Intelligens futball-labda

Gyakran elõfordul a futballban, hogy vitatható vajon valóban elhagyta-e a labda a gólvonalat, és a bíró helyesen ítélt-e gólt.


Ennek kiküszöbölésére a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség Bizottság (IFAB) nyolc pályázó goal-line technológia rendszerét vizsgálta meg. A gyõztes találmányt a Premier League mérkõzésein fogják tesztelni, és ha beválik a 2014-es labdarúgó-világbajnokságon már hivatalosan is használatba kerül.

 
Két fõ irányelv érvényesül a goal-line technológiában. Az egyik egy német cég, a Cairos fejlesztése, amikor a labdába helyeznek el egy chipet, ha labda középpontja elhagyja a gólvonalat, jelet küld a játékvezetõ karórájára, ami hangjelzéssel figyelmeztet a gólra.
 
 
A másik egy brit cég, a Goalminder fejlesztése, amely a Hawk-Eye technológián alapul, melynek a lényege egy kamerás megfigyelõrendszer. Amikor a kamera érzékeli a határvonalat átlépõ labdát, a számítógépes szoftver küld egy vibrációs riasztást a játékvezetõnek.
 
 
A gyõztes fejlesztés nem kevesebb, mint 100 millió fontot kap, ami ennél jóval több is lehet, ha beválik a nemzetközi futballban is. Az FIFA reméli, hogy a rendszer használatra kész lesz a 2014-es világbajnokságra.
 


dailymail.co.uk

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!