett az elsõ helyen.

Sokan kíváncsiak rá, hogy vajon mi lehet a mester hihetetlen sikerességének a titka. Nos a recept nem egyszerû.

Lássuk elõször is Sir Alex Ferguson ars poeticáját:

1. Az edzõsködés a labdarúgás iránti alázat foglalkozása.
2. Ha el akarsz érni valamit, akkor teljes személyiségeddel át kell adnod magad ennek a feladatnak.
3. Légy sikerorientált. Minden körülmények között csak a csúcsra való törekvés jellemezzen.
4. Az elsõ számú vezetõnek mindig elemeznie kell a helyzetet. A gyõzelem mellett vannak kudarcok, vereségek a pályán. Mindkettõbõl lehet és kell tanulni.
5. A csapat elsõ számú vezetõje, menedzsere sose féljen a döntésektõl. Vállalja fel õket, és töretlenül hajtsa végre. De ennek megfelelõen a munkában is járjon az élen, mutasson példát kollégáknak, beosztottaknak, játékosoknak.
6. A kollégáiról: aki az én kollégám, az engem képvisel, velem kell, hogy azonosuljon mindenben. De ez nem pusztán kívülrõl jövõ parancs, ennek belsõ késztetésnek kell lennie.
7. A Manchester Unitednél a játékos a legnagyobb érték, éppen ezért követelni is kell tõle!
8. Úgy foglalkozz a játékossal, hogy az csak két dologra figyeljen: hajtsa végre azt, amit mondasz neki és tisztelje benned a szakembert.
9. A labdarúgás nemcsak sport és szórakozás, hanem kõkemény üzlet is.
10.Nem elég korán kezdeni az utánpótlással való foglalkozást.

Van még valami, ami a legnagyobbá teszi õt, ez pedig a kivételes személyisége.

Óriási akaratereje, makacs, néha már rögeszmés gyõzni akarása is nagyban hozzájárul sikereihez. A vereség számára elviselhetetlen. Nem tudja elfogadni és nem is szeret róla beszélni. Soha nem rágódik egy vereség okain és nem is szomorkodik, sõt számára egy elveszített mérkõzés hajtóerõ, üzemanyag, ami arra ösztönzi, hogy a jövõben még jobban végezze a feladatát.

Mindig elõre tekint, soha nem lazít, csak a gyõzelemre tud gondolni és arra, hogy hogyan érheti el ezt újra és újra. Mindig valamilyen új megoldáson töri a fejét és soha nem elégszik meg az eddig elért eredményekkel. Mélységes alázattal viseltetik a futball iránt, ami életében mindent felülírva az elsõ helyen áll.

 


Ifj.Albert Flórián mondta róla: "Alex Ferguson igazi nagy személyisége az egyetemes labdarúgásnak. Lenyûgözõ egyéniség. Õszinte, tiszta gondolataival, az edzõi munka hitelének és a labdarúgás iránti alázatnak a kihangsúlyozásával impulzusokat adott számomra."

A recept harmadik pontja Ferguson játékstratégiája:

"A csapatjáték felépítése, a taktika számomra szent. Ezen áll vagy bukik a mérkõzés sorsa. Alapelvem: játsszuk be a pálya egész területét. A támadójáték híve vagyok, amelyet elsõsorban a játéktér széleinek kihasználásával igyekszem megoldani. Kockázatos „széthúzni” a játékteret, de, ha labdabiztos játékosaid vannak, akkor ez technikailag és taktikailag megoldható. Az a tapasztalatom, hogy a labdát többet birtokló csapat akarata érvényesül a mérkõzéseken, erre igyekszem is felkészíteni a játékosaimat. Ez a játszó hátvédsor, szélsõkkel operáló agresszív, ritmusváltásos támadójáték filozófia” - mondta Sir Alex.

A sikeresség negyedik, igen fontos feltétele a menedzsment pszichológiája:

A legfontosabb a játékosok motiválása. "Ez egy finoman kiegyensúlyozott mûvészet. Nagyon jól kell ahhoz ismerned minden játékosod,hogy tudd mekkora terhet képes pszichikailag elviselni. Ha túl nagy az elvárásod, azzal a legtehetségesebb játékost is tönkre teheted. Másodsorban soha ne told le a játékosokat nyilvánosan! Ha valami probléma adódik, azt mindig az öltözõben tárgyaljuk meg."

"Nagyon fontos az is ,hogy elnyerd a játékosok bizalmát, bármit kérsz tõlük, azt vakon teljesítsék. Mindig tudatosítsd bennük, hogy az a klub, amiben játszanak a legjobb a világon és amikor pályára lép, csak egy dolog lehet elõtte, a gyõzelem."

