Sir Alex Ferguson 70. születésnapjára

Sir Alexander Chapman Ferguson, (Govan, 1941. december 31. – ) korábbi skót labdarúgó, majd edzõ, jelenleg a világhírû Manchester United vezetõedzõje több, mint 25 éve.


A jellegzetes ökölbe szorított kéz, az oldalra billentett vagány fejtartás, önbizalmat sugárzó mosoly és a stabil terpeszállás...mint aki kész átvenni a világot. Õ Alex Ferguson elsõ futball trófeájával, ami nem egy csillogó ezüst kupa - de épp oly értékes  számára - hanem egy fatolltartó, amit a mai napig õriz Sir Alex a hálószobájában.
 
                       A kép baloldalán látható a 11 éves Alex elsõ futballtrófeájával
 
Ennek a 11 éves mosolygós srácnak a góljával nyerte meg a fiatal Fergie csapata a Govan District Junior Brigade Five Side bajnokságot.
 
Mr. Borland, Ferguson akkori edzõje a következõket mondta róla: "Alex egy sokoldalú, tehetséges játékos volt. Õ volt az egyesület sztárja és én köré építettem a csapatot. Kivételes jelleme már akkor meghatározó volt társai között. Amikor megkérdeztem tõle, hogy szeretne-e csapatkapitány lenni, határozott igennel válaszolt."
 
"Mindig elõállt valami új ötlettel és nagyon könnyen rávette a srácokat, hogy azt közösen meg is valósítsák. Bár nagyon szerény háttérrel érkezett a csapathoz, mégis volt benne valami, amivel már 11 évesen hatni tudott a társaira, hogy mindenben kövessék. Alexet az Isten is edzõnek teremtette, remek vezetõ vált belõle. Õ egy igazán kivételes ember, aki olyan erõs elszántsággal és akarattal rendelkezik, amihez hasonlót nem láttam soha."
 
Fergie egykori edzõje, John Borland tavaly 92 éves korában hunyt el. Ferguson mindvégig kapcsolatban állt vele és nagy szeretettel beszélt róla. Egy, az õ tiszteletére adott vacsorán a következõ szavakkal emlékezett meg régi trénerérõl, és egyben legszebb gyermekkori emlékérõl Sir Alex: "John Borland volt a legnagyobb hatással rám gyermekkoromban. Többek közt neki köszönhetem, hogy most egy sikeres klub vezetõje lehetek. Õ egy igazi futballfanatikus. Gyermekkorom legszebb futball emlékeit ebbõl az idõbõl õrzöm."
 
"Emlékszem, egyszer amikor edzõtáborba készültünk JB mindenkinek a kezébe nyomott egy listát amint felsorolta, hogy mit kell majd magunkkal vinni a táborba és a lista végén nagy betûkkel oda írta: FUTBALLCIPÕ!!!"
 
"Gyermekkorom legszebb emléke, amikor megnyertük a csapattal a Govan nemzeti kupát. A menedzser JB, elvitt bennünket a  Polmadie Roadra. Itt mindenki kapott egy dupla nugátos jégkrémet és azzal sétáltunk végig az üzletsoron. Nagyon boldogok voltunk, hogy sikerült megnyernünk a bajnokságot és azt hittük, ez a jutalmunk. Ekkor az edzõ megállt egy sportszerüzlet elõtt és azt mondta: "Na ha sikerült mindenkinek betömni a jégkrémet, akkor ide bemegyünk."

 

"Mindenkinek vett egy pár márkás futballcipõt és egy mezgarnitúrát. Ez volt akkor a világ legizgalmasabb élménye mindegyikõnk számára. Soha nem felejtem el azt a napot, és  óriási hálával tartozom John Borlandnak, aki gyermekkorom egyik legmeghatározóbb személyisége volt."

 

 

Ez a kedves történet példaként szolgálhat minden futballista és tréner számára. A jelen korunkban élõ embernek szinte felfoghatatlan, hogy milyen nehézségekkel kellett megküzdenie a múltban az ilyen nagyszerû tehetségeknek mint Ferguson. Aki nem a pénzért, a csillogásért, a jutalomért küzdött. Akit az elismerés és a dicsõség hajtott és hajt tovább megállíthatatlanul.
 
Sir Alex Ferguson - minden idõk legsikeresebb edzõje, aki mérhetetlen alázattal viseltetik a futball iránt - holnap tölti be 70. élet évét.
 
A ManUtdFanatics.hu szerkesztõsége nevében kívánunk Sir Alexnek  Boldog születésnapot, egészségben és sikerekben teli hosszú éveket!
 
Isten éltesse, Sir Alex Ferguson!
 

  

 

 

 

Sir Alex Ferguson, a bajnokok lovagja,

oly sok éve õ az edzõk legjobbja.

Elsõ a United, amíg a föld kerek,

Mi leszünk örökre a Vörös Hadsereg.

Született Govanban, szilveszter éjjelén, 

hogy álmát beváltsa, a bajnokok élén.

Hogy dicsõ történelmét megírja, s ránk hagyja,

amit mi nem felejthetünk el soha.

 

Sir Alex Ferguson, a bajnokok lovagja,

oly sok éve õ az edzõk legnagyobbja.

Elsõ a United, amíg a föld kerek,

Mi leszünk örökre a Vörös Hadsereg.

Õ áll az élen, és mi õt  imádjuk, 

Fergie tartja manchesteri hagyományunk.

Játékunk támadó, a védelmünk szilárd,

a legjobb a United ezt tudja a világ.

 

Sir Alex Ferguson, a bajnokok lovagja,

oly sok éve õ az edzõk legjobbja.

Elsõ a United, amíg a föld kerek,

Mi leszünk örökre a Vörös Hadsereg.

Sir Alex Ferguson, a bajnokok lovagja,

oly sok éve õ az edzõk legnagyobbja.

Elsõ a United, amíg a föld kerek,

Mi leszünk örökre a Vörös Hadsereg.

 

 

 

 


 

 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!