Átadták a Puskás-Ferguson díjat

Az Old Traffordon immár ötödik éve a Manchester United világhírû menedzsere adja át a Puskás Ferenc Sir Alex Ferguson-díjat, amit az év szponzoraként az idén a Tesco kapott a budapesti Robert Burns Alapítványtól.


Hogy jött létre a Puskás–Ferguson-díj? – Kérdezte a FourFourTwo Magyar Zoltántól, a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány és a Magyar-Skót Társaság alapítójától.
 
Ott kezdeném, hogy a skótok – sok más néphez hasonlóan nagyon tisztelték Puskás Ferencet. Ennek két oka is volt, egyrészt Öcsi vezére volt az angolokat 6:3-ra és 7:1-re elkalapáló magyar csapatnak, amiért a skótok örökre hálásak lesznek nekünk. Másrészt pedig 1960-ban Glasgowban rendezték azt a híres BEK-döntõt, ahol a Real Madrid 7:3-re verte az Eintracht Frankfurtot, Öcsi pedig négy gólt szerzett. A Hampden Parkban több mint százhúszezer nézõ látta a találkozót, többek között Alex Ferguson és Andy Roxborough, késõbbi szövetségi kapitány, az UEFA mai szakmai igazgatója is a helyszínen volt, õk akkoriban a helyi ificsapatban futballoztak.
 
2006-ban, Öcsi halálakor egy skót futballszurkoló csinált egy trófeát. Egy vörösréz labdát fa talapzaton és diplomáciai úton elküldte a skót nép nevében Puskás Ferenc özvegyének. A díj hozzám került, mint a Magyar-Skót Társaság elnökéhez, Sir Alex Ferguson is Budapesten volt, akkor zajlott a brit nagykövetségen rendezett hírhedt edzõi kongresszus, én pedig javasoltam, hogy adjuk át közösen ezt az emléket az özvegynek.
 
Akkor vetõdött fel bennem, hogy ennek nem szabadna egy „holt trófeának” lenni egy vitrinben, megbeszéltük Erzsébet asszonnyal, hogy vándordíj lesz belõle. Öcsi úgyis szerette a gyerekeket és a jótékonykodást, kézenfekvõ volt, hogy a Richard Burns Alapítvány díjaként funkcionálhat majd az azóta már megnagyobbíttatott trófea.
 
 
Sir Alex Ferguson a Társaság vezetõivel, David Wooddal és a trófeával
 
Mivel foglalkozik pontosan az alapítvány?
 
Kórházaknak és beteg gyerekeknek gyûjt támogatást, és ennek a tevékenységének a keretében, azt kiegészítendõ, a skótok világszerte ápolt hagyományaihoz igazodva minden januárban megrendezi Budapesten a Burns Supper elnevezésû estélyt, a skótok nemzeti költõjének emlékére és adományok gyûjtésére. A magyarországi skótok és támogatóink körében itt adjuk át újra a Ferguson–Puskás-díjat, s amikor egészsége engedi, Puskás Ferencné is emeli jelenlétével az esemény rangját.
 
Hogy lett a trófeából Puskás–Ferguson-díj?
 
2006-ban sikerült megbeszélnünk Sir Alexszel, hogy legyen az Alapítvány tiszteletbeli elnöke, és most már hagyománynak számít az is, hogy az Old Traffordon adjuk át a díjat. A névadó elkötelezettsége és Puskás Ferenc iránti tisztelete nélkül mindezt nem tudnánk megszervezni. Az idén magunkkal vittük Puskás Ferenc újonnan megjelent életrajzi albumának tiszteletpéldányát is, hiszen a könyvhöz Alex Ferguson írta az elõszót.
 
 
Sir Alex Ferguson, Magyar Zoltán és a könyv, amelyhez a skót menedzser írta az elõszót
 
A díjat tehát mindig januárban egy szombati, Old Traffordon rendezett bajnoki elõtt félórával adja át Sir Alex Ferguson és Magyar Zoltán. Az eseményre ezúttal a Manchester United–Bolton Wanderers bajnoki elõtt került sor, szinte teltház elõtt.
 
Idén a magyarországi Tesco kapta meg a rangos vándordíjat, amiért a kezdetek óta támogatja az alapítványt – 15 éve. A cég budapesti kereskedelmi igazgatója, David Wood vehette át a trófeát, Wood londoni születésû és egyébként Charlton Athletic-szurkoló.
 
Az elismerés átvétele után David Wood így kommentálta az eseményt: „Hihetetlenül nagy élmény volt a patinás Old Trafford gyepén állni és egy olyan legenda kezébõl átvenni a díjat, mint Sir Alex Ferguson.  A Tesco számos területen igyekszik segíteni a helyi közösségeket Magyarországon, és kollégáim nevében is elmondhatom, hogy nagyon jól esett az elismerés. A vállalat elkötelezett Magyarország iránt, és továbbra is mindent megteszünk, hogy lehetõségeink szerint segítsünk a rászorulókon.”
 
A mérkõzés után egyébként az ellenfél – Wayne Rooney büntetõjét hárító – magyar válogatott kapusa, Bogdán Ádám is csatlakozott a társasághoz a manchesteri szállodában, ahol egyébként kiderült, a kapus Manchesterben él, nem messze a magyarok szálláshelyétõl.
 
 
Bogdán Ádámmal a mérkõzés után 
 


mno.hu/fourfourtwo

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!