Sir Alex Ferguson az 1999-es Bajnokok Ligája döntõjének szünetében: "A meccs végén hat lábra lesztek a serlegtõl, de nem érinthetitek meg, ha vesztetek. Sokan közületek egyszer se kerülnek hozzá ilyen közel. Vissza ne gyertek anélkül ide, hogy nem tettetek meg érte mindent."

És végül ami nagyon fontos, a játékos transzfer:

Ferguson szülei egyszerû munkásosztályból származó emberek és õ is így nõtt fel. Távol áll tõle az extravagáns költekezés. Nagyobb összeget csak akkor fizet egy játékosért, ha az elkerülhetetlenül szükséges a csapat szempontjából. Különös érzékkel látja meg a tehetséget a legfiatalabb játékosokban is.

Antonelli mondta róla: "Ahogy telik az idõ, úgy szeretek bele egyre jobban Fergusonba. Olyan dolgokat tud a futballból, amit csak nagyon kevesen. Az irányítása alatt minden játékos teljesítménye ugrásszerûen javul, nézzék csak meg az Aston Villától érkezett Ashley Youngot, vagy említhetném a koreai Parkot is, aki nem számított igazán ismert játékosnak, mielõtt a klubhoz került volna, késõbb mégis fontos eleme lett a csapatnak. Ferguson nem fél bevetni fiatalokat, nagyon jó érzékkel teszi be õket a csapatba."

Nos, nagyjából ezek lehetne a legendás mester sikerének építõ elemi, de ezen kívül még sok olyan emberi erénnyel bír, ami igazán naggyá teszik õt. Ilyen például õszintesége, humora, a játékosokhoz való szeretetteljes, gondoskodó hozzáállása. Éppúgy tud lenni szigorú fõnõk, mint segítõkész, jó barát vagy ha a helyzet úgy kívánja, gondoskodó apa, de nem áll tõle távol a játék és móka sem.

"A játékosaimtól nem várom el, hogy az öltözõben Sir Alexnek szólítsanak. Hívjanak csak továbbra is nyugodtan fõnöknek" - mondta mosolyogva Sir Alex egy sajtótájékoztatón és így folytatta: "Legalábbis szemtõl-szemben, mert a hátam mögött úgyis úgy hívnak, ahogy akarnak... Én is így tettem annak idején."

 


Patrice Evra hosszan beszélt menedzserérõl: "Sir Alex olyan szenvedélyes tud lenni, mint egy nagy gyerek. Az egész mérkõzés alatt fel-alá járkál az oldalvonal mellett. Annyira izgul a mérkõzéseken, mintha sohasem nyertünk volna még vagy ez lenne az elsõ meccsünk. Egyszer azt kérdezte tõlünk az öltözõben, el tudjuk-e képzelni, hogy õ majd a nagy semmittevésben otthon fog üldögélni, nézi a tévét vagy hallgatja a rádiót? Nevetett és azt mondta, esély sincs erre. Végig dolgozta az életét és addig dolgozik tovább, amíg meg nem hal. Ez az õ gyõzelme, amit nem tud abbahagyni. A meccsek elõtt mindig sztorizik. Néha az Aberdeennél töltött idõbõl vesz történeteket, vagy körbe-körbe járkál az öltözõben és arról beszél, hogy mennyire különbözünk, mert a világ és Nagy-Britannia különbözõ részeirõl jöttünk, most mégis itt vagyunk mindannyian. Nagy erõt ad ez nekünk. Õ sohasem fogja tudni abbahagyni, tudom hogy az utolsó lélegzetéig velünk marad."

 


Sir Bobby Charlton a napokban méltatta a Sir manchesteri munkásságát: "Mindannyian nagyon szerencsések vagyunk, hogy Alex lett a klub menedzsere. Olyan szintekre juttatta a Manchester Unitedet, ahol mindig is szerettem volna látni a csapatot. 25 év abszolút paradicsom. Minden szezonban nyerünk valamit és ezt csak õ tudja, senki más. Alex egy elsõosztályú vezetõ, mondhatnám a legjobb menedzser a futballtörténelmében, de õ ennél is több. A sport egyetlen ágában sincs még egy olyan ember, aki többet tett volna a csapatáért és nagyobb sikereket ért volna el, mint õ. Amit tett a csapatért az utolérhetetlen, utánozhatatlan és fenomenális."

A ManUtdFanatics.hu ezzel az összeállítással tiszteleg a 25 éve Manchester United menedzserként tevékenykedõ Sir Alex Ferguson elõtt!

 Köszönet az írásért "angel"-nek!
 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!